måndag 26 mars 2012

Shugborough Estate

Efter mysig frukost i Manchester och en tur till gymet för Rikard och barnen medan jag packade, begav vi oss hemåt. Eftersom barnen fått råda dagen innan, var det vi vuxna som satte agendan denna söndag. Vårt medlemsskap i National Trust ger oss tillgång till otaliga fantastiska platser att besöka i hela det här avlånga landet, men mycket ligger långt ifrån där vi bor. Därför brukar vi kolla upp om det är något vi inte vill missa när vi är på lite längre resor. Den här gången hade vi spanat in Shugborough Estate, som av förståeliga skäl är ett populärt utflyktsmål. Det ligger öster om Stafford, ungefär mittemellan Manchester och Birmingham, för att ge er någon uppfattning.

Shugborough Estate är ett ENORMT stort ställe med SÅ mycket att se och en OTROLIGT intressant historia. Till skillnad från många andra fantastiska ställen vi sett som National Trust ansvarar för, så är det här ett i allra högsta grad "levande ställe" och de kallar det själva "The UK's only Complete Working Historic Estate". Här bedrivs massor av verksamheter på historiskt sätt, så man se och uppleva hur det var förr i tiden.

Ingång till Estaten och först kom man till "The Walled Garden".
Text på skylten:
All the persons you will meet in costume today think they live in the 1800´s.
They believe that eight pints of beer a day and £21 a year was a good wage.
 Please ask them about their lives, but remember they do not know anything about
the 21st century, so please spare them any questions that assume such knowledge.
I trädgården som omgärdas av en mur, var för 200 år sedan en otroligt framstående trädgårdsodling känd över hela landet för sina revolutionerande trädgårdstekniker. Trädgårdsmästare reste hit för att lära sig det senaste inom området. Arkitekten Samual Wyatt skapade trädgården som var revolutionerande i form av uppvärmning, bevattning och arkitektur. Idag bedrivs odlingarna där på samma sätt som för 200 år sedan, för att visa oss hur det gick till på den tiden. De visar att det krävdes väldigt stora odlingar bara för att föda alla som bodde och arbetade på en så här stor egendom. Det som idag odlas säljs på plats och pengarna går rakt tillbaka som en investering att hålla egendomen igång. Det behöves mer pengar än de får in och idag jobbar man på att samla in pengar så att även växthus och byggnader kan komma tillbaka till sin forna glans.

Den här bilden visar ganska bra hur fin trädgården är men att byggnaderna
verkligen behöver lite underhåll.
Runt omkring trädgården på insidan och utsidan fanns hantverkare av olika slag, klädda och agerande som om det vore för 200 år sedan.

I smedjan imponerade de här tre som samarbetade med två som omväxlande
i takt hamrade järnet, samtidigt som en höll och snurrade det. Häftigt.
Dam som spann vid sådan spinnrock som mormor har.
Svarvande man
Korgmakaren (eller vad de kan heta de här pinnvridarna)
gjorde inte bara korgar :) . Malin visar en fin fisk.
Allt som tillverkades på gården såldes till besökarna. Det fanns också ett lantbruk med djur och en kvar som drivs som förr. Där kan man se hur de tillverkar ost, smör, mjöl mm, men vi hoppade över allt detta.

Vi passerade Tower of the Winds byggt 1765. Då fanns det ett mejeri i botten på huset och en spelhåla en trappa upp (intressant kombination). De tror att det då fanns en takfris som visade de olika vindarna, därav namnet.

Tower of the Winds
Innan vi var redo att ta oss an själva huvudbyggnaden kände vi att det var bäst att fylla på med ny energi. Vi gick till restaurangen och eftersom det var en strålande vacker dag, satt vi ute. Maten återspeglade väldigt väl var vi har våra matpreferenser :) .
Linnéa: Panini (typ). Hon gillar baguetter med olika fyllningar.
Chipsen känns helt malplace, men var mycket populära.
Malin: Bakad potatis är favoritmaten. Med skinka och smör.
Kanske inte sådan här skinka, men det funkade.
Ingrid: Paj, älskar paj, här med coleslaw, som jag också gillar jättemycket!
Rikard: Gårdens egna öl!
Det finns ett bryggeri på området.
Jo, han åt också, men det var inte poängen :) .
Johan, inget foto, åt säkert något "tråkigt", han är rätt kräsen. Där har ni familjens matvanor, ha ha.

Mätta och belåtna begav vi oss till huvudbyggnaden. Shugborough Estate har rötter ända tillbaka till 1600-talet, då en advokat vid namn William Anson, köpte marken för £1000. 1693 rev Ansons barnbarn och namne, den ursprungliga byggnaden på marken och byggde den trevåningsbyggnad som än idag är mittpartiet och huvuddelen av huset.

Framsidan av huvudbyggnaden.
Mittpartiet med pelarna, är originalbyggnaden, men själva pelarna tillkom
inte förrän i slutet av 1700-talet.
Baksidan

Shugborough har ärvts inom Anson-släkten ända till 1966! Vid den tiden hade släktens huvudman fått titeln Earl of Lichfield. Den siste Lichfield som bodde på Shugborough var The Fifth Earl Patrick Lichfield som ärvde efter sin farfar (pappan dog två år före farfarn). Det var farfar som hade önskan att egendomen skulle öppnas för allmänheten och 1966 skrevs ett 99 års kontrakt som fastställde hur övertagande skulle ske och National Trust blev de som skulle ansvara för ställets hantering så det skulle kunde visas. En del av byggnaden avgränsades och där bodde Patrick med familj kvar till sin hans död 2005. 2011 öppnades hans våning upp för visning. Var Patricks son Thomas som nu är Earl of Lichfield, bor idag, har jag ingen aning om.

Om utsidan såg ut att behöva lite underhåll, så var insidan desto bättre bevarad. Det var helt ENASTÅENDE rum vi fick se.

Otroligt vackra Red Drawing Room.
Taket var obeskrivligt vackert och
det gällde tak i flera rum.
The Dining Room.
Otroligt tak och bord dukat med fantastiskt silver.
Målningar i varje rum värda ett inlägg i sig bara de..., men det blir inte av mig :) .
The Library. Magiskt vackert!
Infällda dörrar, speglar för att förstärka bokintrycket och vacker utsikt mot trädgården.
Vem vill inte ha en sådan här utsikt från sina rum?!
Ordnad park, floden Sow som rinner förbi och "The Ruin".
Vi hade ju då också alltså en sådan fantastisk tur att vi kom just när Patrick Lichfields våning just öppnats. Det var flera fantastiska sovrum och vardagsrum. Ett speciellt rum var det helt runda frukostrummet som ligger i den högra delen av huset om man ser det framifrån.

Earl Lichfields frukostrum.
Bild från: http://www.expressandstar.com/money/property/2011/01/24/shugborough-hall-to-reveal-the-life-of-an-earl/wd3889303shugborough-09-ja/
Det som var mest intressant med den här Patrick Lichfield var dock inte hans våning (tyckte jag) utan det arbete han utövade. Han var nämligen en mycket berömd fotograf. Det var bl a han som tog bröllopsbilderna på Kronprins Charles och Diana. ALLA minns väl den här:

Bild från: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1337639/Marriages-affairs-fatherhood-How-Charless-life-told-Christmas-cards.html
Det roliga och intressanta är att bröllopsbilden ovan är tagen från en tidningsartikel som visar julkort som Charles skickat genom alla år och den ENDA fotograf som nämns vid namn är just Lichfield under just denna bild :) .
Förutom de nyöppnade rummen fanns också ett fotoutställning med Lichfields bilder som var tagna just på Shugborough och det var MÅNGA kända personer som plåtats på denna plats.

Vad sägs om ingen mindre än vår egen Britt Ekland?! Här sitter hon i gräset under ett träd mitt framför huvudbyggnaden:

Bild från: http://superseventies.tumblr.com/post/9378307866/designer-dresses-sale-beauty-cosmetics-hair-style-clothe
Tyvärr kan jag inte få den större...
Eller den här på Olivia Newton-John:


Fotoutställningen var verkligen en fantastisk bonus med vårt besök!

Barnen började känna sig nöjda med historiskt hus och tiden sprang iväg. Vi hade en bra bit hem att köra, så vi drog oss utåt till baksidan av huvudbyggnaden. Nere vid vattnet stod "The Ruin", som byggdes på 1750-talet av stenblock från Shugborough när de byggde om på ägorna. Arkitekten var Thomas Wright. Från början ingick ett duvslag, men det är inte kvar. På toppen kan man dock fortfarande se den druid som klarat sig genom alla år. Från början stod en tillhörande pelargång på andra sidan floden, men den sveptes bort i en flodöversvämning i slutet på 1700-talet.

The Ruin.
(Bortse från mannen som vägrade flytta på sig...)
Johan inne i "ruinen".

Återstår bara att berätta om en sak till från berömda Shugborough Estate. Jag har sparat det bästa till sist, d v s jag visste inte att det var det bästa när vi var där, vi missade faktiskt helt att se det här monumentet, MEN man kan inte lyckas med allt :) .

På Shugborough står Shepherd's Monument, som blev världsberömt 1982 då boken "Heligt blod, helig Gral" släpptes. Det är en omstridd bok som handlar om att det skulle finnas starka bevis för att Jesus överlevde korsfästelsen och senare skaffade familj (börjar det ringa någon klocka?) och det här på den här boken som Dan Brown sedan byggde sin berättelse "Da Vinci koden". På Shepherd's Monument finns en inskription som fram till idag inte har kunnats lösas trots att OTALIGA personer försökt knäcka koden (både gamla kändisar som Darwin och Dickens, men förstås även moderna forskare med alla tänkbara hjälpmedel). Det sägs att koden kan vara svaret på var den heliga gral finns gömd. Fantasieggande, eller hur!

Magiska, världsberömda Shepherd's Munument.
Bild från: http://www.geograph.org.uk/photo/1979892
Här är den olösta KODEN!
Bild från: http://www.telegraph.co.uk/news/religion/8295174/Shepherds-Monument-code-was-19th-century-graffiti.html
Teorierna om vad koden säger har varit många, alltfrån att den är kopplad till UFO till att den helt enkelt är ett kärleksmeddelande mellan två älskande. VEM VET?

Jag kan bara VARMT rekommendera alla som ger sig iväg till England på semester, att besöka den vackra och intressanta plats, Shugborough.

Här är två länkar till hemsidor för den som vill veta mer:

http://www.shugborough.org.uk/Homepage.aspx
http://shugborough.cmhosts.net/

National Trust, vår bästa investering i det här landet!

Hilde, love your comments here :) . Nice to hear spring is also in Århus and totally understand you spend most of the time outside. Whatever you say, we think Århus is a GREAT place to live during this time of the year, it has everything! Water, forest, landscape. Wonderful! But cat? No no, ha ha!

Karin, ja visst har de vuxit upp. Det var inte länge sedan du visade din fina bild på Julia :) ! De hade kul även om balen lär ha varit lite stel med många vakande lärare...
Skrattade glatt åt din WordFeud-reklam! Ska aldrig glömma "dörj" och vilka framgångar den kan ge mig :) .

Britt, hör på detta! Magnoliorna har blommat över här!! Faktiskt sorgligt! Vi har haft 20 grader och sommarvärme i helgen. HELT underbart och det ska bli fint ända till helgen! Vad duktig du är på korsordsord!! Rese är tydligen en jätte, hade jag aldrig hört talas om.

Märtha, om inte du kunde kettla kan inte jag heller ha kunnat det! Måste bara inbillat mig att jag hört det för det låtter som något syigt :) . Skönt med ny dator! Det är urjobbigt med datorstrul när man inte är tillräckligt teknisk själv! Kommer Helen kanske hem till Sverige i maj? Det vore ju UNDERBART! Då kommer lilla söta Maja hem till mormor och morfar!! Håller tummarna för det!
Vad roligt att de gör en sådan investering i kyrkoorgeln! Hur var det på invigningen?

Solen fortsätter skina här, så soliga hälsningar från,
Ingrid

2 kommentarer:

Britt sa...

Hej!
Vi har också utnyttjat National Trust. De är väldigt generösa.
Ni fick ta med oss som familj. För att inte tala om hur många vi var när alla konfirmationsgästerna fick gå in på ett slott i er närhet.
Slotten är fantastiska.
Jag har tagit ut en artikel om en egnelsk stiftelse som heter Landmark Trust. Historisak byggnader som erbjuder ovanliga semesterboenden.
Synd om er att Magnolierna redan har blommat. Nu har vi vår tid kvar. DEt är stor skillnad på våren
här och i England. Kram Britt

Kim M. Kimselius sa...

Mycket, mycket intressant inlägg. Brukar ibland titta på program från England där de letar upp hus åt folk. Där visar de även olika sevärdheter och hur det ser ut i naturen. På så sätt får jag se, och lära, mycket om England. Men jag måste säga att jag har lärt mig minst lika mycket från att läsa din inlägg här på bloggen!
Kram Kim