fredag 27 maj 2011

Cliveden

Söndag var den sista hela dagen vi hade med Rikards föräldrar och eftersom de är släktens golffantaster var det självklart att visa att vi är på gång med förbättringar i våra färdigheter. Jag tror de blir väldigt glada den dag vi lyckas få våra gröna kort och kan gå ut tillsammans på riktigt. Johan var förstås glad att ge sig iväg med sina nya golfklubbor, men efter en stund visar det sig att den rätta golfattityden inte är riktigt där än, om jag uttrycker mig vagt :) .

Då jag fick mitt medlemsskap i National Trust kollade vi såklart upp vad som fanns att se i vårt närområde. Det som ligger närmast och dessutom är riktigt sevärt är Cliveden. Det är ett stort hus (som ett mindre slott), med tillhörande park, trädgård, labyrint, orangeri, statyer och  mycket annat. Söndagen innan Rikards föräldrar skulle åka hem för denna gång bestämde vi oss för att åka dit på besök. Vilket bra beslut!Hela Cliveden ägs idag av National Trust, men huvudbyggnaden drivs som ett femstjärnigt von Essen hotell. Clivedens historia är SÅ full av intressanta berättelser och jag kan inte återge alla, men här har alla monarker sedan George I (början 1700-talet) varit på besök, flera viktiga personer har bott där. Andra kända besökare är Chaplin, Churchill & Roosevelt. Här framfördes för första gången "Rule Britannia". Cliveden har varit med på olika sätt i åtskilliga filmer, bl a spelades de scener i Beatles film "Help!" som föreställdes vara på Buckingham Palace, in här.

Våra föräldrar kände väl till den s k Profumo-affären, som var en stor skandal utspelande sig på 60-talet. Detta skrivs om denna "affär" på wikipedia (jag VET att det inte är det högst respekterade källan (sorry for using it Tara), men det ger en snabb och lättillgänglig förklaring till det jag söker):

Profumoaffären var en politisk skandal i 1960-talets Storbritannien.
John Profumo, som var försvarsminister i Harold Macmillans konservativa regering, hade en kärleksaffär med en ung toplessdansös, Christine Keeler. Han träffade henne första gången på en privat fest arrangerad av osteopaten Doktor Stephen Ward. Keeler hade samtidigt ett intimt förhållande med Sovjetunionens marinattaché, Eugene Ivanov.
Profumo ljög inför det brittiska underhuset den 22 mars 1963, då han förnekade att det skulle ha förekommit något "oanständigt" mellan honom och Christine Keeler.

Den 5 juni 1963 tvingades Profumo avgå som försvarsminister, sedan han erkänt inför underhuset att han ljugit beträffande sitt förhållande till Keeler - han svor emellertid på att han aldrig under deras möten "läckt" något som kunde innebära en säkerhetsrisk för Storbritannien.
Den sovjetiska marinattachén kallades tillbaka till Sovjetunionen där han möttes av tystnad från myndigheterna och skilsmässa från sin fru.
Filmen Skandalen från 1989 är baserad på händelserna, likaså dess titelmelodi Nothing Has Been Proved med Dusty Springfield.

Profumo och Keeler träffades på en fest på Cliveden.


På följande ställen kan ni läsa mer intressanta saker om Cliveden:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cliveden

Åter till vårt besök på detta ställe. Cliveden har både en "park" och en "garden". Vid en första tanke tänkte jag "är inte det samma sak, bara olika storlek"...., men okey, jag kan se skillnaden framför mig, park = mer öppet, platt och anlagda symetriska rabatter medan garden = mer blommor, buskar, ej stora öppna ytor, mysigare. Är vi överens?

I så fall tog vi oss först in i trädgården, the garden, där allt var otroligt vackert.
På väg in till parken.

Trädgården

Fantastiskt blåregn som är vitt...
Har just tagit reda på att det faktiskt heter Vitt blåregn. Kul!

Malin
Cliveden har en alldeles nygjord labyrint för i år, så det gav vi oss förstås in i. Malin bestämde att det skulle vara tjejerna mot killarna, så hon, farmor och jag jagade runt och såklart att vi VANN:

Malin & farmor i mitten på labyrinten!
Får dock erkänna att det inte var en riktigt fair tävling, då Johan plötsligt behövde gå på toaletten och killarna därmed fick ett avbrott i sitt springande :) .

Farfar & Johan i labyrintgångarna...
Inte lätt att välja väg alla gånger...
Efter glass och butik i lilla butiken begav vi oss mot parken och på vägen dit passerar man The Manor house (hotellet). Precis som i Windsor är det en "staty" i ena änden av en väg som i andra änden leder upp till huvudbyggnaden. Här var den dock inte så lång som i Windsor :) och statyn var snarare en fontän, men VILKEN sådan. OTROLIGT vacker och är känd under namnet "Fountain of Love" och gjord av amerikanen Thomas Waldo Story år 1897.Vi fick bra parkeringsplatser för våra bilar ;) .

Mycket vackert klocktorn.
Efter att ha inspekterat orangeriet som innehåller ett café, gick vi runt huvudbyggnaden och stod på en balustrad och såg ut över denna park:

Det här var en helt MAGNIFIK utsikt!
Till höger om träden rinner Themsen och floden skymtar bakom parken i mitten på bilden.
Vi gick ner för den tjusiga trappan som ni ser här, där bilden är tagen från parken:


Ett perfekt ställe för någon med spring i benen!
Vi lämnade parken och gick in bland träden där branta stigar löpte i olika sträckningar längs med Themsen och där fanns allt möjligt att se.

Fin gammal fontän.
Johan spanar ut över floden.
Många branta, vackra trappor.
Så här trött blir man om man springar upp och ner!
Världskrigen är än idag ständigt nära i minnet hos de länder som deltog, det är något som vi i stor utsträckning är förskonade från och inte tänker på dagligdags i Sverige. Därmed inte alls sagt att inte svenskar också minns krigen och många av oss har familj och vänner som på olika sätt var med underkrigen, men det var inte så massivt som i Danmark som var ockuperat eller i England som var aktiva med hela nationen. Minnesmärken från krigen finns överallt och så även på Cliveden:

Malin vid det lilla templet.
Detta tempel var från början ett tehus där man både kunde gå in på en andra våning och ha utsikt mot parken och på bottenvåningen och se ut över Themsen. Någon gång gjordes det om till ett tempel (jag skulle kalla det kapell) och våningen togs bort så nu är det litet och väldigt högt i tak.

File:Cliveden-2365.jpg
Giacomo Leoni's 1735 "Temple"
Bild från: http://en.wikipedia.org/wiki/Cliveden
Detta får räcka som redogörelse för Cliveden och vi är glada över att ha ännu ett fantastiskt ställe vi besökt och som vi varmt rekommenderar!

Efter middag på kvällen var det läxor, prat och sänggång. Måndag var det vardag igen och alla skulle iväg till sitt. När barnen och Rikard kommit iväg, körde jag svärföräldrarna till Heathrow. Jag börjar nu bli rätt van vid denna väg och blir inte längre förvirrad varje gång jag kommer till dubbelavfarten som GPS:en inte kan förklara, med följden att jag varit osäker på i vilket ögonblick jag bör köra av. Det var tvunget med ännu ett tråkigt farväl, men även denna gång kände jag att vi verkligen haft tur med vädret och hade hunnit se så mycket av det vi önskat, samt haft tid att prata, handla skor, gå på fest och musikal. VAD mer kan man önska?

TACK för besöket farmor och farfar!! Välkomna tillbaka snart igen!

Sofia, ÄR DET SANT, att du har en lös tand? Är det läskigt eller roligt? Vågar du vicka på den? Undras om den sitter kvar när vi ses om ett par veckor.... KRAM!

Britt, tack för mail! Jag vet att Rikard ringt efter det. Jag har inte haft tid att svara, det har varit extremt intensiva dagar här denna vecka, men allt är bra. TRÅKIGT att dina kommentarer inte kom fram och jag beklagar att du behövt försöka skriva om dem flera gånger. Funkar det nu? Om du inte vet, skriv bara ett ord och pröva, skriv inte massa långt som sedan försvinner. Trevlig helg och kramar från helg gänget!

Ylva, det är tur att du har så skön humor!!! Lilla du skulle ju aldrig kunna äta så mycket mousse! Som "nästansmålänning" förstår vi dock varandra så bra så bra. Hoppas nu att ni är väl hemma och glada i Sverige. Njut och vet att England saknar dig. Kram.

Kim, det måste absolut vara en bra översättning! Jag lovar att hojta om jag hör något. Vad kul att höra att du varit här i England i dina böcker! Hoppas även detta inlägg kan bidra till din fantasi :) !

Miss-know-it -all-wannabee, jag skrattar ihjäl mig när du avslöjar vilken tävlingsmänniska du är ända ut i tånaglarna!!! Så kul att du nämnde det där med grönsaken och blommorna! Jag hade i inlägget före funderat på om jag skulle fråga er vad blåregn som är vitt heter, men ändrade i sista stund och kollade upp det själv. Inser nu att jag därmed tog bort halva nöjet för mina fantastiska läsare! :)
Bra att du hade fått min kommentar!
Vilken LC-fest ni måste ha haft då!!! Var det ditt sista möte? Tycker fortfarande att det är så sorgligt. Här var det årsmöte igår och jag tror jag bestämt mig för att parkera LC här nästa år...
Tror inte Häxorna skulle vara SÅ otäck för Malin, men varför chansa när det finns så mycket att välja på, den kan ni ju spara till längre fram. Tänk att hon som ser så tuff ut kan vara en räddhare ;) .
Ja, stackars Ylva, hamna bredvid mig som alltid ska hitta på något och på festen satte allas tomma mousseglas hos henne, ha ha ha. Trevlig helg!

Skynda, skynda. Linnéa åker med konfirmanderna till Paris idag och vi har grekiska high school elever som bor hos oss och ska försöka hinna in till London med dem ikväll.

KRAMAR och önskan om en trevlig helg till er alla!
Ingrid

7 kommentarer:

Monika Häägg sa...

Cliveden verkar vara ett hus som är fullt med intressanta besöksmål. Känner igen huset, det har nog varit med i många filmer.

Anonym sa...

Någon har problem med att skriva kommentarer, så jag testar lite själv och ser hur det funkar. Själv har jag haft svårt att skriva kommentarer hos andra om jag inte väljer "Anonym" som profil. Skumt...

Anonym sa...

Hej! Jag försöker igen Britt

Anonym sa...

Hej Ingrid!
Jag har haft gmail i 4 år och det har fungerat ända tills i fredags men nu gick det bra under anonym. Nu kommer jag igen. Trevlig kommentar om Cliveden. Det var en helt underbar dag och det var alla 6 dagarna. Du var en trevlig guide och kompis vart vi än åkte. Så roligt vi hade när vi shoppade. Kramar från Britt

The not-yet-desperate housewife sa...

Jamen dit vill jag också åka! Det ser jättefint ut. Det var ett väldans turistande för er del. Orkar ni det? ;) Tycker livet känns så fullt av barnen skola och alla måsten just nu. Kanske vi skulle göra lite fler utflykter istället!? Jag kommer att använda dina inlägg som turitbok. Den är nu full av platser som jag skulle vilja se. Imponerande att du lyckas få till läxläsning på kvällen efter en sådan dag. För det får du MVG!

Boktokig sa...

Åh, vad mycket vackra platser det finns!!! Hit vill jag ju också åka. Får nog se till att boka mer än en vecka om vi ska resa!!!

Kim M. Kimselius sa...

Det här inlägget bidrog absolut till min lust att besöka England igen! Ett land som jag tycker mycket om, och det är nog på tiden att vi åker och hälsar på våra vänner där, för de är tio år äldre än oss och börjar bli "till åren" nu... Puh vad fort tiden går!
Tack för ännu ett fantastiskt blogginlägg!
Kram Kim