fredag 7 oktober 2011

Mat i Iowa

För mig är det omöjligt att inte kommentera maten från USA lite. Det Joan var orolig för när vi skulle komma var att hon inte gör någon avancerad matlagning. Det behöver hon verkligen inte vara för vi har alltid fått god mat när vi varit där och dessutom är vi inte kräsna. Jag ser alltid med spänning fram emot vad vi ska få att äta inte minst för allt de har som vi inte har, oavsett om det är saker man blir glad av eller förvånas över.

Det är bara så att de äter mycket mer halvfabrikat och specialgrejer än vi gör. Med ett stort leende minns alla vi som hörde Joan, berättelsen om när hon stoppades av narkotikapolisen då de kom tillbaka till DK efter en resa hem till USA eftersom de hade ett mystiskt pulver med sig. Joan fick gå iväg och trodde att det kanske var sådan där färgad sand som barnen kan leka med och göra mönster av, men sedan fick hon veta att det var vitt och visste inte alls vad det var. Det visade sig att det var stora burkar med proteinpulver som framför allt Mike blandar och dricker. Det är MYCKET billigare i USA tydligen och därav att de köpt med sig. Vi skandinaver brukar ju inte detta i stor bred utsträckning, så jag förstår att flygplatspersonalen undrade lite, men så småningom fick Joan komma igenom med pulvret i behåll.

Det är verkligen också så att de dricker Diet Coke till frukost OCH äter chokladmuffins med chokladbitar i. Ja mina barn blev inte ledsna för varken muffinsarna eller de american pancakes som Joan lagade till frukost och L samt J kan dränka dem i American Syrup dessutom. Det är verkligen stor skillnad på vad de äter själva jämfört med vad barnen serveras. Själva äter de vuxna väldigt medvetet, massor av lightprodukter och detta tänk kan beskrivas med följande händelse.

En dag fick vi scrambled eggs till frukost (jättegott såklart!) men så stod det en flaska bredvid spisen och jag undrade vad det var. Då berättade Joan att hon köper extra äggvita på flaska, för hon tycker om äggröra men gulan är inte så nyttig, så därför "drygar hon ut" äggen genom att tillsätta extra äggvita. Jag vet ingen som ens skulle kommit på detta hemma!!!

Så barnen äter massa väldigt goda saker medan de vuxna är väldigt medvetna och äter sådant som de tycker är nyttigt och tränar mycket, har ett helt gymrum hemma med ALL tänkbar utrustning. Jag undrar hur barnen ska klara att så småningom lämna godsaksvanorna när de blir äldre för att gå över till allt det nyttiga... Dock verkar inte allt onyttigt sätta sig på dem, för barnen är trådsmala och de tränar ju också många timmar nästan varje dag. Input och output löser förmodligen det hela.

Nåväl i detta inlägg bakar jag in den omtalade listan med "måste göra i USA" som Tara sände till mig och som Amy konstaterade bara innehöll mat :) .

Så här skrev Tara:

While in the States please eat:
A Frosty from Wendys.  
A regular roast beef sandwich from Arby's.  
Eat hashbrowns for breakfast.  
Go to Target and buy their popcorn to eat while you shop.
Go to Taco Bell....  just once.  :)

Hur gick det då? Jag börjar från toppen.

A Frosty from Wendys. Detta är en glass och Joan sa att den från Dairy Queen räknas, för den är lika bra. Måste säga att jag inte tycker de liknar varandra särskilt mycket när jag googlar Frosty, men ok. Tara får uttala sig om de är jämförbara eller ej.

A regular roast beef sandwich from Arby's. Nix, tyvärr vi missade det.

Eat hashbrowns for breakfast. Jepp. Förutom muffins, pancake, scrambled eggs med extra vita och säkert donuts också... så fick vi jättegoda hashbrowns (som är riven stekt potatis, kan man säga) till frukost! Det gillade jag!

Go to Target and buy their popcorn to eat while you shop. Här får vi ett halvt rätt. Vi var på Target, men utan popcorn. Vi åt cookies när vi handlade. Godkänt?!

Go to Taco Bell....  just once.  :) Nope, not even once. Eftersom L, J och R älskar mexikansk mat, så är jag säker på att de skulle gillat detta. Det känns som om vi får ta igen det när vi besöker USA någon annan gång. Joan sa att Panchero's är mycket bättre än Taco Bell och för min egen del tror jag att hon har rätt, men jag tror som sagt att några andra i familjen VERKLIGEN skulle gillat Taco Bell.

SÅ vi var väl ok bra på att uppfylla listan, men det ger oss en anledning att åka tillbaka för att avsluta den, så här vilar inte alltför stora ledsamheter.

Över till annat rörande mat. Roliga saker, som vi inte har hemma!

När vi var på badlandet åt vi lunch och då kunde man beställa något som jag VERKLIGEN önskar att jag kom ihåg hur de formulerade på menyn. Jag måste kontakta Joan och fråga... Det var typ "Chicken sallad in a Doritos bag", men det var inte det som var den riktiga lydelsen. I alla fall, Joan och Linnéa beställde detta och de hade verkligen klippt av långsidan på en liten påse Doritos och serverade maten därur. Jag tror att "Nachosarna" ingick som en del av måltiden. Detta tyckte jag var coolt!

Malin hade kommit på den smarta idéen att ställa om kameran till svartvitt läge och glömt det där............., SÅ tyvärr är det vad som erbjuds i bildbevis, men det är klart bättre än inget alls:

Lunch i en Doritos Bag
När jag arbetade och var med för att utveckla nya produkter, var jag ständigt avundsjuk på alla stora länder som hade så många konsumenter att de kunde ta fram massor av specialprodukter, t ex potatiskroketter som ser ut som pumpor till Halloween eller så. Det kan vi aldrig göra i Sverige, för vi är så få att det skulle bli för små volymer.

I USA finns det MÅNGA människor och alltså utrymme för MASSOR av olika produkter. Jag älskar verkligen att gå runt i deras affärer och fascineras, imponeras och förfasas över allt som finns. En av de produkter jag fascinerades av var nedanstående:

Chocolate Chip Cookie Dough Bar

Det här är en kylvara med en rektangulär fyrkantig degplatta i påsen. Ovanpå degen är det fasat rutor, så att man ser var man ska skära, för man tar nämligen en kniv och skär ut rutorna och lägger på en plåt. Skjuts in i ugnen och snart har man finfina färdiga goda cookies! Jättegoda!!

Min fascination över det här kommer nu, först undrade jag varför man bakar med de här över huvud taget, varför köper man inte bara färdiga kakor. Sedan kom jag på att med den här produkten får man dem ju varma och nybakade. Ok, "that make sense". Hur sjutton blir en kub på en plåt till en rund kaka...? Det var för tekniskt svårt att förstå för mig, men det blev de... NU kommer jag dock till det som var min stora sak, nämligen att i kylen finns EXAKT samma deg i samma storlek, men ENDA skillnaden är att de för-ritade rutorna på degen är MINDRE. D v s den är om man vill göra minicookies!!! Detta ÄR verkligen en marknadsförares våta dröm, dubbelt så mycket utrymme i kyldisken i butik, bara för att de tryckte mindre rutor på degen. Det KÄNNS som om man skulle kunna trycka till sin kniv genom degen så att det blev deg kuber i vilken storlek man än önskade, HELT utan hjälp av förfalsade rutor, men uppenbarligen finns det en marknad. Väldigt praktiskt för barn t ex! Jippie. Nästa lansering kan bli en påse där rutorna gjorts större, för tillfällen då man vill göra amerikanska jättekakor. Undras om man kan få en belöning för den innovationsidén?

Jag förstår att jag låter raljerande, men jag menar verkligen INTE att vara nedlåtande, utan jag tycker bara att detta är fascinerande och öppnar möjligheter för SÅ många olika nya produkter och det är ju något av det jag gillar i mitt arbete, nämligen att utveckla nya produkter som möter konsumentbehov, som konsumenten kanske inte ens själv visste att de hade.

Nog med matprat. Med detta säger vi tusen tack och hej till rapporteringen från Iowa. Boston nästa!

Bye Felton!
Enjoy your ymmie food!
Enjoy your nice house!
Enjoy each other!
And very welcome to enjoy our home any time!
Astrid, jag har läst ditt inlägg om Huskvarna, men kan inte kommentera. De bara försvinner varje gång jag försöker. Konstigt, jag har haft samma problem några gånger förut på andra bloggar. Hoppas att det rättar till sig snart. Ramsor är väldigt bra och "aldrig" respektive "alltid" tror jag vi kommer att lära barn i eviga tider i Sverige! Så enkelt och bra!

Hilde, THANKS what a great suggestion! I will check that immediately! Morporgo is one of the authors I have "discovered" since we moved here. Didn't know much about him before.

The not-yet-desperate housewife, det är samma för dig. Jag kan inte kommentera. Fattar inte de här bloggarna. Det är blogspot för flera stycken och hos några kan jag, men hos andra inte. Det gör mig tokig att man inte kan skicka sina frågor någonstans!!!!!!!!!! Morr!!

Boktokig, hos dig går det så bra att kommentera :) . Du lärde dig säkert någon ramsa i skolan, men har nog glömt dem just nu.

Britt, trist med konstresorna, men du kände det ju på dig. Klart ni ska titta efter alternativ! Ni är flera som kan hålla ögonen öppna och så kan ni ändå åka tillsammans. Kanske kan kursledaren rekommendera något? Vad kul med den andra stj ramsan. Den har jag aldrig hört. Nu ska jag lära mig den också och se om ramsor man lär sig som gammal sitter lika bra som de man bankade in som barn...

Kim, visst är ramsor kul, det är ordlek och all sådan är spännande. Nästan som poesi, som nobelpriskommittéen belönade i år. Jättkul! Grattis Tranströmer!!! Ja, det känns som om det är dags för en ny antirökkampanj!! På utvecklingssamtalen igår sa psykologiläraren att de skulle prata om alkohol senare i höst och då sa jag att han kunde lägga till en del om rökning.

Catharina, jag glömde inte den andra tyska ramsan, tyckte bara att det fick räcka med en, ha ha. Månadsramsan är superbra!!

Trevlig helg!

Kram Ingrid

5 kommentarer:

franziengland sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kim M. Kimselius sa...

Härligt matinlägg! De där cookisarna finns i en butik i Malmö. En väninna till mig hade köpt dem där i en "Amerikansk matvarubutik". De är supergoa! En butik att skicka systern till?
Kram Kim

Britt sa...

Hej Ingrid!
När vi senast var i Florida hyrde vi ett hus tillsammans med ett annat par. Då hade de lagt mat till frukost och det var Muffins och kakor och andra sötsaker, som vi kastade.Tyvärr.
Jag förstår att du tycker det är intressant med alla fantastiska
idèer, som man har i USA.
Det som förvånar mig är att allting är så stort. Glassen t.ex.
Otroligt land USA.
Roligt att du skriver igen. Jag har saknat dig.
Kramar från Britt

Karin sa...

Det är något alldeles särskilt med matkulturen (eller brist på den) i USA! Det är ofta dubbelmoral även där... men det året jag bodde där vande jag mig och kunde lätt äta de stadiga sydstatsfrukostarna. Det enda jag inte kunde vänja mig vid var det tunna kaffet. Och så kom jag hem med 10 eller så kilo extra...

Jag ÄLSKAR bilden på er alla i lagtröjor! Så mysigt ni verkar ha det och så mycket glädje i allas ansikten. Underbart med så goda vänner och att ni var kloka nog att ha framme kameran - sådana stunder kan man leva på när vardagen är grå.

Kram fr Karin

Tara sa...

:) Made me smile. See you soon!!!!!
I'll call you soon to sort out some details! I'm so excited.

Ask your American friends who have lived in other countries if there is any special American foods I can find there. :) I'm only concerned with food you know. :)

Last chance... want anything from Germany?