tisdag 29 mars 2011

Tandläkarbesök

Nu är hela familjen inskriven hos en tandläkare. Vi har planerat att göra det under en tid, men i torsdags bröt jag av en hörna på en hörntand och då blev läget akut, så det var bara att ta tag i det. Det var en hörna som gått av tidigare och lagats och nu lossnade lagningen, helt oväntat. Jag åt inte ens knäckebröd, möjligen en gurkbit.

Nåväl, det var vasst som bara den på tanden, så vi satsade på den tandläkare amerikanska familjen på gatan skrivit in sig hos. Det är en nyöppnad praktik med två indiska tandläkare. Vi fyllde i papper för alla i familjen och hängde på låset fredag morgon. Barnen hade hunnit iväg med skolbussen och vi hoppades på att få en akuttid för mig. Det var dock inte så enkelt. Jag kunde få en tid i måndags. Ok då. Tyckte det var lika bra att boka in tider för resten av familjen också eftersom det är ca ett år sedan barnen var i DK och Rikard har inte varit hos tandläkaren sedan före DK, dvs för typ fyra år sedan. Själv har jag varit hos vår svenska tandläkare för ca 1,5 år sedan. Resten av familjen kunde också få tid i måndags... kl 15.50, borde vara en attraktiv tid efter skola och jobb, men det var ledigt.

Gårdagen kom och vi insåg att barnen hade svenska efter skolan och då våra barn är merparten av gruppen, kändes det inte bra att de uteblev. Rikard ringde och avbokade tandläkartiden för barnen, inget problem. En stund senare kom jag till min tandläkartid. Fick vänta rätt länge...

När jag väl kom in gick det dock undan. Tandläkaren var säkert mycket kompetent, men ack så effektiv och allvarlig. Först fick jag svara på massor av frågor, sedan gick hon igenom alla mina tänder i ett snabbt tempo jämfört med hemma, men absolut med korrekta upplysningar. Hon röntgade mina tänder och talade om att jag hade två små hål som behövde lagas och att de gör det med "silver" (amalgam). Jag sa att det ville jag inte ha och hon verkade tycka att jag var pjoskig och talade om att vill man ha "white fillings" får man betala det själv. Jag sa att då ville jag göra det och hon talade om vad det skulle kosta, samt att jag kunde ju ta white fillings där det syns och amalgam längre bak uppe. Som om det är fåfänga som driver min ståndpunkt!

Jag har egentligen väldigt få lagningar sedan tidigare och är inte särskilt insatt i amalgam eller inte-frågan, men det känns bara som om vi slutade med amalgam i Sverige för EVIGHETER sedan och att om något, så tar folk BORT sina dito fyllningar. Har jag rätt eller fel??

Så sa hon att jag var klar. KLAR? Skulle hon inte laga den avbitna hörnan?? Nej, det där vara bara ett första inskrivningsbesök och då gjorde de bara en allmän undersökning! Jag trodde att jag var där för att laga min tand och tyckte redan att jag väntat hela helgen. Men, det ansågs tydligen inte akut med trasiga tänder. Imorgon ska jag dit igen och göra lagningen. Vitt eller silver??

Själva besöket i måndags kostade bara £16.50, det tyckte jag ändå var rätt billigt. I receptionen vid betalningen kom tandläkaren utfarande igen och undrade om det var avbokningar under eftermiddagen. Receptionsdamen nickade mot mig och sa att det var mina tre barn, men att min man skulle komma som planerat. Tandläkaren gick och damen viskade att man egentligen skulle avanmäla 48 timmar före avtalad tid. Jag tänkte att då hade vi knappt bokat in tiden, eftersom det var på fredagen vi gjorde det. Lustigt att de inte sa något om det när Rikard ringde!

På eftermiddagen var vi tillbaka med Rikard, då var tandläkaren så trevlig så och R's tänder var i perfekt skick, inte minsta lilla hål, trots att han inte varit hos tandläkaren på SÅ länge. Kunde inte låta bli att säga att "det måste bero på att du äter så lite godis". Ha ha.

Ok, Rikard billiga tandvårdskostnader kan kanske bekosta mina white fillings...

Barnen bokade jag över på den andra tandläkaren, är mycket nöjd med det då hon verkar mycket gladare och piggare.

Efter allt ståhej, sa snälla Kajsa som samordnar alla svenskor i området, att jag skulle pratat med henne. Hon och några andra går till en praktik som heter Scandinavian Dental Clinic och där finns en bra tandläkare som är iranier och utbildad i Sverige. Synd att vi inte visste det! Nu håller vi oss dock till denna tills vidare. 50% av oss var ju helnöjda och godkända :)

Boklusen, tack för kommentar här på min blogg! Vad kul! Jag FÖRSTÅR att du längtar efter vår. Även om jag inte vet var i Sverige du bor, så förstår jag, eftersom hela landet verkar ha samma känsla. Låt oss hoppas att den kommer med stormsteg nu :) .

Britt, du är så klok, det jämnade verkligen ut sig mellan dagarna i förra veckan! (För det mesta blir det plus i slutändan. :) ) Kanske är det sommar när ni kommer! Jag hoppas att det inte går alltför fort nu, utan att den ljusgröna vårfärgen håller i sig länge. Så kul att det nu är dags för konstresa igen! Jag tror absolut att det kommer att vara vår där! Senaste dagarna har de haft samma temperaturer som vi. Mailen redde ju ut sig och det var tur att det inte var något fel "linjerna". Lovar att återkomma kring myrorna. Idag har jag inte varit hemma, så jag har inte sett hur många kryp som hälsat på...

Astrid, tack, en del bilder blev väldigt fina, men jag är inte särskilt duktig på att fotografera, har inte tillräckligt med tålamod. Jag blir dock glad när resultatet blir så fint som förra veckan.

Karin, jag tar inte alls illa upp, ha ha. Jag tycker också att bilderna blir bättre nuförtiden och kanske beror det på datorn, men jag tror också att det beror på bättre kameror och bättre fotopapper (om man skriver ut dem). Dessutom förändras ju bilderna över tiden, de tappar färg och när man då jämför en gammal bild med en ny några år senare, så ser väl den gamla ut att vara av sämre kvalité, även om den inte var fullt så dålig från början. Vad vet jag :) ? Är det så illa med matbilderna, tycker du... ? Jag tycker de bilder du lagt ut då ni gjorde från veckolådan, ofta var väldigt fina.
Jag läste om dina simskolebestyr, men glömde kommentera det igår. Håller med dig, man får se den extra tiden i ett längre perspektiv. Det är guld värt nästa gång när du är helt fri och någon annan kan ta M.

Silver, vitt, silver, vitt, silver...
Ingrid

4 kommentarer:

Karin sa...

I Sverige tror jag inte att någon sätter in amalgam om det ens är lagligt. Folk byter istället ut hela amalgamfyllingar mot vita (tror de kallas komposit), precis som du säger. Sorry, men jag hade valt en annan tandläkare, och nu när man inte vet vad praxis är i England, diskuterat frågan på förhand. Men såklart ska du laga den trasiga tanden så snart det går. Och, nej det har ju inte något med det kosmetiska att göra även om vitt är trevligare när det syns. Förresten är det ju inte kritvitt utan fyllingen provas ut till ens egen gulhetsgrad (iaf har inte jag kritvita tänder tyvärr). Men billigt lät det! Jag kommer aldrig under 1000 kr när jag besöker tandläkaren men jag går privat och njuter av en varsam hand och en rar tandläkare. Hade en häxa i barndomen liksom alla mina klasskamrater och vi blev alla mer eller mindre tandläkarrädda. Hon darrade extremt på handen så att läppen alltid sprack, skadad ens tunga och kinder och tandkött. Så jag betalar så gärna för komfort!

Catharina sa...

Hej Ingrid!

jag tycker absolut att du ska sätta dit vitt. Vi har ju inte amalgam i Sverige mer... och det är som du skrev evigheter sen det försvann.

Jag var hos tandläkaren för ett tag sen och blev förvånad över att det "bara" kostade 475 kr... men tydligen finns det något bidrag av något slag och eftersom det var så längesen jag var hos tandläkaren... 1,5 år sen så hade jag två bidrag. Tack för det! Jag hade ingen aning om det så det var ju kul...

Hmmm om jag ska vara ärlig så hade jag nog bytt tandläkare till den som du blev rekommenderad...

Idag har jag haft en "ledig" dag och har dammsugit huset (det är så mycket grus och smulor här att jag måste dammsuga varje dag... även om städerska kommer imorgon...) sen har jag faktiskt tränat framför TV'n en timme och nu ska jag betala räkningarna innan jag hoppar in i duschen... ikväll blir det resturangbesök i Malmö för att fira Lars och min 20-års dag... Påskafton för 20 år sen sa det klick ;o)

Kram Catharina

Boktokig sa...

Jag håller med de övriga! Inget amalgam! Det ska man undvika!

Britt sa...

Hej!
Byt tandläkare. Tänk Rikard att du inte hade något hål och inte varit hos tandläkare på 4 år. Håller med Ingrid att det måste bero på att du äter så lite godis.Kramar Britt