fredag 11 mars 2011

Prat om mat - Paj & Semlor

Ingen som känner mig har kunnat undgå att förstå att jag är matintresserad, jag har jobbat med mat, jag tycker om att laga mat och jag tycker om att äta mat.

Senaste dagarna har jag lärt mig två saker som jag inte visste förut.

1. Paj är ju bara paj för oss svenskar, köttfärspaj, kycklingpaj, äpplepaj, kolapaj.... På engelska pratar de om quiche och pie. Rikards föräldrar kallar ofta en ost- och skinkpaj för quiche lorraine, jag har tagit det som ett tecken på deras frankofil-personligheter. Min egen tolkning av de engelska uttrycken har varit att det verkar som om quiche är matpajer och pie efterrättspajer.
I helgen lärde jag mig dock den riktiga skillnaden av amerikanska Vivienne (Isabellas mamma). En quiche innehåller äggstanning, det gör inte en pie. SÅ enkelt var det och det förklarar varför jag kopplade det till mat/dessert-paj, men det var alltså inte hela sanningen.

2. Jag var på ett föredrag som hölls i Svenska kyrkan i tisdags kväll. Det var ju fettisdagen och självklart bjöds vi därför på semlor. Eftersom det inte är så lätt att hitta här, så var det förstås extra gott. Hela Rikards familj är GALNA i semlor, jag är sådär, när jag var liten tyckte jag inte om vispgrädde och inte mandelmassa, så jag åt helst mammas hembakta enbart som en slät bulle. Med åren har jag dock tränat upp mig, så jag tycker det är riktigt gott med en bra semla utan alltför mycket grädde.
Dessa vi fick i tisdags var SÅ goda, inte så kompakta som hembakta ofta blir och inte så luftiga att de inte hade någon smak som vissa färdigköpta är ibland.
Kyrkans egen kock talade om hemligheten, han använde både jäst, bakpulver OCH hjorthornssalt! Det har jag aldrig hört förut, men han sa att han följde ett recept han hittat. Nu har jag googlat runt utan framgång, så jag får nog be honom om det när jag åker dit nästa gång. Denna semla och den jag fick för ett par veckor sedan hos Ylva, blir nog de enda jag får i år. Tur att båda var riktigt goda!

Kände ni till det här med quiche? Är det någon av er som har ett recept på semlor med alla dessa ingredienser?

Astrid & Tor, VÄLKOMNA hem! Ser fram emot att höra om er resa!

Monika, mmm det var verkligen riktigt roligt hela förra helgen!

Karin, hoppas du hade en fin födelsedag igår!! Vad bra att veta att det går att köpa birkes i Malmö!!! Jag visste att de inte hette Köbenhavnerbirkes i Köpenhamn :) . Det gör de bara på Jylland, kanske beroende på ursprunget... , men som du (insatt som vanligt) skriver så heter de något annat kring huvudstaden. Vad bra att du kunde ge en RIKTIG beskrivning på vad det är, jag förstod ju att smöret är en stor del av hemligheten till varför de är så goda, och SÅKLART borde jag tänkt på att det är smördeg!!! FATTAR inte varför jag inte tänkte på det direkt, tänkte bara croissant som jag inte alls gillar, alldeles för mycket och kompakt för mig, jag gillar det frasiga. ÅH, vad sugen jag blir på en sådan nu då!! HADE jag bott i Århus, kunde jag åkt och köpt en :( , ha ha. Får säkert något annat gott idag istället.

Nu bär det av till skolan för möte på High School.

Trevlig fredag!
Ingrid

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack for en trevlig lunch idag! Harligt att fa sitta ned och babbla.. Roligt att du tyckte om mina semlor. Snart att dags att satsa pa vafflorna.

Kramar Ylva

Boktokig sa...

Åh, det receptet lät spännande på semlor!!!

Vilken är din favorit av Mariannes böcker?

Kim M. Kimselius sa...

Nu har jag läst ikapp mig här på bloggen. Det har varit lite mycket de senaste dagarna och jag har nätt och jämnt hunnit skriva mina egna blogginlägg. Kul att lära sig skillnaderna på paj och paj, så att säga.
Ja det där med Åhus och Århus är faktiskt ganska festligt!
Hoppas du överraskar mig någon gång när jag är ute och signerar och dyker upp! Det skulle vara jättekul!
Kram Kim

Anna Vikblad sa...

Jag vet att det var sex år sedan du skrev det här, men tack så jättemycket för tipset med semlorna och att du förklarade skillnaden på quiche och pie.