lördag 21 maj 2011

Windsor & Eton


Ett av mina förslag på utflykter med svärföräldrarna var Windsor och Eton. Trots flera Englandsresor hade de nämligen inte varit där och jag tycker det är väl värt ett besök, samt att det ligger ganska nära oss, knappt 30 min med bil.

Fredag morgon skulle vi alltså iväg, men Britt var ihärdig med att hon skulle ha tag i ett par skor, så jag föreslog att vi skulle göra ett försök för att lösa det i vår by, innan vi gav oss iväg, annars skulle vi kanske känna oss stressade av att leta skor i Windsor, skönt att få det avklarat. Det var ett smart drag. Vår by har tre skoaffärer (som jag vet) och redan i den första fick hon napp. Det är en bra affär med fina skor, dyra men inte ouppnåeliga. Vi gillade flera av skorna och hon provade för fullt. Snart var festskor hittade och DÅ fick vi syn på ett par skor till. Ett par blåa HELT underbara skor (jag tänker på titeln i serien Damernas detektivbyrå "Lycka och ett par blå skor", vi kände oss som Mma Makutsi). Britt slog till direkt, jag planerar att gå och köpa desamma så fort jag hinner och hoppas att de finns kvar då. Underbara! Köper jag dem, lovar jag att lägga ut en bild :) .

Så var vi redo att ge oss iväg till Windsor, denna soliga fina dag. Vi gick mot slottet.

Farfar och farmor vid the Crooked house.
Tycker dock inte det syns på denna bild hur myckt det lutar.
Vid slottet var det mycket liv och rörelse. Det är så ENORMT stort och det går inte att bara gå in på borggården och titta. Plötsligt såg jag flaggan på taket, ni vet den speciella drottningflaggan som jag tidare samma vecka sett på Buckingham Palace. Det måste betyda att HKH drottningen själv var där? Jojomän, det var hon, det var medaljutdelning denna dag!

Medaljutdelningen innebar att större delen av slottet var stängd för allmänheten. Endast tre rum var öppna för visning, å ANDRA sidan var det halva priset för att gå in och när man betalat en gång gäller biljetten för ett år framåt, så det är ett fyndpris om man har möjlighet att komma tillbaka. Kassörskan sa t o m att en del väntar in en sådan här dag när det är halva priset, för att få ett billigare årskort. Tänk vad en del är om sig och kring sig....

Nåväl, vi trodde att tre rum skulle vara rätt tillräckligt, så vi betalade och gick in. Nice to know är att de har finfina skyltar både för fullprisdagar och halvaprisetdagar. Vi var övertygade om att vi läste priserna på en vanlig skylt och att det skulle vara halva priset på det som stod, men nix det var skylten för halvaprisetdagarna.

Framför Windsor Castle.
Det som var öppet var Queen Mary's Dolls' House, vilket var STORT och fint, men rummet var så MÖRKT! Det var för att skydda sakerna, men jag tycker ändå det var synd. Jag jämförde med det FANTASTISKA dockskåp vi såg på Fyn i DK förra året på slottet Egeskov. Det var också SÅ fint och i fullt dagsljus. Jag rekommenderar verkligen alla som ska till Danmark att åka till det slottet, där finns SÅÅÅÅ mycket att se och göra, leksaksutställning, bil/mc/moped-utställning, labyrinter, restauranger, utklädda trevliga guider inne i slottet, vackra rum, vackra parker, trädklättringar, lekplatser, vallgrav med båt, krypta och MYCKET MYCKET MER!

Ok, tillbaka till Windsor Castle. Där är i år en utställning om drottningens man Prins Philip, som en del i firandet att han i år blir 90 år! Han var grekisk prins då han träffade Elizabeth och har levt ett spännande liv, säkert många gånger i skuggan av sin hustru. Jag tyckte det var väldigt kul att titta på den utställningen. I samma rum fanns också en del skisser av Leonardo da Vinci. De har 600 av hans skisser på slottet! De visar dock bara några i taget för att skydda dem mot ljusförstörelse.

Även kyrkan var öppen denna dag, St George's Chapel samt Albert Memorial Chapel. Här hålls gudstjänster varje vecka och vem som helst får gå dit (utan att betala slottsinträde). Det fanns stolar med flaggor över, längst fram i kyrkan och de tillhörde olika "knights". Ja, jag fattade inte riktigt, trodde inte att det fanns riddare nuförtiden, men det är väl något jag missat och sannolikt är det något man blir utnämnd till eller något ordensaktigt. I kyrkan som är från 14-1500-talet ligger bl a 10 regenter begravda. Där ligger också drottningens syster och mamma.

Efter besöket på slottet var svärföräldrarna helt inställda på Long Walk, som de läst om och som skulle ta ca 1 timme att gå. Jag har aldrig varit där, men visste ungefär vad det var. Efter ett besök i Windsor igår, vet jag ännu mer. Det är en 5 km lång raksträcka som går från en ryttarstaty av Kung George III och upp till slottet. Hela vägen är kantad av träd på båda sidor, jag säger inte allé, för en sådan tycker jag ska stå närmare vägen... men vet inte exakt definition.

Eftersom Britt och Lennart väntat sig en vacker park med fina blommor och växter, blev de grymt besvikna. Bara en raksträcka ut i ingenting............. vi såg inte ryttarstatyn i andra änden och visste inte att vi skulle titta efter den heller.

Här breder Long Walk ut sig från slottet.
Igår när jag var där (mer om det besöket i annat inlägg) började vi gå LÅNGT ifrån slottet, kanske 2,5 km, vi var inte ända borta vid statyn. Sedan gick vi hela vägen upp mot slottet och det var faktiskt väldigt mäktigt och fint, kan tänka mig känslan att komma körandes där med sin bil (eller varför inte med häst och vagn, för att drömma ordentligt) och att åka hem till sitt slott, måste kännas speciellt.

Nedan en bild från photobucket.com och den är väl superhäftig. Hjortarna finns i parken som avgränsas av staketet med en vit grind som ni ser en bit fram på vägen. Statyn är hitom djuren. Igår gick vi från den vita grinden och vägen upp mot slottet.

Windsor Great Park Background

På denna bilden från samma hemsida som den förra bilden, syns HELA Long Walk och fotot är nog taget från statyn. Coolt eller hur! LÄTT att förstå varför den heter LONG WALK.

The Long Walk is 3 miles long

Britt, Lennart och jag avvek snabbt från Long Walk och gick istället på magkänslan, d v s mot en pub för att äta lunch. Hittade ett jättemysigt ställe i en gränd! Där satt vi ute och njöt. Åt något som kändes som riktigt typisk pubmat.

Min räksallad.
Britt & Lennarts varma smörgåsar.
Nu när inte Long Walk gick hem, bestämde vi oss istället för att gå till Eton, som är sammanvuxet med Windsor, man går bara över en bro.

Foto taget från bron som går över till Eton.
Det var här vi såg massor av svanar när vi var här med barnen en gång tidare i år.
Svanarna var kvar nu också :) .
Självklart var det skolan i Eton som vi tyckte var spännande att se då den är så berömd. Det är en privatskola (kallas public school på engelska och private school på amerikanska, det kommer ni väl ihåg att jag har lärt er :) ) och den är endast öppen för killar. Den har höga avgifter och dit sänder gräddan av gräddan sina söner för en god engelsk utbildning. Naturligtvis har de skoluniform, som alla engelska skolor, och här är det FRACK som gäller! Varje dag! Det är faktiskt en upplevelse att se dessa frackklädda killar gående omkring skolan överallt. Skolan är öppen för visningar ibland, men vi hade inte tid att kolla det när vi var på plats. Är dock väldigt sugen på att göra det en annan gång. Det är "svårt" att fotografera eleverna, men jag har tagit lite på avstånd bakifrån och på så sätt får ni en lite glimt av hur eleverna ser ut.

Skolan lär från början ha varit en kyrka, men jag såg massor av byggnader, så de har väl utökat genom åren. Nedan är i alla fall något som liknar en kyrka, för mig ser det ut som om det fortfarande är en sådan, men kanske är det en skolsal nu...

Eton College

Eton elever på rast.
Det var en bit att gå, så vi blev sena till bilen och fick köra i ilfart hem. Trodde vi hann precis före skolbussen, men det visade sig att de kom precis före oss och stod på uppfarten. BRA att vi hann!

Efter lite eftermiddagsfika och småprat fixade vi middag, eftersom Britt och Lennart på kvällen skulle iväg själva till London. Då de var här och firade sina födelsedagar i höstas fick de av Rikards brors familj och oss, biljetter till den omtalade och uppskattade musikalen "Wicked". För att njuta av den BÖR man kunna sin "Trollkarlen från Oz". Det kan mina svärföräldrar och de tyckte mycket om den här musikalen. Malin har länge sagt att hon vill se den, så vi får hoppas att det blir av innan vi flyttar hemåt.

Hemma tog vi det lugnt och hade fredagsmys. Det ÄLSKAR Johan, han vill helst inte byta bort det mot någonting. Chips, popcorn, TV eller spel. Det är vad han helst vill att vi gör och det hjälper inte om vi gör något annat, han tycker ofta ändå att det hade varit bättre att vi varit hemma och myst. Det gillar jag, inser med större barn, att det gäller att ta tillvara på mysstunderna så länge som möjligt :) . Tjejerna passade på att sova över hos var sin kompis, Linnéa hos Nyasha som firade sin födelsedag och Malin som var hos en "ny" kompis, Kayleigh.

Kim, vad kul att se att någon mer än jag sitter inne i det fina vädret. Vansinnigt egentligen, men jag ville så gärna få undan lite när alla andra var iväg. Jag tjatar VARJE dag på barnen om att använda synonymer då de skriver. Är helt säker på att dina läsare lär sig nya ord. Först och främst behöver du ju höra de nya orden, oavsett om du förstår dem eller ej, bara att veta att det finns ett sådant ord är väl början till att lära sig det, sedan kanske du hör det ett par gånger till, innan du verkligen förstår eller tar reda på innebörden. Många ord är HÄRLIGT!
Visst är det riktigt att jag lär mig mycket själv genom att slå upp och kolla saker. Oftast blir det naturligtvis på nätet nuförtiden, men SAOL använder jag fortfarande en hel del. Glädjer mig att höra att solen nu också lyser hos er!

Funderar på hur det gått på barnens alla ställen, Linnéa på tennis, Malin på softball och Johan på kalas...

Bye for now,
Ingrid


5 kommentarer:

Kim M. Kimselius sa...

Nej, nu kommer jag och hälsar på! Blir så sugen efter alla dina fantastiska inlägg. Jobbar så mycket nu för att få mina båda böcker om andra världskriget färdiga, dessutom är jag inte riktigt okej ännu och vill ta det lugnt. Rösten är fortfarande borta och det ser inte bra ut inför den kommande veckans föreläsningar. Håll tummarna.
Underbara foton, som vanligt och jag blev väldigt sugen på räkmackan!
Lördagar tror jag är en sådan där dag som det inte är så värst många människor ute på nätet. Men konstigt nog har väldigt många varit inne och läst mitt blogginlägg idag! Kul!
Har en paj i ugnen, ska fortsätta läsa korrektur på faktadelen. Sista korrekturvändan innan På liv och död i andra världskrigets skugga ska iväg. Förresten, hittade ett helt engelskt manus på Tillbaka till Pompeji. Så springer du på en förläggare, hojta till så sänder jag över den engelska översättningen!
Ha en underbar solig helg!
Kram Kim

Anonym sa...

Hej!
Helt rätt anat.. citronkladdkaka är bara för barnsliga vuxna. Det var dock gjort för vuxna den kvällen.
I dag har vi varit och badat i simhallen med tjejerna, Sofia kan simma litegrann och Lina är i lilla bassängen som hon kan bottna i. Uppskattad söndagsaktivitet!
Jag och Malin har börjat springa milen i Bokskogen på söndagarna, och det går faktiskt riktigt bra, jag har inte sprungit så långt förrut i mitt liv, så det är riktigt kul att klara av nu.
Sofia ska till skolan för att besöka de som nu går i förskoleklass. Hon ska ju börja där till hösten. Hon tycker det ska bli väldigt spännande med hela skolgrejen. Oj, vad stor hon blivit.
Anna

Astrid sa...

Åter ett trevligt inlägg från mysiga utflykts mål i England.
Skoluniform tycker jag i flera avseende kan vara bra. Dock har jag svårt att tänka mig FRACK i dagligdags i skolan!

Britt sa...

Hej Ingrid!
Windsor Castle var mäktigt att uppleva. Otroligt
vacker utsikt uppe från slottet. Solig och fin dag och mysigt att sitta ute och äta.
Ja, vi blev sena i Eton och du körde skickligt i fredagstrafiken. Vackra bilder du visade med Long Walk, men den såg tristare ut i verkligheten.
Min kommentar i förra bloggen kom med 2 gånger.
Jag ändrade och trodde att jag suddade ut den första. Jag kan inte ändra den själv men kanske du kan ta bort den ena.
Roligt att du tänkte på "Damernas detektivbyra", när jag köpte mina blå skor.
Igår var vi på fest och det var ett bra tillfälle att använda dem. Min kusin fyllde år.
Kramar från Britt

Boktokig sa...

Jag måste ju säga att jag är nyfiken på de blå skorna! Jag vill ju se hur de ser ut! :)

Det var en otroligt lång väg det där, men jag håller med om att det är verkligen en syn! Väldigt vackert när man kommer mot slottet!

Frack till skolan! Varje dag! Oj!