lördag 10 december 2011

Sommarsemester i Motala

Jag måste bli färdig med sommarlovet innan jullovet börjar... Ni vet att jag inte förväntar mig att ni läser allt det här gamla!

Sommarlov i Motala, det blev faktiskt några riktigt fina, sköna och lugna dagar. I min familj är det nu sällan lugnt (vilket jag kan sakna någon gång ibland), men jämfört med hur det brukar vara, så klassar jag detta som avkoppling med upplevelser.

Det blev väldigt mycket badande och båtturer. Våra barn kan ta morgondopp, middagbad och nattbad, allt är lika uppskattat :) . Vi har underbara, fantastiska strandbilder, men jag ska låta bli att lägga ut dem här. Lite bilder i anslutning till det kommer dock. Mestadels hade vi faktiskt sol, men visst fick vi vår beskärda del av regn och kyla också.

Här ser ni att lite regn inte stoppar våra barn från att gå och bada:


Tjejerna efter bad i Pariserviken:


Så här sitter Johan och morfar gärna när Rikard styr båten:


Fast ännu bättre är att få ro med morfar med i den uppblåsbara:


Efter ett bad är det skönt att få krypa in i varma kläder:

Linnéa
För att inte tala om att få sätta tänderna i en så här god salladslunch:Våra barn ÄLSKAR att fotografera nuförtiden och favoritmotivet är dem själva :) . Kamerorna är FULLA av sådana bilder där de poserar i mer eller mindre seriösa uppställningar. Här är tjejerna på väg till badet och passar på att föreviga sig...


Nåväl, vi gjorde lite annat också under våra fyra dagar i Motala. På söndagen gick vi tipsrunda. Det var värsta positivaste nostalgitrippen för mig. Inget har förändrats på 30 år!! SÅ kul!

Då jag växte upp som barn var det tipsrunda runt "udden", som vi sa (för att man de facto följer en promenad längs med en udde). Det är bingo och det är tipsfrågor. Som barn gick jag ibland med familjen, men ibland stack jag bara dit med någon kompis. Då gjorde vi alltid bingo-brickorna. Tipspromenaden har jag alltid uppfattat som något för de vuxna. Idag är inte bingo något som står högt i kurs hos mig överhuvudtaget, få saker verkar så tråkigt som en bingohall, enligt mig.

Nåväl, vi gick över ängen....

Vad kokar de ihop för fuffens här då...
Därefter inhandlades bingolotter och tipskuponger enligt var och ens önskemål. Sedan var det bara att sätta igång:

Barnen tyckte det var så kul att de sprang i förväg mest hela tiden...
Kul att L nu verkligen kan hjälpa till med svaren på tipsrundan.

Roligast är att det nästan alltid är någon som vinner på bingolapparna. R och jag hade inga, men både Malin och Johan vann (så otroligt typiskt, L gillar inte spel och liknande och naturligtvis vinner hon inte). Dessutom tror jag att båda mina föräldrar vann på någon rad var.

Malin och Johan superglada över sina bingovinster.
ICA checkarna som de fick löste mormor in mot pengar :) .
Linnéa hittade ett träd att klättra in i.
Tipsrundan får man inte svar på om man har vunnit direkt, så jag gissar att vi inte vann något för jag hörde aldrig något senare. Detta var i alla fall en riktig höjdpunkt. Så enkelt och så trevligt! Inser nu när jag tänker på det att kanske var det här mitt "intresse" för frågesport, pubquiz och födelsedagstipsrundor började...

Med mormor och morfar åkte vi också in en dag till Linköping för att besöka Flygvapenmuseumet. Det visade sig vara ett otroligt fint och jätteintressant museum med flera avdelningar och något för alla intressen (faktiskt!).

Vi borde ha tittat på översiktsplanen för museumet INNAN vi gick in, för i slutänden visade det sig att vi la lite för mycket tid i flygplanshallen och missade massa andra intressanta saker. Flygplanshallen innehöll massor av flygplan av alla sorter. Vi hade tur och kom i snack med en i personalen som hade arbetat på Saab och det hade hans pappa också. Han kunde berätta de mest otroliga historier om hur de parkerat flygplan på isen och nästa dag när de kom ut hade den smält och planet låg på sjöns botten. Han berättade också att det inte fanns någon tanke på att spara planen, utan när de var uttjänta skulle de gå till skrot helt enkelt. Det är egentligen pga olydiga befäl som sparade och gömde undan planen, som de finns kvar att se idag.

Frågesport: Vilket flygplan är det här?
PS Jag är lättlurad ;) .
Fråga 2 Vad är det här?
Svårare nivå!
Fråga 3 Denna ska alla kunna!
Så nu har ni tre frågor att grubbla lite på under helgen...
I ett plan kunde man gå in och våra tjejer spexade därinne...

Som ni ser är de rädda för ett anfall.
På nästa bild i rullen vi tagit, "sover" tjejerna. Tokiga ungar!

Det fanns en utställning om katapult-stolar! Väldigt intressant att se hur de utvecklats! Dessutom en film med intervjuer av folk som har skjutit ut sig. Superspännande och man satt på sköna höga stolar i en liten biograf.

En annan utställning heter "Kalla kriget". Den var uppbyggd per årtionde och för varje sådant hade de inrett ett hem som var helt tidstypiskt. Så mycket nostalgi!! Här hade vi ALLDELES för lite tid.

Det fanns också en interaktiv avdelning där barnen hade jättekul med experiment, simulatorer och annat.

Malin känner på vinddraget när en jetmotor drar igång
Vi avslutade i den avdelning jag önskar att vi hade börjat i: DC3:an. Sedan 2009 finns den bärgade DC3:an på detta museum:

Här ligger resterna efter DC3:an efter 50 år på Östersjöns botten
Här fanns en stor utställning med berättelser om vad som hände innan planet sköts ned, vilka besättningsmännen (de lyckades identifiera fyra av åtta vid bärgningen) var, hur bärgningen gick till mm mm. SÅ intressant!Ja, det var väldigt intressant på flygvapenmuseumet och vi kan varmt rekommendera det för alla!

Eftersom vi träffar våra familjer så sällan nuförtiden är det alltid några födelsedagar som ska firas när vi ses. Malin var avklarad i fjällen, men när Rikard anlänt var det hans födelsedag som skulle tas ut i förskott och eftersom veckan redan gått i golfens tecken, passade det väl bra att han fick lite nya golfkläder av mina föräldrar. Bra köp som passade perfekt. Tycker R ser väldigt nöjd ut:


Därefter serverades en sådan här:


Denna mycket lättgjorda, men goda tårta har vi ätit på alla födelsedagar i min familj så länge jag kan minnas. Själva är vi inte så konsekventa, utan vi har lite olika tårtor, men jag har uppenbart serverat den så många gånger att Rikards bror döpt den till Yngvessontårta efter min familj, ha ha.

Besök hos mina föräldrar på sommarlovet brukar ofelbart innebära många goda kötträtter, för då ska det hittas ett nytt recept lämpligt att servera på deras traditionella kräftskiva (det är huvudrätten efter kräftorna som ska varieras). Så ock i år, vi prövade flera goda saker och här är det en fläskfilérätt som fick väl godkänt, men ändå inte var tillräckligt bra i slutänden:


Det som också är härligt med att komma hem till våra föräldrar på sommaren är att det finns så mycket ÄTBART där. Att få gräva upp sin egen potatis är jättekul!

Johan var supernöjd med sin skörd :) !
En dag ringde min syster och sa att det var ett dåligt svartvinbärsår och hon behövde för att kunna göra marmelad. Hon erbjöd våra barn en liten peng för att plocka hos mormor och morfar, vilket Malin och Johan såg som ett perfekt sätt att tjäna lite extra sommarpengar. Bra jobbat barnen! (Det ligger i familjen att vara "tvungen" att plocka vinbär på sommarlovet.)


Tjejernas fotodille fortsatte. De kan ta miljoner bilder på sig själva och varandra. Hopplöst många foton blir det sedan att bläddra bland... En del blir dock väldigt bra :) .

Som Malin på båtbryggan.
Eller Malin "manbliraldrigförgammalförattgunga".
Lillebror springer på ängen funkar också som motiv :) .
Ja, jag tror att detta är en rätt bra sammanfattning av våra semesterdagar med mormor och morfar. Fint att tänka tillbaka på så här i vintertid faktiskt :) .

Ingrid

1 kommentar:

Catharina sa...

Hej Ingrid!
Jättetrevligt inlägg med många fina bilder. Mina barn vill helst inte vara med på bild, så det var ganska svårt att hitta bilder till årets fotokalender till släkten!

Jag har bara snabbt ögnat igenom inlägget från Washington, men det kommer jag läsa mer noggrant en annan dag. Vi var där när vi hade vår långresa 1995, så jag kände igen en del därifrån.

Nu ska jag hoppa i säng... Är jättetrött efter en dag i stan med min syster... vi hade planerat för en dag hemma så vi kunde få iordning huset efter kalas, vi skulle städa, plocka undan och få fram julsakerna. Men så ringde min syster och vi åkte till stan. Så nu är de flesta julklapparna inhandlade :o) En av de svåraste är kvar... Vad köper jag till Lars?! Även om vi inte ger varandra julklappar så vill jag ändå köpa något till honom! Men VAD?!

Gonatt, sov gott. Kram