tisdag 24 augusti 2010

Skolstart i England


IDAG börjar skolan! Det är en dag vi väntat på och sett fram emot länge. Inte behövde jag göra några matlådor heller! Jippie! Jag skickade bara med var sitt äpple till dem. Inte ens en vattenflaska. Staten betalar mjölk till alla skolbarn i England så den är gratis i alla skolor. Vatten sa de på informationen igår att det fanns i nästan varje klassrum (i alla fall på Middle school där jag var och fick info :) ).

Alla barnen var pigga och glada i morse. De behövde egentligen inte ha med något mer än ett pennskrin, så de fick välja lite själva vad de ville ha med. L packade väskan nästan full med allt vi köpt. Malin likaså. Johan tog bara med pennor och extrakläder.

Solen lyste när de gav sig iväg och drygt fem minuter före avsatt tid kom bussen. En annan tjej var med i den och hon går i 12:an. Ska bli spännande att höra om de pratade något med henne på vägen och om hon också är ny det här året eller ej. Jag gömde en bok i Johans väska om han vill ha något att titta i på vägen, men första dagen är det väl spännande nog att bara åka buss. Vissa bussar har TV och J hade säkert hoppats på att få åka med en sådan buss, men vi sa att det är nog bara för de som åker lite längre sträckor och jag såg ingen TV i bussen som kom hit idag i alla fall.

Jag kan knappt vänta till de kommer hem så att jag får höra ALLT om vad de gjort idag! Men visst, jag skulle ju kunna packa upp lite medan jag väntar ;-)) .



Så här coolt tyckte de det var att börja skolan:


Catharina, du behöver och förtjänar ju nästan ett eget inlägg efter ALLA dina kommentarer. Jättekul att läsa och roligt att ha dig här igen! Och tänk att du läser här istället för att packa upp eller ner :-) . Det är fler än du som skaffat Google konto för att kunna kommentera här och det var ju inte meningen... jag har inte det själv ens, men fick frågan från Tara idag, så jag kanske borde skaffa det. Alla sådana finesser får vänta ett litet tag till.
Ni verkar ha haft en jättebra sommar. Så kul för Hugo att åka med och sova i lastbil, det hade nog alla våra barn velat göra! Otroligt att ni fick pengarna tillbaka på simningen! Bra i alla fall att Moa nu är så vattenvan att ni inte MÅSTE köra mer simskola om ni inte vill.
Currydoften försvinner här mer och mer. Idag har jag sorterat in kryddorna, nästan i bokstavsordning. Det är inte ett perfekt kryddskåp här så jag fick vara lite praktisk.
När det gäller mat, så såg jag att de hade potatoskin på TGIF, men jag har inte prövat deras. Låter på dig som om jag borde göra det nästa gång :) . Vi har tre pizzerior i lilla byn hemma, så jag håller helt med dig. Här har vi ingen pizzeria i den meningen vi avser, en enmansfirma på hörnet. Jag handlade bara till barnen, så jag vet inte ens hur goda de är, men barnen slukade allt i alla fall, så de är väl inte sämre än hemma.
Behöver du en ny bil :-) . Jag har ingen bil alls... Men om du vill ha det så håller jag tummarna att du snart får en, ha ha. Jag tror inte heller att jag kommer hinna till några coffee mornings på bibban, men vem vet.
Du skriver att det är lättare att se vilka inlägg du läst här. Hur menar du då?? Berätta, jag behöver lära mig allt här. Nej, nu fattar jag. Texten ändras i färg när jag klickat på ett inlägg till höger. Smart. Det ska jag tipsa de andra om! Hörs snart igen. Kram!

Karin D, ja det är mycket nytt, men samtidigt blir det lite vad man gör det till. Vi har fått en lång lista på vad barnen behöver köpa för att ta med till skolan och vi vet inte skillnade mellan glue och glue stick (ja, jag vet ju vad ett glue stick är, men vad för annat glue vill de att barnen ska ha, någon sorts flytande antagligen men vilket) och då menar jag att antingen kan man ju maila och fråga om diverse sådana här saker som dyker upp hela tiden (vilket är lite typisk mig att göra, fast inte riktigt en så basic sak som klistret kanske) eller kan man tänka att allt är ungefär som på vilken skola som helst och tids nog kommer barnen tala om vad för klister de behöver och då köper vi det. Så jag gör kanske vissa saker märkvärdigare än de är och man kan klara sig bra utan att sätta sig in i allt på en gång om man föredrar det.
Jag är enig med dig i min uppfattning om säkerheten, men de säger om ganska mycket att det faktiskt är engelsk lag...
Nej, ingen av tjejerna har faktiskt läst Molly Moon, men L har en av de böckerna som hon fick nyligen, så det ska jag försöka hitta i lådorna så hon kan börja med den. Bra tips! Författaren bor i London såg jag på hemsidan. Den tatuerade mamman har jag med hit från bibban i Sverige! Lustigt. Den vet jag direkt var jag har, så jag sätter kanske den i händerna på henne först. Om hon nu inte kommer hem med massa läxor eller något hon ska läsa från skolan idag, ha ha.
Japp, tårtkalas för nya grannar låter som mig. Kanske ska pröva det här... Väldigt bra idé faktiskt! Våra grannar i DK sa ju på flyttfesten att vi borde ha haft festen när vi flyttade in istället.

Naemi, jag tror jag är klar med de flesta pappren och det var tråååkigt :)) !
TACK för många bra boktips!! "Ser mitt huvud tjockt ut i den här" har jag med från bibban hemma och L har inte riktigt nappat på den i sommar, men nu kanske hon vill pröva den när du sagt att den var bra. L har inte läst något av Meg Cabot (jag tycker det är kul att du gillar dem, för jag tycker inte de är några typiska Naemi-böcker :) ). Halvtidsindianen tycker jag verkar intressant för alla våra barn. Verkligen jättebra tips!

Britt, hoppas att ni haft de bra på er lilla tur! Jag fick många bra boktips av de andra. Kul! För vuxna finns det nog som du skriver, ännu mindre att välja på, men jag håller med dig om Damernas detektivbyrå, jag kan verkligen sitta och le för mig själv när jag lyssnar på dem i bilen (men nu är det väl slut med billyssnande för min del, tänkte försöka lyssna när jag packar upp nu istället, men det är svårare, för man är inte still på samma ställe på det viset...).
Danska familjer går jättebra (och Malin verkar ha en trevlig norsk tjej i sin klass). Jag är mest intresserad av svenska familjer för att se om de får ihop tillräckligt många för att ge hemspråksundervisning, vilket vore väldigt roligt och bra.
Det gör ju inget att du läste inläggen i fel ordning. Det är nog lite rörigt med ny blogg både för mig och er som läser, men jag hoppas att det ska bli bra när vi vant oss. Kram.

Anna F, hälsa Sofia att hon har mycket bra boksmak! Den boken gillar vi också och den är ROLIG! Vi tänker på er och saknar er, speciellt våra söta och roliga småkusiner!

Anna M, Freaky Green Eyes verkar jättebra! Jag kollade den på en hemsida och blev då hänvisad till en annan bok som heter "You don't know me" av David Klass. Är det något du känner till? Jag hittade den här: http://www.readingmatters.co.uk/book.php?id=143

Wow, klockan är halv ett och jag är klar vid datorn och barnen är inte hemma förrän om TRE timmar! Nu hinner jag ju packa upp en del OCKSÅ!

Ingrid

4 kommentarer:

Anna sa...

Så spännande med första dagen i skolan. Det verkar vara längre dagar de är i skolan nu- än Danmarkvarianten, då de verkade sluta lite tidigare på dagen?
Ingen bil... Kanske en smula tufft? Jag vet inte, men Forden har inte gått igenom besiktningen och måste besiktigas om en månad (och lagas innan) annars blir det körförbud. Jag lekte med tanken en sekund att klara oss utan en andra bil - men nej det går inte i vårt läge nu. Forden får hänga med ett tag till.
I går blev tjejerna fotograferade på Bullen. De accepterade att ha en fläta i håret (Sofia) och 2 tofsar (Lina) och fotograferingen gick bra sa Fröknarna.(Hoppas det är sant- det tog ju 4 gånger att få till fotograferingen på Lina sist när vi gick själva till fotografen, jaj,ja då var hon yngre).
Håruppsättningarna var bara engångsföreteelse ,gjorde de klart för mig idag på morgonen.
Nu ska jag hämta de små liven på dagis!!
Ha det!!
Anna

Britt sa...

Hej Ingrid!
Jag har läst alla dina inlägg och jag har fösökt att svara men det har inte fungerat 2 gånger nu. Vet inte om det kommer att fungera den här gången.Du är aå duktig med att köra ny bil ,vänstertrafik och använda gasspis m.m.
Allt är nytt och mycket annorlunda men det ser ut som om ni trivs med ert nya liv.
Kramar från Farmor

Anonym sa...

Hej, alla franzar! Tänk vad ni får vara med om mycket! Så spännande! I morgon får vi bloggläsare nog veta, vad ni tycker om första skoldagen. Det är väl arbetslöshet i England? Det är nog därför, de ska ha så många kopior och chaufförer och vakter...Förhoppningsvis får barnen bra kompisar, det är NÄSTAN viktigare än lärarna. Min uppfattning är dock, att engelska lärare är duktiga och energiska.
Kram!
Märtha

naemi sa...

Hej!! :)
mmm... Meg Cabot böckerna är ju rätt "tjejiga" men det är därför jag tycker det är så kul!! Allt är så fånigt så jag skrattar mest hela tiden! :D sen så skriver hon ju annorlunda...

ha det bra!!
naemi :)