fredag 8 juni 2012

London Orbital - M25

M25 - Londons pulsåder och bromskloss.

Så mycket cirkulerar runt denna omtalade motorväg. Det är ett begrepp att tala om M25:an. Alla undrar, kollar och lyssnar på nyheterna om det går att åka på motorvägen. Är den öppen, flyter trafiken? Hur lång tid har jag för att komma hem? Tar det 20 minuter eller 2 timmar. (Japp, referenserna är korrekta. Det kan skilja så mycket.

London Orbital är en ca 20 mil lång motorväg som går runt London. När den börjades byggas i början på 1970 talet var den tvåfilig. I samband med Olympiaden har den ny byggts ut till 4 filig (alltså totalt 8 filer) i princip runt hela London. På delar av sträckan är det 5 eller 6 filer (totalt 12).

Och ändå är den proppsmockad med bilar. Det är alltid MYCKET trafik, enda undantaget tidiga morgnar (typ 5 när jag åker till mitt morgonflyg på Heathrow) eller sena nätter. Statistik visar att utanför Heathrow passerad det ungefär 300.000 bilar per dygn. Vilket gör motorvägen till en av de mest trafikerade i Europa.

M25:an omsluter det som Londonborna kallar "Stor London".  Londonborna själva kallar skämtsamt det hela för;

"Inside the M25" and "outside the M25" or "beyond the M25" are used to refer to London and the provinces

Enkelt uttryckt kan man säga att om man placerade M25:an ovanpå Skåne skulle den gå runt det mesta av vårt landskap. Inte helt korrekt, men en ganska bra jämförelse. Innanför M25 bor det ungeför lika många människor som i hela Sverige. Detta är inte heller 100%, men återigen en ganska bra jämförelse.

File:M25 works.png
Bild från Wikipedia.

Hastigheten och alla vägskyltar på M25 regleras av en kommando central. De följer hela tiden trafikflödet. Mycket är automatiserat och hastigheten följer mängden bilar, köer och tidpunkter på dygnet.

Runt hela M25:an finns det informationsskyltar i genomsnitt varje kilometer. Det blir ganska många om man börjar tänka på det. Man kan tycka att skyltarna borde varna för viktiga "events", och det gör de. Men ibland kommer allmän information upp. Tex "Snö väntas i morgon", "Ta en paus om du är trött", "Kör inte onykter", etc.

Idag körde jag och lämnade Malin på en fest. På väg hem, strax norr om Junction 16 (J16) får jag plötsligt tvärbromsa. Ett par hundra meter framför mig har en bil och en husvagn slått runt. Jag ser inte själva händelsen, men uppfattar att något sker. Meddetsamma tar tre av fyra filer tvärstopp och det tar ca 5 minuter att komma förbi olycksplatsen. Jag tar ett kort med mobilen, lite suddigt. Men bilen som är totalkvaddad och står upp-och-ner syns tydligt. Airbags, tack för att ni finns!


När jag passerade stod de som åkt i bilen vid räcket, en låg ner, men verkade vara vid liv. Flera privata bilar hade spontant stannat och det var en del folk som hjälpte till. Underbart med medmänniskor!

Jag vill egentligen inte skriva mer om olyckan, utan om organisationen runt M25. När en olycka som denna sker, växer köerna sig enorma på bara kort tid. När jag kom hem (20 minuter senare) och tittade på information om olyckan såg jag att det var mer är 15 km kö. 4 filer brett!

Men, det som jag är mest imponerad av är hur organisationen vaknar till liv. Ni ser att skyltarna ovanför visar att 3 filer är stängda för trafik. Det tog 1 minut så var de påslagna. Bakåt visar skyltarna att filer framöver är stängda och att man skall köra ihop (blixtlås).

Efter max 5 minuter ser jag blåljusen bakom mig. Ambulans, polis och brandkår. Med tanke på antalet olyckor, rant statisktiskt, har de placerat ut insatsstyrkor runt hela M25:an. De sköter givetvis inte bara M25, utan är vanliga utryckningsfordon. Men det finns en aktiv plan och ett mycket snabbt handlande. Polisen stänger av filer, brandkåren jobbar med miljö och ambulansen gör sitt.

På väg tillbaks till Malin (drygt 1 timme senare) tog jag ett foto på situationen, fast från andra hållet.De gula ljusen  sitter på en bärgare. Både bilen och husvagnen står nu på bärgare och är strax på väg bort. Brandkåren har tagit bort resterna av bensin och strax syns det inget av olyckan.

Inget!!

De som kör förbi om en stund vet inte att just här förändrades en barnfamiljs liv. (Det fanns barn i bilen, en nalle låg på vägen).

Nu sitter jag hemma och skriver inlägg om M25. I framtiden skall jag tänka på att mjukdjur gör sig bäst inne i en bil.

Kör försiktigt!

Rikard

3 kommentarer:

Karin sa...

Intressant och imponerande organisation. Sällan är man väl så ödmjuk som när man kör förbi en olycksplats och inser att man klarade sig undan den här gången också?

Britt sa...

Det var en bra beskrivning av London och dess befolkning.
Fantastiskt att det fungerar så snabbt och bra på motorvägarna.
Man blir alltid illa berörd , när man ser en olyckshändelse.
Kram Britt

Catharina sa...

Ja, det här med trafik är bra och farligt...

Förra helgen var jag på Öland på RM och denna helgen har jag varit på Gotland. Det har ju varit en bit att åka till båda ställena och jag blir jätterädd när jag ser hur vissa förare kör. Det är inte jättestora vägar vi kört på och det är mycket bilar... och ibland blir det många bilar på rad t.ex om den som ligger först inte kör så fort... Då är det vissa idioter som ska om till varje pris... vi har sett bilar som kört om i backe och i kurva = dom kan absolut inte ha sett om det kommer möte snart.
Men... det gick bra dessa resor också och man är glad när man är framme vid sitt mål!

Tack för din reflektion om vägen ni kör på!

Kram Catharina