lördag 7 maj 2011

Njutdagar

Barnens första påsklovsvecka, arbetade Rikard. Tjejerna hade en del skoljobb att göra. Linnéa har intensiva veckor fram till sommarlovet och behöver ligga bra till i förväg för att hinna/orka med. Malin hade en del saker som skulle vara klara efter lovet. Alltså var det bara att hugga i med lite skoljobb trots att det var lov. DET tog dock inte hela dagarna. Det var SÅ fint väder och det blev riktigt fina "njutdagar".

Från början visste jag inte att Malin hade något skoljobb, så för att hon och Johan skulle ha lite roligt då Linnéa var tvungen att plugga, hade jag hittat på lite saker att göra åt dem. Första lovdagen fick de därför i uppgift att gå ut och fotografera 10 olika saker. Jag hade gjort en lista till dem och det stod inte samma saker på bådas listor. De visste inte vad bilderna skulle användas till men exempel på vad de skulle fotografera var:
  • en engelsk flagga
  • en katt
  • en grön bil
  • Något fult
  • människor på avstånd
  • En psalmbok
  • valfritt motiv
En postlåda
De hade jättekul när de var ute och fotograferade. Dagen efter hade jag skrivit ut fotografierna på vanligt papper och så fick de klippa ut dem, för att sedan sätta ihop dem i valfri ordning med text till. så att det blev en berättelse. Sedan läste de upp och visade dessa vid middagen på kvällen. Jätterolig och enkel idé som passar alla åldrar.

Här ser ni "sagorna" på lite avstånd, de är nog inte ens i ordning, men det ger en bild av på vilken nivå det var.

En annan dag sa jag att de skulle planera sitt drömsommarlov. De fick papper och post it-lappar till förfogande, samt fria händer. Det tyckte de var SÅ kul! De satte ihop ett LÅNGT papper där de skrev in alla dagar på sommarlovet och sedan skrev de post it-lappar som de kunde flytta runt tills de var nöjda. Enligt barnens önskemål ska vi förstås besöka alla släktingar och vänner i sommar, men även åka till Hawaii.... (Dream on ungar!)

Sett på det här viset är sommaren LÅÅÅÅÅNG:


Johan ville plötsligt väva en dag. Han sa att de lärt sig det i skolan och att han kunde göra en vävstol. Jag var måttligt intresserad just då och lyckades distrahera det, men önskemålet kom tillbaka lite senare och då kunde jag inte säga nej. Han visste verkligen hur han skulle göra! Han tog en bit pizzakartong, klippte en rektangel och taggade kortsidorna, sedan trädde han trådar på ett smart sätt fram och tillbaka och därefter var det bara att sätta igång. PysselMalin blev strax lika intresserad och en "vävstol" till gjordes raskt. De hade HUR kul som helst och vävde för glatta livet i många timmar!

Lovet var också ett perfekt tillfälle att ta fram en av födelsedagspresenterna vi köpte till Johan, nämligen en dinosaurieutgrävning. Det var ett "stenblock", som man ska pensla och skrapa på, så får man till slut fram skelettdelar till en dinosaurie som du själv får bygga ihop. Väldigt trevlig sak!

Det tar hyfsat lång tid att göra, men det händer något hela tiden, så våra barn tröttnade aldrig på det i alla fall. Perfekt present tycker jag.

Utgrävningen började i köket.
Här har de lyckats hitta lite ben...
Dags att börja bygga dinosaurien.
Bra att vara ute för sandstenen "dammade"rätt mycket!
En dag kom Amanda över och plötsligt var det vilt vattenkrig i trädgården. Alla barnen var inblandade och det började med små vattenpistoler och muggar, för att sluta med "hinkar". Trädgården var SÅ blöt efteråt, jag trodde ett tag att jag skulle få pool, trevligt tänkte jag.

L blev kuppad. A stod framför och hotade med pistol.
Malin smög sig på bakifrån med hink.....
Även en 9-årig kille tar ibland sitt ansvar och luftar nallen Felix. Johan pratade med Felix och de hade det så skönt tillsammans ute i solen.

Felix och Johan hoppar studsmatta.
Felix & Johan klättrar i träd.
Ser ni Felix mellan grenarna till vänster?
Detta var lite av allt vi gjorde de dagar vi var lediga och Rikard jobbade. En hel del skolarbete fick tjejerna också undan och det har de verkligen haft nytta av denna vecka då skolan varit igång igen.

Kim, jag förstår att du kan skriva böcker som har så bra fantasi, "glasen kanske börjar bli utslitna", jo jo, skrattar gott. Jag önskar att uddaglas som jag är trött på gick sönder istället, men de står väl i skåpen och inte på bordet, så risken är inte så stor :) .

The not-yet-desperate-housewife, hmmmm det är väldigt skumt, finns det några annorlunda spänningar i luften här som gör att glasen spricker..., fast som du skriver, lite mer plats i skåpen är inte fel och det ger en förhoppning om att det kan bli dags att köpa något nytt och roligare framöver.

Ylva, visst var det han som Rikard pratade med! Kul att höra att V är kompis med hans dotter :) . Det blir säkert fler pubkvällar. Läste precis om ert påsklov och fick veta en del som du inte berättat, bra med bloggen där. Snart är det PARTYTIME!

Allt gott!
Ingrid

1 kommentar:

Boktokig sa...

Njutdagar - det var ett bra uttryck!!!

Gillar fotoidén och vad enkelt det var att göra en vävstol. De idéerna ska jag spara och ta fram vid tillfälle.