lördag 14 juli 2012

Snabba doktorn

Jag vet att det här är upprepning, för jag har skrivit om det förut, MEN jag gör det ändå. Tycker vår "primärvård" fungerar så bra här.

Efter några dagars problem, bestämde jag mig igår för att uppsöka en läkare (inget allvarligt!). Klockan 14 på fredagen kontaktar jag dem och hör om de har en tid under eftermiddagen (i Sverige hade jag faktiskt inte ens kommit på tanken att fråga vid den tiden). De säger att de är fullbokade, men tar mina uppgifter och säger att en läkare kommer att kontakta mig under dagen och säga till om de får något hål. Jojomen, klockan 16 ringer de och undrar om jag kan komma klockan 17.50!

Jag är på plats i god tid och får komma in strax efter 18. Läkaren är trevlig. Tittar på mina öron. Lika bra att kolla bägge tycker han, även om jag bara klagar på det ena. Han talar om vad jag ska göra (som ett mantra rabblar jag det svåra ord han använder, så jag kommer ihåg det när jag kommer ut till receptionen och ska meddela dem vad han sagt). Han ler och önskar mig trevlig helg efter MAX fyra minuters konsultation. Ändå kändes det inte stressigt! Han hade hunnit med både artighetsfraser och frågat det han behövde. Det kändes bara effektivt.

Ute i receptionen frågade jag när de stängde och hon sa kl 18.30. Jag sa att jag tyckte det var fantastiskt och hon svarade att många tycker de borde ha öppet längre (när är vi någonsin nöjda...?).

Jag vet inte om vi bara har haft en otrolig tur med våra "vårdcentraler" utomlands eller om det är en generell skillnad mellan länder. Jag vet att andra har sämre erfarenheter än vi. Jag tror specialistvården i Sverige är bättre i flera avseenden, fast de vänner som hade en sjuk pappa här förra året, menar att han kunde får bättre vård här än i Sverige. Det kan kanske bero på vad man har för försäkringar...? Min släkting från Grekland är i Sverige några veckor nu och hennes man behöver dialys varannan dag och hon säger att sjukvården i Sverige är TUSEN gånger bättre än i Grekland. Det har kanske sina skäl. Så allt beror såklart på vad man jämför med.

Det som är MITT största bekymmer när det gäller mina kontakter med sjukvården är att jag i Sverige ofta känner mig så ifrågasatt. Som om jag (eller mina barn) "låtsas" vara sjuk. Det finns nästan aldrig något att göra, utan det ska värkas ut (jag som helst inte går till doktorn om jag inte är dödsjuk och helst inte äter några mediciner ens om jag behöver). De läkare vi har haft turen att träffa utomlands har alltid tagit oss på allvar. Försökt hjälpa oss och betonat att vi absolut ska kontakta dem igen om inte problemen försvinner. (Det senare har vi ofta fått höra hemma också, men då mer som att "just nu kan vi inte hjälpa dig, men hör av dig om du blir sämre (inte "om du inte blir bättre).)Tillgänglighet och effektivitet har vi också upplevt bättre när vi varit iväg.

Nu är det dock snart dags att flytta hem och sanningen är att jag har ett väldigt selektivt minne och kanske minns jag helt fel när det gäller hur vårdcentralerna funkar hemma. Jag hoppas att vi ska vara friska framöver, men OM vi ändå blir dåliga eller skadade, så ska det blir intressant att se hur det fungerar på vår "nya" vårdcentral. Jag kanske får ta tillbaka ALLT jag skrivit ovan....

Efter min kritik ovan vill jag som motvikt verkligen lyfta fram de många fantastiska distrikssköterskor vi har haft i Sverige! SÅ tillgängliga, hjälpsamma, positiva, barnvänliga och duktiga. Stor eloge, verkligen!

Kajsa, Malin hälsar och tackar!! Vad jättekul att du har tid att titta hit! Kram.

Karin, du och din letto ;) . Kul att du är nöjd! Vad läser du nu? Det är sällan jag sätter ihop bilder sådär, men det är verkligen kul att se hur barnen har utvecklats.

Astrid, tack för hälsning till Malin. Hon blir så glad när hon hör ifrån er "hemma på gatan i stan". Är er pool ledsen när det är så dåligt väder och så få badare?

Britt, jättekul att Skypa igår! Hälsa kusinerna att SNART kommer vi!

Nu regnar det här IGEN. Sämsta sommaren i mannaminne! FY! Tur att vi ska iväg på BBQ-fest ikväll. DET kommer att blir trevligt oavsett väder :) .

Glada hälsningar och kramar till er alla!
Ingrid

6 kommentarer:

Astrid sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Astrid sa...

Det verkar som om de inte har samma prestige på vårdcentralerna hos er, som hos oss. I går ringde jag om en blodtrycksmedicin som tagit slut och som jag behöver ta 2gr dagligen. Jo, de kunde hjälpa mig, på tisdag em. skulle medicinen ligga klar på apoteket! Ja, förklarade att jag ville att de skulle mejla medicinen idag, tyvärr de kunde inte hjälpa mig. Hur många min. tar det för en läkare att mejla eller ringa apoteket? Nu är jag utan den i 5 dagar, visst jag borde ringt nägon dag tidigare, men än då.

Britt sa...

Lomma har kanske en bra vårdcentral.
Det skiftar en hel del här i Malmö.
Själv har vi en urdålig, som man tyvärr är tvingad att vända sig till då och då.
Vellinge har en , som är bra. Där kan man själv gå in i ett rum och
kontrollera sitt blodtryck.
Hos oss måste man ha en beställd tid och det kan ta l4 dagar.
Kram Britt

Catharina sa...

Jag måste passa på att berömma den privata vårdcentral vi är listade på!
Jag har också ringt fredag eftermiddag och fått tid, jag har aldrig känt mig ifrågasatt och jag har alltid fått tid när jag ringt dit.
Men tyvärr är det lite långt för er att åka dit, så jag hoppas att ni hittar någon bra närmre er!
Kram Catharina

Kim M. Kimselius sa...

Du har rätt med det där att man inte tas på allvar i den svenska vården, om många läkare. Jag har mött båda delarna. Just nu har jag en helt underbar grekisk läkare som verkligen månar om min hälsa. Hoppas han får vara kvar...
Har erfarenhet av sjukvård på Nya Zeeland när jag hade svår öroninflammation. Första läkaren undrade om det var sant att han kunde ta med sig en resväska sprit till Sverige och betala allt med...
Andra läkaren var ute och fiskade, så sjuksköterskan undersökte medan läkaren var i luren och skötte ordinerandet... Var fortfarande sjuk efter sex veckor när jag flög hem! Vilket gav mig nedsatt hörsel på det örat. INTE bra att flyga 24 timmar med öroninflammation. Gör aldrig om det igen!
Kram Kim

Boktokig sa...

Låter helt underbart med snabb service när det gäller doktorsbesök!!