tisdag 27 september 2011

spellingcity.com

Det finns SÅ många websiter för läxhjälp och fakta för barn. På skolan får barnen en hel del tips. Jag försöker notera dem och spara för framtiden, men ibland glömmer jag.

Just nu använder Johan en site som är riktigt bra för att träna veckans stavning. En stor befrielse från i Danmark där stavningen var så enformig och tråkig att barnen höll på att storkna. Där hade de ett antal ord som skulle skrivas en definition för, samt att ordet skulle sättas in i en mening. Sedan skulle de kunna dessa definitioner och meningar utantill!! Tog massor av tid att göra och lära sig.

I trean här hade Johan ord från måndagen till fredagen och så skulle de göra olika saker med orden varje dag, sista dagen gällde det att lära sig skriva dem, men då hade de lekt och gjort övningar med dem hela veckan så då kunde de dem oftast redan ganska bra.

Nu är det mån till fre som gäller i fyran också, och ofta säger de till barnen att en dag leka lite med orden på:

http://www.spellingcity.com/

Detta är en riktigt bra site även för er hemma i Sverige när barnen börjar med engelska!

På första sidan skriver du in vilka ord du har i läxa och därefter kan du välja bland massor av alternativ vad du vill göra med orden, t ex meningar. Då kommer det upp en mening där det fattas ett ord och så ska du klicka på ett av fyra föreslagna ord som du tycker passar in (alla fyra orden är från din läxa) och sedan läser en röst upp den riktiga meningen. Då får de dessutom höra ett bra uttal. Meningarna är alltid bra, hur nu det går till när jag själv knappar in orden!

Ett val är att du får en blandning av ord där stavningsordet är ett av dem och så ska du sortera orden i ordning så att det blir en riktig mening.

Du kan göra "hänga gubbe" med dina ord.

Det finns ett spel där bokstäverna är blandade i ordet och så ska du sortera dem i rätt ordning.

Du kan också välja att göra spellingtest. Då läser en röst ordet, SAMT sätter in det i en mening och så ska du skriva det. När du är klar klickar du på "rätta" och så får du se hur det gick. Märkligt nog tycker Johan att detta är betydligt roligare än när jag förhör honom :) . Fast jag gör såklart det också, vill inte helt bli ersatt av en dator.

Detta är helt gratis, men du kan också bli medlem och får då tillgång till ännu mer. Det har inte vi gjort, då det som är gratis räcker långt.

Jag gissar att detta skulle kunna vara till stor glädje för klass 3-5 när man går i svensk skola och börjar med engelska.

Hur är det i skolan hemma nu, får ni också bra tips på hemsidor? Vilka är dessa? Kanske något som våra barn kan förena nytta med nöje på.

Märtha, det var väldigt vad datorerna krånglar överallt just nu!!! Det gick ju bra den här gången i alla fall. Skönt! Kul att höra att kortet kommit fram, jag hälsar L det.

Rikard, tack för hälsning här när du var i Sverige!! Vi håller alla med om att det var en bra idé att åka upp i Willis Tower. Kul att se bilderna samlade, eller hur?!

Britt, jag kan tänka mig att Chicago ändrats rätt mycket sedan dess = ännu fler skyskrapor :) . Nej, inte bara det, utan till exempel också Millenium Park. Du hade absolut vågat gå ut på Skydeck, du är tuff! Planering är A och O, absolut. Idag är Malin frisk och pigg, redo att berätta om tokigheter :) .

The not-yet-desperate housewife, jag förstår PRECIS vad du menar med att du är kluven till kostnaderna i skolan. Håller verkligen med dig i allt du skriver. Jag gillar också det de får uppleva, men häpnar över kostnaderna ibland. Vad är PGL? Har du hämtat dig efter kalaset?

Dags för tandläkaren igen. Tredje gången gillt för samma hörna på tanden... Wish me LUCK! Det behöver jag (och tandläkaren!).

Ingrid

5 kommentarer:

The not-yet-desperate housewife sa...

Den siten provar vi! Det enda man missar är dom snirkliga hanskrivna skrivstilsbokstäverna. Skrivstil är viktigt tycker man i den engelska skolan.

Kolla länken för PGL:

http://www.pgl.co.uk/pglweb

Jag har hämtat mig från kalas. Men konstaterar at 13 flickor i åldern 8-9 är fö mycket!

Britt sa...

Hej Ingrid!
Jag håller med dig angående rättstavningen i Danmark.Jag tyckte att den var jättetråkig. Vi gjorde läxor med dem den veckan när du var i Sydafrika och Rikard borta. Roligt att ni har hittat en site , som Johan tycker om.
Nej , jag är inte tuff Ingrid!
Kramar från Britt

Astrid sa...

Den siten skall jag vidarbefordra till mina barnbarn, gäller att få idéer så att läxläsningen blir rolig. Tack skall du ha!

Anonym sa...

Ytterligare ett tips att träna på ord, framför allt betydelsen: spela charader! Det är jättekul att illustrera ord och andra får gissa. Stavningen får man ta efteråt... Märtha

Boktokig sa...

Tack för tipset! Verkar ju jättebra!!! Jag har prövat en enklare varaiant med eleverna, men denna verkar ju mycket bättre!!!