söndag 8 maj 2011

Min födelsedag

Nej, det är inte min födelsedag idag igen. Som tur är fyller jag inte år flera gånger i månaden, men jag tänkte berätta lite om dagen.


För att vara en alldeles vanlig vuxenfödelsedag, tyckte jag att den blev ovanligt trevlig med det där lilla extra. Sammanfattningsvis menar jag med det: barnens egengjorda uppvaktningar, presenter som jag inte önskat mig, samt besök av mina föräldrar och en liten kusin.

Mer utsvävande innebar dagen att jag förutom flickornas fina och rörande bildspel fick en sång som Johan gjort och framförde till Linnéas gitarrkomp. Rikard hade köpt en underbart vacker duk från ett dansk märke som jag älskar: Juna. Här är en bild på en liknande duk i andra färgställningar, men det ger en bra hint om hur min ser ut:

Bild från deras hemsida: http://www.juna.dk/
Rekommenderas!
Jag fick också en vattenkokare som jag önskat mig då den gamla läckte och jag fick en bok som jag ville läst i DK, men det var 170 pers före mig i väntkö på bibban! Det ni, vilken bok har sådan efterfrågan?? Måste vara en författares dröm...

Jo, ni som läste bloggen då vi bodde i Århus, minns kanske att jag berättade om Höjbjerg-mordet. Det skedde på 60-talet, nära där vi bodde, och har aldrig blivit uppklarat. En hemmafru i ett fint kvarter dricker kaffe med "hushållerskan" som var där och städade. I källaren var en anställd som jobbade i tryckeriet som hemmafrun hade som ett eget företag. Plötsligt ringde det på dörren, en man kom, efter övertalning får han komma med in på kontoret och strax därefter hör hushållerskan ett skott, rusar ut i hallen, mördaren pratar med henne och skjuter henne i magen. Så går han därifrån och ingen har lyckats ta reda på vem det var. 20 000 personer har genom årens lopp intervjuats i utredningarna och det är Danmarks mest utredda brott.

Några böcker har getts ut om mordet och ett par av dem läste jag. Sista året vi bodde i DK gavs det ut en ny bok som berättar om vem mördaren är och det var den jag ville läsa. Nu fick jag min egen bok eftersom jag inte kunde vänta på biblioteksboken som inte skulle hinna komma till mig innan vi flyttade. Vill ni läsa kort om boken kan ni klicka här: http://www.kulturplakaten.dk/den-sandsynlige-morder-ny-bog-af-j%C3%B8rgen-skovsted/I present fick jag också ett medlemsskap i något som heter National Trust. Jag kände inte till det, men blev JÄTTEGLAD. Det är en organisation som "skyddar" byggnader, natur och parker. Är man medlem där får man tillgång till 100-tals utflyktsmål i GB, en del av dem är endast möjliga att besöka som medlem, andra är tillgängliga fritt för alla, ytterligare några kan alla besöka, men som medlem går du in gratis. Glädjer mig väldigt mycket till allt jag ska få uppleva genom detta medlemsskap. Jag fick en del material med medlemsskapet och där beskrivs alla ställen och de flesta visste jag inte fanns, så jag hade inte kommit dit utan denna present.

Så fick jag en del andra presenter också, men jag ska inte berätta om allt. (Tjejerna hade köpt en dvd med serien Modern Family, som jag vet är bra, men bara sett ett halvt avsnitt av. Jättekul! Med tanke på att vi inte börjat se Mad Man och endast sett lite av Nord och Syd, samt bara ett par av de 18 filmerna jag köpte, så har jag mycket TV-tid framför mig att se fram emot...)

Då vi skulle få besök på kvällen var det rätt mycket städa och handla under dagen, men barnen var verkligen lite mer tjänstvilliga än vanligt, så det flöt på bra.

Jag åkte till flygplatsen och hämtade mina föräldrar samt min systers dotter Jenny. Hemma var förstås alla jätteglada att se varandra!

Vi satte oss direkt för middag, till vilken vi gjort marinerad fläskfilé och tabbouleh. Den senare var lite ovanligare i receptet än de jag gjort tidigare, då den innehöll granatäpple, blomkål och valnötter. Gott var det i alla fall!

Därefter såg det ut så här TRE gånger:

Många födelsedagsuppvaktningar blev det!
Upp och ner för trappan med nya paket :) .
Först ut var Johan. Han fyllde tidigare i april, men hade inte blivit färdiguppvaktad av mormor och morfar. De skickade lite på posten, men nu kom lite andra saker:


Populärast var förstås det här STORA paketet:

Notera majblomman på tröjan som mormor köpt med till alla.
Jojomen, glad kille fick EGNA golfklubbor inklusive DRIVER
vilken Johan själv var väldigt glad för :) .
För nyfikna kan jag berätta att golfklubbor är klart billigare att köpa här än i Sverige.

Vi tog födelsedagsbarnen i kronologisk ordning och därmed var morfar näste man på tur. Jag hade tänkt ut att han inte behövde något egentligen och det som fanns på önskelistan var inte tillräckligt spännande för att inte kunna vänta till Fars dag eller jul :) , så jag föreslog att vi istället skulle ge honom en greenfee-avgift till en golfbana här, så att han och Rikard kunde gå ut en dag och spela.

Detta var en present som inte var HELT enkel att genomföra. Vi är inte medlemmar i någon klubb här och vi fick lära oss att på många klubbar kan man bara boka tid som gäst på vardagar och inte på helger. Varje spelare måste ha "egna" klubbor, man kan inte ha ett set tillsammans och använda (visste jag faktiskt inte, fast jag gick kurs i somras). Vi ville inte att han skulle veta något i förväg, alltså kunde han inte ta med sina klubbor. Rikard hade ännu inte köpt det golfklubbset som han fick av mig i födelsedagspresent förra året, så nu blev det full fart att göra det. Tidigare i lovveckan under njutdagarna, var han iväg och gjorde det. Alltså hade vi nu två uppsättningar klubbor, som herrarna kunde spela med. En golfhandske fick pappa av oss, men så var det skorna. Jag bad mamma ta med hans skor. Pappa har inte spelat i år, så mamma fick leta ÖVERALLT och hur mycket som helst innan hon hittade dem på ett helt ologiskt ställe. Rikard kom på att hon skulle slå in dem i ett paket, för att pappa inte skulle se dem och inte undra vad det var....

Så fick vi alltså ihop det och han blev JÄTTEGLAD för presenten. När han öppnade skopaketet blev det hur roligt som helst och jag har svårt att återge det, men försöker. Han öppnade och tittade på skorna, sa INGENTING. "Aha", slapp det ur honom. "Skor", kom det sedan. Han verkade inte alls inse direkt att det var hans skor, men någon av oss sa att det var det. Vi frågade varför han trodde de var inslagna och han svarade att han "förstod att vi hittat dem hos oss". Vi fattade ingenting och alla skrattade så gott. På något sätt fick han för sig att skorna var hos oss och att vi därför slagit in dem, att han glömt dem här någon gång tidigare, fast han aldrig haft dem med sig. Det är så lustigt hur hjärnan spelar oss spratt ibland när saker blir oväntade. HUR många möhippor har man inte varit med på där bruden efteråt verkligen inte förstår hur hon kunde gå på en så dum "kidnappning". Exempel är knäppa möten på jobb, poliskontroll och prov hos personalavdelningen; bl a och alla väldigt lyckade och så osannolika när man tittar tillbaka på dem, men där och då, gick brudarna på det lätt.

Vems skor kan det vara?
Och hur hamnade de här...?
Så var det min tur :) .


Av mina föräldrar fick jag fick lakan, påskduk, lyxig ansiktskräm, en kokbok, strykjärn och ett par saker till. Många saker och en blandning av önskat och överraskningar. Kusin Jenny hade med sig en bok som jag väntat på väldigt länge. Det var min syster som var på en "mässa" där Kim Kimselius var och då köpte syster boken "Theos Pompeji" som jag önskat mig och däri var det nu en fantastiskt gullig dedikation och hälsning till mig från Kim. Självklart blev jag JÄTTEGLAD. Väldigt bortskämd är jag och allt passade SÅ bra. Skickar iväg ett TACK för alla uppvaktningar HÄR!! <3 <3 <3

Därefter åt vi morotskaka. Under njutdagarna var vi uppe på byns veckomarknad. Vi var sena, så de höll på att plocka ihop, men jag kom på att jag behövde lite morötter och gick till grönsaksståndet. Ett STORT fat med morötter låg vid kassan. Jag frågade vad de kostade och hon svarade £1. Här väger de ju i pound och ibland är priset för ett pound och ibland för ett halvt. Jag hörde inte vilket, utan sa bara "ja" och gav henne ett pund. Då hällde hon ner HELA fatet med morötter, det blev en full matkasse, till mig och jag förstod att hon ville bli av med dem innan hon körde hem. SÅ vi har mycket morötter, samt att morotskaka är gott, därav valet av efterrätt.


Ni förstår att jag var nöjd med min dag va?!

Sista dagen med farmor och farfar här idag. Oj, vad tiden går fort!

Tjingeling, Ingrid

3 kommentarer:

Karin sa...

Vad mycket uppvaktningar - härligt! Den där duken verkar mycket fin... jag har också investerat i ett par fina och tillräckligt stora dukar de senaste åren och det är verkligen till glädje. Boken verkar också mycket intressant. Så skojigt med golfskorna!!

Ännu en vecka till ända!

Kram!

Boktokig sa...

Härligt med ett sådant familjefödelsedagsfirande! Johan ser väldigt glad över sina golfklubbor! Och hur sugen blev inte jag på Morotskaka nu? Hmmm... undrar om det är för sent att baka en ikväll? ;)

Catharina sa...

Vilken mysig familjedag! Jättekul med skorna.
Nu kom jag att tänka på en kul episod en jul när Hugo var liten. Varje kväll plockade jag ihop hans saker och la dem ihop för att se så allt var där (och jag som inte ens är pedant!!!) efter ett tag så saknades ett lock till en kaffekanna i hans plastservis. Jag letade och letade varje dag. När det blev jul fick jag en stor rund paket, med... ja just det locket!!! Hur det har hamnat hos min syster vet jag inte men jag fick det av henne ialla fall :o)

Åh vad jag blev sugen på morotskaka. Det är evigheter sen jag åt det! Måste leta upp recept och baka det snart!

Nu är det dags att sova... imorgon är det fullt upp med både kuliga och lite jobbiga saker att ta itu med...

Gonatt! Sov gott! Kram