fredag 17 juni 2011

Sarah på besök & barnens idrottsturneringar samt Johans kalas...

Helgen för tre veckor sedan (kommer bara mer och mer efter som ni märker) hade vi den stora glädjen att få ta emot ett långväga besök under några få dagar. Det var vår vän Sarah från USA, som vi lärde känna i Århus, som hade vägarna hitåt. Orsaken till hennes korta besök samt förklaringen till varför hon kom utan man och barn, var att hon skulle träffa en avlägsen släkting. Hon pratade hela tiden om sin "cousin", som hon nästan inte visste något om. Jag tyckte att man borde veta lite mer om en kusin, men då hon kom hit fick jag lära mig att de kallar alla släktingar efter syskon för "cousin" oavsett om det är kusiner, sysslingar (nästkusiner), bryllingar eller annat. Det förklarade varför hon inte hade så djupa insikter om denna dam som var lite äldre än Sarah själv.

Vi hade då turen att bo på rätt plats under Sarahs släktforskning, så hon bodde hos oss fre-lör och sön-mån, så jag tycker vi hade tur som fick rå om henne så pass mycket ändå.

Sarah anlände fredag lunch och jag hämtade upp henne på Heathrow. KÄRT återseende! Hela familjen var hos oss i Småland förra året, så det känns som om vi faktiskt har haft möjlighet att hålla ganska bra kontakt trots de långa avstånden.

Pigg Sarah trots att det var mitt i natten för henne.

Hemma åt vi lunch tillsammans med Rikard, väldigt trevligt att vara bara vi vuxna. Sarah och hennes man är otroligt inspirerande samtalspartners och våra diskussioner är alltid djupa och givande. Jag uppskattar dem väldigt mycket. Efter vår goda långa salladslunch som vi inte ville skulle ta slut, så var Rikard ändå tvungen att jobba igen och vi tjejer gav oss ut för att titta lite på vår by och de närmaste omgivningarna.

Senare på eftermiddagen åkte vi till skolan, Sarah är själv lärare på High School så hon tyckte det var kul att se hur våra barns skola ser ut. Vi tittade på Linnéa som hade tennisträning, enda tjej bland massa killar. Så småningom kom hon vi väntade på, nämligen Malin som varit iväg på skolresa hela veckan. Det hade varit en incident kvällen innan då Malin hamnade på sjukhus (läs tidigare inlägg), så jag var väldigt glad över att få hem henne.

Det var en stor buss full med glada och mycket trötta sjätteklassare som kom in på skolgården! Sarah med en stor social talang pratade med lite olika föräldrar, framför allt med Toni. Jag tackade alla lärare som tagit hand om Malin och sedan körde vi hem och familjen var fulltalig igen. Sarah hade med sig presenter, bl a några lokala kex från en by med folk som lever lite för sig själva och producerar saker för att försörja sig. Sådana saker gillar jag väldigt mycket! Det är svårt att hitta saker att ge bort som inte finns överallt nuförtiden och allt som går att ÄTA passar oss perfekt :) . Det var en pumpa variant, vilket barnen tyckte var passande när det kom från USA och så här såg de ut (jättegoda är de dessutom):Vi grillade på kvällen och det var kul att se hur glada även barnen var att träffa Sarah. Hon imponerade med att nästan inte vara påverkad av tidsomställningen över huvud taget, hur hon nu fixade det, men jag tror hon somnade ovaggad när hon väl kom isäng fredag kväll och så gjorde Malin.

Sallad till vår BBQ.
På lördagen hade vår familj diverse aktiviteter. Linnéa åkte tidigt till ACS Cobham (skolan med simhallen) där det var tennisturnering mellan olika internationella skolor. Efter matcherna skulle hon stanna en stund och träffa Jack, en kille från skolan i Århus som är internatelev på Cobham. Malin hade sovmorgon, men då hon vaknade packade vi ihop för henne och åkte till skolan där alla softball-spelare samlades för att åka buss till en avslutande softball-turnering mellan internationella skolor som samordnades av American school of London. Sarah kördes till en buss för vidare färd mot Oxford, då "kusinen" bodde en bit därifrån. Slutligen skulle Johan på kalas hos Gabe, något vi totalt missat men som de var vänliga nog att ha överseende med och Johan var så välkommen ändå. Rikard gav sig iväg med Johan, men efter ett tag gick inte tåget längre, så de fick ta bussar och de blev sena och det var allmänt besvärligt. Då Johan var avlämnad åkte Rikard och tittade på Malins softball. Det var sista chansen för någon av oss att se henne spela en gång och det hade varit jättekul, sa R. Det blev inte mindre kul när laget vann hela säsongsturneringen, det har inte vår skola gjort i så många sporter i år, så det var verkligen kul och Malins glädje var inte att ta miste på!!

Efter ett tag körde jag runt och hämtade upp alla utspridda familjemedlemmar igen :) .

På söndagen åkte jag in till London och mötte Sarah då hon kom tillbaka. Hon var SÅ nöjd med sin kusinträff. De hade tittat på foton, pratat familjer och jämfört allt möjligt. Kul!

Tillsammans gav vi oss sedan iväg mot British museum, som Sarah hade önskat att vi skulle se. Hon arbetar som historielärare på high school och ville speciellt kolla in Asien-avdelningen. Vi hann både se museum och prata samtidigt :) . När vi var nöjda gick vi till ett café där vi tog en snabb fika och åt en underbart god pecannötpaj! Jag VET att jag tog ett foto där men med vilken kamera??? Ingen aning, kan inte hitta bilden, kanske var det med Sarahs, ha ha. Överhuvud taget togs det VÄLDIGT få bilder denna helg och av de som togs är de flesta ovisbara.

Sedan blev det bokhandlar för resten. Först Mangaböcker till de manga-frälsta barnen och därefter besök på Waterstones underbara flaggskeppsbutik på Picadilly. Där träffade vi en enormt engagerad försäljare som håller på att skriva en bok. Hon var ung och väldigt kunnig om barn- och ungdomsböcker. Hon pratade om hur stor skillnad det är att skriva för barn jämfört med för unga vuxna och hur berättarformen tydligt byts från tredje person till jag-form där. Spännande. Sarah och hon pratade länge om engelsk kontra amerikansk barnlitteratur och var överens om att den engelska var SÅ mycket bättre. Till slut berättade hon att hon hade en sjukdom som gör att hon måste SOVA jättemycket och det skulle hon göra dagen efter och sedan skulle hon skriva. TÄNK vad mycket intressanta människor det finns. Inte utan att man känner sig väldigt vanlig och tråkig ibland...

Rikard höll ställningarna hemma. Malin var på biokalas för Natalia, Linnéa var på poolparty hos Carlos och då vi kom hem hade Rikard middag klar till oss. Supertacksamt!! Sedan blev det prata, prata, inte minst om vår kommande USA-resa.

Måndag morgon försvann alla familjemedlemmar till jobb och skola, medan jag körde Sarah till Heathrow. En kort men välutnyttjad helg var till ända. TACK för att du kom Sarah!

Marit, det var JÄTTEKUL att ha dig här. Både för Linnéas konfirmation och för att få visa dig hur vi har det här i England.

Britt, riktigt allt är inte klart för sommaren och lite utrymme för småjusteringar måste få finnas. Såklart hörs vi om detaljerna!

Kim, jepp det blir nog en fullmatad sommar :) . "Hemlig" bok låter hur spännande som helst! Naturligtvis ska jag träffa Kerstin och lovar att hälsa!

Karin, ja hur tänkte vi då...? Inte att vi skulle rubba hela systemet genom att flytta utomlands i alla fall, ha ha. Sladdisar har sina fördelar, speciellt för föräldrarna. (Och speciellt om de är så bedårande som er Malin :) !)

Hilde, where in Finland are you going? I will think about if I have any ideas. I have mentioned the Mumin world before for you, haven't I? And the church pretty much under the ground in Helsinki? There are lots and lots of nice nature there, so you will all like it. Be sure about us coming over to Århus next year too, we wouldn't miss that!! :))

Kram Ingrid

Inga kommentarer: