torsdag 17 mars 2011

Älskad - Saknad

Jag har läst ut Joyce Carol Oates bok "Älskad, saknad". Den utspelar sig i USA och handlar om Nikki, yngst av två systrar. Hon har varit en ganska rastlös person hela sitt 31-åriga liv, men när hennes mamma mördas förändras hela hennes tillvaro och hon inser att hon varit väldigt självupptagen och aldrig tagit sig tid att lära känna sin mamma utan mest tagit henne för given (nyttig påminnelse för alla vuxna barn).Jag har länge velat läsa något av Oates och kommer säkert ge mig på hennes mest kända och hyllade "Blonde" så småningom. Vad tyckte jag då om den här....för ovanlighetens skull vet jag inte riktigt vad jag ska säga. Jag började läsa den och tyckte direkt om den, så blev jag tvungen att lägga den åt sidan för att läsa "To Kill a Mockingbird/Dödssynden" eftersom den skulle tillbaka till biblioteket och den tyckte jag var så OTROLIGT bra, så när jag sedan tog upp Oates bok igen, kändes den inte alls lika bra, märklig känsla...

På slutet hade jag dock kommit in i boken igen och tyckte mycket om den. Jag tror att den var lite seg i mitten då Nikki harvade runt i föräldrarnas hus och jag tror jag hade tyckt det oavsett om jag gjort en paus eller ej, men som helhet tyckte jag det var en bra och tänkvärd bok, utan att vara tung på något sätt.

Vem blir inte glad av att läsa mammans kloka ord som gjorde henne till den PERFEKTA värdinnan hos vilken alla verkligen trivdes, här är ett exempel:

"Ställ alltid fram mer efterrätt än ni tror att gästerna kan äta, brukade mamma säga. Så att de kan lämna kvar lite och känna sig nöjda med att ha hållit igen." sid 101

Ett annat mamma-uttalande:

"Vi hade skojat med mamma och sagt att hon brydde sig mer om sina blommor än om oss. (Fast det var inte sant.) Då sa mamma: "Ni sitter inte fast på ett ställe som blommorna. Om ni blir törstiga eller instängda av ogräs, kan ni själva göra något åt det."" sid 158

Sammanfattningsvis: Bra bok, men jag måste läsa något mer av henne för att kunna avgöra om jag tycker Oates är bra Nobelprismaterial som de säger, eller ej.

Britt, ja barnen säger SÅ roliga saker ibland och förskoleåldern är typisk för det. Nu sägs det inte många sådana saker här längre... barnen börjar bli stora... trist. Johan är SÅ glad för att åka till Sverige imorgon! Han har haft nedräkning hela veckan och han packar sin väska och han planerar. KUL! Hoppas att ni får en underbar helg! Hörde att du pratade lite om bio... jag såg att "Gyllene Knorren" går hemma, det skulle väl kunna vara något? Bara ett förslag :) . Kram i kvällen.

Kim, ja det är kul med bio, det blir verkligen bara alltför sällan! Just nu skulle jag helst vilja se The King's Speach som alla pratar om.

Karin, nej du har rätt, pratar du bara för dig själv kan du nog hoppa över den filmen :) .

Ylva, tack själv för att du gjorde mig sällskap! Jag är så nöjd nu när alla presenter är inslagna och killarnas saker packade. Ska bli kul med allt som händer imorgon om än körigt, men det ordnar sig nog. Natti.

Dags att avrunda dagen!
Ingrid

3 kommentarer:

Karin sa...

Några av de allra bästa böcker jag läst, är av Joyce Carol Oates, men andra är riktiga lågvattenmärken! Själv gillade jag Älskad, Saknad, men tyckte att hon kunde ha kortat ner den lite. Hon är ju så otroligt produktiv! Självklart tycker man olika om böcker, men får jag tipsa dig, så tycker jag att du ska läsa Fallen eller Dödgrävarens dotter. Helt fantastiska, bägge två. Jag har inte läst Blonde ännu. Allra bäst är ändå hennes ungdomsböcker, enligt mig, Vilda gröna ögon eller underbara Efter kraschen tog jag mig samman, bredde ut mina vingar och flög iväg. Kan man läsa dem på engelska får man säkert ut ännu mer av dem. Så, nu gick jag visst igång ordentligt redan innan kl 06. Duschen nu!

Monika Häägg sa...

Älskad, saknad läste jag förra året när jag hade en lång period med nästan bara Oates. Hon skriver fantastiskt bra men till slut var jag tvungen att slita mig från hennes böcker och börja läsa något annat.
Som Karin säger: Efter kraschen är också väldigt bra och Blonde och...

Anonym sa...

Bill Gates elva regler tycker jag var bra! Ska se till att Annika och Andreas läser dem. Snöar i kväll. Fy! Tilda är i slutet av vinterkräksjukan, hon har varit ordentligt sjuk, stackarn. Märtha