lördag 21 augusti 2010

Testade och godkända

Jag ser att mina inlägg i veckan ibland varit väl detaljerade och inte alltid särskilt spännande. Ni får ha överseende. Just nu blir det mest redogörelser för vad vi går igenom. Längre fram ska det nog bli lite mer variation på inläggen och förhoppningsvis lite intressanta reflektioner över andra fenomen.

Igår förmiddags hittade barnen ett väldigt mysigt klätterträd i trädgården. Där satt de uppflugna en lång stund och läste. Det är för litet för tre på en gång, men två går riktigt bra. Jag tycker det är synd att det inte finns ett enda fruktträd eller någon bärbuske eller något som går att äta över huvud taget i trädgården, men klätterträdet var en första positiv överraskning i alla fall.

Kan ni se våra barn någonstans?

Efter pannkakslunch åkte vi i god tid till skolan. Varje gång vi kommer dit blir jag lika tagen. Jag beklagar att jag är tjatig, men jag tycker verkligen att det är en så otroligt fin skola och kan inte låta bli att tänka att alla barn borde få möjligheten att studera i en sådan miljö.

Tjejerna skulle testas i engelska, för det skulle alla barn som inte har engelska som modersmål göra. Avsikten var att Linnéa skulle börja i två timmar och därefter var det Malin i 1,5 timme. Ingrid (som hon inom administrationen heter och som började jobba på skolan första dagen vi var på skolan och hälsade på för ganska länge sedan och som därför (tror jag) har ett litet speciellt förhållande till oss då hon fick gå med på en träningsguidad runda med oss den dagen, så hon säger alltid med ett leende till oss bland alla de andra familjerna "och här har vi familjen Franz", eller kan det bero på att jag mailat så många frågor till henne....), mötte upp oss. Det var VÄLDIGT många nya familjer på plats, så det kändes kul att se den andra amerikanska mamman som jag träffade i måndags då vi var bjudna på te. Hennes stora tjej skulle testas i spanska (alla som läst språk tidigare, skulle testas i det, men våra barn ska båda börja med nytt språk) och matte. Ingrid fördelade ut alla till olika lärare som gick iväg med eleverna.

När hon insåg att vi skulle vara där i 3,5 timme ordnade hon direkt så att Malin kunde få göra sitt test samtidigt med Linnéa. Det var ju typiskt deras serviceminded inställning som genomsyrar hela verksamheten. Någon annan kom och tog upp beställningar av dricka och Johan och jag satte oss i Röda rummet och väntade:


Här satt en japansk mamma med en pojke som visade sig också skulle gå i tredje klass som Johan, men det blir tre paralleller, så det är inte säkert att de kommer i samma klass. De hade i alla fall kul en stund tillsammans när vi väntade och mamman berättade att de varit i London i tre år och gått på en annan internationell skola inne i London, men inte var riktigt nöjda. Det var den andra internationella skolan vi besökte och valde bort, så då gjorde vi förhoppningsvis rätt val.

Efter en dryg halvtimme kom Malin leende tillbaka. Det hade gått jättebra. Hon hade blivit intervjuad av en seriös men bra lärare och dessutom fått göra en läsförståelse och en skrivövning (skulle hitta på en ny karaktär till Harry Potter-böckerna). Han hade sagt att hon var duktig och den amerikanska mamman tyckte Malin pratade helt utan accent, vilket säkert inte är sant, men var i alla fall kul att höra och allt som boostar självförtroendet hos barnen inför skolstarten är ju bara fint. Malin hade också träffat vad hon tror kommer att bli hennes matte och science lärare och denna var glad och verkade toppen. Engelskläraren hade sagt ("muttrat") till Malin om matteläraren att "hon skämtar hela tiden och ibland går hon till överdrift" vilket Malin tyckte var vansinnigt roligt.

Efter en dryg timme kom Linnéa tillbaka. Hon hade gjort sitt test med fyra andra, ett syskonpar från DK, en ryss och en holländare. Några hade aldrig gått på internationell/engelsktalande skola förut, så Linnéa sa att det var superlätt och att hon var klart bäst i den gruppen och säger hon det så var hon det :-) . Det hade varit både muntliga och skriftliga test för henne också. Läraren hade sagt att hon tyckte L var ung för att gå i 9:an (men det är hon inte, det är samma ålder som de flesta) och så hade hon frågat om L inte var så bra på matte (L svarade att det var hon inte, fast hon absolut är mer än godkänd) eftersom hennes resultat i språk var så bra :-) . Alltså var L också väldigt glad och nöjd när hon kom ner.

Testerna gick ut på att se hur mycket EAL (English as Additional Language) de behöver, alltså extra lektioner i engelska. I DK har de inte haft det de sista åren utan bara det första året och en bit in på det andra. Vi får väl se vad de kommer fram till här.

Efter testet gick vi en promenad runt skolan (tänk att ha sådana här blomsterrabatter på en skola!) och sedan körde vi hem.TACK vare att Malin fick göra sitt test tidigare slapp vi fredagsrusningen i trafiken. Istället hann vi utforska lite mer av byn här hemma och barnen hittade en klädaffär där de ville köpa allting.... får väl se om det blir något i helgen.

Hemma blev det mexikanskt (Malin gillar det INTE, så hon fick bakad potatis istället). Johan ville absolut ha majs till, så vi gick till den enda matbutiken som finns här i gamla delen av byn och då tyckte han att det var så trevligt och mysigt. Tidigare på dagen hade han nämligen (efter flera dagar av idel leenden) sagt att han saknade ISAa i DK och att det var bättre där. Jag sa till honom att "nu har han gått i tre år i DK och sagt att han vill tillbaka till Sverige, skulle han nu bo här och säga att han ville till DK". Det var riktigt kul, han kanske liksom sin mor, är en oxe som inte gillar förändringar :) .

Äntligen efter maten blev det ett ryck på kartongerna. Vi packade upp en del boklådor och barnen hittade en del av sina saker. Kändes VÄLDIGT skönt att se resultatet av något jobb i huset. Sedan var alla välförtjänta av att sätta sig med första fredagsmyset i huset. Det fick bli i det som kallas Wii-rummet. Lite trångt i soffan, men mysigt. Malin och Johan körde traditionella Pringles medan L och jag prövade några nya chips vi hittat i butiken (som vi inte kommer att köpa igen).

Strax efter anslöt Rikard med taxi och två TUNGA resväskor från Sverige. Den här gången fick han betala för övervikten (inte sin egen alltså ;-) ). Han hade sålt bilen under dagen (bra jobbat Rikard! Tack fina bilen för de 21500 mil du kört runt med oss!!) och därmed var ytterligare en viktig punkt avklarad.

När barnen var i säng somnade Rikard och jag på soffan, jajamensan :-) .

Idag är det Welcome picnic på skolan. Kul!

Lennart, Rikard hälsar TACK för skjutsen igår!

Anna M, som du ser gick det utmärkt på testet :-). Jag kommer maila också längre fram, men har inte hunnit under veckan. Sorry!

Britt, jag förstod att de var blixtbesök värre än vanligt den här gången :-) . Vad kul att ni bokat biljetter!!! Det tar säkert lite tid att bo in sig. Jag sa till Rikard igår att det känns fortfarande som någon märklig semester att vara här och inte känns det som att bo i London, har inte sett något som påminner om London här omkring över huvud taget :-) . Som tur är har vi bara fått några droppar regn här sedan vi kom och idag är enda dagen på HELA veckan som de lovat lite sol och varm i em när vi ska ha skolpicknicken, bra planerat!

Märtha, ja dialekter är en historia för sig!! Det där med "nickel" var ju otroligt roligt! Men ack så frustrerande det är när man inte förstår och känner sig dummare och dummare.

Karin D, nej det är bara några få jag följer som dig ;-))) . Jag ska maila dig också, med vår nya adress, har inte glömt det, men inte hunnit ännu.

Marit, vi bara väntar på att du ska boka biljetter och komma hit och ta ett bad! Du kommer att älska vårt badrum!! Den där restaurangen lät ju jättehäftig och något barnen verkligen skulle älska. Måste prövas! Tack för tipset. Ha en riktigt trevlig helg i Småland och hälsa grekerna! Kram.

Njut sista helgen innan skolstart alla barnfamiljer! Alla ni andra, njut av augusti :-) !

Kram från oss alla,
gm Ingrid

3 kommentarer:

Karin D sa...

Det förvånar mig inte alls att barnen klarade av testen så fint! De verkar så begåvade och studieintresserade. Grattis! Bra coaching!

Britt sa...

HEJ INGRID.
Jag ser nu att jag har börjat att läsa i fel ordning. Jag började svara på din senaste kommentar och fortsatte till nr 3. Nästa gång ska jag börja i rätt ordning. Nu har jag fått svar på det mesta och jag tycker att dina kommentarer har varit väldigt bra och trevliga att läsa.Både skolan och huset ser otroligt fina ut. Ska bli kul att se i verligheten. Farmor

Catharina sa...

Hej Ingrid!

Många kommentarer blir det idag, men på denna nya blogg är det så lätt att se vilka inlägg man läst och kan lätt klicka sig vidare till nästa... alltså kan jag se att jag snart är ikapp ;o)

Jag tycker inte alls det du skriver är tråkigt eller att du upprepar dig. Det är så spännande att följa er! Tack för att du delar med dig så frikostigt av ert liv!

Låter ju som en jättebra skola. Våra barn börjar på onsdag och vi vet inte vem som kommer att bli Hugos lärare eller vilket klassrum han ska ha än...

Bra jobbat av tjejerna!

Hugo älskar att klättra i träd och blodboken i stugan är ett bra klätterträd! Även om han faktiskt inte klättrat där en enda gång denna sommar...

Kram Catharina