tisdag 31 maj 2011

I Mini Cooper fabriken


Dagen efter Tea Partyt hade jag fått ett generöst och trevligt erbjudande. Det var Linnéas kompis Amandas föräldrar som skulle på studiebesök i bilmärket Mini Coopers fabrik och undrade om Rikard och jag ville följa med. Jag ÄLSKAR att titta på produktion av olika saker i fabriker, så trots att Rikard tyvärr inte hade möjlighet att ta ledigt denna fredag och följa med, så anslöt jag mig med glädje. Upprinnelsen till fabriksbesöket är att Amandas pappa är lite Mini Cooper-tokig och hade frågat om inte några kollegor med fruar var intresserade att hänga på och göra ett besök, vilket ett antal av dem var.

Jag har inte själv någon väldigt personlig relation till dessa bilar, mer än att amerikanska Joan som jag umgicks mycket med under vårt första år i Århus, hade en sådan och både jag och barnen tyckte mycket om den.

Jag blev upphämtad av Toni och Gregg fredag morgon för vidare färd till Oxford, där all världens Mini Cooprar sätts ihop. Det går bra för Mini Cooper nu, så därför är det utbyggnad på gång, de knackar ner gamla lokaler för att bygga upp nya.

Toni framme vid fabriken.
I bakgrunden ses ett hus på väg att rivas.
Vi började i en utställningshall där två skämtsamma herrar tog hand om oss, de var våra guider under hela besöket.
Gregg pratar bildetaljer med våra guider.
Trots att det var en bilfabrik och inte en livsmedelstillverkning, så var det skyddsrockar som gällde (kanske mer för att skydda oss än fabriken, till skillnad mot när man tillverkar ätbara saker). Vi fick också  hörsnäckor så vi skulle höra när de pratade i de högljudda bilfabrikerna.

I utställningshallen fanns bilar unika av någon anledning, se här:

Den första Mini Cooper-bilen, mindre än de som görs idag.
Graffiti!
Bil klädd med koskinn. COOLT!
Bilen som var med i filmen "The Italian job".
Hade dubbla rattar då skådespelerskan inte kunde köra,
så de hade en dold förare bredvid.
Den miljonte bilen.
Sedan fanns det också t ex en limited edition bil som de tog fram när det var jubileum 1997. Och massor av trevliga skyltar som berättade massor av saker knutna till Mini Cooper:


Efter en stund i utställningsrummet begav vi oss in på fabriksområden och där fick man naturligtvis inte fotografera, men här susade vi in i en liten buss:


Alla Mini Cooper bilar tillverkas mot order och alla underleverantörer levererar sina saker mot dessa order. Det innebär att linjerna byggde helt individuellt utformade bilar, alla delar kom i ordning matchat till den bil som byggdes. FANTASTISKT rent logistiskt!

Vill man köpa en Mini Cooper går man in på nätet och designar den bil man vill ha genom att välja alla alternativ som finns att välja mellan, färg, fälgar, däck, klädsel, taklucka etc etc och med alla de olika alternativ som finns är sanningen den att det finns möjlighet att göra 15 000 000 000 000 000 olika varianter av denna bil!!! Jag vet faktiskt inte ens hur man säger det här talet, kan någon hjälpa mig?

Bilarna säljs i 84 länder och största marknaden är USA, men Kina har nu seglat upp på 3:e plats, ett starkt avancemang på bara något år. Say no more...!! Jag passade såklart på att prata lite Volvo och Saab med guiderna och det var spännande att höra vad de sa :) .

Det sägs att till viss del var Mini-bilen Englands svar på tyska VW Baggen. Idag ingår Mini Cooper varumärket i BMW-gruppen. Engelskmännen är lojala till det inhemskt producerade för här ser man OTROLIGT många MINI-bilar på vägarna.

Det var ett väldigt trevligt studiebesök och jag säger TUSEN TACK till våra vänner för att de frågade om jag ville följa med! Lita fika på vägen hem och trevliga samtal i bilen, sedan var det dags att ta helg med familjen.

Hur tolkar jag frånvaron av svar på om ni vet vad Ivy League är....
1. Alla vet.
2. Ingen vet, men vill inte erkänna det.
3. Struntar i vad Ivy League är ;) .

Eftersom det låter som någon idrottsliga, tror jag på det sista, det skulle jag också vara måttligt intresserad av. Sanningen är att det ÄR det från början, men det är inte det föräldrarna här menar när de pratar om Ivy League, utan om de pratar om de FÖRNÄMSTA universiteten i USA, som alla drömmer om att ha sina barn på. Det är där alla framgångsrika advokater, politiker och affärsmän i USA har utbildat sig. Det handlar om åtta universitet bl a Harvard, Yale, Columbia och Princeton som alla ligger i det nordöstra hörnet av USA. Ivy league betyder "Murgrönsligan" p g a murgrönorna som täcker fasaderna på dessa anrika byggnader. Alla universiteten är PRIVATA och 7 av 8 grundades under kolonialtiden.

Karin, jag tänkte att du som bott i USA måste känna till Ivy League och det gjorde du :) . Dåligt var bara förnamnet när det gällde mors dags-firandet. Jag gissar att alla tebordgörare är hemmafruar ja, ha ha. Jag tror jag röstade på musik-bordet med skivorna, men tänkte att det vore ok om ett bröllopsbord vann eftersom det var unikt för detta år. NU förstår jag att det är från dina USA-år du fått din tävlingsinstinkt ;) .

Boktokig, tack för komplimang om hatten. Vi tog flera bilder på mig, men efteråt SER jag hur ovan jag är vid hatt eftersom jag måste lyfta upp huvudet hela tiden för att se något. Krävs helt klart en del träning att bära hatt snyggt, precis som att gå i högklackade skor :) , det sa jag till min dotter häromdagen då hon skulle ha nya skor till en fest och prövade några som var lite väl höga.
Tror också du behöver mer än en vecka här! Sök jobb på svenska skolan och stanna ett år eller två ;) .
Efterrätter är gott, men oftast tycker jag att förrätter är ännu godare, kanske för att jag är hungrigast då...?!

Kim, tror du har helt rätt att vi är inne på det där med att gräset är grönare på andra sidan, men du är bra på att resa både i verkligheten och i fantasin, så då får du ut dubbelt så mycket som alla andra. Finfint! Tivolit var trevligt, jag blir så glad varje gång små byar (även hemma!) hittar på saker som engagerar sina boende och gör att alla har något att vara glada och stolta över.
Cliveden var verkligen ett guldkorn tycker jag, väl värt att besöka om ni åker till England. Var bor era vänner?

Anna, ja det är kul att det finns människor som hittar på massa saker!! Usch, jag har hört om Linas sjukdom! Stackare, både hon och föräldrarna... Är hon på bättringsvägen? Hur har det gått med Sofias tand?

Britt, vad kul att du gillar min hatt. Nu hänger den som dekoration på väggen i gästrummet. Tror inte den passar till midsommar, ska istället ut nu och försöka hitta en ny klänning till konfirmation och midsommar, hoppas kunna kombinera det och att jag hittar något. Håller med om att det bord som vann var traditionellt och inte så arbetat. Tycker inte du ska gå lös på era LP-skivor!! Vi ska absolut gå och dricka afternoon tea någonstans när ni är här en gång. Det är så kul och känns så brittiskt även om det kostar skjortan och inte alls är det godaste man kan tänka sig för de pengarna :) .
Det var ju VÄLDIG tur att du inte sa £20 per km, ha ha. Malin är en riktig försäljare! Hon sa till mormor att hon nog skulle springa 4 varv och mormor satte upp £5 per varv. Sedan sprang/gick hon 12 varv och det slutade på £60! Vi frågade om vi skulle justera ner beloppet lite, men du vet hur de är, har de lovat något så har de. Tur att det går till välgörenhet!

Ger mig ut för att hitta en klänning till Linnéas konfirmation. Wish me luck!

Ingrid

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Lina och jag är rörande överens att bilarna är såå sööta!
Lina är betydligt bättre sedan tuppluren vid lunchtid. ( Eller är det medicinen som sätter in) Själv njuter jag av vädret. Sofia (med sin lösa tand) är hos Britt just nu.
På torsdag kommer det en fönsterputsare till oss, vi är lite dåliga på att sköta den saken själv. Så det blir toppen. Det blir väldigt påtagligt att fönstrena är så smutsiga när solen ligger på.
På fredag ska vi till Bakken med familjen Duvander. Vi har beställt lika fint väder som idag...Vi ser verkligen fram emot det. Hoppas lilla Lina är i form tills dess.
I morgon har vi utbildningsdag och den är förlagd till Ljunghusens golfklubb. Jag ska bidra med en liten presentation av en studie jag gjort i vår i åderbråcks tema.
Vi tjejer ska vara lediga 9 veckor i sommar. Det börjar vi med efter midsommar.Det ska bli kul att få vara tillsammans så mycket.
Lina o jag har planterat ut tomatplantor idag. Lina stod för vattningen. De behöver nog inte torka ut idag iallafall..
Ha det bra och hoppas ni har fint väder i London också!
Kram Anna

Anonym sa...

Visst är bilarna söta! Undrar om någon kan säga vad 15x10 upphöjt till 15 heter. Jag slog upp triljon och då blir det 18 nollor. Hur många nollor är man själv?? Här är fint väder, 26 grader, i motsats till ovanstående skulle jag putsat fönster idag, men det kom annat emellan, tack och lov... I morgon kanske? Du hittar säkert något snyggt att ta på dig, utbudet finns väl i alla fall. Ha det bra! Märtha Nu kom jag precis på biljon, men då är det 12 nollor.

Kim M. Kimselius sa...

Wow! Vilket roligt inlägg och vilka fantastiska bilar!
Våra vänner bor i Londons ytterområden. Det är många platser jag vill besöka efter att ha läst dina blogginlägg!!! Dessutom vill jag gå på ett teparty!
Kram Kim

Anonym sa...

Hej Ingrid!
Jag skulle kanske byta min gamla Golf till en Mini-Cooper. Roligt att engelsmännen är lojala till sitt eget lands produktion. Det har vi också varit här i Sverige till Volvo och Saab men nu känns det inte så längre.
Idag har SDS en artikel med Håkan Nesser, som har skrivit en ny roman "Himmel över London".
Den utges till hösten. Han fick en fråga om hur man använder semikolon. (Vår diskussion i London).Då svarade han Vilhelm Moberg har en fin definition av skolläraren i "Sänkt sedebetyg".
"Dä finns tre stöcken skeljetecken här i världen.
Vid komma ska ni styra er lite-så lång tid som det tar att blinka en gång.Vi semikolon ska ni stanna dubbel eller två blinkningar. Men vid ponkten ska ni styra er medan ni drar ett helt andetag urbröstet.Kom ihåg dä, barn, så länge ni lever. Jag sparar hela artikeln till dig.
Kramar från Britt

Karin sa...

Jag blir så glad när jag ser en Mini Cooper - ofta är de ju lite specialdekorerade också, men så coola som de du visar här har jag förstås aldrig sett. Jag tror att du kommer att bli makalöst uppvaktad på engelska Mors dag! Idag blev det supervarmt på em - hoppas att det håller i sig till långhelgen men det verkar så just nu. Är du nu i kapp på bloggen och framme på sista maj? Du är så flitig som arbetar dig igenom alla minnesvärda händelser!

Kram fr Karin

Kim M. Kimselius sa...

Hej Ingrid
Kika in på min blogg, det väntar något på dig där: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/06/for-din-varme-generositet-och.html
Kram Kim

Boktokig sa...

Vad kul att få välja hur bilen ska se ut!!!

Jo, jag får nog göra det! Fast undra om jag hinner se något om jag arbetar som lärare där. Hmm... Nej, jag får nog fortsätta övertalningen att mannen ska hitta jobb där. Så jag kan hinna med allt roligt som jag skulle vilja. ;) Så kunde vi kanske göra någon utflykt tillsammans. Jag tror att vi skulle ha jättekul!