tisdag 16 augusti 2011

En god gärning ger dubbla signaler

Vi har nästan packat upp allt från resan och tvättmaskinen surrar på. Semesterbilderna laddas in i datorn och under tiden berättar jag om en god gärning, inte av någon större kaliber men den har ändå sin poäng.

En kväll i förra veckan då vi var i Dalby, körde jag med alla barnen till macken. Jag hade varit där och tankat redan tidigare i veckan, men med ett utländskt bankkort får man inte tanka full tank utan bara för 400 kr och det hade jag såklart snart kört upp.

Nu var det mörkt och alla började bli trötta. Jag såg att det stod en ensam bil framför mig och mannen som tillhörde den gick mot oss, så jag förstod att han ville säga något. Ibland kan jag känna mig lite harig, men är man mamma får man hålla skenet uppe och inte oroa sina barn.

-Är det något problem, frågade jag.

-Har du kontokort, frågade mannen.

Han berättade att han bara hade kontanter, men det gick endast att betala med kort. Jag förklarade att jag hade kort, men bara fick tanka för ett begränsat belopp och undrade om han prövat byns andra mack. Han sa att den också bara tog kort och inte kontanter.

Ja, vad gör man. Jag är ju av åsikten att man ska hjälpa en medmänniska om man kan. Jag tog ju inte värsta risken liksom, samtidigt visste jag inte alls om jag kunde lita på vad han sa. I baksätet satt Linnéa och teaterviskade oavbrutet: "Kolla vattenstämpeln på pengarna."

Jag fick tanka för 400 kr och han frågade hur mycket jag kunde avvara.

- Jag behöver tanka för 200 kr, sa jag, så du kan få de andra 200. Jag kan tanka igen imorgon.

Han valde att bara tanka för 100 kr och menade att på det skulle han kunna ta sig till Lund dit han var på väg och tanka för sedlar därinne. Jag fick en hundralapp och mannen åkte nöjd iväg. Jag laddade in kortet igen och fick till min förvåning tanka för 400 kr, så det var tydligen bara en begränsning per gång jag stoppade in kortet....

Det kändes bra att jag hade hjälpt honom. Vet inte om han kunde ringa efter någon hjälp, men vad gör man annars på kvällen då tanken är helt tom och det inte går att betala med de pengar man har.

Nu kommer jag dock till slutklämmen. Det tydliga budskapet till barnen är "tala inte med främlingar, lita inte på vem som helst". "Barn gör inte som du säger, de gör som du gör" heter det också.... och vad gör då mamman, jo hon pratar med främlingen och litar på att han är seriös. Snacka om dubbla budskap.

Jag pratade med barnen om det och tror att de förstod mitt dilemma och att det är skillnad mellan barn och vuxna och från situation till situation, men jag fick mig en tankeställare rörande vad jag verkligen vill lära dem, för jag vill ju att de också ska ställa upp för de som behöver dem, när det verkligen gäller.

Boktokig, vad kul att någon har saknat mig här när jag inte skrivit! Ibland undrar man om någon verkligen bryr sig om vad man skriver, mer än man själv förstås, och när någon faktiskt skriver att så är fallet, blir i alla fall jag ganska glad. Midsommar blev bra och kanske kommer det här en bild från firandet...

Monika Häägg, jo det har varit dåligt med bloggandet under sommaren. Jag är glad för att jag varnade om att det kunde bli så, men själv trodde jag nog att jag skulle skriva ibland, men men jag får ta igen det nu med risk för att alla som läser storknar :) . Jag älskar listor, skriver sådana HELA tiden.

Marit, nu har vi verkligen inte hörts på evigheter. Vet att din sommar också varit bra, vi får höras snart på telefon och prata mer om våra upplevelser. Kram.

Kim, du kommer säkert inte ens ihåg att du skrev här och kommenterade Johans lista, men det gjorde du och det var kul att se din hälsning när vi var iväg. Kram.

Tara, yes we do have Skype and I would LOVE to talk to you. What about the coming weekend? Our children prefer pasta and ketchup to the meatballs. They like spagetti or any kind of pasta. The traditional way to eat meatballs are with potatoes, brown sauce and lingonberries. Go for the pasta and I will serve you a traditional meal when you come over here :) . I'll see what I tell about the vacation....

Karin, tack, så kul att du har saknat mig :) ! Vardagen drar igång nästa vecka. Vi får se vad jag ska dela med mig av här till er de närmsta veckorna...

Astrid, tack jag ska göra mitt bästa för att hålla er fängslade här :) ! Tack för senast! Det var verkligen kul att ses på riktigt!

Ylva, bra att ert sommarlov kom till slut också :) ! Nu hoppas jag dock att det är över så att vi kan ses snart. Jag kan inte skriva kommentarer på din blogg. Irriterande!

Catharina, vilken fin midsommar ni verkade ha och nu blir det ÄNNU mer skoj :) . Välkomna!

Jättekul att läsa era kommentarer och hälsningar! Det är kul att vara tillbaka här!

Sovdags!
Ingrid

6 kommentarer:

Anonym sa...

Well done!

Kim M. Kimselius sa...

Välkommen tillbaka! Har saknat dina blogginlägg grymt mycket!
Ja, vi vuxna gör inte alltid som vi lär och jag hade förmodligen gjort precis samma sak som du i den stunden. Du var en räddande ängel för honom. Bra gjort!
Kram Kim

The not-yet-desperate housewife sa...

Kommer inte ihåg om jag berättade hur barnen reagerade när jag sa att du skulle komma hit och hälsa på... Va! Skulle jag träffa någon som jag lärt känna på nätet! Den var klurig att förklara... Hur man ibland gick på känsla... Men att det gällde vuxna. Äh, jag vet inte hur jag sa. För hur jag än vände och vred på förklaringen så lär det inte rätt. Och barnen såg helt förvirrade ut. :) Men det gick ju bra! ;)

Karin sa...

Tänkte på er när jag såg denna artikel!

http://www.sydsvenskan.se/resor/article1528031/Kultur-lockar-turister-till-Arhus.html

Kram fr Karin

Boktokig sa...

Skönt att du är hemma igen! Välkommen hem!

Jag tyckte du gjorde helt rätt! Vi får ju inte bli för rädda, så vi inte kan hjälpa våra medmänniskor!

Tara sa...

See, I told you Swedish people are super nice! :) You would make a good American too. :) A German would have left him in the parking lot all night long... :) HA! What is your skype name?