fredag 11 februari 2011

"Mina" LC-klubbar

Nu blir det ETT inlägg till om LC, jag kände att jag verkligen ville dela med mig av detta till alla mina LC-vänner som frågar hur det går för mig och LC är/har varit en stor del av mitt liv (speciellt under den lilla fritid jag hade i Sverige), så det passar in här där jag skriver om det som rör mig och vår familj.

Jag kan inte säga annat än att mitt första intryck av LC-klubben här är något av en besvikelse. Inte för att det inte är supertrevliga tjejer och att jag verkligen tror att jag kan få väldigt roligt med dem, utan för att det är SÅ mycket jag förknippar med LC, som jag inser att jag INTE kommer att få uppleva här. Jag forskade igår kväll lite kring om det finns fler klubbar i närheten, men så verkade inte vara fallet och där försvann hoppet om att jag skulle kunna besöka även en annan klubb och se om den fungerar annorlunda. Rikard är inne på att jag ska skippa LC helt och hållet eftersom det finns så mycket annat kul jag kan ägna mig åt, men själv är jag absolut inte redo att ge upp än.

Tänkte nu göra en jämförelse mellan de tre LC-klubbar jag varit med i (jag kan inte säga att jag är med i den här ännu, men jag kallar den för min klubb i England i alla fall). "Mina" LC-klubbar är LC 37 Malmö Elbogen, LC 19 Århus samt LC Amersham. Sanningen är att jag inte ens har hört dem nämna uttryckte LC själva och på deras hemsida (som de faktiskt har en även om den inte är så uppdaterad) står det Am... Circle. Vilket nummer klubben här har, är inget jag hört talas om.

Ok, nu drar jag igång de observationer jag gjort och det är helt och hållet mina subjektiva erfarenheter, jag är tämligen säker på att andra medlemmar skulle kunnat ha en annorlunda beskrivning av vissa saker. Dessutom är det några år sedan jag var med i Malmö-klubben, så min information är aningens daterad.

Placering
LC37 Malmö - Storstad
LC19 Århus - Storstad
LC Amersham - Småstad

Möten
LC37 Malmö - Var tredje torsdag.
LC19 Århus - Varannan onsdag.
LC Amersham - 2:a och 4:e torsdagen i månaden, flyttas ibland till fredag eller lördag.

Antal medlemmar
LC37 Malmö - 15-18 st
LC19 Århus - 22-25 st
LC Amersham - 8-10 st

Mötestid
LC37 Malmö - 19.00
LC19 Århus - 18.30
LC Amersham - 20.00

Medlemsmix
LC37 Malmö - Bra åldersfördelning, jämn tillströmning av nya medlemmar, merparten bor i Malmö, många olika yrkesgrupper men ett tag med övervikt på ekonomer..., mest mammor, bara svenskor.
LC19 Århus - Bra åldersfördelning, lätt att skaffa nya medlemmar, merparten bor i stor-Århus, många olika yrkesgrupper, bra spridning på civilstånd, mest danskor, men även en isländska som pratar perfekt danska och en svenska som knappt gör sig förstådd, hon har dock nu vandrat vidare...
LC Amersham - Bra åldersfördelning, lite problem med medlemsrekryteringen, hälften bor i A-ham, resten i byarna runt omkring, yrken?, bra blandning på civilstånd med nästan hälften utan barn, internationell mix (ungefär: två engelskor, tre irländskor, en tysk/holländsk och nu en svensk).

Engagemang
LC37 Malmö - bra närvaro på mötena, men sämre engagemang på allt som ligger vid sidan av det, roddade dock för ett par år sedan ett helt riksmöte med den äran.
LC19 Århus - stort, alla är engagerade (har verkligen en åsikt i frågor som behandlas, skulle kunna skriva ett förslag till stadgeändring om de såg behov av det) och lojala.
LC Amersham - stort, alla är med i allt.

Program
LC37 Malmö - bra och varierande: företagsbesök, välbefinnande, välgörenhetsorganisationer, sport, klubbmöten.
LC19 Århus - alltid välplanerat och varierande: samma mix på programmen som Malmö, se ovan.
LC Amersham - oplanerat och oorganiserat, enbart möten som går ut på socialt umgänge i gruppen eller charity.

Umgänge vid sidan om klubbmöten
LC37 Malmö - mycket lite, gör kanske någon gång om året en gemensam spa-resa eller en fest, få tjejer känner varandra sedan före deras LC-inträde, men några blir förstås vänner med tiden och umgås vid sidan av.
LC19 Århus - ganska mycket, få känner varandra före de går med i klubben, vilket är bra för att det inte ska bli några inre grupperingar, de bjuder dock ofta in ALLA i klubben på födelsedagsfester och andra evenemang, de reser iväg med övernattning en gång om året med god uppslutning, de utmanar varandra på att delta i löparlopp, några har lärt känna varandra och umgås vid sidan om.
LC Amersham - verkar partaja på ett trevligt sätt tillsammans ganska regelbundet vid sidan om ordinarie möten, eller kanske ska jag säga att rätt ofta görs ordinarie möte om till en fest på helgen istället. Ett möte i vår är t ex att vi ska gå på Tate Modern, men de bestämde igår att flytta det från torsdag kväll till fredag istället...

Samröre med RT
LC37 Malmö - mycket lite, få tjejer har respektive som är med i RT, kanske har ett gemensamt möte med en RT-klubb en gång vart tredje år. Då riksmötet arrangerades för ett par år sedan tillsammans med RT, intensifierades dock umgänget, vilket nog mestadels uppfattades som positivt.
LC19 Århus - av de som har partners uppskattar jag att ca hälften av dessa är med i RT. Har 1-2 gemensamma fester med RT per år, jag uppfattar det nog mest som att RT planerar någon fest och bjuder med LC-tjejerna. Har tidigare haft en klubblokal som de delade med RT, men det har de inte längre.
LC Amersham - ganska mycket, hänger ofta på de aktiviteter RT gör inom t ex charity. Ett par av tjejerna har killar som är med i RT.

Välgörenhetsprojekt
LC37 Malmö - måttligt, har ett möte per år då de samlar in pengar och skänker till en fadderbarnsverksamhet.
LC19 Århus - måttligt men välorganiserat, en speciell kommitté på tre medlemmar ansvarar för att arrangera ett charity-möte per år. Ändamålet varierar och då samlas in en del pengar som skänks till årets utvalda organisation.
LC Amersham - stort, gör handfasta engagemang varje år då de samlar in pengar till något som årets ordförande väljer. Förra året valde de MS-föreningen då en av medlemmarna har MS och totalt samlade de in nästan £4000 genom en fashion show, att gå runt med en tomte och knacka dörr och sjunga julsångar, samt att en medlem deltog i ett löparlopp och på så sätt drog in pengar. (Det är vanligt här att någon t ex på Rikards jobb säger "på lördag ska jag delta i ett lopp och springa 10 km  för att samla in pengar till Röda korset, vill du stödja det?" och då förväntas man som god kollega ge en slant. Rikard förstår inte varför stackarna ska behöva springa för att han ska ge dem en peng....) BRA jobbat av klubben här i alla fall!! Ändå tycker de inte själva att det gör tillräckligt med välgörenhetsprojekt.

Struktur
LC37 Malmö - ordning och reda, gör det som förväntas, men kan tulla på reglerna när det behövs.
LC19 Århus - perfekt organisation på allt. Alla uppgifter har en ansvarig och det är sällan någon missar något.
LC Amersham - finns inte i deras vokabulär och de flesta verkar inte sakna det.

Protokoll & Närvaro
LC37 Malmö - fina protokoll skrivs efter varje möte, där noteras också medlemsnärvaron, så att vi håller koll på att alla medlemmar närvarar minst 50% (eller är det 60%...nu fick jag hjärnsläpp) av alla möten, samt om klubben har 100% närvaro av alla medlemmar vid något möte. Om någon har problem att uppfylla sin närvaroplikt, gör man något åt det på ett bra sätt, t ex föreslår att de ansöker om dispens för en tid. Protokollen mailas till alla medlemmar, DO och de andra klubbarna i distriktet.
LC19 Århus - välskrivna protokoll efter varje möte, inkluderande närvaro- och klubbstatistik. Fullständig utskrift av 3-minuter bifogas. Breven skickas ut till medlemmar och till central organisation som sedan slumpvis skickar det till ett antal andra klubbar för genomläsning, som inspiration till programidéer och annat.
LC Amersham - skrivs inga protokoll, ingen statistik följs upp.

Mat & Dryck
LC37 Malmö - medlemmarna äter något tillsammans varje gång, större eller mindre, var och en betalar för sig själv, det är under den måltiden det finns tid för småprat. Det är inte fri placering utan platserna "lottas" ut varje gång för att medlemmarna ska mixas. Jättebra! Det är annars lätt att samma personer alltid sitter bredvid varandra.
LC19 Århus - medlemmarna äter GOTT tillsammans varje möte. Maten är viktig och det finns alltid många drycker, däribland vin, att välja på. Klubbmästaren är ansvarig för att beställa maten och såväl mat och dryck betalas ur en klubbkassa, så medlemmarna behöver inte ha med sig pengar till det varje gång. Fri placering, men jag måste säga att Århus-klubben är bra på att mixa sig själva.
LC Amersham - ingen mat, bara dryck :) . Kanske en följd av att de börjar så sent. Något jag tycker är väldigt synd, då en stor bonus för mig när det gäller LC, har varit att komma ut och upptäcka och uppleva nya restauranger, vilket man inte gör så ofta som småbarnsförälder eller nykomling. Här kan jag dock upptäcka pubar istället :) . Var och en betalar för sig själv, eller bjuder man varandra. Bjuder man en eller bjuder man alla??? Jag har INGEN aning!!

Ekonomi
LC37 Malmö - Medlemsavgift som går till LC Sverige och för att bekosta någon speciell föredragshållare, samt en liten tackpresent till den som pratar för oss. Betalas 1 eller 2 gånger per år.
LC19 Århus - Medlemsavgift som går till LC Danmark, möten med kostnader, den årliga resan SAMT mat och dryck för varje möte. Inbetalning 4 gånger per år. Har fördelen att alla har redan betalt sin mat, för någon gör det att man kanske har en lite större morot att verkligen gå på mötet, man får alltid njuta av fantastisk mat, inte minst sedan de samtidigt som mig valde in en medlem med egen cateringfirma.
LC Amersham - Medlemsavgift betalas en gång per år, största delen går till LC England och en mindre del till klubben som "bra att ha"-pengar.

Distrikt och Landsorgansiation
LC37 Malmö - ett gång om året arrangeras ett möte för klubbarna i distriktet (12 st) och en gång om året är det distriktsmöte. Några från klubben åker nästan alltid på dessa möten.  Riksmöte en gång per år, ofta åker ett par representanter från klubben på detta.
LC19 Århus - samma upplägg som Malmö med två tillfällen för distriktsmöten per år och uppslutningen på att åka dit brukar vara ganska god. Med lojala medlemmar tidigare i inlägget menar jag t ex att om de är väldigt få som vill åka på ett sådant här möte, kan någon säga att "så här dålig representation kan vi bara inte ha, vi måste vara fler som åker" och då säger alltid ett antal att de ska försöka fixa så de kan komma med i alla fall och så gör de det. Landsmöte en gång per år och ett par brukar åka, men de tycker själva att de borde vara fler som åker, så de planerar att tillsätta en person ansvarig för att se till att det händer...
LC Amersham - har haft ett distrikt, men det blev inte av att de åkte på de gemensamma träffarna så nu har de upplöst distriktet... hmmm jag kan inte tro att det är sant, jag tror att det måste betyda att de bestämt sig för att inte ha några gemensamma möten i distriktet, men jag tror fortfarande att landet är indelat i distrikt och att det finns någon distriktsordförande, men denna kommer uppenbarligen inte från vår klubb. Landsmöte en gång per år och mediaansvarig i National board är med i vår klubb, en väldigt aktiv tjej, som dock p g a detta uppdrag sällan har tid och möjlighet att komma till sin egen klubb (jag har inte träffat henne men det är henne jag haft mailkontakt med för att komma in i klubben och hon verkar toppen!), jag tror hon är en väldigt bra länk mellan klubben och LC-världen utanför dem. Några av dem har varit någon gång på Landsmöte, men det beror på var de hålls. I år hålls det i Bxxxx, vill inte hänga ut någon ort, ha ha och dit vill de inte åka :) .

Matriklar & Stadgar
LC37 Malmö - Medlemsmatrikel med alla landets klubbar och medlemmar samt stadgar delas ut till alla medlemmar. Jag vet att det diskuteras att sluta med den och enbart ha informationen på nätet.
LC19 Århus - Matrikel enligt den i Sverige, kallas "den lilla röda" för den ser likadan ur från år till år. Ingen diskussion om nedläggning.
LC Amersham - Finns ingen matrikel. De menar att det inte finns några stadgar heller, vilket jag absolut inte kan tro på.

Tidning och Web
LC37 Malmö - LC Sverige har en gemensam tidning som skickas med post till medlemmarna. Webben är bra och aktiv. Några klubbar i Sverige har egna hemsidor, men inte LC37 (har det ändrats Karin?).
LC19 Århus - Landsstyrelsens web-ansvarig var med i vår klubb, så klubben hade järnkoll. På webben laddas de 20 protokoll som skickats från andra klubbar ned. Där finns också en massa annan information och jag tror varje klubb kan automatiskt ha sin standardhemsida där, men jag är inte insatt. Någon LC-tidning finns inte i Danmark.
LC Amersham - klubben har en egen web-sida, dock inte riktigt uppdaterad just nu. I övrigt vet jag inte något om tidning och deras websida för hela landet kräver inloggning, så jag har inte sett så mycket på den.

Övriga klubbegenheter
LC37 Malmö - Klubben har något de kallar "Dagens", vilket innebär att en medlem varje gång berättar om något som hänt under dagen som de vill dela med sig av. Medlemmarna är duktiga på att ha sin klubbnål och namnbricka på varje möte.
LC19 Århus - Klubben har en medlem varje gång som har "Dagens dikt" och läser upp valfri dikt, med uppgiften följer också att man tar med valfri kaka/choklad/dessert till kaffet. En annan medlem har varje möte till uppgift att gå igenom de 20 breven från andra klubbar och sammanfatta det som är värt att förmedla till gruppen, samt tala om ifall någon av de andra klubbarna nämnt vår klubb då de refererade våra brev. Väldigt viktigt och prestigefullt, på skoj. De flesta har klubbnål och namnbricka på varje möte.
LC Amersham - Inga nålar, inga namnbrickor (hade ju varit bra för mig just nu). Andra egenheter har jag inte upptäckt än...

Styrelse och kommittér
LC37 Malmö - Styrelse på sex personer. Inga andra kommittér, men om något särskilt ska göras kan man såklart sätta ihop en grupp ansvariga för det.
LC19 Århus - Styrelse och charitykommitté (den senare ansvarar också för att arrangera julfesten).
LC Amersham - Styrelse, men det är mest ordföranden som profilerar sig och det mesta verkar de göra tillsammans utan några formella roller.

Intercity-möten
LC37 Malmö - Träffar den andra Malmö-klubben en gång per år. Någon gång bryter de traditionen och träffar en annan klubb eller hoppar över det.
LC19 Århus - Träffar den andra Århus-klubben två gånger per år, de bjuder in varandra var sin gång.
LC Amersham - Träffar inga andra klubbar, mer än RT.

Att vara ny/för gammal
LC37 Malmö - tar väl hand om nya gäster, oftast några i klubben som är bättre på att verkligen prata med och ta sig an de nya. Bjuder in f d medlemmar som fallit för åldersstrecket ett möte per år.
LC19 Århus - alla engagerar sig och pratar med nya medlemmar. Ingen formell kontakt med f d medlemmar (som jag märkte).
LC Amersham - alla väldigt engagerade i nya medlemmar (=mig), snälla, hjälpsamma, intresserade utan att var påflugna).

Spontanitet
LC37 Malmö - Lättsamma möten och inte allför formellt. Avslappnat men med kontroll.
LC19 Århus - Tid för lättsamhet och spontanitet respektive tid för allvar. Det blandas inte ihop och även om det låter formellt och tråkigt är det inte det i praktiken. Först umgås man och äter, det snackas och skrattas. Sedan avhandlas formaliteterna och då är det ordning och reda. Stor respekt för varandras åsikter, duktiga på att skilja på sak och person, många bra diskussioner. Ingen "låt gå"-mentalitet.
LC Amersham - Ja, det har nog framgått tidigare, väldigt spontant, öppenhjärtligt och inkluderande.

Visst är det spännande att se vad som skiljer och vad som är gemensamt!!

Jag vill poäntera att detta sannolikt är mer ett uttryck för skillnader mellan just de tre klubbar jag varit med i, inte en sanning om hur LC-klubbar i dessa tre länder verkligen är, tvärtom tror jag inte att de är speciellt genomsnittsrepresentiva för sina länder. T ex har de ingen LC-pin i klubben här, men jag kan inte tänka mig att det inte är så att det inte FINNS en sådan i England. Min mamma som också var med i LC när jag var liten (men då fick de bara vara med till 40år) berättade att när de åkte på LCI (internationella möten) bytte alla pins/nålar med varandra mellan länderna.

Ylva, OM du läst ända hit har du väl nu verkligen fått en rejäl omgång kring vad LC är :) . SÅ intressant att läsa om era liknande fiskproblem! Vi känner oss som värsta djurplågarna. Stackars Paulina! Hoppas att vi får ordning på vårt här nu.

Kim, tack för fisktips, jag tror snart vi prövat det mesta, men nu börjar vi bli övertygade om att det handlar om vår oförståelse för att vattnet här är så otroligt mycket hårdare än hemma.
SÅKLART kommer min syster Kerstin att ge sig till känna, jag ska påminna henne för säkerhets skull, men tror inte att det behövs. Det är nog ingen som tror att du kommer ihåg alla personer du träffar på olika mässor!!

The not-yet-desperate housewife, nej jag hade HELT missat ditt fiskinlägg, men jag rusade genast dit och kollade :) . Det känns lite skönt att det är fler som delar denna upplevelse med oss, vi tyckte så synd om fiskarna och kändes oss helt inkompetenta. Fiskar, jag menar hur svårt kan det vara? Jämfört med en hund, eller två, till exempel... NU har vårt akvarium stått i tre veckor, hoppas att det gör susen för de nya husdjuren.

Karin, ja här fick du en LC-dos till som hette duga :) . Vad bra att du berättade det där om pub-kulturen här!!! Så behöver jag inte göra bort mig mer än nödvändigt när det gäller det här. Kanske var det därför ordföranden tittade så konstigt på mig förra gången då jag undrade om hon skulle betala för mig... Skönt att höra att du är bättre!

Britt, vi håller nog vårt akvarium för rent! Det är väl det enda stället i huset i så fall... Här har aldrig blivit grönt av alger, men nu tror vi att det är det hårda vattnet som spökar och förhoppningsvis är det tillrättat. För fiskarnas och Malins skull håller jag tummarna för det. Hur var dammiddagen?

<3 <3 <3 <3 <3 <3
Ingrid

6 kommentarer:

Karin sa...

På senare år har vi i LC37 blivit lite duktigare på partajande; på "din tid" tyckte jag att det var för klent med det!! Alla körde i varsin bil och gick det en flaska vin på ett möte fick man vara glad. Vi har f ö också lagt ner Dagens! Jag tycker att engelskorna verkar mycket charmiga men jag förstår att du saknar LC-andan! Jag gillade också det lilla jag såg av danskorna. En stor skillnad jämfört med Malmö-tjejerna var att jag tyckte att de verkade förmögna allihop men det kanske bara var inbillning?

Kram fr Karin

Kim M Kimselius sa...

Kanske har jag missat det, men jag vet inte vad LC står för... Vet du, det är faktiskt väldigt många som tror att jag ska komma ihåg dem. Och, det roliga är, att jag faktiskt gör det också. År efter år. Jag är bra på att känna igen ansikten, men urdålig på namn, men ibland händer det att jag även kommer ihåg namnet på personer som jag träffat för något/några år sedan. Vilket jag själv tycker är konstigt, eftersom jag träffar otroligt många människor på ett år. Ska bli spännande att se om jag känner igen Kerstin. Kanske om hon har pannkakor med sig...
Kram Kim

Britt sa...

Hej Ingrid!
Jag har inte läst hela ditt inlägg om LC men l gång när du var med i Malmö bjöd du med mig först på middag och sedan på en föreläsning hos Hamrelius bokhandel på Södergatan. Det var väldigt trevligt och vi var många damer.
Det är alltid roligt med dammiddagen eftersom det är gamla kollegor och vi har träffast i mer än 20 år. Numera är det endast 5 gånger om året.
Endast l som fortfarande arbetar trots det är det mycket prat om skolan.
Ikväll har Mary och jag varit och sett ´Kings speech och den var bra. Värd att se.
Kramar från Britt

Anonym sa...

Hej Tjejen!
Härligt att få ta del av dina reflektioner... jag ska läsa dem igen (ikväll har jag delat fyra flaskor vin med tre vänner som inte är eLCor OCH som inte vill vara eLCor ;-)) Men lite snabbt vill jag ändå kommentera att det finns många saker som jag tycker är värt att fundera på som svensk eLCa utifrån, LC England - charity och välgörenhet, något som LCS kanske kan bli starkare på, även om många klubbar idag gör ett bra jobb. Däremot blir jag fundersam på stadgar och vad jag har förstått finns stadgar även i England och de följs... De engelskor jag träffat i LC-världen är väldigt insatta i LC och England är starka i LCI. Deras ord väger tungt (så även Sveriges)
Bortsett från stadgar, protokoll och struktur läser jag att det är många positiva saker du ser och lyfter upp... det känns som om det finns mycket glädje och för mig är det så LC ska vara... en positiv kväll och med trevliga upplevelser.
För mig är varje klubb unik i LC och på samma sätt blir varje LC land också unikt... vi gör så olika och det är kanske det som är charmen. Ge de erfarenheter du har från LC Sverige och LC Danmark, nya erfarenheter har du redan fått från LC GB & I och fler kommer du att få... njut av dem
Stora Bamsekramen
eVa

Ulla Anholm sa...

Hej Ingrid,

Sjovt at se dine reflektioner over dine LC klubber. Det glæder mig at at opleve LC19 med andre øjne... for når man selv er I det, glemmer man måske ofte at stoppe op og nyde det helt specielle vi har sammen i klubben.
Og tak for at du tager dig tid til at skrive til os med opdateringer fra dit og familiens liv i England.
Ha' det rigtig godt.
Kh Ulla

Catharina sa...

Hej Ingrid!

Spännande att läsa om dina iakttagelser om LC.

Jag tyckte det var spännande att jämföra olika klubbar i distriktet som DO. Även om vi alla är eLCor i samma distrikt så var det väldigt olika i klubbarna... ja, det vet du ju själv :o)

Just nu suckar jag lite över mina klubbisar. I början av året så kom nya styrelsen med förslaget att vi skulle hälsa på en klubb i ett annat land (jag föreslog London och dig, men blev nerröstad eftersom man är i London ändå?!?! är man?!?!) det blev istället Riga. Någon tog kontakt med Riga och det mailades lite och vi bytte helg eftersom vi då kunde vara med på deras AGM. Jag sa inget, men tänkte desto mer... tjejerna är inte helt villiga att sova borta, och då undrade jag över att vi skulle åka iväg en hel helg... Och mycket riktigt nu när det börjar bli skarpt läge så blir det inget. Vi var bara 4 st av 11 som ville åka... Varför säger man inget från början?!

Nu ska jag gå och äta kalops med potatis och rödbetor. Mums!

Kram Catharina