måndag 14 mars 2011

Full Fart Fredag

I fredags kryllade familjen runt på alla möjliga olika ställen. Jag körde Rikard till jobbet och i ilfart försökte jag sedan samordna mail till lärare, andra föräldrar, kommande besök och föreningar. Därefter hämtade jag Ylva. Det var HS PIM (High School Parent Information Meeting) på skolan mellan 10-12. På något sätt missade vi häromveckan ett viktigt möte om valen för Linnéa inför kommande skolår, men nu fick vi i alla fall en kortfattad sammanfattning. (Det låter inte klokt och självklart kunde jag vara mer välorganiserad, men ni förstår inte hur mycket möten och papper vi omsätter här...)

En del ämnesval är självklara medan andra sätter myror i huvudet på oss, ska hon välja ett eller två science-ämnen, ett eller två av historia, geografi, ekonomi och psykologi? I så fall vad går bort, är det ok att sluta med band, design/music technology och möjligheten till bild och drama. Det tycker Linnéa. Om hon väljer bort kemi eftersom hon har haft det i år, så blir årets betyg slutbetyg härifrån i ämnet, föranleder det annat fokus på det ämnet resten av terminen. Är det viktigt för gymnasiestudierna hemma att hon har bredd, så att hon bör läsa fysik och biologi nästa år eftersom hon inte haft det i år, eller är det strunt samma? Är det viktigast att lära för livet eller för betygen? Jag har kollat upp vad som ingår i kurserna och i biologi ska de göra en del av det L gjorde i Århus (men sannolikt på en mer avancerad nivå), bra tycker L, onödigt tycker jag eftersom hon redan kan det. Det är verkligen en del att tänka på.

Nytt för i år är också att de från och med Linnéas årgång ska införa ett "Personal project" som löper under nästan ett år, från mars nu till mars nästa år. Det ingår på många IB-skolor och blir som ett extra betyg. L är van vid det från Århus, men det är uppenbart att de här kräver något större och bredare, de lyckades aldrig förmedla bredden i ämnet så tydligt på förra skolan. Jag tycker ett år är alldeles för länge att hålla på med ett projekt. Niorna har varit på en annan skola som gjort detta för att få inspiration och förståelse. Det de sa där är att det är VIKTIGT att välja ett ämne som intresserar en eftersom de ska jobba med det under så lång tid. På min fråga varför projektet måste sträcka sig över två årskurser när vi går i en skola där många elever flyttar mellan skolåren, fick jag till svar att det är för att de flesta kommer behöva sommaren på sig för att jobba med projektet..... Detta ska göras helt utanför skoltid och ovanpå det som de redan gör idag.
Hej alla nior hemma! Känn efter hur lugnt och skönt ni har det ;) . Kan nämna att Linnéa senaste veckorna också börjat läsa svenska på distans, för att få det betyg i ämnet som krävs för gymnsiekompetens då vi flyttar hem. Mer om det i ett annat inlägg längre fram. TUR att L tar bra ansvar för sina studier själv och vanligtvis inte tycker att det är för mycket.

När HS PIM var över jagade jag Malin och transportansvarig för att försöka samordna och byta bussar, så att Malin kunde följa med Natalia hem efter skolan. Malin har flera gånger pratat om denna tjej som hon gillar och nu skulle de träffas efter skolan för första gången. Natalia bor i byn bredvid, där Ylva också bor. Dessutom skulle Linnéa ha med sin kompis Amanda hem på vår buss, för hon skulle sova över hos oss till lördag.

Då detta var avklarat lät jag pulsen gå ned och så gav Ylva och jag oss iväg till en efterlängtad gemensam lunch. Ylva föreslog puben The Swan Inn i Denham, en liten by i närheten. SÅ mysigt!Vi var inte de enda som kommit på att luncha där, men är man två går det ofta att klämma sig in och vi fick sitta vid bardisken och äta, därmed fick vi också lite trevligt snack med personalen. Jag passade såklart på att fråga om de hade pub quiz någon dag. Det hade de inte, men puben bredvid har det på tordagar. Kul! Blev sugen att gå direkt, men denna torsdag är inte R hemma. Ylva beställde en soppa och jag en liten sallad. Jag blev väl inte proppmätt, men det gjorde inte så mycket, det mysiga var att sitta och prata lite.

Efter det körde jag hem och strax efter det kom Linnéa, Amanda och Johan. Rowan ringde och frågade om Johan ville följa med dem till ett lekland. SÅKLART han ville. Han slängde i sig mellanmål och blev sedan upphämtad. De åkte till Jungle Mania ett par mil härifrån. I tisdags förra veckan hade Johan varit hos Rowan och firat hennes födelsedag (jag köpte tre Michael Morporgo böcker till henne, hon läser enormt mycket, men hade inte läst dessa, så det var lyckat), så nu är det verkligen dessa tjejers tur att komma hit snart.

Jag hämtade Rikard och skyndade mig sedan till Amy och hämtade hennes dotter Emma och så körde vi till skolan. Där var det dags för Middle Schools tredje skoldans på Beach party tema (innan festen hade skolan skickat ut meddelande om att den allmänna klädpolicyn gällde även på partyt, d v s inga bara magar etc etc... ibland går de lite till överdrift). Natalias mamma körde dit N och Malin.

Skoldansen sköts av elever och skolpersonal, men som en extra hjälp behövs varje gång fyra frivilliga föräldrar och det hade jag anmält mig som. Det visade sig vara det lättaste jobb jag någonsin gjort. Festen var mellan kl 18-20 och jag skulle sitta på fyra olika platser à 30 min (för att förhindra uttråkade föräldrar, hette det på pappret). På ställena hade jag uppgifter som att se till att eleverna inte handlade dricka i automaten utan vid det för kvällen uppställda försäljningsbordet, att de inte gick ut genom dörrar de inte fick, att de inte tog med dricka/godis/mat in i auditoriet där dansen var och annat smått och gott. Eftersom eleverna redan visste allt detta hade jag ABSOLUT inget att göra under hela kvällen, som tur var hade jag tagit med min bok och läste 60 sidor i den. Perfekt. Alla barnen hade roligt och efteråt körde jag hem Natalia (till en restaurang, The Apple Tree, i grannbyn där föräldrarna bokat bord och där det visade sig att flera skolfamiljer satt här och var, populärt ställe), Emma och oss själva.

Hemma kollade Amanda och Linnéa på Wayne's world och skrattade högt. Vi andra fick hålla oss till en dator och de som ville tittade på något där, men det blev en rätt tidig kväll, alla var ganska trötta.

Faktiskt en väldigt trevlig fredag på alla sätt och vis!

Britt, VÄLKOMNA HEM! Vilken otur ni hade med vädret på Cypern, kunde gott varit lite bättre efter att ni genomlevt den här vintern! Jag har hört att det ska vara vackert där, men har aldrig upplevt det själv. Har ni ätit gott? Det tycker jag är kul att få veta :) . Såklart ska Johan hem till er samt träffa kusinerna! Listan skrevs efter att jag pratat med honom om det, det var liksom givet, men så ville jag veta vem av sina kompisar han ville träffa i Dalby och sa att han skulle fundera på vad han ville göra där, med följden att jag fick en jättelång lista :). Vill ni hitta på något själva med Johan när de är hemma? Eller ska Rikard ta med honom till Dalby varje gång han åker ut där? Vi kan höras mer kring det på mail och telefon.

Monika, ja vi har en toppenpappa här i familjen och Johan tycker verkligen det är kul att göra vanliga vardagssaker med Rikard. Det var den punkten Rikard också blev gladast över och han sa direkt att han skulle spara lappen.

Märtha, Johan ska absolut träffa farmor och farfar, samt Rikards bror Daniel med familj. Daniel fyller jämt och dessutom fyller kusin Lina år.
Ja vilka är det som blir kvar.... :) , Malin kommer hem sent lördag kväll så då ska hon hämtas. Linnéa ska på konfirmation lördag och söndag, så jag ska följa med henne in till London och så ska vi ha lite kvalitetstid, som det så snyggt heter, på fredag kväll. Ni har haft fullt hus förstår jag :) . Att sjunga i fyra timmar verkar jobbigt!! Kram.

Ingrid

1 kommentar:

Karin sa...

Skönt att läsa om ditt liv så känns det ändå som att jag har det lite ledigt :-)

Men du VET väl vad du ska göra på skoldansen? Dansa såklart!! Uppskattas av alla utom de egna barnen :-)

I tidningen Vi som jag fick av min Mor fanns fina länkar till saker att göra i London (som om ni inte har fullt upp). Klicka åtminstone in på http://www.london-ghost-walk.co.uk/walk.htm Det står i Vi: "Oräkneliga turer finns bland Londons spöklika kyrkor, broar och läskiga tunnlar. Till och med guiderna känns otäcka. Kostar 8 pund."

Vem kan motstå nåt sånt? De tipsar också om guidad tur på British Museum och tur på Beatles-tema, liksom Lär dig fotografera.