måndag 4 april 2011

En skola full av talanger

Tre gånger inom loppet av mindre än en vecka, fick jag uppleva vilka enorma talanger barnens skola innehar. Denna gång är det framför allt det musikaliska området jag syftar till. Jag tror inte att detta är unikt för vår skola, utan jag tror alla skolor med ett antal hundra elever som samlar sig och gör sitt bästa på en scen, kan få hela föräldrargruppen att röras till tårar och förundras över vilka resurser som finns (någon kan säkert också gräma sig över att inte just DERAS barn spelar fiol lika lekande lätt som vissa andra :) ).

Förra fredagen hade High School en konsertkväll som inga föräldrar hade blivit informerade om, utan vi som hade deltagande barn eller barn som skulle titta och därmed behövde hämtas hem lite senare än skolbussarna går, dök lite förvirrade upp och hittade ibland några vi kände: "är du här, vad är detta egentligen...". Det visade sig att någon lärare skulle samla in pengar till något neurologiskt område (sjukhus? forskning?) och när eleverna hörde det, så bestämde de sig för att dra sitt strå till stacken genom att hålla en konsert (förstår inte varför inte alla föräldrar bjöds in, då det borde ge ännu mer pengar..., kanske en miss?).

Konferencier var skolans framröstade "elevrådsordförande", som visade sig vara en naturbegåvning avseende att vara rolig, uppmuntrande/hyllande på ett varierande sätt, trygg och ha full koll. Frivilliga elever framförde valfria "nummer". Det var aukustisk gitarr, rappare, fiolspelare, sångare, rockgrupp, mm mm. Den elev som jag tidigare berättade om som den spansk-elev som blivit utvald som enda elev från England att åka till Spanien och Sydamerika i sommar under sex veckor, visade sig också behärska flera musikinstrument samt inneha en bra sångröst (vissa får verkligen allt :) ). Hon höll hela publiken i ett häftigt grepp då hon spelade "Hit the road, Jack" och sjöng växelvis med oss. FANTASTISKT!

Under kvällen fick vi också se den MUSIKVIDEO som en av killarna gjort där han sjunger en egenskriven låt. Den var helt professionellt gjord! Jag har gjort reklamfilmer på 30 sek och vet vad de kostar.... Med tanke på det jag vet om föräldrarnas yrken har de säkert haft nytta av sina kontakter, men ändå... där blev även jag LITE avundsjuk.

Dagen efter, på lördagen var det dags för Hillingdon's Got Talent. Skolans årliga talangföreställning. Med vår svenska skolas underbara "Stjärnkvällar" för ögonen, såg vi mycket fram emot det. Familjebiljett: £10. Å så trött jag blir på att allting måste kosta pengar här!! Men det gick till skolans föräldrarförening som köper in t ex instrument till skolan. Ja ja. Tyvärr ville inget av våra barn vara med, jag tror de tyckte det kändes för stort och avancerat. Synd. Det var därför jag var så angelägen om att vi skulle gå dit och se vad det var.

16.00 satt vi på plats framför den dekorerade scenen. Två killar från High School var konferencierer och de var väldigt duktiga och roliga tillsammans. Ett syskonpar som sysslar med elitgymnastik var först ut och det var en fint program de gjorde. Sedan kom fyra bedårande tjejer i 7-årsåldern ut på scenen. En mamma hade sytt helt fantastiska kläder och jag kände att det kanske var tur att våra barn inte var med.... Sjöng och dansade gjorde de däremot som vilka barn som helst i den åldern... Därefter kom det ena numret efter det andra med sång, dans och musik och nivån var mycket skiftande. Jag blev så glad när det kom in två tjejer som köpt likadana t-shirts och inget annat. Det var PRECIS som vi gör det hemma och jag var så glad att våra barn fick se det.

Vi får inte ta bilder av barnen på skolan, men jag hoppas och tror att det är ok att jag visar scenen redo och klar för talangföreställning:


Bland det skönaste var att alla holländare på skolan gått ihop både föräldrar och barn och framförde någon sång på ett obegripligt språk och var både hiphop och något annat... de hade nog haft väldigt kul när det övade in det :) .
Summa summarum tror jag att både M och J blev sugna på att var med nästa år. Det vore kul!

Tredje musikevenemanget var i tisdags förra veckan. Då hade de som spelar i Band i High School, en halvdag med en jazzakademi, som kom till skolan. De övade in ett antal nummer med dem och på kvällen var vi inbjudna att åka dit och lyssna. (Sådana här extra saker har de ganska ofta på skolan och då meddelar ansvarig ämneslärare elevernas andra lärare om att de inte kommer på deras lektioner p g a att de ska hålla en konsert, åka på idrottstävling eller dylikt och det är helt ok.)

Det är verkligen svårt att förstå att Linnéa för drygt ett halvår sedan inte ens visste vad en basklarinett var för något och nu spelar hon massor av låtar i ett band. Superhäftigt! Hon övar inte så mycket, men jag tror hon tycker det är kul när de spelar ihop. Tyvärr är inte läraren något vidare, men uppgift säger att han slutar till sommaren.

Först framförde de några låtar med skolbandet. Sedan spelade jazzakademin för oss. De var jätteduktiga, men... jag vet inte, jag vill gärna gilla jazz, det känns liksom lite coolt och kulturellt, men.... jag vet inte. Jag tror inte jag tycker att det är så bra egentligen, för efter en stund satt jag bara och skruvade på mig. Varje låt var hur lång som helst. Malin och Johan var ensamma hemma och jag såg i programmet att de bara hade kommit till låt 4 eller 5 av de ca 10 de tänkte framföra. DÅ gick en lärare fram och viskade något i örat på jazzdirigenten, som sa att nu skulle de be att få upp skolbandet på scenen igen och spela tillsammans. SÅ gjorde de några låtar ihop och det lät maffigt och superhäftigt, dessutom fick alla spela ett litet solonummer med resten av instrumenten bara tyst i bakgrunden. Jättetrevligt! Därefter var det slut. Jag är helt säker på att läraren sa att det var dags att avrunda.... TACK för det!

Jag tycker att musik har den fördelen framför mycket idrott, att det OFTAST är mindre tävlingsmoment och det är något som enkelt överbryggar åldersgränser och som du kan njuta av under många år framåt. Därför tycker jag att musikaktiviteter kompletterar idrottsaktiviteter bra. Jättekul då att vår skola så ofta sjuder av musik :) !

Astrid, tack för hälsning till Johan! Jag läste vad du skrev till honom och han blev jätteglad! Vilket kul aprilskämt! Det hade jag inte hört om!

Britt, hoppas att du har kommit väl iväg och att sällskapet och upplevelserna blir lika bra som de brukar! Det är absolut en fördel med presenter som sprids ut över lång tid! KRAM.

Karin, nej det var väl inte jordens roligaste skämt, ha ha. Jag var inne på att ta något om att vi redan hade äpplekart på träden, men valde Harry istället :) . Din idé till skämt för Kata var däremot riktigt bra, SYND att det föll!

Boktokig, det var verkligen en bra födelsedag i lördags. Det är alltid lite lyxigt när man fyller på helgen. Ska skriva lite mer om det här senare, men nu är jag efter igen :) .

Catharina, det är inte lätt att hitta på bra skämt! Charterfesten verkar ha varit SÅ lyckad!! Jag har sett bild på dig hos Susanne på fb. Jag har aldrig varit på charter och skulle GÄRNA varit med. Kul att uppslutningen var så god! Synd för Moa, men du behövde nog sova, ha ha. TACK för mail! Har inte hunnit svara än! Jag skickar hälsningen vidare till Johan :) Tack!

Vi hörs snart igen!

Kram Ingrid

2 kommentarer:

Karin sa...

Vilket utbud av kultur! Härligt att få ta del! Jag blir värre för varje år som går och vill alltid börja lipa när barn (även andras) framträder. Helst om det är lite falskt. Värst fick Kata skämmas över mig när hon slutade femman och klassen överraskade fröken med att sjunga Tears in heaven på avslutningsdagen. Jag storbölade. Så det var nog tur att inte jag var med på alla era konserter!

Tack för sympatin beträffande lögnanklagelserna. Det värmde.

Kram fr Karin

Karin sa...

Du får väl ta en skärmdump på den där snygga bilden och publicera här eller skicka till mig? Jag märkte inte ens att det kom någon med en kamera så jag kan knappast ha tagit på mig fotosmilet iaf.