tisdag 15 maj 2012

Cooking Show


Tillbaka i tiden igen. Samma måndag som våra vänner lämnade oss hade vi i Multikulturella gruppen vårt första större arrangemang och det var en Cooking Show för föräldrarna. Att "gruppen" arrangerade detta, betydde att Kate och jag gjorde det, som med rätt mycket vi gjort under året :) .

Det här är ett event som de gjort även tidigare år. Jag vet inte mycket om historiken, men i den form vi gjorde det nu, gjordes det också under vårt första år här och då var jag med som "kock". Upplägget är helt enkelt att vi hittar en familj med gigantiskt kök, vi skickar ut en inbjudan till alla föräldrar på skolan, vi har ca 30 platser och första veckorna svarar 2 att de vill komma, då börjar vi leta efter folk som vi frågar om de kan tänka sig att laga någon mat och det är inte svårt att hitta, när det är en vecka kvar till Cooking Showen har ca 10 sagt att de vill komma och panik brukar utbryta hos arrangörerna, men inte hos mig förstås ;) , då skickar jag ett personligt brev till alla de jag umgås med och frågar om de inte ska komma på Cooking Showen varpå det rasar in anmälningar från dessa som säger att de antingen inte SETT inbjudan tidigare eller glömt bort det, plötsligt är det 3 dagar kvar och 30 personer är anmälda, ryktet sprider sig och snart vill fem till komma och i slutänden får du säga nej till några för det GÅR bara inte att klämma in fler, dagen före eventet meddelar några att de har fått förhinder (några meddelar inte alls), då hör man av sig till de man sagt nej till och i BÄSTA fall har de inte de sista 24 timmarna hunnit planera in något annat (det har de oftast, för här sitter ingen och rullar tummarna) och sedan packar man snabbt snabbt ihop ALLT man själv ska ha med sig om man ska laga mat (och det ska man) och så fort man fått iväg man, barn och gäster, kör man till det stora köket. :)

Det blev till slut ca 32 mammor och av dessa lagade kanske 10 mat. De som lagar mat behöver inte betala något, de andra betalar £10/person för att täcka ingrediens-kostnader. Asiater vill ofta demonstrera tillsammans, andra gör det själva. Ingen behöver känna någon press på sig, man behöver inte var mästerkock eller laga något avancerat. Det som är vardagsmat för en indier är spännande för mig!

I förväg skickar kockarna in sina recept och så kopierar vi dem till ett häfte som var och en får när de kommer. Då kan de följa med i recepten när det tillagas och skriva kommentarer om de vill.

Först ut var tre japanskor. De är så duktiga och noggranna i allt de gör. Planen är att all mat som lagas på slutet dukas upp till en stor buffé och så äter vi lunch tillsammans. Det här såg dock så gott ut och det var långt till lunch, så vi kunde inte motstå frestelsen att sända runt deras alldeles nygjorda dumplings.

Japanska dumplings = Gyoza.
SÅÅÅÅÅ goda!!!! Kunde ätit bara sådana!
Sedan avlöste kockarna varandra. Det gjordes, yorkshire pudding, tiramisu, indisk rätt (palak paneer), vietnamesiska vårrullar, turkisk sallad (kesir) och en hel del annat.

Tiramisu lagades med små chokladbitar.
Inte alls samma recept som min italienska vän i Århus lärde mig :) .
Kesir, den turkiska salladen på gång.

Färdig!

Yorkshire pudding.
Couscous-sallad
Italiensk variant på hur de använder "oströran" som de också har till Tiramisun.

Kate, som jag leder Multikulturella gruppen med.
Kate är utbildad kock. Hon kan laga ALL slags mat!
Hon har gått på kurs där de fick var sitt grishuvud bara för att träna knivtekniker på. BLÄ!
Här demonstrerar hon Vietnamesiska vårrullar och sedan fick alla göra en till sig själv. MUMS!
Vietnamesisk vårrulle
Kate gjorde också denna Berber Omeletten från Marocko.
Den hörde ihop med couscoussalladen ovan!
Eftersom jag första gången jag var med (skolåret innan) hade gett mig på konststycket att göra smörgåstårta inför de andra (vilket imponerade storligen), hade jag i år som arrangör bestämt mig för att satsa på något enklare, det blev drömrulle. Vi pratar BIG TIME enklare :) . De andra kockarna var så duktiga och seriösa, så jag bestämde mig för att de på något sätt representerade "cooking" och jag skulle stå för "show". Och show blev det! Jag menar, hur svårt kan det vara att göra en drömrulle?

Alla började få lågt blodsocker. Jag kom in som typ kock nummer 8 av 10, så det var inte svårt att få dem att skratta, om jag säger så och undan gick det.

Pedagogiskt och modigt att visa innan jag sätter igång hur det SKA se ut :) !
Här var det smörkräm!
Och så brer vi på lite smörkräm på den nybakta lite avsvalnade botten....

Som ni ser skrattar de flitiga mammorna i bakgrunden mest hela tiden.
Det är förmodligen min accent och mina roliga beskrivningar av processen...
Det räcker faktiskt att jag säger att "now it is time for the Swedish chef" så blir alla på gott humör och säger "you are hilarious" och då kan man inte vara säker på om det är en komplimang eller ej ;) .

Till SLUT är all maten klar och dukas upp till buffé. Vi tog ett foto med alla kockar framför buffén, det såg trevligt ut. Här kommer ännu en bild på bordet, liknande den överst i inlägget:
VISST är det imponerande och ser GOTT ut!
Drömrullen står lite bakvänt i mitten & alla
verkade tycka att den var jättegod.
Allt var verkligen lika gott som det såg ut och det här är ett av mina favoritevent. Ganska enkel idé, men den ger så mycket!

TACK för alla kommentarer till inlägget om vattenläckan!! Idag har vi haft en kille här som lyft upp heltäckningsmattan så det kan torka ut ordentligt under. Han ska komma tillbaka senare och lägga in en ny matta. Det blir fint till kommande hyresgäster ;) .

Anna M, TACK! Hittills verkar de sköta det bra och mäklaren låter väldigt tacksam för den insats vi gjort. Flera har "varnat" oss och sagt att vi kommer vara tvungna att stå på oss för att få det åtgärdat, men vi har bara goda erfarenheter så här långt.

Tara, yeah it was (is) a mess! But it is much better today and still in the phase of drying out. We will have a new carpet in a week. I just don't want them to do it when Erica is here. YES, Erica is coming, ERICA is coming!!! I am so excited! Some days next week. No children though :( . We will miss them, but we get a sister as a compensation :) ! Can't wait!
Your water mess seem to have been even worse and I AM already laughing at ours! What else can we do :) .
When do you move into your new house? HOW could you find a new house in SUCH a short time???

Britt, ja det var hemskt med vattenläckan. Vi tycker synd om husägarna, men de verkar inte engagera sig så mycket... Det känns faktiskt bra att det inte är vårt hus. Kanske borde jag revidera "drömmen om ett gammalt charmigt hus" :) . Marit hälsar! Kram.

Karin, visst väcker det minnen. Det var årets första besök det här skolåret och ni var vårt första besök förra skolåret, ja först av alla här! Tänk vad mycket som ändå hänt sedan dess....

Catharina, alla dagar sedan i lördags har varit bättre :) ! Tack för hälsning! Vad irriterande att kommentarerna inte fungerar!

Kim, jag förstår att du skulle sakna blåbär!! Egentligen var det en lite dum fråga, för man vet inte alltid vad man skulle sakna förrän man har kommit iväg och det beror på var man är, vad man kommer att sakna beroende på vad som finns där man hamnar... Färsk mango på rätt plats ÄR något helt speciellt! Jag älskar god mango!

Kram allihop!
Ingrid

5 kommentarer:

Britt sa...

Hej!
Allt ser gott ut men Kesir , den turkiska salladen skulle jag gärna vilja smaka.
Jag håller med dig att husägarna inte engarerar sig.
Hälsa Marit och jag undrar vad ni ska göra i London. Kram Britt

Anonym sa...

Hej, Ingrid! Ja, det var bedrövligt med läckan, men det var så många som beklagade det, så jag struntade i att skriva igår! Däremot skulle det varit kul, att delta i den där lunchen! Du hittar på så mycket, var det drömtårta till kaffet? Eller? Just nu har jag vilat i två dagar. Men morgon blir det bak igen, för allt är slut. På söndag ska jag till Lund och hjälpa till med Världens goáste...Märtha

Catharina sa...

Hej Ingrid!

Åh så trevligt! Jag ser på din blick att du gjorde en show ;o)

Allt ser jättegott ut! Jag som är lite kräsen av mig hade kanske haft lätare att prova på något nytt när jag ser vad som är i och hur det lagas...

Stugan är klar nu och vi lägger / har lagt mycket tid på att städa där (förutom allt byggdamm så har vi haft möss där (men det är inte så konstigt!) och allt skuras och tvättas) Tur att jag har en bra tvättmaskin hemma... och idag ska vi åka till IKEA och handla lite. Vi ska även titta på lite möbler. För att göra livet lite mer komplicerat så väljer vi att göra om hemma samtidigt... Suck! vi har haft en inredningstjej här och fått förslag, men vi är inte helt överens med henne om allt, men vi ska idag åka och titta på möbler och efter det då Ikea eftersom pengarna vi fick i "bonus" när vi köpte köket måste användas typ NU...
Ikväll ska vi till Flyinge och titta på när en av Lars kollegor (som kanske ska rida i OS) har en clinic för inbjudna. Det ska bli jättetrevligt...

Jag känner att denna kommentar nog blev lite förvirrad och hipsomhaps, men jag hoppas du hänger med i svängarna ;o)

Jag mailar snart nya foto på köket som blev så bra!!!

Jag hoppas att ni kan komma förbi stugan en dag och se hur fint vi har fått det!

Kram Catharina

Astrid sa...

Hej!
Jag har inte glömt dig eller bloggandet, det har bara varit mkt på sistone, skall försöka skriva om det i min blog!
Oj, vad mkt gott och jag ser att ni hade roligt. Härligt med sådana events.
Ha det så bra allihop!
Kram

Karin sa...

Vilken söt och glad kock du är! Klart att alla måste skratta med! Allt såg gott ut!

Här i malmö känns det som höst - kallt och blåsigt - inte alls långhelgsväder. Men jag hoppas på bättring!

Kram från Karin