onsdag 18 maj 2011

Det kungliga bröllopet

Märker ni vad grym jag är? Jag bloggar hur mycket som helst! Det beror på att jag smygbloggat när jag var irriterad i helgen, d v s jag skrev en del i Word och nu kan jag kopiera in de texterna när det är tid för dem i kronologisk ordning. Smart :) !

Vi kom hem från vår resa onsdagen efter påskhelgen. På torsdagen gav sig papporna iväg på den utlovade födelsedagsgolfrundan. De hade bokat tid på banan Burnham Beeches, som visade sig vara en väldigt fin och trevlig bana utan vatten. Man skulle ju önskat och trott att herrarna hade förevigat detta tillfälle till golf, det händer inte så ofta, men ack nej. De var förstås helt fokuserade på sina svingar och även om det inte gav några enormt framgångsrika resultat, så hade de väldigt trevligt och avslutade med en lunch. 

Hemma var barnen ganska glada över att bara vara och de lekte på olika håll. Efter pannkakslunch åkte vi iväg på en shoppingtur i HW. Vi hann inte alls med det vi ville då vi var där före resan och vi hann inte med det vi skulle nu heller, men en del saker blev i alla fall inköpta. Bl a en hel del kläder till Malin och Jenny (J fick ett par shorts i förtida födelsedagspresent från oss). När golfarna var tillbaka körde de till flygplatsen och lämnade hyrbilen och på kvällen grillade vi och åt gott och länge.
God sallad till grillat!
Nu kommer sent om sider min version av det kungliga bröllopet. Antingen tycker man väl att det är ganska kul eller tycker man att det är ett förkastligt spektakel. Själv tycker jag att det är rätt kul och så fort jag hörde om bröllopet, tänkte jag att det skulle vara kul att åka in och titta, nu när vi bor så nära. Visste att mina föräldrar skulle vara här dessa dagar och trodde mamma skulle nappa direkt, men som den betydligt mer jordnära och realistiska person hon är, jämfört med undertecknad, så visste hon att det kanske inte var lika roligt och enkelt som det låter vid första tanken. Ingen av oss hade planer på att övernatta för att få bra platser.
MEN, när de bokade sina flygbiljetter, gjordes det i alla fall så att de skulle vara här denna dag och valmöjligheten fanns. Sedan när vi planerade Cornwall-resan, togs också höjd i planeringen för att vi skulle vara hemma fredagen den 29 april J . SÅ när det närmade sig var vi väl rätt överens om att vi skulle nog ändå åka dit. "Vi" var mamma och jag, det var inget för barnen att stå där och vänta timme ut och timme in.
Även om vi inte tänkte åka in före soluppgången, så insåg vi att det skulle bli en lång dag med mycket väntan. Alltså steg jag upp 6.30 och bakade piroger som vi skulle ha till matsäck. Bröllopet började kl 11, men vi gav oss inte iväg förrän kl 8.30. Jag hade köpt var sin enkel kunglig ”väska” så att vi skulle smälta in, samt en flagga att hänga på huset för att visa att vi firade med lokalbefolkningen. Så här glada var vi när vi gav oss iväg:


På vår tunnelbanestation var det inte en människa, så vi antog att antingen bodde det inga rojalister åt vårt håll eller var vi VÄLDIGT sena...

Tom tågvagn på väg mot London.
En timme senare gick vi av tunnelbanan vid Green Park, de hade informerat om att Westminster-hållplatsen var stängd för att det var för mycket folk där. Jag hade kollat in kortege-vägen och även om jag förstod att det skulle vara mycket folk när vi kom kl 10 (naiva), så tänkte jag att vi skulle kunna glida in någonstans... FÖRSTÅS utan att rubba de som suttit där och väntat i dagar. Tristast tänkte jag att det skulle bli under hela akten i kyrkan, då vi bara skulle stå där ute och vänta.
Döm om vår förvåning då de sa att vi inte ens fick gå till gatorna längs kortege-vägen. Där var FULLT! Tusentals vakter och poliser stod ÖVERALLT och endast med någon meter mellan sig, så glöm allt om att försöka SMITA in, vilket vi naturligtvis inte skulle ha gjort i alla fall, men bara som en förklaring till hur välbevakat det var. Även Green Park var nu stängd. Den hade stängts kl 8. När man tittade in i den var det dock INTE särkskilt mycket folk, det såg inte på något sätt ”fullt” ut, men jag gissar att den slukade mer folk än man tror, så det såg kanske inte så mycket ut, samt att de naturligtvis inte tog några risker. Senare har jag pratat med en mamma på skolan som var inne i London med sin man och de åkte hemifrån kl 4.30 och var inne 5.30, då fick de en plats vid kortegevägen, men den var inte perfekt.
Megafoner ropade ut: ”THE ONLY PLACE LEFT TO SEE THE ROYAL WEDDING IS IN HYDE PARK”. Detta upprepades som ett mantra gang på gang. Hade vi vetat detta innan vi åkte hemifrån, hade vi nog aldrig åkt in, men nu var vi där, så vi travade iväg till Hyde Park.

Vi var inte de enda som vandrade in i Hyde Park.
Där var mycket folk! Närmare bestämt 120 000 fick vi höra senare. Det är så många människor att man inte kan se alla, så det kändes inte som så många. Här och där stod folk som försökte tjäna en extra hacka, antingen genom att sälja saker eller genom att spela och sjunga. Mysigt!

Mormor nästan framme vid storskärmarna.
De hade inte snålat med toaletter, det fanns 100-tals "bajamajor".
Här ser ni dem från vänster hela vägen till höger i bild. Toaletter ÖVERALLT!
Vi hade tur, de flesta satt på gräset med filtar och picknick. På gångarna runt gräset stod folk och där fick vi en perfekt plats.

Mamma har intagit position vid storskärmarna.
De som sitter är på gräset, de som står är på gångarna, vi såg perfekt.
Tre GIGANTISKA skärmar i olika vinklar visade bröllopet och vi kom lagom till att de skandinaviska kungligheterna gick in i kyrkan.

Bilar på väg mot kyrkan... Vi hade koll på allt.
Faktum är att det var väldigt mäktigt att stå där och se hela bröllopet tillsammans med alla andra, jag trodde inte att det skulle vara så häftigt som det var. Så fort drottningen kom jublades det och FÖRSTÅS när bruden kom. Då viftades det med flaggor på ett sätt jag ALDRIG sett förut, vi hade ett HAV av flaggor framför oss och det såg fantastiskt ut.

Så här vilt viftas det med flaggan när Drottningen anländer!!
Magnifik syn!
Alla var glada och ibland sa någon bredvid något. En äldre liten dam stod bredvid mamma och hon grät sig igenom stora delar av cermonin. Naturligtvis tyckte vi att klänningen var jättevacker och näbbarnas klänningar var bedårande, samt förstås syrran Pippa (är det på riktigt tänkte vi när vi hörde namnet...). Gissar att brudens mamma var mäkta rörd då hon såg man och två döttrar skrida in i kyrkan vetandes att detta sågs av 2 miljarder människor!!

Bakom oss såg det ut så här, kanske visar det lite av hur mycket folk som var där.

På EN sekund reste sig alla och vi sjöng "God save the Queen".
"Love is in the air"
Vädret ser verkligen inget vidare ut när jag tittar på bilderna, men i verkligenheten var det HELT perfekt. Jag sa till mamma att jag tyckte det var modigt att ha ett bröllop i april, nästan konstigt, oddsen för dåligt väder är ju rätt stora och varför inte bara vänta en månad till för säkerhets skull? Nu hade de dock tur. Det var en ljummen dag och det behövdes inga jackor. TÄNK om det varit så varmt som tidigare i veckan, kunde blivit hur farligt som helst med så mycket folk. Direkt efter bröllopet i kyrkan kom solen fram mer och mer, så på eftermiddagen var det som en skön svensk sommardag. Väldigt lyckat!
Då brudparet klev ur kyrkan och visade sig för folket på gatorna, satte det igång att spruta confetti över alla oss i Hyde Park!!! Hoppas det syns på denna bild:

OJ med vilken kraft confettin sprutades ut och spreds över SÅ många!
Efter bröllopet var det bröllopsfotografering och då passade vi på pröva de ganska fancy toaletterna samt att äta vår lunch nere vid vattnet. Toaletterna stod i dubbla rader och de som var mot TV-skärmarnas sida hade långa köer framför sig. Gick man runt till andra sidan var inga köer :) . De hade satt ut speciella kill-"toaletter". Jag har aldrig sett den varianten förut och måste säga att någonstans beundrar man ju killarna för att inte kräva mer privatliv än så här när de uträttar sina behov. Tyckte det såg rätt kul och kunde inte låta blir att fotografera dem. Visar en liten bild så att ni ser principen utan att några speciella män syns särskilt tydligt.
LITE konstigt att just denna bild ligger som nästa i kameran...

Jag har inga övriga kommentarer till det. Pirogerna var i alla fall supergoda! När vi var färdiga, var det bara att gå tillbaka för att se balkongscenen med de två kyssarna. Noterade ni flygplanen som visades på TV, de från andra världskriget? De flög i alla fall precis över oss, sekunderna efter de varit vid balkongen. Häftigt.

Vinkande till oss från balkongen :) !

Flygplan från andra världskriget flygandes över oss.
De kommer från BBMF (Battle of Britain Memorial Flight).
En konferencier var på plats i Hyde Park och när TV-sändningarna var slut eller tog paus gjorde han sitt bästa för att hålla oss kvar. Vi skålade för brudparet medan de tog ett foto av oss. Det skulle sättas in i ett fotoalbum till brudparet.... (tjena!)

Vi viftar och smilar för det kungliga albumet!
Vi sjöng en sång, alla som gifter sig i år skulle gå upp på scenen o s v . Gissar att de inte ville att alla skulle gå därifrån och att det skulle bli kaos i tunnelbanan eller någon annanstans. Det var nog dock ingen större risk, för när bröllopet var över började ett band spela, HELT otroligt bra musik och HELA Hyde Park var som ett enda megastort party. Folk sjöng och dansade ÖVERALLT. Där kunde jag ha stannat LÄNGE och då önskade jag verkligen att tjejerna och resten av sällskapet skulle varit med, de hade tyckt att det var SÅ COOLT!

Allsång i Hyde Park!
Jag försöker sprida lite stämning till de där hemma!
Ringde alla våra tre tel nr. Om det funkade?
Nix, Johan tyckte det lät konstigt och la på luren :) !
Rikard hörde inte mobilen.

Det fanns så många roliga människor att titta på!

Rosa teparty
En "Bankomatbil"!
Servicen under dagen fungerade verkligen helt fantastiskt. Massor av människor gick runt och plockade skräp hela dagen, det såg så fint ut på alla gräsmattor. Så här samlade de upp allt och med jämna mellanrum hämtades det:


Vi kände att det kanske var dags att dra oss hemåt, men mamma sa att man borde kunna få gå in i kyrkan efter vigseln för att se dekorationer och så. Vi bestämde oss för att gå till Buckingham Palace för en titt och sedan kyrkan. Jag visste inte närmsta vägen till kyrkan från Hyde Park, men från slottet hade jag bättre koll. Det var SÅ mycket folk som gick överallt och massor av ”vakter” som styrde upp HUR vi fick gå, vi fick inte möta folk, utan slussades i olika riktningar för att alla skulle gå åt samma håll...Vi kunde inte gå till Buckingham Palace via den väg vi tänkt oss, men genom den tidigare stängda Green park gick det fint.
"Ingen slipper här fram, här fram..."
Men lustigt nog gick det bra hitom kameran...
Skylt vid monument i Green park:


Monumentet :)) :


Det var kul att komma till slottet och se var TV-sändningarna sändes från, den stora Victoria statyn var omringad av GIGANTISKA kameror sida vid sida. Poliserna var väldigt trevliga, mamma ställde upp sig för att jag skulle ta en bild av henne framför slottet och raskt överraskade henne en polis med att lägga armen om henne:

Kul på jobbet!

Härifrån sändes kommentar och bilder ut.


Satellite-bilar
 

Här sitter BBC och sänder.


Kameror riktade mot slottet.
Efter bara en kort stund började alla fösas iväg från vägen framför slottet, vi fick inte vara kvar, i början var det en poliskedja som långsamt rörde sig så att folk drog sig iväg, efter en stund kom det en del ridande poliser också. Alltså hade vi haft tur, som kom precis innan detta hände så vi kunde gå lite framåt och se balkongen och det andra kring slottet. Jag frågade en vakt vad som skulle hända eftersom vi inte fick vara kvar längre och fick till svar att det inte skulle hända något utan nu var det bara att de ville att det skulle vara ”back to normal”. Envis som jag är sa jag att ”jamen i vanliga fall får man ju vara här....” och han log lite och blev förstås svaret skyldig. Jag förstår att det helt enkelt handlar om att det är en så stor risk med så mycket folk i rörelse på denna yta, att de helt enkelt vänligt men bestämt försökte få folk att inse att ”nu var det över, dags att dra sig hemåt”. Eller möjligen till Hyde Park då, där konserten var i full gång.
Bakom mig "kyssbalkongen".
Ni ser hur poliserna "föser" iväg oss.
På slottet vajade drottningens flagga som visar att hon är där, så fort hon lämnar slottet firas Union Jack istället. Jag som trodde att om GB flagga var uppe, så var hon hemma, men det betyder istället TVÄRTOM :) .

Drottningens flagga vajade stolt.

Överallt poliser...
Kyrkan fick man inte gå till fick jag veta då jag frågade, för där skulle nu all säkerhetsutrustning tas bort, men dagen efter skulle den vara öppen för allmänheten, då kunde man också se brudbuketten! Det hjälpte dock inte oss.
Det fanns alltså inte så mycket mer kvar att göra för oss, så vi började dra oss hemåt. Nu när ni tror att det här närmar sig slutet, så är faktiskt det bästa kvar, så jag är inte klar än.  J
Vi passerade en stor grind och där gick några finklädda personer in. Vi fick veta att det var Clarence House inne på gården, där brudparet bor. Under hela dagen var det en väldig trafik mellan slottet och Clarence house eftersom många bodde  och bytte om där, vet inte om de också hade någon av måltiderna där. Nåväl, det var uppenbart att vi kunde se några av bröllopsgästerna  på vägen till och från detta hus. Vi rundade kvarteret och kom ut på den stora breda vägen framför slottet, en bit ned på den stod en del folk vid avspärrningen in till en sidogata, så vi gick dit. Många människor gick över den lilla gatan, men det var uppenbart att en del stod och väntade längs med avspärrningen. Vi ställde oss också där och det var bara några få människor framför oss, så vi stod och såg hur bra som helst. Naturligtvis var det lite pinsamt att stå och vänta på något som vi inte visste något om.... gällde att lösa det på något sätt, så jag frågade de som stod framför oss närmast avspärrningen om de ”visste något om tidplanen” (snyggt va?!). ”Brudparet ska komma om en halvtimme”, fick jag till svar.

Här är en bild på "riktiga" bröllopsgäster. Notera den mycket skräpiga vägen. Den var snart ett minne blott!

Att brudparet skulle komma lät ju för bra för att vara sant, men okey, vi bestämde oss för att stå kvar. Det var ”underhållning” hela tiden. Vägarna städades av maskiner som gick fram och tillbaka, poliser sammanträdde och pekade, kameramän satte sig på plats och väntade, fler och fler människor ställde upp sig bakom oss och till slut var tiden inne.

Väntan...
Så här mycket folk hade samlats efterhand och vi
stod i princip längst fram på vår sida.
Och så äntligen, PLÖTSLIGT hördes ljudet från jublande folk och sakta men säkert kom prinsen själv körande i pappans Aston Martin! Ja, nu såg vi inte detta, eftersom vi båda hade kamerorna i högsta hugg och Kate satt på vår sida. Ni vet hur det är, man är så upptagen av att fotografera och att filma, så man missar själv att se vad som händer..., jag ville både SE och FOTOGRAFERA. De körde INTE fort, men de körde bil...
SÅ, var beredda nu, här är MIN bild av brudparet:Det BLIR inte alltid så bra när man försöker göra två saker samtidigt. Gissar att jag tittade upp för att se brudparet samtidigt som jag knäppte bilden och då åkte väl kameran ned.
Då är det TUR att man har tagit med sig VÄRLDENS bästa mamma och fr o m nu är hon även kallad mästerfotografen, för så här ser HENNES bild ut :


TUSEN TUSEN tack mamma för att du såg till att vi har ett eget bildbevis på att vi faktiskt var i London den 29 april och såg William och Kate denna, för England, historiska dag!! Vi stod på ett par meters avstånd från dem, men perfekt utsikt. Vi kom till London, EN TIMME före bröllopet började. Snacka om att vi var VÄLDIGT nöjda med vår dag. Det var två mycket glada svenskor som kom hem till familjen och berättade om dagen och vilken ofattbar tur vi  hade haft, vi hade sett hela bröllopet med 120 000 andra jublande människor och som en HELT PERFEKT avslutning fick vi se brudparet på nära håll. Coolt!
Ska sanningen fram, såg ingen av oss William. När vi pratade om det på tåget hem, insåg vi att vi båda bara sett Kate, ha ha.


Hemma hade de haft en skön dag och sett rätt mycket av bröllopet på TV. På kvällen åt vi en god middag eftersom det var vår sista kväll tillsammans.

Jenny & LinnéaFina torskfiléer i god sås.
Dagen efter var valborgsmässoafton. Daniel och Victoria hade bråttom hem till pappas födelsedag, mina föräldrar till en fest och då skulle de köra via Åhus med Jenny och sedan vidare till Motala, så det var en del resande :) . ALLTSÅ var vi uppe kl 4 på morgonen, för att 4.30 ge oss iväg till flygplatsen. Jag körde. Det var sorgligt att säga hejdå, som alltid, men vi var väldigt nöjda med våra roliga och upplevelserika dagar tillsammans. TACK för att ni kom och välkomna tillbaka NÄR NI VILL, mamma, pappa och guddottern!
Karin, absolut är det som ”Dagens bästa/sämsta”. Det har du rätt i, det var ett tag sedan vi gjorde det vid middagen nu. Malin gillar att ta upp det med jämna mellanrum,  speciellt om det hänt något bra för henne den dagen J . Tack för uppmaning Karin! Jag ska absolut läsa och dessutom harjag fått mail från Anna idag, kul! Hoppas att ”knatet” gått bra för er duktiga Malin!!
Astrid, ja det var verkligen en glädjedödare att ni missade 17 maj firandet i Lun d igår! Däremot TATOO, det låter kul, var då? Vi pratade om det här idag och undrar varför det heter så, vet du? Tack för gulliga ord om min blogg!
Britt, ja det klart att barnbarn måste vara en humörhöjare!! Hoppas att datorerna fungerat idag, så att vi båda slipper sådana glädjedödare. Hoppas ni får en trevlig utflykt i morgon!
Kim, vad roligt om jag kunde framkalla några ljudlösa skratt från dig idag! Intressant det du skriver om ditt besök på Stonehenge. Jag var där som barn och det är väl 30 år sedan och mindes inte heller att det var så avspärrat, då har jag nog rätt. Ska läsa ditt inlägg senare! Tack för länken! Kul att du gillar mina fotografier. Det du skriver om barnen kan jag inte kommentera, tror inte jag är opartisk... ;) . Hoppas att du snart är bättre!
Från Er egen Kungliga Hovreporter,
Ingrid

3 kommentarer:

Karin sa...

Titta, nu har jag spräckt mitt morgonschema!! Vilket fint reportage - det har jag längtat efter! Jag trodde inte på allvar att du inte skulle rapportera... vilken underbar fest i Hyde park och vad lyckosamt att vara på rätt plats på slutet!! Jag känner ju igen lite av yran från i fjol och vårt eget kronprinsessbröllop.

Snart mot duschen och lyxigt nog att ta bilen till jobbet efter allt cyklande. Idag... avgångsintervju. Den är rätt vass så vi får se om jag kan blogga om den.

Kim M. Kimselius sa...

Tack för en kunglig hovrapport från bröllopet. JÄTTEKUL! Du har tagit med många små detaljer, om omgivningen, människorna, ja... bättre kunde du inte ha gjort det!
Kram Kim

Britt sa...

Hej Ingrid!
Underbart bröllop du var med om. Jag hade gärna suttit med damerna på det rosa te-partyt i Hyde Park. Mysigt med polisen som höll om Tuula.
Som vi skrattade åt din bild av brudparet.
Kramar från Britt