tisdag 30 augusti 2011

Busy Lizzie

Busy Lizzie = Flitiga Lisa

Visst är det kul med direktöversättningar! Jag visste inte att flitiga Lisa blomman hade ett motsvarande namn på engelska, men förstod direkt vilken blomma det handlade om då Johan började få papper i skolan om den.

Det var i våras som Johan kom hem med en kruka där de i skolan planterat tre frön av ovan nämnda blomma. Dessa skulle vattnas och tas hand om varje dag. Av de många talanger undertecknad har, är inte gröna fingrar en av de främsta, snarare tvärtom. Det är mycket som dött under min (brist på) omvårdnad.

Hade nu detta varit en skola i Sverige, TROR jag att alla barnen placerat sina krukor i ett fönster på SKOLAN och vattnat dem där för att tillsammans se alla frön börja gro och frodas, för att till slut kunna njuta av ett helt fönster fullt av färdiga blommande Lisor. Det hade väl varit SÅ mycket bättre och lättare. Varför lämna över detta tunga ansvar på en förälder? Visst det var barnen som skulle göra jobbet hemma, men tjena, oj vad bra DET skulle ha funkat.

Instruktionen var att de planterat tre frön och när dessa tagit sig skulle vi plantera om den starkaste av dem, eller möjligen två av tre i en egen kruka. Min första skräck var ju att det inte skulle komma upp något ur jorden över huvud taget! Så när alla tre fröna visat sitt gröna fejs i jorden var jag barnsligt överraskad och glad. Tänk vad lite odling är bra för själen :) .

Två frön planterades om och det var inte så dumt, för den bäst växande kom av sig ett tag och då växte den andra. Med jämna mellanrum fick vi brev från skolan om hur det gick för blommorna och att frökens blomma nu hade kommit si och så långt. Inte stressande alls! Jag sa att jag undrade om man fick använda gödning eller om det var fusk. "Vad är gödning?", frågade Johan genast. Jag berättade om Blomstra och att det fick blommorna att växa mer och fortare, men att jag hade skojat. Det är inte mycket barnen kommer ihåg att ta med eller göra i skolan, men vissa saker sätter sig direkt. Nästa dag kom Johan hem och berättade att "man fick använda det där som gör att blommorna växer fortare". :)  Vi avhöll oss dock från det, tyckte det var mer spännande att se vad som hände utan konstgjord hjälp.

Nåväl, till både min och Johans stora förtjusning växte faktiskt våra blommor och så småningom började de knoppas. Vi fick ett brev från skolan om att den 6 juni (jag sa ju att det var mycket de dagarna), skulle blommorna med till skolan och så skulle det vara en tävling om vem som hade den finaste/bästa/största (?) blomman! Nog är det osvenskt så det förslår???!!! Inte att alla skulle ta med och titta på varandras fina blommor och jämföra och kanske prata om varför de såg olika ut, utan TÄVLING. Tack och lov att vi hade något att skicka med :) .

Här är Johans tävlingsbidrag:

Inte så många blommor, men med tanke på det
ursprungliga lilla fröet var vi ganska nöjda.
(Jepp det är vår fina heltäckningsmatta i hallen de står på.)
Eftersom jag var på skolan i samband med svenskavslutningen, såg jag borden där de ställt upp allas busy Lizzie och det var en mäktig samling blommor. Undras hur många som inte lyckade få något frö att gro över huvud taget? Fast eftersom vi klarade det så var det nog tacksamma frön, som alla kunde klara av.

Oj, vad fina blommor en del hade...
men det fanns faktiskt både större och mindre blommor än våra. Såklart :) !
Snart var ju terminen slut och huset kryllar inte av krukväxter. De jag månar om lite speciellt bl a en klöver från mamma, hade Ylva lovat att förbarma sig över under sommaren. Vad göra med våra Lizzies, kändes grymt att kasta dem?! Jag kom på att vi kunde sätta ut dem i trädgården. Döm om min förvåning då jag hittade dem i trädgården nu efter sommaren och de blommar HUR fint som helst. Vi bara satte ned dem i ett hörn, men det har uppenbart varit en utmärkt sommar med lagom blandning av regn, sol och skugga. (Eller är dessa växter odödliga och omöjliga att misslyckas med.).
Jättekul är det i alla fall att de är så här fina och det är Johan som har fotograferat dem igår:


Jag är nästan lite sugen på att börja odla något annat.... men det går nog snart över. Behöver bara påminna mig om vårt totalt misslyckade försök med tomatfröna i Danmark för att dra öronen åt mig, men i mitt inre tror jag att när jag blir pensionär kommer mitt intresse för trädgårdsarbete att explodera och jag kommer få både gröna fingrar och tår. May this dream come true!

Kim, vad snäll du är och vad glad jag blir! Jag trodde att alla skulle tycka att det var omåttligt tråkigt att läsa om mina gamla inlägg, men med tanke på att jag kunde hitta så mycket spännande i en Sydsvenskan från 1999, så borde jag kanske vetat bättre...

Britt, vi försökte pröva att se det nya programmet Maestro, men det fick vi inte se i utlandet. Vi får hålla oss till Gäster med gester :) . Johan blir glad när jag berättar om bilen! Hur var det nu med att inte fästa sig för mycket vid saker och "kasta"... ;) .
Ha ha, tänk att du har en Rikard-lax under R, ler stort!

Catharina, ja det låter onekligen intressant med isarna på sommaren :) . Hur gick det med the Round Table? Kom ni dit? Väntar på rapport...... ;) . Läste du detta i Aftonbladet idag?? (Hoppas inte Karin ser att jag hänvisar dit två gånger under en vecka, ha ha!) http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13538977.ab

Från en med svagt gröna fingrar, även kaktusarna förökar sig ju faktiskt värre än kaniner här :) !
Ingrid

10 kommentarer:

Anonym sa...

Tävling i blomsterodling verkar ju lite överambitiöst. Men det är ju klart spännande att se, vad de andra har med sig. Ingen funderade över, om någon förälder möjligen hade varit i blomsterhandeln och skickat med ett praktexemplar? Annars är ju Flitiga Lisor väldigt tacksamma, fast det är ju enklare att köpa en LITEN planta och jobba vidare därifrån... Tomatfrön är inte så enkelt, man måste börja driva dem tidigt, annars hinner de inte få mogna frukter. Det är kanske ingen sport, men enklare är att köpa färdiga plantor. Annika har kommit hem och de har haft det jättebra och trevligt. Vi har passat Edvin idag, dagis var stängt. Han räknar och tänker väldigt mycket. Dessutom är vulkaner (jag tycker han säger bulkaner) väldigt intressant. Vi har lite lavastenar från Etna och dem har vi studerat. Sen lekte han med miniräknaren.Kartor är också kul, det har han efter mormor. En intensiv dag, men trevlig! Kramisar! Faster

Boktokig sa...

Men vad kul att det heter samma!!!

Skönt att det gick bra med att odla blommorna!

Boktokig sa...

från en med inte så gröna fingrar ;)

Trogen läsare sa...

Jag ser ALLT :-) har inte hunnit läsa inlägget ordentligt dock, njuter bara av vackra blommor!

Britt sa...

Det är lätt att köpa en Flitiga Lisa i blomsteraffären, om man vill. Det är ändå en bra idée att få barn intresserade av växter.
Fantastiskt att de har klarat sig så bra en hel sommar. Du lyckas med dina orkidéer.
Efter alla år har jag endast sparat l bil. Hur skulle det så ut om vi hade sparat alla övriga. Visst måste man kasta.
Synd att ni inte kan se Maestro.
Kramar från Britt

Astrid sa...

Se där, du har oanade talanger! Det är bara att fortsätta! Det blev ju fint. Detta säger jag som som inte har några gröna fingrar och inte har jag tålamod heller. Jag har också misslyckats med tomater och jag har misslyckats med frön som barnen kommit med.
Må så gott!

Karin sa...

Nu har jag läst hela inlägget! Så trevligt med odling. Och det finns hopp för dig - min Mor säger att när östrogenet lämnar kroppen får man gröna fingrar! Jag har lyckats med min första tomatplanta i år! Ärligt talat så sanerade min svärmor den från löss när hon passade den när vi var på semester, men så fick hon också de godaste tomaterna. Undrar om de som sitter på plantan nu någonsin blir mogna?

Nu: House på tv med Kata!

Kim M. Kimselius sa...

Oj, vilket annorlunda skolprojekt. Härligt att Johan lyckades så bra med sina blommor. Just nu sitter jag här omgiven av prunkande pelargoner, blommande citron och mandarinträd, blommande bouganvilla, trumpetblommor som dignar av sina blommor och du kan ju förstå hur gott det luktar. Men så har jag ju "gröna" fingrar också. Fast det har blivit lite sämre med den varan sedan jag slog igenom som författare. Den mesta tiden går ju åt till att skriva böcker nuförtiden.
Tycker absolut att du ska ge dig på ett nytt blomprojekt!
Kram Kim

Catharina sa...

Skönt att inte mina barn kommer hem med sådana projekt... Hos oss får blommorna vatten en gång i veckan, på söndagkväll, och dom vänjer sig efter ett tag ;o) eller så dör dom och åker ut.

När jag var DO så gjorde jag ett besök i Staffanstorpsklubben på min födelsedag och då fick jag en adventskaktus. Jag har tagit död på ett antal genom åren, men i julas så blommade denna så fint igen... inte jättemånga blommor, men jättefina, sen dröjde det en månad och sen blommade den igen och denna gången med lite fler blommor. Då blev jag så glad och kände mig stolt :o)

Jajamen, vi var och tittade på Round Table. Bildbevis kommer... snart i en mailbox nära dig ;o)

Jag lovar att skicka reserapport. Först ska jag BARA ;o)

Idag står det bokföring på mitt schema... eller stod, för jag är redan färdig. Och så skickade jag en faktura till min kund. Jag är inte så bra på att ta betalt och tycker det blev dyrt för henne... Haha jag ska inte bli försäljare ialla fall!

Nu är det dags att rota i kylen och se om det finns någon lunch till mig ;o)

Kram Catharina

Hanneles bokparadis sa...

det var många det....