torsdag 2 februari 2012

Avancerad matte

Nu blir det mera skola.

Johan går här i 4:an. Hemma i Sverige skulle han gått i 3:an, men de flesta som går i 4:an här, är 9 år.

I matte är Johan placerad i en avancerad grupp. Jag tycker det är toppen att han får chansen att utveckla ett av sina starka ämnen, men HUR avancerat får avancerad matte bli? När jag såg läxan i måndags, blev jag nästan arg för jag tyckte det var så dumt att de ens skulle ägna sig åt så komplicerat tänkande. Tvivlar faktiskt på att våra tjejer skulle klara dessa uppgifter.

Eftersom jag aldrig hört talas om "bröder" och "kusiner" i matte var min förvirring total ett tag, ända till Johan med överraskande tydlighet berättade vad det är. Över huvud taget tycker jag det är fantastiskt att han förstår så mycket som han gör!

Nu blir det lite mattelektion här.

"Brothers" är bråk som har samma nämnare, alltså 2/5, 3/5, 4/5 t ex. Brothers kan man summera.

"Cousins" är bråk med samma "värde" alltså 1/2, 2/4, 5/10 t ex.

Ganska smart och kul uppdelning får jag erkänna.

Nu när ni fått en lektion kommer lite uppgifter att lösa från dagens läxa för Johan 9,5 ÅR!

1. Ryan and Jodi went to the movies. They spent 1/3 of their money on the tickets and 2/5 of their money on food.

After the movie, Ryan and Jodi had $8 left. How much money did they bring to the movie?

2. I am greater than 3 but less than 4. My brother and I both have 3 as the denominator of our fractional part. I am greater than my brother.

3. I am an improper fraction. As a mixed number, I have 2 as my whole number and 100 as my denominator. If you add the digits in my numerator, you get 3.

En ledtråd är att "improper fraction", betyder ett bråk där täljaren är större än nämnaren.
Jag säger som Kishti Tomita sa när hon satt i Idoljuryn "det är ORIMLIGT!!!!!". Alltså jag tycker att det är orimligt för barn att göra så svår matte :) .

Om svar önskas på matteuppgifterna så kan jag skriva dem i nästa inlägg.

Astrid, tack! Jag kan tänka mig att skolan i Dubai också är fin :) !! Visst är det så att respekt, tolerans och kvalité på undervisningen inte ska behöva kosta så mycket mer, utan är något alla förtjänar på sina skolor.

The not-yet-desperate housewife, vi har inte några tydliga framtidsplaner, men lovar att hålla dig informerad om/så fort något blir klart :) . Vi måste ses snart! Inser att nästa gång blir det som äkta hustru jag får uppleva dig. Går det bra med planerìngen?

Britt, har du hunnit se filmen? Fast du har rätt, du har ju sett skolan live och det smäller ännu högre :) . Ullis och jag pratar konst. Det finns ett nytt museum i Stockholm som hon tipsade om (återkommer med vad det hette, något med guldigt hus...) och hon undrar om du känner till Lars Lerin :) ?

Märtha, engelska lärare är väldigt annorlunda än svenska, framför allt är min uppfattning att de är VÄLDIGT mycket striktare. Vi har dock få engelska lärare på vår internationella skola. De rekryteras från hela världen från internationella skolor, så det är många amerikaner, kanadensare, australiensare och så språklärare från överallt förstås. Malins rektor är från Australien och det är hon som jag leder multikulturella gruppen med också. Att gå i skolan med "jämställda" elever från hela världen, har varit OTROLIGT berikande för HELA familjen.

Catharina, OJ nu skulle jag vilja skriva jättemycket tillbaka som svar på dina kommentarer... men får nog ta det i helgen då besöket åkt hem :) . Jag är också nyfiken på jobbkommentarerna!!! Det är alltid något med barnens skolor... Vi hörs mer snart! KRAM! Jag gillar PLAN B!

Nu har jag Ulrika här från Århus och idag ska vi till Windsor!

Kram Ingrid

5 kommentarer:

The not-yet-desperate housewife sa...

Jag säger bara hu! till matten. Vill man ha lite mer easy läsning får man gå in på min blogg, senaste inlägget (1 feb). :)

Karin sa...

Jag är glad att jag är 42 och inte 9, för nu är det ingen som kan tvinga på mig matteläxor! Lycka till Johan!

Kram från Karin

Anonym sa...

Ja, jag kan inte förstå hur Johan har en rimlig chans att lösa uppgifterna. Jag måste ta till X för att lösa dem.Det första fick jag till 30. De övriga hindrar mig min engelska och min lättja att lösa, men man måste ju kunna förlängning. Det kan verkligen inte svenska barn i den åldern! Blir Johan ledsen? H har tagit en massa prover, allt normalt, men har ju fyra cellgiftsbehandlingar kvar. Själv har jag bara två strålbehandlingar kvar. Maja väger mellan 4,5 - 4,8 skulle jag tro. Hon vägde 4,4 i början av förra veckan. Hon är jättesöt och kan lyfta lite på huvudet. Vi har passat Edvin idag, han vrickade foten i tisdags. Faster

Kim M. Kimselius sa...

Det går just nu en svensk serie på tv som handlar om Hobotar. Det är robotar som ser ut som människor. När sonen bad pappan om hjälp med matteläxan och pappan insåg att han inte hade en aning om vad han skulle göra för att hjälpa sin son, då skaffade pappan en hobot som tog hand om läxorna med sonen. Perfekt! Kanske något för dig! Förstod inte heller så mycket av vad de menade, var inte ledsen du är säkert inte ensam om det!
Kram Kim

Boktokig sa...

OMG!!! Vilken svår uppgift!!!