onsdag 2 mars 2011

Filmer på svenska

Tänkte inte på att jag skrev in filmtitlarna på engelska och när ni inte ser framsidorna är det i några fall svårt att veta vilken film det är. Så här är en lista med alla filmer igen där ni ser både vad de heter här och vad de visats under för titel hemma:

·         Maid in Manhattan                           Kärleken checker in
·         Dear John                                       Dear John
·         Failure to launch                             Hemma bäst
·         How to lose a guy in 10 days           Hur man blir av med en kille på 10 dagar
·         Under the Tuscan Sun                     Under Toscanas sol
·         Julie & Julia                                    Julie & Julia
·         It's Complicated                              It’s Complicated
·         Footloose                                       Footloose
·         Flashdance                                     Flashdance
·         The Soloist                                     Solisten
·         MouseHunt                                     Mus i sitt eget hus
·         Definitely Maybe                             Definitely, Maybe
·         Nancy Drew                                   Kitty och Hollywoodmysteriet
·         Bedtime Stories                               Bedtime Stories
·         Australia                                         Australia
·         No Reservations                              Kärlek på menyn
·         My Dog Skip                                   Min hund Skip
·         Marley & Me                                   Marley & jag

Ofta översätts inte de engelska titlarna alls till svenska längre, utan de behåller t ex "It's Complicated". För det mesta är titlarna direktöversatta, men ibland får filmer ett helt annat namn. Det jag reagerade på när jag gjorde denna sammanställning var två saker. Först att "Bedtime stories" som verkligen är en familjefilm med många barn i målgruppen, inte har fått ett svenskt namn. Det andra är att Nancy Drew heter Kitty på svenska. För det första är ju Kitty en helt annan detektiv (om nu inte den här filmen grundar sig på någon gammal Kitty-bok och jag inte förstått det...). Dessutom känns det märkligt att byta namn på huvudpersonen, speciellt när Nancy inte är ett superkonstigt namn på svenska... undrar om filmen är dubbad till svenska annars fattar jag inte alls hur de får till det.

Det var verkligen kul att läsa alla era kommentarer om filmerna! Vad märkligt att Julie & Julia gick på TV dagen före mitt inlägg så att flera av er också hade sett den precis!

Hilde, I think you are right regarding the films... we'll see what we think after seeing "Bedtime Stories". I really don't like reading books after seeing the film. I think I do the "Marley and me"-movie and read the other book. Thanks for the recommendation! Are you on your way now?

Boktokig, vad kul att höra vad du tyckte om flera av filmerna. Det låter som om vi har många bra filmer att se fram emot! "Under the Tuscan Sun" var den film jag hade minst koll på då jag köpte dem, de andra hade jag läst eller hört skulle vara bra, men den visste jag inget om. Lustigt nog är det den film de flesta sagt till mig ska vara jättebra och vill låna. Undrar hur jag kunnat missa den helt... Tror du skulle gilla Julie & Julia. I boksmak är vi dock tydligen inte helt lika, du får behålla de övernaturliga böckerna för dig själv :) .

Britt, det var verkligen konstigt att du såg samma film samma vecka! Jag tänkte förstås också på mitt bloggande när jag såg filmen. Kul! Jag tyckte Meryl Streep var så bra, har inte varit så tokig i henne tidigare, men senaste åren har jag bara uppskattat henne mer och mer. It's complicated var den första filmen jag tog i butikshyllan! Det blir nog nästa vuxenfilm vi ser.
SÅ roligt att du skriver om din historia!! Vi hoppas att vi får ta del av den när du är klar?! Även jag fick ta mig mycket mer själv till mina aktiviteter som barn. Jag tycker barnen är lite bortskämda med allt skjutsande, men som vi bott sista åren har det inte funnits något alternativ och jag tycker samtidigt att det är roligt och viktigt med deras idrotter och musikengagemang. Det är dock helt klart sundare om de kan ta sig fram mer själva. Jag visste inte att du var med i scouter när du var liten! Vad spännande! Det vill jag höra mer om hur det var på den tiden. KRAM!

Kim, som jag skrev till Britt ovan tycker jag också att Meryl Streep är fantastisk och jag tycker bara hon blir bättre och bättre! Footloose har jag faktiskt aldrig sett, däremot Flashdance var ju väldigt populär när jag var ung :) . Tror tjejerna kommer att gilla den också. Vi får väl dansa lite framför TVn när vi ser den :) .
Här är det rätt intensivt för det mesta och så här långt kommen i livet, måste jag väl inse att jag trivs nog bäst när det är så, annars tror jag verkligen att jag undermedvetet skulle gjort något åt det vid det här laget. Du är välkommen när du har en skrivarpaus (det betyder väl att du aldrig kommer.... kanske kan du hitta på en resa för Theo och Ramona till The Towern :) ).

Karin, ja det är väl det som visar en duktig skådespelares storhet, som Meryl. Jag tänkte OCKSÅ på Mamma Mia när jag såg henne i Julia-rollen och tänkte att hon rent fysiskt verkligen lyckades framstå som två så totalt olika personer, både i storlek, längd, rörelser, ALLT. Häftigt! Du ser väldigt många filmer och när jag köpte alla dessa filmer tänkte jag på dig och kände mig så nöjd. Du har säkert sett några av de andra filmerna, men glömt bort det. Samtidigt tror jag att de flesta är lite för glättiga för dig, så du har nog oftast valt något annat...

Monika, det är med blandade känslor vi kör runt på barnen hit och dit. Det är säkert så att barn idag har för mycket omkring sig, för många aktiviteter, resor, kompisar och det är ganska svårt att göra något åt det utan att det får dramatiska konsekvensker. Kunde barnen ta sig till sina saker själva blev det lugnare för alla, det är tyvärr inte möjligt som vi bor här. Nu har våra barn mycket färre aktiviteter än de haft tidigare, men om tre barn har två aktiviteter var, blir det ändå mycket för familjen som helhet. Jag tänker att det är så här några år nu (och som tur är gillar vi barnens aktiviteter, så vi tittar gärna och engagerar oss när vi kan och det behövs) och sedan blir det tid till annat när de är äldre. Det känns helt okey. Vissa dagar blir ju dock helt tokiga med stress och gnälliga familjemedlemmar, stora såväl som små :) .

Nog om filmer!
Ingrid

1 kommentar:

Britt sa...

Hej Ingrid!
Jag tror att Julia&Julia är en film som kvinnor tycker om. Lennart lämnade den efter en stund.
Skjutsning är en generationsfråga.
I min barndom hade man allt vad man behövde i sin närhet på gångavstånd. Skolan var nära och där blev man placerad.Mina barn hade också det mesta i sin närhet eller på cykelavstånd.Vi skjutsade de till badminton och ridning.
Luften är dålig här i Malmö på Amiralsgatan och nu pratar man om att bygga mer inne i stan så att man har nära till allt och inte behöver någon bil.
Tillbaka i tiden. Det tror jag inte på.
Kramar från Britt