torsdag 26 april 2012

Vårt dagliga bröd...

... kommer från Sverige :) .


Jag undrar hur många 100-tals kilo mat Rikard släpat med sig hem till oss från Sverige under sina otroligt många resor till hemlandet. Det är inte så att vi inte klarar oss utan den här maten eller att vi inte kan tänka oss några mer lokala produkter utan många gånger är det helt enkelt för att när han ändå åker, så handlar han sådant som vi tycker är bättre eller godare hemifrån. Tar det slut klarar vi oss helt ok ändå.

Kände dock att vi bara var tvungna att ha en bild på en av hans proppfulla resväskor som han tar hem ibland. Många gånger tar han med en tom väska för att komma tillbaka med den fylld med böcker och mat :) . De flesta gånger handlar han dock förstås inte alls så här mycket.

Vad är det då vi i vår familj vill ha från Sverige. Vi har en standardlista på saker som handlas näsan varje gång. På den står bredbar leverpastej. Johan äter leverpastej varje morgon medan Malin och jag är mer av periodare. I DK fanns inte den släta milda pastej vi gillar och här har jag inte hittat någon pastej över huvud taget, även om jag hört att det finns. Nästa standardsak är BRÖD, alla slags svenska bröd är bättre än fransbrödet här. Det FINNS lite annat bröd, men inget kan mäta sig med det vi har hemma. Jag bakar bröd då och då, vilket förstås funkar lika bra som importerat. Friggs Riskakor är en annan stående inköpsprodukt. Här finns MASSOR av saker för matlådor, men ofta tycker vi det är ganska onyttiga saker och riskakor har Malin och Johan med sig varje dag i skolan som snacks. Ost är väldigt lokalt, varje land har sina ostar, de danska känner ni nog till och här är storsäljaren Cheddarost från massor av varumärken. Det är en liten tegelformad bit som är hart när omöjlig att hyvla. Klosterost och lagrad grevé beställs från Sverige. Felix djupfrysta köttbullar står också på standardordern. Behövs ingen förklaring till det. Här kan vi faktiskt köpa svenskproducerade Scans kylda köttbullar i vanliga butiker, men det GÅR inte att jämföra dem med Felix.

Sedan har vi "ibland"-inköpslistan. Där finns daim (finns bara små styckförpackade här till rövarpris och det funkar inte när man ska göra daimtårta, plockgodis (ofattbart att det är SÅ svenskt), Milda (här FINNS inte margarin, de har bara SMÖR), Noblesse (perfekt gåbortchoklad med svensk touch), ströbröd (finn här men det är enormt finfördelat och inte alls som vårt som nästan känns som riktiga brödsmulor från brödtillverkare, jag tror faktiskt det är det), knäckebröd, vaniljsocker (här har de bara någon flytande vaniljvätska), bakpulver (det är inte samma styrka i det de har här) och lingonsylt förstås.

Kan nog komma på fler "ibland"-saker, men det här är ungefär hur det ser ut.

Vad tror du att du skulle importera från Sverige om du bodde utomlands? Eller om du gör det, vad saknar du och ber besökare att ta med?

Regnet fortsätter ösa ner över oss här. Det tar visst ALDRIG slut! Trist! Allt ställs in, tennisträningar, promenader och Valborgsfester :((( .

Regnvåta hälsningar,
Ingrid

4 kommentarer:

Britt sa...

Hej! Även här regnar det men i morgon ska det bli bättre.
Så roligt att du fotograferade Rikars väska. När han är här hemma sitter jag alltid och beundrar honom, när han packar ner. Ska han få plats?
-Måste du sitta här ,säger han irriterat?
Väskan är hård och rymmer otroligt mycket.
Jag kan inte vara utan rågbröd,helst danskt.
Kram från Britt

Boktokig sa...

Det är nog mycket som jag skulle importera, även om jag första tiden skulle ha fullt upp med att pröva ALLT som det nya landet hade att erbjuda! Bröd är nog en sak, som jag skulle importera. Svenskt bröd är väldigt gott och varierat. Plockgodis skulle jag nog ha svårt att vara utan i längden. Kaviar i perioder. Beror på om jag äter ägg till frukost eller inte. Kan inte äta ägg utan kaviar. Då saknas något. Det mesta du nämde skulle jag nog också importera. Men framför allt ost!!! Jag är en sådan ostmänniska. jag kan skippa smöret på mackan, men osten MÅSTE jag ha!!!

Karin sa...

det är lustigt med vissa livsmedel som man tar för givna när man går till affären hemma men som inte går att få tag på utomlands - ibland kan det bli det viktigaste... Jag har bara bott utomlands en längre period, ett år i tonåren, men faktiskt tror jag att jag skulle klara mig utan både lingonsylt och lakrits - jag gillar att anamma livsmedlen på plats och att sedan få kära återseenden när jag kommer hem. Jag saknar aldrig något på semestern eller på andra resor, varken i Italien, Frankrike, USA eller den gången jag var i Taiwan. Men jag vet med mig att jag är väldigt otraditionell och sen är jag dessutom inte särskilt kräsen utan äter glatt vad som serveras, så länge det inte är svensk husmanskost :-)

Kim M. Kimselius sa...

Jag skulle sakna blåbär, för det äter jag varje morgon. Ja, det var nog allt. Fast om jag verkligen bodde utomlands skulle jag säkert komma på många fler saker.
Däremot längtar jag vansinnigt mycket efter mango, som jag åt varje morgon i Singapore istället för blåbär. Mangon här i Sverige går inte att jämföra med den jag åt där!
Älskar bilden på väskan!
Dessutom undrar jag vad du kommer att längta efter från England när du väl är i Sverige igen...
Kram Kim