lördag 4 februari 2012

Mycket tänkvärt

Ett kort, men nog så viktigt inlägg. Jag tycker Aftonbladet skriver artiklar med högst varierande innehåll och nyhetsvärde, men den här artikeln igår var väldigt tänkvärd.

Gissar att jag inte är ensam om att ha sett den. Rubriken är "Vad ångrar människor mest på dödsbädden?". De flesta av oss har väl hört att man ångrar att man jobbade för mycket och spenderade för lite tid med sina barn. Här är det en kvinna som jobbat med människor i livets slutskede och hon har summerat vad dessa människor sagt. Det är lite utförligare än det vi hört tidigare och jag tycker verkligen att det träffar rakt i hjärtat.

Läs och reflektera:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14312905.ab

En påminnelse för oss som förhoppningsvis ännu har en del tid kvar där vi kan påverka vad vi vill göra med resten av våra liv. Så vi inte behöver ångra att vi inte uppfyllt i alla fall en del av våra drömmar!

Karin, välkommen hem! Jättekul att läsa om din resa! Du är ju väldigt duktig i matte nuförtiden i alla fall :) .

The not-yet-desperate housewife, nu vet jag inte vad jag ska välja att vilja att barnen lär sig i skolan... löjligt avancerad matte eller kiss&bajs-ramsor på engelska, ha ha.

Britt, jag ska påminna barnen om tidsgränsen på fotograferingarna. Hörde att L planerade för sin häromdagen...

Kim, "hobotar" har jag aldrig hört talas om. Alltså jag har hört talas om sådana robotar, men visste inte att de hette så. Kanske blir de bra i framtiden, men just nu låter det som ett skräckscenario för mig... Matte är ett av mina favoritämnen, så jag hade inte själv problem med att klara Johans uppgifter, men jag tycker det är överdrivet tidigt att lära sig det de gör nu.
Ja, vår skola är verkligen otroligt fin! Mitt hår är dock inte lika fint längre, det har återgått till den normala frisyr jag haft så länge jag kan minnas.... behöver bara trimmas ibland. Så det blir nog inget foto... men det kommer väl bilder på mig i andra sammanhang av bara farten....

Märtha, vad underbart skönt att höra att era behandlingar går enligt plan och ger önskat resultat!!! Jag skrev ett mail till Helen för ett tag sedan som jag hoppas att hon fick. (Du ska inte säga till henne att hon ska svara, för det behöver hon inte!!)
30 var helt rätt för första uppgiften! Jag tog inte till X, jag tog minsta gemensamma nämnare till 15 och såg att de handlat för 11/15, vilket innebar att de $8 som var kvar representerade 4/15. Alltså var 1/15 = $2 och ursprungssumman $30. Bra fröken! Tror inte L lärde sig förlängning och minsta gemensamma nämnare förrän i 6:an...
Bra att ha en mormor som passar en :) ! Heja Edvin och hoppas foten snart är bättre!

Svar för nyfikna på Johans matte:

1. Ryan and Jodi went to the movies. They spent 1/3 of their money on the tickets and 2/5 of their money on food.

After the movie, Ryan and Jodi had $8 left. How much money did they bring to the movie?


Se min kommentar till Märtha ovan.

2. I am greater than 3 but less than 4. My brother and I both have 3 as the denominator of our fractional part. I am greater than my brother.

Denominator är nämnare (alltså talet nederst i ett bråk). Talet ska vara mellan 3 och 4 och ha tredjedelar. "Han" är större än sin bror. Alltså är talet 3 2/3 .

3. I am an improper fraction. As a mixed number, I have 2 as my whole number and 100 as my denominator. If you add the digits in my numerator, you get 3.

Improper fraction är ett bråk där täljaren (över strecket) är större än nämnaren, t ex 4/3 vilket som "mixed number" betyder 1 1/3. Vi får veta att det är 100-delar, alltså ska det stå 100 som nämnare. Vi får veta att heltalet är 2, allstå 200/100. Summan av täljarens siffror om du adderar dem ska bli 3. Alltså kan svaret vara 201/100 ELLER 210/100. Båda är rätt.

Jag mötte matteläraren i korridoren i torsdags och sa att "Monday's homework was rather hard (notera att jag sa "rather" och inte "stupid" eller något annat..., mesig mamma)". Han bara log och sa "yeah it is good to have som challenges". Vi pratar som ni förstår med helt olika utgångspunkter... :)

Keep on dreaming, people!

Kram Ingrid

8 kommentarer:

Astrid sa...

Försökte svara på förra inlägget men det misslyckades, så jag hoppas att detta går bättre.
Johan är verkligen en duktig kille och jag tyckte hans matteuppgift var i svåraste laget. Jag hade inte tålamodet att anta utmaningen!
De 5 saker som stod i topp av vad man ångrar innan livet är slut, ja, det tål att verkligen att tänkas på.
Kram

Karin sa...

Där fick jag, jag som av princip inte besöker aftonbladet... en jättebra och läsvärd artikel! Synd att det inte finns en snabbväg in till bra aftonbladet där man kan slippa allt skräp!

Kram!

Britt sa...

Ser att det var mer än jag , som hade svårigheter med att svara på förra inlägget.
Jag tycker fortfarande att det var kluriga uppgifter för Johan men det var roligt att du tog upp dem på din blogg.
Aftonbladet läser jag aldrig men SDS hade en liten artikel om samma ämne.Kram Britt

Lotta sa...

Jag ansåg mig nog vara en matematikelev som var 'mindre stark' i det ämnet. Nu om någongång så inser jag att jag hade rätt....
Hur gammal är Johan sa du...?

/Lotta

Catharina sa...

Ja, det var verkligen tänkvärt! Det är så lätt att bara rusa på och inte stanna upp och tänka efter vad man egentligen vill!

Jag lär ju få mer tid att soffta nu, kanske kan jag äntligen hamna i soffan med en ask praliner ;o)

Kram och tack för ditt fina mail.

Catharina sa...

Tack för din "annorlunda" kommentar på facebook... mitt i allt mitt tråkiga så kommer din kommentar om att jag är lik min syster!

Haha jag sitter framför datorn och skrattar. Känns skönt bland alla tårar. jag behövde verkligen något annat!

Kram <3

Boktokig sa...

Det är bra att påminnas om vad som är viktigt! Det är inte alltid man lyckas hålla fokus på rätt saker. Men jag har uppfyllt en dröm jag har haft sedan barnsben och det är ridning. Jag rider nu varje vecka och är sååååå lycklig över det!

Kim M. Kimselius sa...

Ja, det gäller att ta itu med drömmarna medan det ännu finns tid.
Kram Kim