söndag 22 maj 2011

Roald Dahl Museum

Lördag, två veckor tillbaka, alla utsövda och redo för en ny dag. Medan Rikard hämtade hem tjejerna efter sina respektive övernattningar, började vi andra med att ta oss ner i vår by. Johan hade sitt presentkort med sig som han fick när han fyllde år och köpte en radiostyrd "bilhelikopter". Farmor tittade på lite kläder. Vi pratade om lämpliga konfirmationspresenter till Linnéa. Svårt!

Farmor och farfar hade inte uppvaktat mig på födelsedagen och nu när de var här fick jag välja något jag ville ha. Jag var inne på lite olika saker, bl a någon bok. När vi var i byn gick vi in i en inrednings/presentbutik. Där har de några HELT fantastiska franska dukar. Jag har tittat på dem förut, men skulle aldrig kommit på tanken att köpa en själv bara sådär. Juna-duken jag fick av Rikard påminner en del om dessa, jag tror att Juna hämtat inspiration från detta franska märke: Le Jacquard Francais. Britt som var med i butiken och är frankofil tyckte också att de var jättefina med följden att hon KÖPTE en sådan duk till mig i födelsedagepresent!! Jag blev verkligen SÅ glad. Den är helt fantastiskt vacker och passar perfekt i vårt matrum här.

Här är några bilder från nätet på dessa dukar, ingen av dem är i samma färgställningar som desa, men ni stilen på mustiga färger och vackra mönster.Tanger Table Linen-Alabaster

Mitt förslag om att på eftermiddagen göra ett besök på Roald Dahl-museumet fick positiv respons. Vi har inte varit där ännu och det lockade SÅ mycket. Jag tycker verkligen att han var en OTROLIGT begåvad författare. Favoriter hos oss är "Häxorna" och "Matilda". Filmatiseringen av Matilda är en av de BÄSTA familjefilmer jag vet.

Jag har lite svårt för alltför mycket overkliga saker i böcker, är dock mycket mer accepterande när det gäller barnböcker än när det gäller vuxenböcker. Detta ska inte tolkas som att jag tycker det är fel eller dåligt med övernaturliga saker, eller vild fantasi, tvärtom skulle jag verkligen vilja kunna ge mig hän och gilla det, men i vuxenböcker tilltalas jag helt enkelt bara mer av berättelser som SKULLE kunna hända på riktigt. I barnböcker är det dock helt annorlunda och eftersom jag själv inte är en fantasifull person, men tror att FANTASI är OERHÖRT viktigt, tar jag hjälp av böckernas värld för att förmedla så mycket av det som möjligt. Dahl har mycket fantasi i sina berättelser, men det är väl integrerat i berättelserna tycker jag, det har verkligen en god orsak och poäng. Det gillar jag.

Nu hade vi dessvärre bara en bil här hemma och 7 personer blir lite för många i den.... Alltså valde jag att stanna hemma, jag tror att jag får chansen att åka till detta museum en annan gång och på så sätt kunde alla de andra komma iväg. Perfekt! Det är dock lite svårt att återge ett besök man inte själv varit med på, så idag har jag bett Rikard att skriva och berätta om detta museum. Jag ger er alltså dagens gästbloggare: Rikard!

Museet ligger i byn Great Missenden, en 15 minutes bilresa hemifrån. Man parkerar precis utanför byn och promenerar sedan in. Roald bodde här i 36 år, han skrev de flesta av sina mest kända böcker i en stol som finns bevarad på museet.


Stället är ganska litet, med fyllt av charm och inspiration. Som en del av programmet ingår en sagostund. De behövde frivilliga till att spela "de tre små grisarna". Här är jag den tredje och kloka grisen, som just byggt ett starkt hus som vargen pustar o frustar på, men inte har en chans att välta. Barnen hade hejdlöst roligt åt mig som aktör, men lite får man väl bjuda på!


Detta rummet kallas "the boy gallery" och innehåller berättelsen om Roald Dahl's liv. Roald tog mycket bilder på både släkt, vänner och livet runt om. Entrén bestod av ett stort Willy Wonka Choclate Bar! Mums.
Linnea framför en monter med familjen Fox

I "The story Centre" finns berättelser av många av Roald Dahl's filmer, men även hans gamla skrivstol. Det är så roligt att få tillbaks alla minnes av hans böcker och även inse att han faktiskt skrev en hel del vuxenböcker. Runt om hans skrivstol fanns en del intervjuer med andra författare om hur och var de skriver.

Jonhnny Depps rock från Kalle och Chokladfabriken
Som kronan på verket hade de tagit in Johnny Depp's jacka och hatt från Kalle och Chokladfabriken. Det vi ser på bilden är alltså original deteljer från filmen. Det som var lite intressant var att kläderna faktiskt ägs av Mr Depp himself. Om jag förstod texten korrekt användes Oompa loompa som en skiss för hur det skulle se ut i filmen.
En nyckelpipga!
Det fanns en utklädningslåda där Johan kunde bli oompa loomp:ier, eller snarare en nyckelpiga. Han tog på sig mycket annat och hade väldigt roligt i utklädningshörnet.

Malin lyckdes skapa en lång och nästan sammanhängande mening
Här visar Malin hur duktig hon är som författare. De hade lagt fram ett antal ordförslag som man kunde bygga samman till meningar. Den ytan som ni ser filmades konstant och visades sedan på golvet i rummet. Coolt! Malin lyckdes konstruera en mening helt i Roald Dahl anda (?!).


"The disgusting superstar flew over my favourite toothbrush and silently smashed through the sand and happily sank into my tiny chickens"


Det tar många år av hårt studerande bara att förstå att kunna skapa en mening som denna. Eller kanske är det bara en ren slump att det blev så bra och lång?


Mums med varm choklad. Kanske är det Kalles?
Museet har ett underbart fix och vi köpte kaffe, kakor, bullar och annat gott som vi tryckte i oss. Johan ville ha varm choklad som han njöt av.
Godiskaka med choklad, eller var det tvärtom
Ja, ni som känner våra barn kanske kan gissa vem som beställde denna mumsiga ckokladkaka. Gissa vem som till slut fick äta upp den?
Familjen samlad för en mysig och god fikastund
Roald Dahl museets kanske finaste rum var nog museibutiken. Där fanns alla böcker, saker, saker, saker, filmer, pyssel och en hel massa andra bra saker att köpa. Gissa om alla ville spendera sin månadspeng där? Efter fika gad vi oss av hemåt. Nu hade vi lärt oss så många nya och bra saker om Roald Dalh. Tex att han skrev de "Tre små grisarna".


Va! Gick ni på den lätta? Inte skrev han den, inte. Men man kunde gott tro det då de sålde boken på museet. Fast historien var, i deras version, något moderniserad.


Efter Rikards redogörelse är jag ännu mer sugen på att åka dit, så kom hit gott folk med barn, så att jag får sällskap!

Tack alla för kommentarer! Imorgon åker vårt USA-besök hem och då skriver jag mer.

Godnatt!
Ingrid & Rikard

8 kommentarer:

Kim M. Kimselius sa...

Härligt inlägg. Tack Rikard! Älskar Roald Dahls Böcker. Matilda och Krigskatten är mina favoriter.
Kram Kim

Boktokig sa...

Det var verkligen vackra dukar!

Vad duktig Malin var som kunde få till den långa meningen!

Den där chokladkakan får det att vattnas i munnen på mig! ;)

Roald Dahl är jättebra tycker jag! Jag brukar ofta ha hans böcker som högläsningsböcker!

Boktokig sa...

Det är inställningar som man gör. I blogger under fliken "inställningar" och sedan under "kommentarer" så kan du välja t ex ordkontroll och pop-upfönster. Jag har valt att inte ha ordkontroll eftersom jag sällan får skräppost.

Catharina sa...

Kanske något för oss?! Sitter i bilen och väntar på Hugo som spelar gitarr. Tur att jag inte har problem att läsa liten text, dom det är på telefonen :)

Anonym sa...

Den kakan med godis vill jag ha!!
Kram kusin Sofia

♥ Hanneles bokparadis sa...

Kul att se, har nyss sett Matilda som film...

Britt sa...

Hej Ingrid o Rikard!
På bilden sitter jag och håller kakan men det var Malins och jag åt inte upp den.
Roald Dahls museum var ett mycket litet museum, men kul. Roligt att se alla fotografierna av hela familjen och berättelsen om den.
Har du använt duken , Ingrid?

Karin sa...

Allt låter trevligt! Jag måste erkänna att jag är lite outbildad vad gäller Roald Dahl. Kalle och chokladfabriken kan jag förstås och så såg jag den där underbara filmen Den fantastiska räven för ett tag sen. Tur att jag har Malin så kan vi köra en omgång med henne. Ska kanske hyra hem Matilda.

Nu till en helt annan sak - jag älskar Linnéas tonårsblick på bilden i headern! Tänk att alla tjejer har en tid med den speciella blicken - jag tror inte att det har med smink att göra utan med något som händer på insidan. Och jag säger inte att den inte är vacker! Bara att det är som en speciell nyans av en färg som uppträder nån gång mellan 14 och 16.

Kram fr Karin