tisdag 22 november 2011

November Check - Svar

Lite återkoppling till det frågeformulär jag satte ihop till familjen förra fredagen. Det blev en DUNDERSUCCÉ! Precis vad vi behövde och ibland skrattade barnen så de kiknade. Först fick alla skriva in sina svar och sedan gick vi laget runt och berättade vad vi svarat på en fråga i taget. Johan skrev SÅ fint med skrivstil och genomtänkt, men stavar så illa att jag tror jag får skriva en tolkning för att kunna tyda svaren nästa år. Underbart!

Jag sa att de fick lägga till en fråga om de ville och då föreslog Rikard årets händelse och tänkte främst på familjen, men man fick även skriva något som hänt i världen. Alla nämnde familjens USA-resa som årets händelse.

Jag skrev att jag inte skulle redovisa svaren, för jag tycker det är ganska personligt, men eftersom en del var så kul så kommer här lite valda delar :) .

Farmor skrev att hon hoppades att alla svarade att de ville bo i Sverige om 5 år, men faktum är att ingen svarade det. Det var inte heller så att de flesta svarade Danmark eller England. Jag tror svaren var mer ett uttryck för den äventyrslust och mersmak som utlandsåren gett oss, inte nödvändigtvis att vi inte kommer att vilja bo och trivas bra i Sverige när vi flyttar hem. Farmor kan alltså vara fortsatt lugn.

Favoritbil: Här svarade Malin "Allt UTOM Volvo", vilket utlöste många skratt, med hänsyn till att våra bortskämda barn tycker det är SÅ tråkigt att vi nästa vecka får vår nya tjänstebil och att den kommer att vara ännu en Volvo. Den fjärde i rad. Tro oss, vi har utvärderat alternativen och kommit fram till att detta är den bästa bilen för oss. Barnen får finna sig, men Malins svar blev så kul i detta sammanhang :) . Linnéa var inne på samma spår genom att svara: "Inte vår".

Favoritmat: Exempel på Johans underbara svar är "Shot bollar". De måste det vara krut i! Obsevera även särskrivningen. Så när vi svenskar serverar 1150 köttbullar i skolan på torsdag kommer jag att tänka på att det är "shot bollar".

Årets bästa bok: Jag kunde inte nöja mig med en och bröt från alla regler genom att skriva tre, varav en som jag inte ens hade läst hälften av, men kände på mig att den skulle vara den bästa och mycket riktigt när jag läste ut den senare under veckan var det helt rätt beslut. "Himlen börjar här", rekommenderas varmt! Klassas nog som ungdomsbok, men jag tyckte fantastiskt mycket om den.

Pappa ansågs ibland lite mossig i sina svar, såsom när det gällde favoritartist/grupp och liknande, men jag tyckte han återspeglade sin personlighet väl då han på frågan Tråkigaste jag vet, svarade "Finns inget". Otroligt! På samma fråga svarade Johan "6 sidor matte och mer", vilket visar rätt tydligt hur mycket matteläxor han haft sista tiden.

Bäst på TV: ALLA barnen svarar Häxan Surtant (plus en del andra program)!

Favoritleksak: Malin 12 år, svarar förstås "använder inte leksaker". Typiskt den åldern! Alla andra hade ett svar.

Slutligen Årets förebild: Vi vuxna kläckte ur oss några offentliga personer medan Johan rabblade hela familjen plus Linnéas kompis Nyasha, båda tjejerna skrev varandra! OJ, så varm i hjärtat jag blev av dessa svar!!! Finaste barnen i världen!

Så vad väntar ni på? Bara kopiera och gör samma övning med barn, barnbarn, vänner eller andra. Anpassa frågorna, skriv nya och stryk en del. Det är SÅ kul att prata om svaren tillsammans!

Britt, jepp alla i den här familjen som bjuder på godis blir populära :) . Jag hade inte heller hört det där om bibeln, jättespännande! Malin hade historieläxa idag och det handlade om upptäcktsresanden och hur en del kom till Bahamas och om Boston Teaparty. Såklart är det fantastiskt för henne att personligen kunna relatera till dessa platser där hon varit!

Kram Ingrid

3 kommentarer:

Britt sa...

Hej Ingrid!
Det är därför jag alltid köper plockgodis med till er.
Skönt att jag kan vara lugn och jag tror i all fall att jag är det till 75 %.
Min bästa bok är Philippe Claudel
Mr. Linh och den lilla flickan.
Kram Farmor

Anonym sa...

Hej, Ingrid!
Så kul med alla svaren. Ja, Sofia tror stenhårt på att Malin och Johan kommer att gå på hennes skola nästa höst! Hon har insett att Linnea är i Gymnasieåldern! Jag har försökt förklara för henne att det finns andra skolor och platser att bo på än Husie i Malmö, men hon tror så fast vid det hon säger och önskar och vill inte höra på mig! Det är samtidigt intressant att höra hur starkt hon vill någonting, att alternativ inte finns!
Sofia brände för övrigt 3 fingrar på Kaminen igår när hon gick förbi. Det resulterade i ett bandage som hon fick rätt så mycket uppmärksamhet över idag när hon lämnades på skolan, plus att hon insåg att hon äntligen har ärende hos syster Linda på skolan för omläggning idag .
Det verkar inte göra så ont, med hon får nog blåsor där idag...
Ha det bra!
Anna F

Kim M. Kimselius sa...

Hej Ingrid
Vilken härlig läsning. Glad att du publicerade svaren. Hmm, tror nog att jag kopierar och tar med mig när jag ska träffa pojkarna med familjer nästa helg i och med min signering i Göteborg.
Tyckte speciellt bra om svaret "Shot bollar"!
Himlen börjar här är också en av mina favoriter. Jag sträckläste den. Påminner mig väldigt mycket om hur det var när min syster dog och innan jag ens visste att det var vad som hade hänt i boken, tänkte jag: "Det här är skrivet av någon som förlorat sin syster!"
Underbart, härlig bok, som ger upphov till både tårar och glädje!
Många kramar Kim