söndag 13 mars 2011

Newcomers' coffee

I onsdags hade jag fått en inbjudan till Newcomers' Coffee. Det är den tidigare omtalade American Women's Club som arrangerar sådana 1-2 gånger per år och även om det nu är över ett halvår sedan jag kom hit, kändes det bra och kul att gå dit. Vi var hembjudna till Jan (som är en tjej från Kanada). På vägen hämtade jag Linnéas kompis Amandas mamma Toni och hennes amerikanska väninna (som inte har barn på vår skola), samt Ylva som jag hade övertalat att följa med även om hon inte är ny. Vi var ca 6-7 nya och 3 mer rutinerade som pratade för oss. I köket stod det uppbullat med bär, ost, kex, kakor och diverse att dricka. Väldigt trevligt och välgenomtänkt alltihop!

Det var lättsamt från början och efter att vi presenterat oss gick de igenom ALLT möjligt.

Först presenterade de nedanstående bild. Den visar vilka faser man går igenom då man flyttar (behöver säkert inte vara utomlands utan gäller garanterat om du flyttar från Sundsvall till Göteborg också). Det blev rätt mycket snack och skratt kring "Honeymoon Phase" respektive "Culture shock" och hur man ska hantera den senare. Många kunde verkligen beskriva jobbiga erfarenheter. Själv känner jag mig lyckligt lottad, då jag varken här eller i DK upplevt någon down period över huvud taget. Såklart har jag haft dåliga dagar, men det skulle jag ha haft hemma också. Vet inte vad detta tyder på... låter som någon flykt utomlands eller att jag inte trivdes hemma... Jag känner bara att vi har endast en begränsad tid på oss här och jag vill se och uppleva så mycket som möjligt av allt roligt som finns, så jag lider verkligen inte av någon kulturkrock, det som är annorlunda är inte fel, det är bara ett annat sätt än det jag är van vid. Därmed inte sagt att jag inte kan irritera mig på vissa saker... :) . Själv oroar jag mig mer för att det kan bli jobbigt att flytta hem, speciellt för barnen, men som vanligt tänker jag att vi inte kan ta ut det i förskott, utan den dagen den sorgen.

Bild från: http://web.viu.ca/studyabroad/departsmart/modules/whileaway.htm
Sedan berättade de vad som krävs för att få ett engelskt körkort (gäller amerikaner och jag var glad att vi är med i EU, så att vårt gäller här också), tips på bra hushållsartiklar, skillnaden på olika butikskedjor, bra att veta om läkare och tandläkare, bra hemsidor, hur man kan engagera sig i klubben och mycket mycket annat.

En hel del var lite sent för mig att få veta nu, vi har redan kommit förbi de sakerna, men några nya saker plockade jag såklart upp och det var ett trevligt sätt att lära känna några av de andra lite bättre. Inte fel!

Jag blir mer och mer positiv till denna klubb och kommer att gå med och betala medlemsavgift kommande vecka. Kul! Har blivit tillfrågad om jag vill sitta i styrelsen då det är årsmöte nästa gång, men tackade nej. Det känns som om jag vill vara med i klubben ett tag först. Tyvärr är det sedan försent för då är det dags att flytta hem igen, men jag hoppas kunna hjälpa till med saker utan att sitta i styrelsen.

Tyvärr missade jag ett möte på skolan denna dag, det var en workshop om internet säkerhet. Det hade jag gärna varit med på, men man kan inte vara med överallt. På torsdag kommande vecka är det fyra aktiviteter, jag ska försöka klämma in tre av dem.

Boktokig, jag har inte läst Mias böcker och tror inte jag ska göra det heller. Har läst en del andra böcker på samma tema, men jag har hennes första bok och har lånat ut den till flera vänner som uppskattade den mycket. Tror jag ska läsa "Jag äger" förresten. Återkommer med mattespelet så småningom :) .
Dags att se till att Linnéa och hennes kompis går och lägger sig. Klockan är över 1.30 och jag vet att i alla fall L är trött...

Natti, Ingrid

2 kommentarer:

Karin sa...

Jätteintressant! Jag känner så väl igen mig i diagrammet från när jag var utbytesstudent (funderar av förklarliga skäl ganska mycket på det för tillfället) minus den där dippen med hemlängtan. Jag var aldrig särskilt homesick. Men dippen efter hemkomsten var desto djupare - jag kände det som att jag hade klippt band för alltid och att kompisarna här hemma helt saknade förståelse för min nya dimension av upplevelser.

Starkt gjort att du nobbade styrelsejobbet :-)

The not-yet-desperate housewife sa...

Men... Är det bestämt att ni ska till Sverige igen? I så fall när? Du får kanske ta en sväng till Guildford så vi får prata igenom det här, och så du får se på NoaNoakläder. Det är nog snabbt gjort dock. Kläderna alltså :) Prata med mig kan ta lång tid. Jag är jättebra på att prata ;)