söndag 19 februari 2012

Hatchlands Park

Att göra sig klar inför ett nytt skolår är inte bara den "walk in the park" som skolan trevligt nog erbjuder några dagar innan skolstart, det innebär också en hel del praktiskt fixande av skolmaterial och det arrangerade vi under sista helgen på sommarlovet. Johan passade också på att träffa amerikanska kompisarna Rowan och Reese på gatan, både på fredagen innan vi åkte till skolan och på lördagen. Våra tjejer tog med dem ut på rugbyfältet mittemot vårt hus och fotograferade dem. Över huvud taget har våra tjejer dille på att fota titt som tätt.

Söta systrar, Reese & Rowan
Men ändå, sista dagen innan skolan började, på söndagen, så ville vi göra något mysigt med hela familjen. De vuxna ville uppleva något intressant via sitt National Trust medlemsskap och eftersom vi hade fritt inträde på nöjesparken Thorpe Park, bestämde vi oss för att ge oss iväg till två ställen som gjorde att alla fick en grand finale på ett underbart sommarlov.

Först det som de vuxna ville eftersom det alltid är bra att ha något att se fram emot för barnen... Vi ställde kosan mot Hatchlands Park som ligger lite öster om Guildford.

Barnen på Hatchlands Park
Jag kan inte FÖRSTÅ hur många sådana här mindre slott eller större herrgårdar eller vad de kategoriseras som, det kan finnas! Det här landet kryllar av dem och alla har sin egen intressanta historia.

Hatchlands Park består av såväl en sevärd byggnad som en vacker park. Parken är väldigt stor, 170 hektar, och gavs redan på 1500-talet av den berömde Henrik VIII till hovmannen Anthony Browne. 1750 köpte amiralen Edward Boscawen och hans fru Frances Hatchlands Park och rev det hus som stod där då för att bygga det som i stora delar än idag är huvudbyggnaden på området. Tyvärr fick inte amiralen njuta så mycket av Hatchlands eftersom han 1761 blev sjukt ute på havet och strax därefter dog hemma. Frances bodde kvar några år, men 1770 sålde hon Hatchlands Park (som hon sorgligt nog kallade "den ofullbordade herrgården") till familjen Sumner. De bodde kvar i fyra generationer och andra generationen gjorde en hel del förändringar och tillbyggen, men fjärde generationen hade olyckligtvis inte råd att bo kvar utan sålde 1888 Hatchlands till baronen Stuart Rendel, som bl a satt i parlamentet för de liberala.

Rendel var nära vän med Gladstone, som var premiärminister under lång tid, och inne på Hatchlands finns en byst av Gladstone. Paret Rendel hade fyra döttrar, varav en gifte sig med Gladstones son. Äldsta dottern gifte sig med Harry Goodhart och deras son tog så småningom över Hatchlands Park och la då också till Rendel i efternamn som den del av arvsövertagandet. Denna nye Rendel, med förnamn Harry Stuart, utbildade sig till arkitekt. Han var mycket konstärlig och musikalisk. Han förändrade inte så mycket på huvudbyggnaden, men byggde flera nya saker på stället, bland annat stall och andra hus. Han flyttade också ett stentempel med koppartak från Busbridge Park till Hatchlands och la till en inskription på basen av templet, till minne av sin mor Rose Ellen. 1945 skänkte Harry Stuart Hatchlands Park till National Trust, men han bodde själv kvar till 1959.

Stentemplet med inskriptionen som finns på den gröna ringen ni ser runt "golvet"
I stallet fanns fanns stora skyltar som berättade om Hatchlands historia och människorna som bott där. Superintressant!

De är så duktiga på alla sådana här utflyktsmål på att göra det så intressant som möjligt för HELA familjerna, så i stallet stod t ex en tom tavelram och en instruktion till barnen att de kunde pröva att göra sitt eget porträtt genom att fotografera sig inuti ramen. Så enkelt och ändå tyckte t o m våra stora barn att det var kul för en liten stund.

Syskonkärlek
Porträtt av syskonen Linnéa & Johan som bodde i
England under några år av sin barndom.
År 2011
Interiören i huset är gjord av Robert Adam, en hyllad skotsk arkitekt och Hatchlands är ett tidigt arbete av honom. Det finns många kopplingar till havet i inredningen och det beror på att han gjorde arbetet på uppdrag av en amiral.

Bild från en av salongerna.
I alla dessa typer av hus finns FANTASTISKA målningar och TAK.

Ett annat av de vackra rummen
Då National Trust fått Hatchlands Park arrenderade de ut det och 1987 var det Alec Cobbe som flyttade in. Jag är inte säker, men tror att han var konstnär. Något han är mycket berömd för är sina samlingar, både av målningar, men också av musikinstrument och då framför allt klaviaturinstrument. Han köpte in instrument som ägts eller spelats på av de främsta av de främsta. Denna musiksamling finns att beskåda på Hatchland och hålls i ett sådant skick att de är fullt fungerande och regelbundet används för olika konserter. 18 av instrumenten har ägts eller spelats på av storheter som bl a Mozart, Bach, Haydn, Beethoven, Chopin och Liszt! Många av instrumenten var HELT fantastiskt vackra, men tyvärr kom man till dessa i slutet på rundturen och då var barnen ganska trötta på att gå runt där inne och titta. Det tycker jag är lite synd nu när jag tänker tillbaka på besöket där.

Vårt foto av en cembalo, ser inte så mycket ut för världen...
National Trust bild av samma instrument!! Så vackert, hade varit kul att höra hur det låter...
Under kriget uppläts egendomen för en skola och på 60-70-talet var det inrymde de återigen en skola där och då var det en s k Finishing school. Jag fick slå upp vad det betydde och det kallas även "Charm school". Det är en skola för flickor som får lära sig kulturella och sociala aktiviteter. Hmm, de gav exempel på att prinsessan Diana (och hennes "efterträdare" Camilla) såväl som Greklands exdrottning Anne-Marie har gått på Finishing school, men det var utomlands t ex i Schweiz.

Ok, nog om huset. Lite om parken också. Det finns en liten trädgård vid sidan av huset som kallas Gertrude Jekylls trädgård. Jekyll var en engelsk, mycket framgångsrik trädgårdsdesigner vid förra sekelskiftet. Hon skapade mer än 400 trädgårdar i Europa och USA och skrev mer än 1000! artiklar till trädgårdstidningar. Den här trädgården gjorde hon kring 1900 på uppdrag av familjen Rendel och den är mycket vacker.

Gertrude Jekylls trädgård
Bild från http://www.infobritain.co.uk/Hatchlands_Park.htm
Jag njuter av Jekylls trädgård
När vi var hungriga begav vi oss ut i stora parken för att hitta något ställe att äta vår medhavda primitiva matsäck.


Det var under den där promenaden som mina tjejer undrade varför vi skulle ut i en park, "för vi var ju ingen "naturfamilj", vi är en "museumfamilj" till skillnad från kusinernas familj (min systers) som är tvärtom". Och det lät som om natur var roligare än museum, men eftersom vi inte var en naturfamilj fanns det inte någon anledning att lägga tid på att vara i naturen, utan vi kunde lika gärna åka direkt till tivolit. Ungefär så gick deras utläggning. Jag försökte berätta om alla gånger vi varit ute i naturen, men de bara skrattade och argumenterade emot. Senare när vi pratat med moster Kerstin om detta hävdar hon att de visst inte är en naturfamilj utan de går på museum också, ha ha ha ha. Så detta är nu ett stående skämt varje gång vi närmar oss en grön yta större än en normal trädgård, att jag hävdar att vi gör det för att vi VISST är en "naturfamilj".

Det var dock bara glada miner när vi var i parken. Fast tjejerna spelade dödströtta och rullade på marken mest överallt...

Tokiga, glada systrar!
Här tycker jag att det syns att Malin färgat håret, mer än vi tyckte när det begav sig :) .

Vackert!
Vackert!
Hatchlands Park är speciellt berömt för sina många döda träd som står ÖVERALLT. De står kvar för att de är bostad till många unika ovanliga djur som bara lever i just sådana träd.

Död (i baggrunden ser ni ännu en död)
Dödare
I parken finns också ett ishus byggt i slutet på 1750-talet. Det har tjocka väggar för att isoleringens skull och där lagrade de kött och fisk och tog is till sommarens drinkar. Behovet av stora mängder ren is gjorde att de importerade is från Skandinavien!

Malin & Johan framför ishuset
Så småningom var det dock dags att köra till Thorpe Park. Där var massor av folk och vi hade lite otur med köer som stod still ibland, men på det hela taget tyckte alla att det var KUL!

Nöjd Malin på väg upp i karusellen. Vi sitter alla i samma "båt".
Malin & Johan efter att ha envisats med att åka karusellen som OFELBART
gör dig fullstädigt genomblöt :) !
När vi åkte hem på kvällen var vi alla MYCKET nöjda och glada med vår dag och vårt sommarlov. Jag måste säga att INGEN kan ha dragit UT så mycket på ett sommarlov som jag. Det började live i juni och nu i februari har jag äntligen redogjort färdigt för det :) .

Boktokig, kunde inte låta bli att kolla det här med aktiviteter kopplade till Dickensjubileumet :) . Naturligtvis finns den MASSOR av saker och mycket är samlat på en hemsidag just för detta ändamål. Om du är nyfiken kan du titta på den här: http://www.dickens2012.org/ .

Britt, ja jag sparar fågelbajset ett tag till, ha ha. Ända till maj?

Catharina, det vore kul att komma över och inspektera köket samt grilla och bada (eller badandet kan i och för sig barnen få roa sig med själva :) )! Kan du inte maila lite köksbilder?
Ja, det skulle väl varit något om vi gjort hunden i snön, ha ha!

Kim, jag skrattade gott när jag läste om ditt hundklistermärke och när du skrev det förstod jag PRECIS vad du menade för jag har sett sådana i bilfönstren och det är verkligen jättelikt! Så komiskt! BRA att du inte hade sett svaret innan du kommenterade för då hade du kanske aldrig tänkt på att det var något annat än fågelbajs :) .
När bodde du i München och varför? Hade ni barn med er?
Tror våra barn är så överstimulerade efter vår tid här att de tycker det blir skönt med lugn och ro när vi flyttar hem... ;) ? Jag hoppas det.
Ni har så stor tomt så ni kanske kan bygga er egen tennisbana... så kan ni göra extra pengar på att hyra ut den när du inte hinner spela... Fast jag tycker ni ska hoppa över att spela i snö.
Det är faktiskt kul att bo i England just nu, för det händer verkligen många saker (det kanske det alltid gör här, men det känns så för mig). Charles lär ju inte hinna vara kung så länge, så det blir ändå spännande att se vad han gör av sina år. Rimligen bör sedan William däremot få lite fler år vid tronen..., hoppas jag får uppleva det. Nu väntar vi på att Victoria får sin bebis när som helst...
När det gäller tunneln måste man inte boka i förväg, men det är smart att göra det så att man inte behöver vänta, för det är rätt många som åker. Vi tycker det är lätt att boka tid när vi åker härifrån, för då vet vi ungefär när vi kommer dit, men kör man ända från Sverige fungerar det inte för det kan slå på många timmer beroende på hur trafiken flyter genom Europa och andra faktorer (läs antal toapauser, matstopp etc :) ).
Tack för ALLA kommentarer! Hoppas att du nu kommit väl fram och att allt går bra och blir spännande på ett fantastiskt sätt, samt att du får massor av bra idéer till dina kommande böcker. Bra att du uppfyller dina drömmar! Lycka till!!

Tor, det förstår jag, blev nästan tårögd själv :) . Hälsar honom såklart!

Nu är vårt sportlov slut, men i Sverige är de i full gång. Vi ser fram emot besök!

Kram Ingrid

3 kommentarer:

Astrid sa...

Härliga bilder från parken, jag riktigt ser hur du njuter! Nog ser ni ut att kunna vara en naturfamilj också! Längtar till sommaren när jag ser er ute i det gröna.
Död, dödare, dödast! Hur går det ihop?
Kram på er allihop!

Britt sa...

Det är så roligt att se på sommarbilder,nu när det är kallt och blåsigt.
England är vackert och spännande med alla sina gamla slott och vackra natur.
Bara på den här korta tiden , som ni har bott i England,har jag tack vare er upplevt och sett så mycket

Kram Britt

Kim M. Kimselius sa...

Mycket intressant inlägg, som vanligt!
Vi bodde i Munchen 79-80. En härlig tid!
Nej, någon tennisbana blir det inte på tomten, men jag vill gärna ha en swimmingpool, speciellt nu efter att jag varit i Mexiko och simmat i olika swimmingpooler varje dag. Härligt!
Ja, jag har fått massor av inspiration på min Mexikoresa. Önskar bara jag var frisk så att huvudet fungerade ordentligt också, för jag kan inte riktigt greppa alla orden just nu.
Många kramar Kim