fredag 4 mars 2011

Biografier

Efter att ha läst en hel massa om antika Kina, Egypten och Rom med barnen har jag nu istället hittat en avdelning på biblioteket här med biografier om kända personer. Lånade en hel hög med lättlästa berättelser om intressanta och minnesvärda människor (många författare).
  • Helen Keller
  • Martin Luther King Jr
  • Roald Dahl
  • Jacqueline Wilson
  • J K Rowling
  • Nelson Mandela
  • Michael Morpurgo
  • Enid Blyton
Item image

 

Jag tänkte på det här när det var 25 år sedan Olof Palme mördades, att han är så självklar och "levande" för alla oss vuxna, men att det inte är så för våra barn. Sedan funderade jag på vilka personer jag verkligen vill att våra barn vet vilka de var och varför de var stora. Mina spontana tankar gick såklart till Gandhi, Mandela, Martin Luther King m fl. Insåg att det var många män och la till Moder Theresa, Indira Gandhi, Jeanne D'Arc och Selma Lagerlöf på min minneslista :) .

Vilka personer tycker du är viktiga att vi ser till att våra barn får kännedom om?

Ingrid

3 kommentarer:

Anonym sa...

Astrid Lindgren är en person, vars bakgrund barn behöver känna till för att förstå hennes författarskap och storhet, känd över hela världen. Sen borde vi vara bättre på att föra vidare den egna släktens liv och leverne, även om det inte verkar så märkvärdigt. Vad hände i världen vid tiden då ex. gammelfarfar föddes? Hur såg kartan ut då? Jag har skaffat två böcker, som ska fyllas i till barnbarnen, fast jag har inte börjat än. Sen kan det vara för sent...Mahatma Ghandi är ju en av mina idoler, så mycken klokskap. Han undrade, när människor skulle få tid att tänka, eftersom de for fram så snabbt i sina bilar. Ha det bra allihop! Märtha

Karin sa...

Jag håller med om flera av dem du nämner! (Fast jag har inte varit så duktig på att "pracka på" barnen dem). Anne Frank tycker jag är en fantastisk och klassisk skildring som gör judeförföljelsen verklig. Vissa idrottsmän och -kvinnor har ju intressanta historier att berätta.

Hanneles bok-paradis sa...

Enid Blytons biografi vill jag läsa...