torsdag 19 maj 2011

National Gallery

Onsdag den 4 maj hämtade Rikard sina föräldrar på flygplatsen. Glatt återseende! Med tanke på att farmor "hotade" med att inte besöka oss om vi flyttade hit, är vi OÄNDLIGT glada och tacksamma över att de kommer på besök TRE gånger detta första år.

Tjejerna har en favoritlek och det är att tala om vad folks favoritsaker är.
"Malins favoritsak är att reta mig", kan Linnéa säga.

De skrattar nästan på sig varje gång de säger:
"Mammas favoritsak är läxor. Mammas ANDRA favoritsak är EXTRALÄXOR!!" Väldigt roligt.

Om farmor och farfar heter det:
"Farmor och farfars favoritsak är förrättspaj. Farmor och farfars andra favoritsak är paj till huvudrätt. Farmor och farfars TREDJE favoritsak är EFTERRÄTTSPAJ!!!!" Sedan gapskrattar de.... Lättroade :) !

Nu är ju Rikard och jag rätt eniga med farmor och farfar rörande att vi alla gillar paj, hela Franz-släkten gillar paj med vaniljsås, själv är jag löjligt förtjust i matpajer. Vad passar då bättre när de kommer lite sent på kvällen och det inte går att äta full middag? Jo förstås, en sparris- och räkpaj, utprovad och godkänd på påskbuffén. Barnen (som INTE är lika förtjusta i paj) fick annan mat tidigare på kvällen. Alla var nöjda!

Svärmor har alltid bra tankar och idéer om vad hon vill göra då hon kommer hit, dessutom hade jag tänkt ut lite som jag trodde skulle passa, så första kvällen gjorde vi upp en bra plan för deras dagar hos oss. Viktigast för Britt var att se National Gallery, vilket passade mig utmärkt eftersom jag aldrig varit där. Farfar var inte lika intresserad, så han stannade hemma och höll ställningarna, medan Rikard åkte iväg för jobb i Manchester. Det innebar att farfar kunde hämta Johan vid late bus, när han kom hem från Sport Coach. Toppen!

Rikards taxi till flyget dök inte upp, han väntade och blev stressad. Barnen skickades iväg, föräldrarna sov, jag kastade mig in i bilen och körde honom. Rikard har inte lika mycket marginaler som undertecknad då han reser och det VAR mycket trafik. Mycket riktigt, när han kom fram sa de att han var för sen. Rikard bad snällt och faktiskt fick han komma med. Det var ju en HIMLA tur, kanske insåg de att en ung man i sina bästa år, snabbt skulle kunna ta sig igenom säkerhetskontroller och till gaten. Taxin? Ja, det var chauffören som tagit fel på tid och trodde han skulle komma en timme senare än bestämt...

Snart satt i alla fall Britt och jag på tunnelbanan på väg mot London. Det var lite regn i luften, men om det ska regna en dag, så är det när man går på museum. Tyvärr hade jag glömt min kamera hemma, inte för att man får fotografera de tjusiga tavlorna, men jag ville haft några bilder utanför med Britt. Hon tog dock en del och jag tror jag får dem längre fram.

Som vanligt med gamla museum, ligger de i en FANTASTISK byggnad, som är lika intressant som den innehållande konsten i sig. National Gallery är inget undantag:

Bild från: http://en.wikipedia.org/wiki/File:National_Gallery_head-on_shot.jpg

I julklapp fick Britt en bok som heter "1001 paintings you must see before you die" och i den har Britt kunnat pricka av en hel del tavlor hon har sett under sina många musei-besök, denna dag bara RASSLADE det till i boken. Jag TROR hon sa att 50 tavlor från detta museum finns representerade i boken (undras vem som gjort urvalet :) ).

Här är några som ni kanske också känner igen. Orginalet finns här i London:

The horse av George Stubbs.
Denna tavla är ENORM och hängde i ett stort rum med många
tavlor, men den här var som en magnet där inne.
Hästen är målad i skala 1:1 åt dess ägare.
Hämtad från: http://the-coveted.com/blog/2008/09/26/if-looks-could-kill/

Ofärdig tavla av Thomas Gainsborough, visar hans döttrar.
Detta var en för mig ny konstnär som Britt lärde mig om.
Bild från: www.nationalgallery.org.uk/paintings/thomas-gainsborough-the-painters-daughters-with-a-cat

"Arnolfini Portrait" av Jan van Eyck
Från år 1434!!
Bild från: http://www.artcyclopedia.com/artists/eyck_jan_van.html


van Gogh "Sunflower".
Han målade fyra stycken snarlika och ansåg själv
att denna är den bästa.
Bild från: www.nationalgallery.org.uk/paintings/vincent-van-gogh-sunflowers

Självporträtt av Rembrandt
Bild från: http://www.mountainsoftravelphotos.com/
Museumet är FYLLT av underbara konstskatter och vi hann förstås inte se allt, men vi täckte in ganska mycket. Britt såg en tavla hon sett i Frankrike av en slump för MÅNGA år sedan. Nu fanns den här.

Där var många skolklasser på besök när vi var där och de satt på golvet framför olika tavlor med HELT otroliga guider framför sig. Jag har aldrig sett så många olika guider alla med helt fantastisk närvaro och full uppmärksamhet från sina mycket unga åskådare. Kul! Plötsligt såg vi en klass med äldre elever, högstadium-gymnasium och deras guide var sövande tråkig, vilket syntes på eleverna också. VARFÖR?? Som om inte tonåringar har nog med seriösa inslag under skoldagen, jag lovar att vilken som helst av de andra guiderna hade kunnat anpassa sig till att hålla ett fantastiskt föredrag för även dessa elever.

Britt bjöd mig på god lunch i museumets kafé. På eftermiddagen tvingade vi oss därifrån, eftersom Britt också hade satt sig för att hitta ett par skor i England. Upptäckte att ute strålade nu solen. Vi begav oss till Oxford street och Selfridges. Där fyllde hon sminkväskan med diverse nya saker och så vandrade vi runt i deras nya "skoavdelning" med 50 000 par skor. Det är alltid kul att gå dit, även om utbudet för våra plånböcker endast är en låg procent av de 50 000 paren.

Såklart blev vi senare hem än tänkt och vi fick därför susa förbi Thai-restaurangen  på vägen hem. Det har märkligt nog blivit vårt nya stamställe för take away och som vanligt var ägaren (som jag envist kallar honom utan att veta) charmerande och gav mig återigen rabatt på inköpen. Hemma väntade de hungriga och vi satte glatt i oss maten, för att därefter fokusera på läxor. Jag åkte till skolan och hämtade Malin som varit iväg och spelat en Softball-match. Hon tycker verkligen att softball är jättekul. Det är lite som en blandning mellan brännboll och baseball.

Hemma hade Lennart röjt upp i huset samt varit ute i byn och kollat läget. Sedan hade han säkert gjort en massa annat som vi inte vet och det gjorde han rätt i.

En bra start på svärföräldrarnas besök!

Britt, du trodde jag glömt bort att rapportera om ert besök ;) , men nej då här kommer det. Vilken bra dag vi hade!

Ingrid

8 kommentarer:

Anonym sa...

Pajer är toppen! Alla sorters! Tavlan med hästen är otroligt fin. Sen slår mig en tanke: Man kanske lika gärna kunde tagit ett foto? Vid något tillfälle har jag hört en konstnär säga, att han inte ville måla för perfekt avbildat, då kunde man ju lika gärna ta ett kort i stället... Men jag tycker fortfarande att hästen är underbar. Jag såg en tiger avbildad på ett litet galleri i Provence, det var en helt fantastisk bild, men jag vet fortfarande inte om det var en målning eller foto. Djuret låg så avslappnat med tassen över en kant. För mig var det en oförglömlig bild och kanske det vackraste jag sett.

Anonym sa...

Gissa vem som glömde underteckna. Faster i Växjö

Hanneles bok-paradis sa...

jag prickar av boken "1001 gardens you must see before you die" :)

Britt sa...

Hej Ingrid!
Vi hade en härlig dag på National Gallery och Ingrid lade upp en plan om hur vi skulle gå för att se det bästa på den tid vi hade till vårt förfogande. Vi lyckades bra med det. Fantastiskt fint muséum.Boken,som jag fick av Ingrid, kan jag rekommender till alla som är intresserade av konst.
Idag har vi varit på Louisiana och sett Picasso och suttit ute och ätit en god Buffé och sett på havet ,Ven och Sverige. Sedan hoppade vi av tåget på Huvudbangården och gick hela Ströget till Magasin du Nord. Tog den förarlösa metron och sedan bytte vi i Örestad till tåget till Malmö.
Bussen hem.Kramar från Brittbytte vi vid Örestad till Malmö.

Vi tycker mycket om pajer men vi har aldrig paj till både för-, huvud- och efterrätt på samma gång.
Kanske vi ska försöka det nästa gång ni kommer.

Britt sa...

Hej Ingrid!
Vi hade en härlig dag på National Gallery och Ingrid lade upp en plan om hur vi skulle gå för att se det bästa på den tid vi hade till vårt förfogande. Vi lyckades bra med det. Fantastiskt fint muséum.Boken,som jag fick av Ingrid, kan jag rekommender till alla som är intresserade av konst.
Vi tycker mycket om pajer men har aldrig dem samtidigt till alla tre målen.
Idag har vi varit på Louisiana och sett Picasso och suttit ute och ätit en god Buffé och sett på havet ,Ven och Sverige. På vägen hem hoppade vi av tåget på Huvudbangården och gick hela Ströget till Magasin du Nord. Tog den förarlösa metron och sedan bytte vi i Örestad till tåget till Malmö.
Bussen hem.Kramar från Britt

Karin sa...

Det är roligt med konst! Just van Goghs solrosor tycker jag dock är överreklamerade!

Förresten har jag alltid reagerat på de där böckerna som heter "... innan du dör". Ja, vem tror att man ska se de där platserna/tavlorna/trädgårdarna efter att man dör? Kata hade t ex ett blogginlägg en gång som hette typ "10 platser jag vill se innan jag dör" - gissar att jag gick igång på att hon någonsin ska dö. Hade hellre velat att det stod "10 platser jag verkligen vill se" eller "1001 fantastiska målningar" etc. Sedär, totalt insnöad på ett sidospår, som vanligt.

Anonym sa...

Hej!
Vi gjorde kladdkaka i går- citonvarianten- och tänkte på mästaren på att göra kladdkaka. Har du provar citronkladdkaka?
Anna

Boktokig sa...

Angående "Arnolfini Portrait" av Jan van Eyck, så tycker jag det är så kul med alla symboliska detaljer som är med.

Det är härligt att gå och titta på konstverk! Det var alldeles för länge sedan som jag gjorde det sist! nej, vänta förresten. När vi var i Lyon hade de en utställning på hotellet med vackra tavlor. Dessa njöt jag av!