lördag 10 september 2011

Skolavslutningsvecka

Malin o Johan redo för sista skoldagen.
Onsdagen efter konfirmationen gick tvättmaskinen så varm att den glödde. Jag strök lakan och handdukar för att fylla linneskåpet igen. Eftersom en by här inte är en by om den inte har minst tre kemtvättar och det vill man ju uppmuntra, så fick nobelduken ta en tur till ett sådant ställe. Som den fanatiska styrkexpert och manglare som jag är, dög inte den mangling vi fick tillbaka duken med, utan den fick ta en extra tur på tvättinrättningen, men nu är den fin och på hyllan igen, väntandes på nästa fest.

Farmor gav alla barnen £10 var innan hon åkte och naturligtvis ville de alla ut och handla något för dessa pengar. Tjejerna hade spetsat in sig på en plattång och gick ihop med sina pengar och köpte en. Bra tyckte jag (alltså att de gick ihop med pengarna, om de har en plattång eller ej är inte så viktigt för mig). De fick själva rådgöra med försäljaren i butiken och det var nog ett bra köp för den har framför allt Malin använt FLITIGT sedan dess. I samma butik hittade Johan ett par solglasögon för precis £10, så även han blev nöjd.

Detta var skolavslutningsveckan, så det gick inte att helt slå sig till ro. Som tur var hade vi mycket goda rester från helgen. Det är inte så ofta vi har trerätters en vardag :) .

Johan var med fyrorna på skolresa på onsdagen. Rikard packade matsäcken och skickade t o m med en påse chips. DET var oroande eftersom det är så typiskt engelskt. Så länge har vi ju inte varit här och det är en av de knäppare vanorna här som jag aldrig förstått. Minns väl den dagliga matsäcken då jag var i England på språkresa som ung och den medföljande chipspåsen och JA, jag tyckte också det var hur gott som helst, liksom Johan :) . Till skillnad från den medhavda trekantsmacka av vitt rostbröd som jag hade på min tid, så fick J i alla fall med en nyttig pastasallad också.

Utflykten gick till Natural History museum och Science Museum. Johan har varit där förut, men vad gör det, man skulle kunna gå dit varenda dag utan att ha sett allt :) . Johan gick i en grupp med flera av sina bästisar, så de hade väldigt kul och som en extra överraskning hade de bokat in att barnen skulle få gå på en IMAX film (gissar att det är 4D).

Lower school hade End of the year school party där jag lovat att hjälpa till och det var på torsdagen. Vi skulle bidra med kanelbullar, vilket är något av Rikards specialité, så han bakade bullar så det stod härliga till och hela huset luktade underbart. Linnéa ville inte ha några presenter till sina lärare, men Johan ville ha något så han fick med sig bullpåsar att dela ut till alla han ville. Malin hade någon väldigt speciell lärare som varit helt fantastisk och skulle flytta vidare. Till henne köpte vi Fredrik Häréns otroligt intressanta bok "The developing countries". Jag hoppas att ni minns hänvisningen till honom på Youtube, som jag tipsade om tidigare i år! Det finns ett äkta par där båda arbetar på skolan varav den ena varit en fantastisk lärare till Linnéa och den andra tråkigt nog blivit allvarligt sjuk. De fick en korg med saker, bl a Häréns bok.

Själva partyt var jättetrevligt. Först samlades alla fyrorna för pyssel. Det var införskaffat tre saker som alla barn skulle göra och alla var väldigt trevliga. Till varje lärare hade de köpt en låda som såg ut som en bok om man ställde den i en bokhylla. På pärmryggen hade de skrivit klass och årtal samt lärarens namn. Varje barn skulle ta ett färgat papper och kuvert. På pappret skulle de skriva något de tyckte om med sin lärare eller något kul minne de hade från skolåret som gått. Därefter hade de MASSOR av saker att dekorera breven med. När de var färdiga la de sitt brev i lärarens boklåda. Vilket otroligt trevligt minne som är väldigt lätt att förvara! Därefter skulle de ta en fyrkantig vit lakansbit, ca 20 x 20 cm. På denna var fäst en plastficka och till den skulle alla barn ha tagit med ett foto av sig själva. Naturligtvis hade inte alla barn gjort det och naturligtvis fanns det någon fantastisk mamma som täckte upp och satte igång och fotografera de missade barnen, koppla in kameran till en dator och skrev ut bilder, så att ALLA barnen var med. Även dessa tygrutor dekorerades och när alla var klara knöt vi ihop rutorna med färgade tygband i de förtryckta hörnhålen på tygen, så det blev till en stor väggbonad med bilder av alla barnen. Otroligt fint!! Till sist fick alla barnen var sin tröja som de fick låta alla klasskompisar och lärare skriva sina namn på, som ett minne till dem själva. Barnen var SÅ duktiga och självgående. De fick göra pysslen i vilken ordning de ville och alla tog det seriöst. Det flöt helt på helt fantastiskt.

Därefter gick vi till skolans dansstudio och gjorde lekar, bl a där de skulle springa fram och sätta sig på en ballong så den smällde. Johan hoppade så högt för att landa på ballongerna att det är ett rent under att han inte slog ihjäl sig! Efter lekarna var det framdukat en enorm buffé av allt föräldrarna bidragit med och barnen njöt av alla godsaker. Undrar om någon åt lunch den dagen...

Efter skolan var det dags för nästa avslutningsaktivitet. En mamma i 6:an hade föreslagit att vi skulle åka med alla barnen i sexorna till ett trevlig badhus. Det var helt frivilligt, men det var många som nappat på det förslaget. De flesta föräldrar hade bilarna fulla med mer än sina egna barn. Jag hade nästan full bil med bara våra barn, men vi tog även med Malins kompis Grace. Det var fler än Malin som hade syskon med.

Badet heter Aqua Splash och ligger i Hemel Hempstead. Det var en anläggning där man kunde göra alla möjliga sorters idrotter, det fanns förutom alla olika slags sporthallar, fast food restauranger och spelmaskiner. Det var jättefint och det var nästan bara vi där på eftermiddagen. Enda problemet var att det var SÅ varmt att sitta inne i badhuset, vilket man måste göra för att hålla koll på sina barn, men vi mammor snackade och det var kul att få möjlighet att prata lite närmare med en del som jag bara hälsat på tidigare. Jag fick också klart för mig vilka av dem som skulle flytta hem under sommaren, vilket jag inte hade koll på innan. Väldigt bra avslutningsgrej för barnen och nu när hösten är här vill Malin att vi åker dit igen med familjen, vilket vi säkert kommer att göra.

Någon skolavslutning av det slag som vi är vana vid har de tyvärr inte här. Ingen "Den blomstertid". På high school är det faktiskt raka motsatsen. Om man inte "graduate", så behöver man inte ens vara i skolan sista dagen för det händer ändå inget, så L var hemma på fredagen. Trist och tråkigt tycker jag. Det tyckte inte hon, men innerst inne måste de väl ändå tycka det... :)  Nej, kanske inte, eftersom 9:orna kommit överens om att de skulle åka till nöjesparken Thorpe Park, alltså de nior som har snälla föräldrar som skjutsar dem dit och sedan hämtar dem igen. Till dem hör jag, så L och jag hämtade en annan tjej i 9:an. Det är inte en som L brukar umgås med, så det var riktigt kul att höra dem snacka i baksätet, för det var helt andra diskussioner än de L har med sina vänner. De hade riktigt kul där, så det var roligt att de kom iväg.

Malin och Johan åkte dock till skolan. Överst i detta inlägg ser ni en bild på dem innan de gav sig iväg. Betygen fås inte i skolan sista dagen, vilket är otroligt trist och de skickades faktiskt hem så sent att vi PRECIS hade hunnit åka till Sverige när de kom. Urtråkigt att åka på sommarlov utan att ha fått sina betyg. Antiklimax. Tur i oturen så var R tvungen att åka tillbaka till England och jobba flera gånger under sommaren och då kunde han hämta med sig betygen, vilka såg utmärkt bra ut för alla barnen. Speciellt värt att omnämna tycker jag, är att Malin fick en 7:a i betyg i Science. Betygsskalan är 1-7 och att få en sjua är nästan omöjligt sägs det. Jag tror det innebär att du måste göra klart mer än lärarna förväntar sig. Många på skolan har såklart höga ambitioner för sina barn, så lärarna påpekar ALLTID att en 4.a är ett bra betyg. Nu kan jag inte hålla med om det riktigt men en 5:a är helt ok. Rektorn på MS beskrev betygen så här en gång: "Får man en 4:a är det bra, får man en 5:a är det mycket bra, får man en 6:a ska man fira och får man en 7:a då är det dags att ta av sig skorna och dansa på borden. SÅ förvänta er inte att era barn ska komma hem med genomgående 7:or, för det är nästan en omöjlighet."

SOMMARLOV, ja så var det faktiskt. Vårt första skolår i England var till ända. Det gick jättebra. Nästan allt levde upp till förväntningarna och några saker överraskade positivt. Vi lärde känna nya vänner, några kanske blir vänner för livet. Vi hade bott i London (nästan) precis som vi drömde om när vi först började prata om att flytta utomlands. Det var dags för sommarlov, inte ett kort som i Danmark, utan ett långt som i Sverige. Skolan slutade INNAN midsommarafton, precis som det ska vara. Vi var väldigt glada och nöjda!

Ingrid

1 kommentar:

Karin sa...

Vad duktiga barnen har varit i skolan! Jag är så imponerad av allt de företar sig med projekt och arbeten!

Om jag inte sa det innan (blev påmind om Nobelduken nu igen ju) så var det väldigt snällt av dig att visa fotot på dukningen! Det är kul med vissa saker som man bara tar fram vid speciella tillfällen! påminner mig om en handbroderad duk som jag jobbat på till och från LÄNGE - inte på sista åren dock. Jag minns ändå när Katarina sa "kanske kan du ha den färdig så vi kan fira den dagen då jag börjar första klass". Nu har hon visst börjat åttan. Undrar om ögonen duger till att avsluta arbetet?