onsdag 7 december 2011

Att välja gymnasium

Efter att höstens gäster åkt hem och vi efter en helg med bara familjen, fått upp näsan så högt att vi inser hur mycket vi VERKLIGEN låg efter med allting, men det ska nog ordna sig med det också, så känner jag att det som stressar mig mest nu definitivt inte är julen. Det ska nog ordna sig med den, som det brukar. Vi är dessutom lyckligt lottade att vara välkomna hem till familjer som drar det tunga lasset med förberedelser, även om vi ska försöka bidra på vårt sätt. Nej, det som stressar mig är allt praktiskt som ska falla på plats samtidigt när vi flyttar hem, summeras kortfattat som: jobb, skola och hus.

Först ut att komma till rätta med är gymnasium för Linnéa eftersom ansökningar till detta ska in redan i januari. Jag inser att om vi hade bott hemma hade vi väl varit inbjudna till diverse informationsmöten och kunde gå på de uppenbart mycket populära "öppna hus" som skolorna har just i dessa tider. DET fanns inte på min tid, men så hade vi ju bara en gymnasieskola i Motala och där fanns ALLA linjer, förutom vårdlinjerna. Det var inte så komplicerat med massa val hit och dit.

Måste erkänna att jag sedan LÅNG tid tillbaka sett det här med gymnasiet som ett berg framför mig och hur komplicerat som helst efter att de avskaffade linjerna och gick över till program, som jag uppfattat att man kan sätta ihop individuellt och hur som helst.... Djungelkänsla, minst sagt.

Ofta tänker jag, "kan inte L bara vara intresserad av att ta en IB diploma som är det hon skulle kunna göra här de sista två kommande åren och som blir allt vanligare hemma också" (det finns 2600 sådana IB skolor i världen har jag nu lärt mig). Det skulle begränsa valen och hon skulle få en bra utbildning, men nepp det är hon inte alls säker på att hon vill göra...

OM jag nu hade haft en bloggläsare som var i min situation, skulle jag lugnat dem lite med att säga att det här med de försvunna linjerna är mest en teknisk fint. Jag har läst på ALLT jag kan på nätet senaste veckan och nu kommit fram till att det finns 18 program att välja på, varav 6 ger högskole/universitetsbehörighet. Dessa sex är Natur, Tekniska, Estetiska, Samhälls, Ekonomisk samt Humanistiska programmen. TADA, känns det igen?? PRECIS som när vi gick i skolan! De har bara bytt namn från linje till program :)) ! Ha ha, vi är med i matchen igen.

Visserligen kan man också läsa enstaka kurser här och där för att sätta ihop egna utbildningar och de yrkesinriktade utbildningarna är många, men det känns som om L ändå är inne på ett av de ovanstående programmen och även där kan hon skala bort de flesta ganska lätt. ALLTSÅ tror jag att hon kommer att komma fram till något program hon helst vill göra.

DÅ börjar nästa problem. Vilken SKOLA ska hon välja?? Varenda gymnasieskola verkar erbjuda t ex ett Samhällsvetenskapligt program!! De är inte specialiserade på t ex natur/teknisk. HUR, HUR, HUR ska man veta vilken skola som är bäst för den linje man vill gå på??? Går man på nära bostaden, eller kollar man på hur tidigare elever på skolan presterat, går man på lokaler/miljö eller väljer man privat/kommunalt. VI har INGEN aning??!!! Urjobbigt!! Vi vet att vi ska tillbaka till Skåne och tittar därför såklart på Lund och Malmö, förmodligen hör vi till Lund...?

En skola har öppet hus på lördag kl 10. Någon som kan gå dit och kolla åt oss???

Jag har ännu inte heller kommit fram till hur många olika val man kan göra. Kan man söka till 3 eller 20 program?? Eller hur många man vill och bara lista dem i den ordning man önskar...?

Det här känns som ett väldigt viktigt beslut och Linnéa själv tänker på helt andra sätt än oss.

Jag tror de små vardagliga besluten kan vara både svåra och ge huvudbry, men EGENTLIGEN är det besluten för de stora penseldragen som är viktiga!

Vi har mycket att tänka på och uppskattar om varenda en av er som läser detta och har någon tanke, skriver en kommentar och berättar! Även om ni aldrig skrivit här förut, det är lätt att kommentera och vi sätter stort värde på allt ni bidrar med, stort som smått.

Boktokig, ja jag tror jag kommer att gilla filmen, har tittat på trailorn. Ska du se den? Eller har du kanske redan sett den? Jag har inte hunnit följa med på din blogg tyvärr, men jag kommer igen!
Du har rätt med bilen och vi tycker verkligen att Volvon är bra. Jag har nu börjat fylla den med sådant som ska finnas i en bil, men samtidigt förmanat familjen om att den ska hållas snygg och städad i alla fall ett litet tag i början :) ....

Britt, jag undrar om jag någonsin lär mig spela golf... Det är SÅ svårt. Speciellt att slå långa bollar. Utförlig var jag, undras om det var tydligt också, ha ha. Absolut spelade vi med er också senare, det kommer i ett annat inlägg snart i en blogg nära dig :) . Tror däremot tyvärr inte att vi tog några foton på det! Jag tog inte i fjällen heller, har fått be pappa skicka över alla deras bilder. Nej du, några klubbor med till jul blir det INTE! Det blir nog fullt i bilen ändå... Jag gillar snö till jul, men i år när vi ska köra så långt hoppas jag faktiskt att den håller sig borta.
När det gäller bil behöver du verkligen inte skämmas! Er Volvo ser inte ett dugg gammal eller skruttig ut! Vet att ni har haft Saab förr, men nu är hela vår släkt en riktig Volvo-släkt :) . Jag går gärna på bio med dig och önskar mig biocheckar i julklapp!! Tror du Anna vill komma med oss...? Rikard kanske vill, har inte ens nämnt det för honom... Hoppas förresten bara att den GÅR över julen och inte slutar innan dess... det kan den väl inte göra?

Anna F, skönt att pektån har skärpt till sig och är klar för ny fest igen :) ! Vill du gå på bio med oss kanske ;) ? Har du läst boken? SÅ bra!! Skickade lite önskningar till farmor igår, men hann inte till er... återkommer. Sorry!
Fantastiskt bra att Forden är på gott humör, alltid något! Hoppas allt är bra med hela familjen?! Kram.

Karin, håller med dig, bilen var till syvende och sist ett vuxenbeslut. Julkorten går med fördel till England :) . Duktig du är som är tidigt ute!

Astrid, tror inte ni haft någon Volvo under vår tid i Dalby va...? Nej, du har rätt Rolls Roycen är kanske ingen långfärdstransportbil... :) .

Kram allihop! Efter gårdagens nollgradiga väder har vi nu 10 grader och sol igen....
Ingrid

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ingrid med fam.
Två punkteringar på samma gång,aldrig hört talas om att det var möjligt om man inte kör över en spikmatta. Vad gäller Volvobilar har vi ägt 21 stycken, senaste en 745, och Rollsarna så är det en utomordentlig långfärdsbil, den är tyst, bekväm, man kan köra 70 mil i sträck utan att känna sig trött ja det har en baksida ochså, den drar kanske 1,5 liter på en mil men vad gör det, ingen skatt och en försäkring obs helförsäkring på 790kronor. Bara på skatt o försäkringskostnader på en ny bil kan jag köra nästan 500 mil i min Rolls. Varför kör inte fler Rolls Royce?
Dina bloggar följer vi varje dag, det är ett måste att öppna datorn för att läsa dina bloggar. Riktigt roligt är det.
Ha det bra
Tor

Anonym sa...

Hej!

Linnéa rangordnar gymnasieprogrammen och den hon sätter först är hennes förstahandsval o.s.v. Dock kan hon ändra sig till det definitiva valet som är i mars-april någon gång. Ring nu Malin omg. och få lite tips på skolor. Eller maila henne. Jag tror att det blir bra vilken skola hon än väljer, frågan är bara vilket program hon skall söka. Mitt tips är dock att välja en lite större skola där utbudet av kurser ofta är större.

Anna

Britt sa...

Hej!
Förstår att det är svårt att välja skola och att ni inte är överens.
Linnea måste själv välja annars håller jag helt med er om val eftersom hon är så skicklig i engelska. Tyvärr kan jag inte hjälpa er eftersom jag inte är tillräckligt insatt längre.
Såg just på tv att det skulle bli
stormigt och dåligt väder över Storbritanien.
Lycka till med ert arbete.
Sofia vill gärna att kusinerna ska
komma och se Luciatåget på hennes skola.Kanske nästa år, sa jag och då blev hon lycklig.
Kram från Farmor som just ätit en god chokladbit från kalendern.

Anonym sa...

Egentligen är det bara en sak ni behöver tänka på och det gör ni säkert redan. Linnea bör ju välja program, som innebär universitets-behörighet. Eftersom jag har för mig, att hon inte är så förtjust i matte, kanske samhällsprogrammet borde passa? Välj i alla fall ett "brett" program, det är för de flesta svårt, att vid femton års ålder veta, vad de vill syssla med i framtiden.

Kim M. Kimselius sa...

Oj, det där lät inte så lätt. Minns hur svårt jag hade att välja gymnasielinje och då var det MÅNGA år sedan och jag fanns på plats och var inte tvungen att välja skola också.
Hoppas det finns någon här i Sverige som kan ställa upp och hjälpa dig!
Lycka till!
Kram Kim

Astrid sa...

Jag önskar att jag kunde hjälpa er. Det var ju en del år sedan våra barn skulle välja och jag minns att det inte var helt lätt. Lund har ju ett stort utbud och jag tror skolorna är bra. De är populära och många ungdomar från kranskommunerna söker sig hit. Viktigast är att Linnéa själv väljer vad hon tycker är bäst.
Lycka till!
Kram