fredag 15 april 2011

Storstädning

Här i England hyr vi vårt hus. Det är vad de flesta som är ett par år på skolan gör, men såklart finns det en hel del som stannar över längre tid, 5-10 år eller mer, många av dem köper sina hus. Att hyra hus här är OFATTBART dyrt, men många bor också i enormt fina hus, så jag gissar att de inte skulle vara billiga att hyra hemma heller.

Vi har inte någon direktkontakt alls med husägaren utan alla saker rörande huset går via en mäklare och de har varit väldigt bra att ha att göra med, vid de få tillfällen vi undrat eller behövt något. För ett par veckor sedan meddelade vår mäklare att de ville komma hit på ett husbesök, de brukar göra det ca var sjätte månad fick vi veta. Onekligen blev jag lite stressad, väl medveten om att ett skrubbat, skurat och städat hus ger intrycket av att tas hand om ansvarfulla och pålitliga människor, vilket jag är helt säker på inte alltid är med sanningen överensstämmande, men oavsett var inte vårt hus i perfekt skick avseende dessa uppräknade kriterier.

Operation åtgärd, startades därför förra söndagen. Livet består både av dagar då man måste jobba och dagar då man kan roa sig (ibland går det säkert att kombinera dessa båda, men ingen kommer väl undan tråkjobb helt och hållet). När det gäller barn är det en KLAR fördel att börja med det tråkiga och ha det roliga att se fram emot. Det är mycket svårare att dagen efter ett tivoliäventyr säga, "idag ska vi städa hela dagen, man kan inte ha roligt jämt". Fungerar sådär, kan jag berätta :) . 

Städat Wii-rum
Rikard och jag var i alla fall fullt fokuserade. Det finns ingen bättre motivator för städning, än att man ska få besök. På samma sätt som man vill bjuda sina gäster på god mat när de kommer över, vill man helst bjuda på en trevlig omgivning. Nu är jag dock känd för att normalt fokusera övervägande på matbiten och synnerligen lite på städningen, vilket är något jag är rätt ok med. När vi får besök till vårt mindre välstädade hus, tror jag att familj och vänner tycker ungefär lika mycket om oss ändå och förstår att det finns en eller annan förklaring till varför det är lite stökigt där och då.

Sovrum nästan klart för uppvisning
Jag är dålig på att "fuskstäda", d v s att snabbt vräka in saker i en garderob eller så. Det är R mycket bättre på, han kan röja ett hus snabbt när det brådskar. Själv vill jag inte "göra om" städningen när gästerna gått hem, för att jag bara vräkte undan grejerna. Jag gör hellre mindre och att det blir ordentligt gjort. I det här avseendet kompletterar Rikard och jag varandra perfekt, för vid vissa tillfällen passar det ena städsättet klart bättre än det andra och då får mest lämplig person styra upp städningen just då.

Neas rum som hon vill ha det

Har man en hel dag på sig hinner man väldig mycket. Man hinner tömma ett antal kartonger, plocka in saker på sin rätta plats, stryka en stor tvätt och damma/skura/putsa/dammsuga. 14 timmars städning x 2 personer, gör skillnad. Oj oj oj, jag blev nästan förälskad på nytt i vårt hus. Gick bara runt och tittade på hur fint det var överallt. Våra föräldrar skulle varit mäkta stolta och överraskade ;) . Rikard passade på att fotografera några av rummen, då jag kom på att vi nog inte gjort det ordentligt sedan vi flyttade hit. Tänkte att ni kanske tycker det är lite kul att se hur vi bor, därav lite bilder på det här i inlägget.

Brasrummet

Avslutar med en bild på biblioteket. Alla "namn" på rummen är så som vi kallar dem :) , barnen hittade på namn på alla rummen nästan direkt då vi flyttade in och det som kallas Wii-rummet är det enda rum med TV som vi har. Det är alltså inte alls så att vi har ett rum bara för Wii! Inte heller är biblioteket, något så exklusivt som det låter, utan det är där helt enkelt där vi har våra böcker, vilka för övrigt kan vara värda en kommentar i sig. Jag är ett under av organisation när det gäller att sortera recept efter årstider, kryddor i bokstavsordning eller böcker efter författare. Tycker verkligen att det är så böcker ska stå, men när vi kom hit fick jag plötsligt för mig att jag skulle göra som en del käcka inredare och sätta böckerna efter färger istället. Naturligtvis gör det att vi hart när kan hitta en bok om vi behöver den (om vi inte minns vilken färg den har på ryggen förstås), men det var ganska kul att pröva på under en tid och jag är faktiskt glad för att jag gjorde det:


Malin och Johan planterade fina blommor i en utekruka:

Blev så bra och jag blir glad varje dag jag kommer hem och ser blommorna.

Måndag morgon kom. Barnen åkte till skolan och sedan kom mäklaren, en trevlig, ganska ung, man. Han gick från rum till rum och sa att allt var så "tidy". Skrev små anteckningar och frågade oss om vi hade några problem. Vi berättade att det enda vi visste var att ett element inte fungerade och han noterade det för åtgärd. Det hela tog alles totales 10 minuter.

14 timmars städning, 10 min inspektion :) !

Rikard åkte till jobbet och sedan tittade jag på mitt välstädade hus och bara NJÖT. Efter ett par minuter ringde jag Ylva och frågade om hon ville dela glädjen med mig och som den snälla person hon är, kom hon genast över och fikade.

Ibland är verkligen en storstädning så välbehövlig och därefter så välgörande för välbefinnandet.

The not-yet-desperate housewife, jag tror min närbild lurade dig lite, för SÅ mycket kanel var det inte :) . Jag förstår dock din poäng och det ligger något i det du säger. Har ni lov nu?

Karin, håller med dig om att kanel doftar gott, men doften försvann faktiskt förvånansvärt snabbt. Väl värt att pröva i alla fall.

Kim, jag blev också överraskad när det funkade med kanelen. Jag fördrar absolut miljövänligt när det går. 

Britt, dosorna fungerar verkligen perfekt och är enkla att använda. Vi har använt sådana både i Sv och Dk tidigare. Känns dock väldigt bra att veta att det finns något enkelt att ta till som man alltid har hemma.
Såklart att era bilar gick igenom besiktningen, de är ju perfekt underhållna! Jippie, golfsäsongen är här :) !

Boktokig, precis, vill man inte baka bullar, kan man skrämma bort myror. Jag gillar saker med många användningsområden :) . Trevlig helg!

Anonym, föreslog att Johan skulle göra en origami-elefant :) . Någon som vill ge sig tillkänna som avsändare?

Kram på er!
Ingrid

4 kommentarer:

Karin sa...

Får erkänna att huset faktiskt ser ganska annorlunda ut än när jag besökte det, lite ödsligt och prydligt, istället för fullt av liv och gulliga människor! Tur att det bara var tillfälligt. Och så bra att det inte var tvärtom - 10 min städning och 14 timmars inspektion :-)

Kom ihåg att skåla för mig i kväll då! Tror nog att eventet ska publiceras på bloggen!

Förresten: Kolla in: http://www.varruset.se/start/content.cfm?Sec_ID=2681

Vet inte om de byter ut topptjejen men har du tur så är det fortfarande Kata när du klickar!

Kram fr Karin

Britt sa...

Hej Ingrid!
Du har rätt . Föräldrarna är verkligen stolta över er när vi ser bilderna på huset.
Fantastiskt fint.Jag håller med dig . Man njuter när det är så undanstädat.
Kram från Svärmor

Astrid sa...

Det ser verkligen storstädat ut. Gissa om jag får dåligt samvete, jag behöver nog också en inpektion här hemma. Man vet ju hur skönt det känns efteråt. Just nu skyller jag på att vi (Tor) håller på att göra om framsidan av huset, lägger skiffer och vi och hunden får in grus hela tiden.
Ha det så gott!

Boktokig sa...

Det var verkligen roligt att se hur ni bor!!! Jobbigt med inspektion, men å andra sidan blev det ju jättefint städat! Jag mår också bra när det är välstädat och fint! Men har lite svårt att hålla det så!