onsdag 14 december 2011

Faster Anna 40 år

De av er som aspirerar till den kommande Kvitt eller Dubbelt tävlingen i ämnet "Franzar i utlandet", minns säkert att vi under Linnéas konfirmationshelg även uppmärksammade faster Anna (jag skriver så för att alla då ska veta att det är barnens faster dvs Rikards brors fru :) ), som skulle fylla 40 år och fira det när vi var i USA. För er som inte minns så fick hon då ett kuvert som innehöll information om att hon skulle få en överraskningsdag och när denna var. Inte mycket mer än så.

Denna dag inföll den 30 juli och föregicks av barn som bakade muffins och föräldrar som förberedde en picknick av alltför stora mått :) . Ca klockan åtta på morgonen hoppade vi fem in i den fullpackade bilen för att köra hem och ringa på dörren hos Anna med familj:

Glad jubilar förärades godishalsband
De hade spekulerat en hel del om vart vi skulle bege oss och därmed haft lite svårt med packningen, trots vissa små instruktioner, men när vi berättade att det var ön Ven som var målet, verkade de glada och sa att de inte hade tänkt på det, inte hade de heller varit där och cyklat med familjen förut, så det kändes lovande. Sommaren bjöd ju på osäkert väder och även denna dag hotade de med regn så in i sista minuten var vi i valet och kvalet om huruvida vi skulle köra eller ta till det sämre inomhusalternativ som vi hade som reserv. Tack och lov chansade vi och fick fint väder HELA dagen. I Malmö hade det varit lite skurar, men vi klarade oss.

Så fylldes ännu en bil upp och vi körde mot Landskrona.

Förväntansfull kusin Sofia redo för avfärd.


Rikard har fotograferat resten av gänget i Landskrona hamn.
Kusin Lina var helt betagen i mammas halsband :) .

Vår familj har cyklat på Ven en gång för många år sedan, men jag tror bara det är Linnéa som minns det, så det var en jättekul upplevelse för ALLA. Båtfärden gick bra och det var så spännande att gå ut och in, upp och ned, för att se ut över havet åt alla håll. Att sedan köra in i den vackra hamnen på Ven gör att i alla fall jag, genast önskar mig ett sommarhus på denna vackra ö. (Vid närmare eftertanke senare under dagen då jag trampar på, inser jag att det även finns en hel del nackdelar med denna tanke...)

Med vind i håret närmade vi oss Ven.
På Ven hyr turisterna cyklar och det finns till alla.
Det tog sin lilla tid att välja rätt cyklar till alla, vilka skulle cykla själva, vilken sorts släp är bäst för alla väskor. Hur ser man till att en son slipper en sadel med blommor på även om han i vanliga fall inte brukar bry sig? Hur noga är det med sadlar i rätt höjd? Vad gör två stora tjejer EXTRA glada på familjeutflykten? Vi var snabba till cykeluthyrningen när vi gått av båten, men vi var nog nästan sist därifrån :) . Det blev dock bra till slut.

Tjejerna tyckte det var jättekul att pröva på tandemcykling!
Inte lika lätt som det såg ut och krävde en del diskussioner
om hur lat man fick vara där bak...
Daniel med en MYCKET nöjd Sofia på släpet. HON ville inte cykla.
Vi cyklade motsols på ön och det är verkligen ingen stor ö. Du hinner LÄTT cykla runt den under en dag och då kan du dessutom ta ett par rejäla pauser. Utsikterna är fantastiska. Här och där är det lite backigt, men det går bra. Vårt första stopp var vid stranden i Norreborg. Där var det lite blåsigt och kyligt (inte ens våra barn var badsugna!), men vi var så glada att det inte regnade, så det bekymrade oss inte. Vi dukade upp den medhavda lunchen bestående av sallader, bröd, kallskuret kött och valfri dricka.

Glada och hungriga barn!
Muntra svägerskor!

Kusinmys 1
Kusinmys 2
Notera att det trots paraply (eller tack vare?) inte regnade, samt att några i bakgrunden inte drog sig för bad.
Kusinmys 3
Efter maten var det dags för de goda cupcakes som våra barn gjort till faster och så hade de lagt dekorationerna så att de bildade "Anna 40 år".

Med förstoringsglas kan man här se att Anna läser:
ANNA
40 år
!
Sofia ser skeptisk ut :) .
Fina Lina tyckte de var rackarns goda!
Så var det dags att svinga sig upp på hojarna igen och trampa på en bit till längs med dessa vackra cykelstigar:

Vi studerade och repeterade de olika sädesslagen. Det behövdes.
Vi försökte också förstå vad som var durumvete.
Ven är kända för att odla detta "pasta"-mjöl.
Snart var vi framme vi det mest populära stoppet på ön, Kyrkbacken. Då kom solen så vi bredde ut oss på stranden och tog en fika.

Johan grävdes ner i sanden.
Kanske ett utmärkt solskydd?
Det var VÄLDIGT kul att vara nedgrävd :) .
Ni ser väl "tårna"?
Söta Sofia med en snäckskatt!

Hembakta kanelbullar och har ni SETT vilka små minibullar som bakats ihop
till EN bulle! Detta hade INTE vi med oss, utan det var småkusinerna som fixat!
LIKA goda som de ser ut!
Anna och jag tog en liten promenad mellan "hoddorna" och ut på båtbryggan, innan vi packade ihop och tog fart för den största utmaningen på ön, den fysiska kyrkbacken. Den är väldigt brant nerifrån havet upp till den vackra plats där kyrkan ligger. Det är inte många som orkar cykla hela vägen.

Väl uppe vid St Ibbs kyrka belönas man med en otrolig utsikt! Där var bröllop och det är inte alls svårt att förstå att många vill gifta sig där.

Här sitter Johan på "kyrkogårdsmuren". Mellan gräset till höger i bild och
havet är stranden som vi satt på precis innan. Den syns inte, men finns där :) .
Upp på cyklarna igen för att cykla rakt över ön på mitten där alla små restauranger och butiker ligger. Där är SÅ fint! Ven är ju också känt för sin store man: Tycho Brahe - den store astrolog och astronom som levde på 1500-talet. På Ven uppförde han Uraniborg, ett slott och astronomiskt forskningslaboratorium! Ön har ett museum om honom och så kan man förstås besöka hans lilla observatorium.

Vi gick dock inte in på något museum. Det var för sent på dagen för det, men vi tittade på utsidan:

Franzar och cyklar framför Tycho Brahes observatorium.
Imponerande vad han lyckades göra för så länge sedan!
Därefter cyklade vi en tur på den sydvästra sidan av ön, det har vi aldrig gjort förut. Här ger vi oss iväg nedför "Kärleksstigen":
Är det inte vackert?
Svårt att inte känna kärlek till naturen och hela världen i den miljön...
Vår utflykt närmade sig sitt slut, men det gjorde inte matsäcken :) . Dessutom började några bli glassugna, så vi cyklade tillbaka in mot observatoriet där vi sett en bra öppen plats att rasta på, hyfsat nära cykeluthyrningen. Där dukade vi upp vindruvor, ost, kex, chips, dricka och några nyiköpta glassar:

Vi satt i godan ro, tills vi plötsligt insåg att vår båt snart skulle gå. Snabb hoppackning och så åkte vi nerförsbacke till cykelstället. Det gick smidigt att lämna tillbaka alla trampdon och därefter gick vi ned till hamnen. Alla var glada på båten hem och vi tyckte det hade varit en riktigt fin dag, speciellt nöjda var vi med vädret.

Att cykla en dag på Ven är VERKLIGEN att rekommendera. Passar alla och är ett kul sätt att umgås.

Väl tillbaka i Landskrona styrde vi bilarna mot farmor och farfar som väntade med middag på kvällen. Vilken service! Vi fick ännu en rolig kväll tillsammans med alla Franzar. Stackars Rikard försökte med dålig framgång beskriva vår dag på ön, men fick inte den uppmärksamhet han förtjänade.

Snygga, glada och trevliga Anna 40 år!


Karin, TACK för julkort som kom idag! Jättefina bilder och verkligen kul att läsa lite mer i detalj om hur Julia har det, dessutom med hennes egna ord!

Anna F, TACK nu känns ju gymnasievalet ännu lättare!! Ekonomi-ekonomi..??! Låter onekligen komplicerat! Lyckost er som fick fira Lucia med söta Luciatåg! Fina bilder från Ven va?! :)

Catharina, tyvärr blev själva luciadagen här ganska andefattig. För första gången någonsin firade vi inte alls. Rikard var bortrest. Det har han aldrig varit förut, utan vi brukar gå upp med barnen vartannat år och lussa för den som fått ligga kvar i sängen. Senaste åren har barnen fixat det själva. Igår hade vi Malins kompis Molly här och de hade sovmorgon till efter Linnéa och Johan hade åkt. Linnéa har provvecka och hade sin tuffaste dag igår med två stora prov, så hennes fokus på morgonen var inte Lucia. Vi får göra det bättre nästa år! Känns extra bra att de fick fira på skolan i alla fall!
Roligt att läsa om hur fint firande ni hade och komiskt att du fick ta över och börja jobba :) ! SÅ duktig och modig Hugo var som spelade! Kram.

Britt, GRATTIS till vinst! IGEN! Du är en riktig turfarmor nuförtiden! Ser fram emot att se huset när vi kommer hem! Börja inte tjuväta innan dess! Förstår att det var mysigt med luciafirandet! På fotot här är det Johan, Vendela (Ylvas dotter) och Linnéa.
VILKEN tjock bok! Ännu värre när den inte var bra! Trist. Nesser brukar ju annars hålla hög nivå. Jag ska gå med i en bokklubb nu, ska bli superkul! OM jag bara hinner läsa boken i tid....
Återkommer med svar på mailet!

Tillbaka till julkortsskrivandet!

Ingrid

5 kommentarer:

Anonym sa...

Såå härligt vi hade det! TACK för denna underbara dag med er!!!
Kramar Anna

Britt sa...

Hej!
Undrar vad inomhusalternativet hade varit?
Härliga foton och är det Lina med vinden i håret. Det var väldigt långt och tjockt.
Det är fantastiskt roligt vid dragning och det är "mitt nummer", som ropas upp. Nu var det många vinster i de här lotterierna.
Lennart vann en flaska glögg, Smålandsglögg med lingon. Den ska ni få smaka.
Hemma hos Anna o Daniel hade de haft linstjuvar och då rasade taket.
Men jag ska vakta det här huset tills julen är slut.
Kram Britt

Catharina sa...

Det låter som en fantastiskt trevlig dag!
Det får mig att längta till Ven. Min moster och jag hade det som sommartradition några år att åka dit tillsammans... men det är LÄNGESEN! Känns som om det är dags att släpa dit familjen till sommaren!

Av min syster och vår barndomskompis fick jag ett kort när jag fyllde år med en utflykt i det blå med våra familjen. Nu väntar jag med spänning på när, var och hur...¨

Idag har jag varit på kyrkan och ätit julbord... och fått kallelse till anställningsintervju den 10 januari kl 9.00 = jag är först ut av 5, så jag har planer på att lägga ribban högt ;o)

Kram Catharina

Boktokig sa...

Det lät som en verkligt trevlig utflykt! Ska komma ihåg det till barnen är lite större!!! Det är så kul att läsa om era utflykter!!!

Kim M. Kimselius sa...

Underbar skildring om ett cykeläventyr som jag längtar efter att få uppleva efter att ha läst den här texten!
Kram Kim