lördag 31 mars 2012

Miljötänk

Jag är ganska miljömedveten och tänker dagligen på vilka val jag gör. Jag är definitivt inte fanatisk eller helt renlärig, utan mer vardagsmedveten. Jag köper sällan ekologiska varor och kör mycket bil, men som kompensation kör jag bara proppfulla tvättmaskiner (häpnade när någon sa häromdagen att de kör 5 maskiner om dagen, jag kör det i veckan), jag torktumlar inget utan allt får hängtorka, jag sorterar alla sopor och försöker använda matrester istället för att slänga så mycket. Använder också mina kläder länge, försöker handla kvalité och ge vidare barnens urväxta kläder. Jag försöker få alla att släcka lampor i rum där ingen är och där det inte behövs någon mysbelysning. Vi vädrar kort och effektivt.

Jag tror verkligen att det finns många olika sätt att vara miljövänlig på och hoppas på det där att "ingen kan göra allt men alla kan göra något". Fick häromdagen texten nedan från mina föräldrar och tyckte verkligen att den är SÅ bra. Frågan är verkligen vem som belastat miljön mest? Den äldre generationen av idag har också tagit till sig de nya "dåliga" vanorna, men livscykelmässigt ligger de MYCKET bättre till.

Här är texten, som jag inte vet vem som ligger bakom:

Alla omkring och över 50 år borde läsa detta, kanske även den nya generationen.... Jag har kopierat detta från en vän... Jag skulle betala på mataffären nyligen och den unga kassörskan föreslog att jag skulle ta med mina egna kassar eftersom plastpåsar inte är bra för miljön. Jag bad om ursäkt och förklarade att vi inte hade det här miljötänket i våra dagar.
Kassörskan svarade att det är problemet. ”Er generation brydde sig inte tillräckligt för att bevara miljön till kommande generationer.” Hon hade förstås rätt i en sak – vår generation hade inte miljötänket på ”vår tid” Men vad hade vi i vår tid?
Efter långt funderande och sökande djupt i min egen själ insåg jag vad vi hade…. Då hade vi mjölkflaskor som vi lämnade tillbaka, läskflaskor som vi pantade. Butiken skickade tillbaka dem till tillverkaren, som tvättade dem och återanvände. Så de var verkligen återanvända flera gånger. Men vi hade inte miljötänket.
Vi gick i trappor för vi hade inte hiss eller rulltrappor i alla affärer, skolor och företagsbyggnader. Vi gick till affären för att handla och vi tog inte bilen varje gång vi skulle förflytta oss några hundar meter. Men kassörskan har rätt, vi hade inget miljötänk.
Då, tvättade vi blöjor för att det inte fanns engångsblöjor. Vi torkade våra kläder på linor, inte i ett energiförbrukande monster. Sol och vindkraft torkade våra kläder på vår tid. Barnen ärvde kläder från sina syskon, inte alltid det senast märket. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då.
På den tiden hade vi en enda TV eller radio i hemmet, inte en i varje rum. Tv:n hade en liten skärm ungefär som en näsduk – inte som halva Gotland. I köket blandade, vispade vi alltid för hand, vi hade inte maskiner som gjorde allt åt oss. När vi packade sköra saker i paket använde vi gamla tidningar att skydda dem, vi hade inte bubbelplast eller styrénkuddar. På den tiden startade vi aldrig en bensinslukande motor bara för att klippa gräset, vi sköt gräsklipparen för hand. Vi motionerade genom att arbeta så vi behövde inte gå till ett gym som använder elmaskiner såsom löpband, trappmaskiner mm. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då.
Vi drack vatten från kranen istället för att använda en plastmugg eller flaska varje gång. Vi fyllde våra bläckpennor med bläck när de tog slut istället för att köpa en ny. Vi ersatte rakblad i rakhyveln istället för att kasta hela hyveln bara för att bladet är slött. Men vi hade inte miljötänket då.
På den tiden åkte folk buss, barnen cyklade eller gick till skolan istället för att göra föräldrarna till en taxirörelse (öppen 24 timmar) Vi hade ett eluttag i varje rum istället för ett dussintal uttag i en förgrening. VI behövde inte ha en datoriserad pryl som skickar datasignaler 2000 mil ut i rymden för att hitta närmsta pizzeria.
Är det inte lite sorgligt hur dagens generation beklagar sig över hur slösaktiga den äldre generationen är bara för att vi inte hade ”miljötänk”?

Vilka aktiva miljöval gör du?

Kram Ingrid

3 kommentarer:

Astrid sa...

Så sant så! Texten är jättebra, ofta tänker jag så också och kan bli irriterad på förpackningar som t.ex är förpackat dubbelt, plast kartong och ibland fint papper utanpå. Nä man skall nog tänka lite på hur vi lever i vardagen och vad vi verkligen behöver.
Kanske knycker jag texten.
Ha det så gott!
Kram

Karin sa...

Intressant läsning! Jag vill gärna resa kollektivt - tycker att det är sjukt på morgnarna på E22 med bilar och bilar och bilar med en person i varje. Undrar om det kunde hjälpa med gräddfiler som i vissa storstäder om man är flera i bilen... Annars sopsorterar vi mycket mer än förr då både glas och metall gick i sopet. Men vi diskar inte ur yoghurtförpackningarna. En samvetsfråga (trodde att det var det ditt inlägg skulle leda till) - släckte du ljuset igår kväll då? Själv sov jag mig igenom Earth Hour med sänglampan tänd... skulle bara vila ögonen en liten stund!

Kram från Karin

Britt sa...

Hej!
Vi har också fått det här brevet och Lennart tycker att det är så bra att han visar det för släkt och vänner. Det är med ett igenkännande leende man läser den.
Jag gör ungefär som du för miljön men visst kan man göra mycket mer.
Kram från Britt