lördag 20 augusti 2011

Barnens läsning

Vårt första svenska besök det här läsåret har åkt. Det har varit jättetrevligt och tiden sprang iväg!
Rikard har fyllt år. Han tackar ALLA för hälsningar och GRATULATIONER!

Jag struntar i att uppdatera er om sommaren idag också och berättar istället om lite böcker. Tänkte skriva om en del av det som barnen läst eller som jag läst för dem den senaste tiden. Kanske kan där finnas något tips för er eller möjligen en avrådan.

Doktor Proktors pruttpulver av Jo Nesbö



När jag hittade denna bok på biblioteket visste jag inte ens att Nesbö skrev barnböcker. Den blev liggande i hyllan ett tag, men då jag väl satte igång att läsa den för Johan blev det en omedelbar succé. Johan skrattade SÅ mycket. Språket är ganska avancerat, så han hade inte fixat att läsa den själv, men det är en bra högläsningsbok.

Boken handlar om Lise, hennes granne professorn Doktor Proktor (som gör väldigt ovanliga uppfinningar) samt den till växten väldigt lille Bulle som är full av självförtroende och kommer som nyinflyttad. Dessa tre blir vänner och kommer tillsammans fram till att det pruttpulver Doktor Proktor av misstag uppfunnit, skulle vara en perfekt sak att sälja till alla norska barn inför den 17 maj. Vem skulle inte vilja köpa ett pulver som gör att du kan prutta så att du far upp i luften med raketfart?

Jag brukar inte citera böcker eller läsa för andra, men den här var jag tvungen att läsa några rader ur högt för mina föräldrar, bara för att visa hur otroligt roligt den är skriven. Delar med mig av några rader här:

"För sista gången i den här berättelsen gick solen upp på en molfri himmel. Den hade redan lyst en stund på Japan, Ryssland och Sverige och nu började den skina på en ganska liten huvudstad i ett ganska litet land som heter Norge. Den satte genast igång att skina på det gula och lagon lilla slottet, där det bor en kung som inte bestämmer så mycket att det gör något, men som gladde sig åt att få vinka till barnparaden och höra den stora och nästan världsberömda kungasaluten till hans ära."

Jag har inte läst några av Nesbös vuxenböcker, så jag kan inte alls jämföra denna bok med hur författaren brukar skriva, men jag rekommenderar varmt denna bok till barn i 9-årsåldern. Som tur är finns det en fortsättning, Doktor Proktors tidsbadkar, och den väntar på oss i bokhyllan nu. Därefter har det kommit ut en tredje bok...


Du är en gräslig man, Herr Grums av Andy Stanton



Den här boken har jag sett länge på engelska, då den är poplär på våra internationella skolor. Blev glad då jag hittade den översatt till svenska.

Det är riktigt kul med roliga böcker. Det finns en hel del för barn, tyvärr alldeles för få för vuxna. Den här har morfar läst för Johan i sommar och Malin har läst den själv. Sedan läste både Rikard och jag den också. Alla tyckte mycket om den och vi skrattade högt många gånger.

Huvudpersonen är Herr Grums som i alla avseenden är en synnerligen osympatisk man som ogillar allt och alla, i synnerhet barn. Hans hus är kaotiskt, smutsigt och otrevligt, men trädgården är i perfekt skick. Det finns en orsak till det, en älva slår honom hårt med en stekpanna om han inte sköter den. I byn rör sig en hund som alla tycker om, utom herr Grums förstås, en dag går hunden in i hans trädgård och roar sig, älvan blir jättearg för att trädgården inte är fin och herr Grums bestämmer sig för att ta livet av hunden.

Bilderna är häftiga och kapitlen roliga. Johan gillar när det plötsligt kommer ett kapitel på en mening som ser ut ungefär så här:

Kapitel 4 (eller vilket det nu var) Herr Grums dricker en kopp te
Herr Grums drack en kopp te.

Kapitel 5

Självklart rekommenderar jag denna bok för barn främst i 7-10-årsåldern och vill slå ett speciellt slag för den ifall någon har killar som har svårt att hitta böcker de gillar. Tror att denna skulle kunna bryta isen.


Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag av Sara Ohlsson



Linnéa har TYVÄRR kommit av sig lite med läsandet sista året och jag måste säga att det till stor del beror på facebook som upptar massa tid just när det är läggdags och hon normalt brukade läsa. Det är då alla vänner är inloggade. Jag har frestat med bra böcker, men utan större framgång, hon har inte tyckt att någon är riktigt bra.

Väl hemma vid midsommarhelgen åkte vi till biblioteket. Linnéa skulle för första gången inte vara med i sommarboken, men det innebar inte att hon inte skulle läsa. Jag hade samlat på mig ett antal boktips, bland annat från boktokigs blogg, och frågade om några fanns att låna. Ingen var inne, men EN kunde bibliotikarien ordna... hon gick iväg och kom sedan med en helt ny bok som hon registrerade in i datorerna och så fick vi låna den. Det var denna bok på bilden ovan. I bilen till Hamburg slukade L denna bok och sedan har hon läst om den flera gånger i sommar. Själv har jag inte läst den, men för L är det uppenbarligen något alldeles extra och jag blev riktigt glad att vi prickade så rätt. I tonåren kan man verkligen FASTNA för en bok av en eller annan anledning och det gjorde Linnéa.

Då jag inte läst boken själv kan jag inte berätta med egna ord om den, men utifrån vad jag hört/läst, så handlar boken om Olivia som blivit lämnad av sin pojkvän och tar det väldigt hårt. Vad gör hon nu? Vem är hon utan pojkvännen? L vill inte berätta mer om vad den handlar om för mig :) .


Nelly Rapp Monsterakademin av Martin Widmark



Widmark är väl mest känd för sina Lasse-Maja-böcker, men jag tror att många barn även kommit i kontakt med hans serie om Nelly Rapp. Det här är den första boken i serien och Johan har just läst den.

Nelly Rapp blir med sina föräldrar inbjudna till en släkting de inte träffat på länge. Nelly är det enda barnet som är med bland alla gästerna och oväntat blir hon iväglockad och hamnar i ett klassrum. Där utbildas monsteragenter och nu vill de att Nelly ska bli en sådan. Hon är skeptisk, men dras med och får lära sig viktiga saker om vampyrer innan henns kunskaper sätts på prov.

En jättebra bok som följs av flera med Nelly som huvudperson. Passar bra för lågstadieelever då de är lättlästa.


David & Larissa av Martin Widmark





Nu blir det ännu mer Martin Widmark. Serien om David och Larissa slukade Linnéa för ett antal år sedan och i våras började Malin läsa den första boken Antikvariat Blå Spegeln. Sedan har hon fram till nu läst fyra av böckerna i serien och hon tycker precis som Linnéa att de är jättebra. Ofta har de ganska olika boksmak, men här är de helt överens.

Den här serien vänder sig till äldre barn än Nelly Rapp och Lasse-Maja. Huvudpersonerna går i första boken i sjunde klass och jag kan tänka mig att de passar att läsa från ungefär 11 år.

David och Larissa löser i de olika böckerna problem, men det är inte klassiska deckarproblemen utan mer problem som leder till väldigt spännande äventyr. Ofta har problemen naturvetenskapliga vinklar. I första boken försvinner ägaren till Antikvariat Blå Spegeln. David och Larissa får ett kodat meddelande och tar upp jakten...

Kan varmt rekommendera även dessa böcker, då jag hört att även andra än mina barn gillar dem.


Apelsinflickan av Lena Kallenberg



Det här är en av de böcker Linnéa läser som en del av den svenska hon läser på distans. Den ingår i årskurs 8 och jag har själv läst boken efter att Linnéa blev klar med den. Den är klassad som ungdomsroman, men Linnéa tyckte inte alls om den. Det behöver man ju dock inte nödvändigtvis göra när det gäller litteratur som läses i skolan för ett eller annat syfte. Själv tycker jag att den är bra, men jag hade inte gissat på att det var en ungdomsroman. Det är en historiebeskrivning med tuffa tider och våld. Prostitution och våldtäkt.

Huvudpersonerna är Signe och Alice, som växer upp tillsammans på ett barnhem i Stockholm. Efter tiden där skiljs deras vägar åt och Signe får jobb som piga. Hon vill inte bli en "dålig" flicka och arbetar hårt med drömmen att en gång hitta sin far och göra honom stolt över henne. Alice däremot väljer att sälja sig till män. Då Signes husbonde våldtagit henne möts flickornas vägar igen. Signe ser ner på Alice sätt att leva, men själv har Signe svårt att försörja sig på ett bättre sätt.

Skulle vara spännande att se vilka diskussioner den här boken leder till en åk 8. Om inte L gillar den har jag ännu svårare att tänka mig att killarna i 14-årsåldern uppskattar den och kan förstå innebörden av vad den berättar.


Mina 588 uppfinningar som förändrat världen av Ulf Nilsson



Den här boken har några år på nacken (1996), men jag försöker medvetet blanda nyare och äldre böcker när jag läser för barnen. Jag läste precis ut boken för Johan och han har skrattat och funderat mycket när jag läst den. Boken är FULL av fantasifulla uppfinningar som inte har någon som helst verklighetsanknytning, vilket gör att jag kan tycka att det blir massor av uppradningar av den ena konstig och tokiga uppfinningen efter den andra, men Johan som är en klurare och gillar uppfinningar samt är fortfarande jättebra på att göra vilda fantasier (vilket undertecknad, tråkig, realist är ganska dålig på) tyckte det var mycket engagerande och fantasieggande att höra boken. Dessutom finns det en ledsen apa som är med som en röd tråd i hela berättelsen.

Det är en charmig historia så tillvida att den handlar om en liten kille som helt själv roar sig för fullt med sina uppfinningar och tycker att de alla är riktigt viktiga. Samtidigt som han inser att en ledsen apa är minst lika viktig som alla uppfinningar tillsammans. Det får mig att tänka på hur dåliga våra barn är på att roa sig själva någon längre stund, speciellt om de inte får ta till TV eller dator.


Jag tror jag stannar här i mitt barnbokspresenterande. Kan skriva ett nytt inlägg om lästa barnböcker längre fram om andan faller på och intresset finns. Både Malin och Johan deltog i sommarboken på Dalby bibliotek och läste 8 böcker var. Som uppmuntran och belöning fick de var sin bok. Tyvärr är inte urvalet av böcker de kan välja mellan alltid så brett och uppdaterat, vilket speciellt Malin tycker är lite tråkigt. Jag tycker dock hela idéen med sommarboken är toppen!

Astrid och Tor, jag älskar att ni båda två var här inne och skrev grattishälsningar till Rikard. Han blev verkligen jätteglad!

Karin, oj 100 år det är en lång tid. Gör ni något i familjen för att uppmärksamma en sådan dag. Jag tror inte vi har gjort det i vår familj... jo, mina föräldrar har nog satt blommor på graven.
Såklart ett Limhamnsmagasin är glassigt! Däremot överraskades jag av att du skrev "i" och inte "på" Limhamn... är ni inte väldigt noga med det?
Nej, vi har inte börjat på Tjuvarnas herre. Förlåt! Vi är inte klara med Bläckhjärta än. Hann inte lyssna så mycket på vägen hit som tänkt eftersom det blev rätt mycket körning då barnen sov på natten. Behöver du den?? Säg till i så fall så skickar jag hem den med Rikard!

Edgrenarna i Skåne :) , kul att höra ifrån er och ännu roligare att ni vill komma HIT! Vi satt häromdagen och började planera in de som sagt att de vill komma hit i höst, så det är toppen att vi får veta nu att ni också är sugna på att komma hit. Är det någon speciell period/helg ni vill eller inte vill komma, så får ni gärna maila om det. Annars tittar vi lite på höstens helger och kommer tillbaka. Av erfarenhet från förra året vet vi att okt-nov är populära månader att komma hit och att det lätt kör ihop sig då. Sept är tätt på sommaren och dec är man ofta uppbokad med annat. Höstlovet är förstås extra poppis, men vi har sagt att vi inte kan klämma in mer än två besök där och att gästerna ska vara medvetna om att våra barn går i skolan. Låt oss höras mer via mailen!

Kim, säg var du inte varit representerad! :) Snapphanar passade såklart utmärkt att ta upp i Magasinet Skåne! Kul! Hoppas det gick bra på radiointervjun igår. Jag har inte haft tid att se om jag kan hitta inslaget på nätet. Nu har jag hunnit titta i "vår" tidning och det VAR ganska engelskt, ha ha.
Efter England flyttar vi hem till Sverige. Dags för mig att söka jobb under året alltså.
Rikard blev glad över födelsedagshälsning och jag tror han mailade dig...

Vad har ni och era barn läst i sommar?

Trevlig helg alla!
Ingrid

5 kommentarer:

Karin sa...

Många bra tips - tack! Vi läser just Matilda på din inrådan!

Nej, nej, jag behöver inte boken på evigheters evighet! Jag ville bara veta om ni också älskade den!

Kram från Karin

Boktokig Eva Boström sa...

Vad kul att hon tyckte om den så mycket!!! Alltid roligt när man kan inspirera någon till att läsa en bok!

Vi har läst mycket Astrid Lindgren under juli, vilket inte alls framkommit i min blogg. Efter besök på Astrid Lindgrens värld kändes det ganska självklart att spinna vidare på det!

Boktokig Eva Boström sa...

Du är en gräslig man, Herr Grums av Andy Stanton har jag länge tänkt läsa men det har inte blivit av!

Catharina sa...

Tack för tipsen! Jag har svårt att hitta böcker till Hugo och jag vill gärna att han ska fortsätta att läsa!
Ibland läser han och jag samma bok och pratar om den och fet är jättekul!
Nä, nu ska vi åka in till Canterbury och se vad stan har att erbjuda mer än kyrkan.

Kim M Kimselius sa...

Ligger länk till radiointervjun på gårdagens blogginlägg och på min logg på fb.
Ja, omslaget såg typiskt engelskt ut!
Åh, spännande att du kommer hem till Sverige!
Jo, Rikard var så gullig och mailade och tackade för födelsedagshälsningen. Hälsa honom så gott!
Kram Kim