tisdag 24 maj 2011

Roof Garden Party

Då vi hade besök av vänner från Sverige i januari, frågade Karin om jag kände till att det fanns en stor takträdgård i London. Hon hade sett ett TV-program om den och de hade berättat om vilka problem denna orsakat i form av fuktskador för alla lägenheter under... Nu skulle det dock vara renoverat och fungera fint.

Tyvärr, blev jag Karin svaret skyldig, då jag inte kände till trädgården, men som så många gånger förr uppstår någon märklig tillfällighet och en vecka senare blev vi inbjudna att gå på fest just i denna takträdgård, för övrigt Europas största dito. Det var skolans föräldrarförening som bjöd in alla till fest till det facila priset av £60 per person.

Okey, man ska ta alla tillfällen till fest, så vi anmälde oss och övertygade dessutom ett antal andra nyare föräldrar att göra detsamma, ibland behövs en liten puff och vetskap om att någon annan man känner lite grand också kommer med.

Lördag kväll efter Roald Dahl museumet, var det alltså Rikards och min tur att gå ut på egen hand till detta Roof Garden party. Även om barnen är stora och klarar sig bra själva hemma, hade jag inte gärna lämnat dem så sent och så långt bort. Alltså passade det utmärkt att det sammanföll med en helg när Rikards föräldrar var här, inte minst eftersom de passat barnen så många gånger tidigare när vi bott hemma och det är något speciellt för dem att vara själva utan oss hela kvällen. När barnen övernattat hos farmor och farfar själva på helgerna, har de ofta gått till pizzerian i närheten och hämtat mat. Alltså beställde vi pizzor som kördes hem till oss, fast till farmor hade vi köpt vår favoritpaj istället eftersom hon gillar paj bättre än pizza.

Att åka till London för att parta, är inte helt enkelt. Tunnelbanan går inte in på småtimmarna, så det var en del fixande med taxiplanering samt andra alternativ, så att så många som möjligt skulle kunna samåka. Till slut beställde vi taxi tillsammans med den tyska familjen från byn och tack vare Rikards taxistrul tidigare i veckan, då jag fick kasta mig iväg för flygplatskörning, så fick vi faktiskt lite rabatt på denna taxitur. Alltid nå't.

128 glada föräldrar mötte upp på den soliga takträdgården. Bra uppslutning! Jag trodde man skulle se mer ut över London, men om man inte tittade ut och såg att man var i höjd med kyrktornet, så skulle man faktiskt inte tänkt på att det var så högt upp. Det var Virgin-flaggor på taket, och det är för att de äger detta ställe. Det är flera trädgårdar som går runt en byggnad och de olika trädgårdarna har olika stil/inriktning. Tyvärr blev det lite småregn efterhand, så det var väl en liten miss i beräkningen.

Takträdgård

Ankdamm

Ylva, undertecknad samt Toni (L's kompis Amandas mamma).
Efter fördrink satte vi oss till bords och det var fri placering. I Sverige är vi VÄLDIGT konsekventa i att när det är middagar som den här, sitter vi ALLTID varannan man varannan kvinna. Så är det uppenbart inte i USA, det var absolut mest amerikaner på festen (nästan inga japaner och indier, som ändå är en stor andel av föräldrarna på skolan) och när vi satte oss vid stora runda bord hamnade ett stort gäng herrar tillsammans och en lika stor andel damer. De skämtade lite med Rikard som tidigt tog sig två damer och tillsammans med en annan man satt svenskt snyggt på tjejsidan, med kvinnlig fägring på alla sidor. Jepp, jag är svenskpräglad och därför tycker jag fortfarande att det är trevligare att sitta varannan, eftersom man ofta delar upp sig ändå senare på kvällen.
Förrätt serverades vid bordet, vi fick en ganska otippad sak tyckte jag, men den var god, om än inget speciellt:

Därefter var det grillbuffé och den var OTROLIGT fin och imponerande! ALLA slags kött/fisk/skaldjur man bara kunde drömma om, sju sorters sallader, olika sorters potatis, mm mm. Jättefint! De stod och grillade så länge vi ville hämta mat.

Vi hade väldigt trevligt vid vårt bord, det skrattades och pratades mycket. FÖRMODLIGEN var det det trevligaste bordet av alla ;) . Vi pratade mycket med ett ganska nytt australiensiskt par, som senast bott ett antal år i Hong Kong. Den mamman verkar väldigt trevlig och var även med och lagade flera rätter på Cooking showen vi hade för ett tag sedan. Sedan pratade vi också en hel del med de par vi träffade då vi åkte iväg på pubkvällen i Ealing. De är verkligen ett väldans trevligt gäng.

Då vi trodde att det inte gick att stoppa i sig mer, dukades det upp en dessertbuffé....


Ibland ser det godare ut än det är, men de här sakerna var verkligen riktigt goda! Marängerna var sega och spröda på en gång, precis som jag gillar och chokladmousse skulle jag kunna leva på, SÅ gott:


Jag som ofta tycker att tedrickare kommer på undantag, med tråkiga tepåsar, blev här alldeles glittrig i ögonen då det här var kvällens tepåsar:

Har ni SETT finare tepåsar?
Ylva som satt bredvid mig var SUPERGLUPSK! Även om man fick ta hur mycket man ville av efterrätterna, så var jag förvånad att hon gick lös på detta sätt, men det är spännade att se folk ta för sig av livet:

Chokladmoussen var hennes favorit som ni ser!
Efter middagen var det dans och det var där någonstans festen spårade ut lite. Då öppnade det för allmänheten (eller om man måste vara medlem på något sätt, men i så fall är det MÅNGA som är det). På dansgolvet var det fullt disco med MASSOR av coola unga människor i häftiga kläder (det senare var lite kul att se). Utan tvekan hämmade detta en stor del av vårt sällskap, jag kan inte tänka mig att SÅ många av dem inte gillar att dansa. Plötsligt kände vi oss väldigt gamla. Rikard och jag lyckades dra med oss 10 pers till dansgolvet och vi shakade loss en stund i vårt hörn, men snart behövde vi vila och efter det var det nästan bara tyskarna och vi som dansade. Stället var öppet till 3, men folk började troppa av. Ett bra band spelade där vi suttit vid middagen och där satt många och drack och pratade, men det var lite svårt på grund av den höga musiken från bandet.

Dansglada! R till höger.
Är bilden suddig?
Rekommenderar att du inte dricker mer idag! Det är tis fm!
Vi hade bokat taxi hem kl 2, men ändrade det till 1.15. Det var ganska lagom, för då var vi nog ändå bland de sista i vårt gäng som gick hem. Martina och Andreas som vi åkte med ÄLSKAR att dansa, de stuffade mycket mer än oss och Martina tyckte vi borde åka dit bara vi fyra och dansa någon gång varannan månad. Jag vet inte det jag. Jag gillar att dansa och gå på fest, men föredrar slutna sällskap där jag har någon anknytning till de andra. Inte för att jag inte är intresserad av att träffa nya människor, men det gör jag hellre i andra forum än på sådana här ställen. Det var dock lite kul att det blev så här, för första gången jag träffade Martina, berättade hon att de bott i Paris flera år och där umgicks de "bara" med skandinaver och framför allt svenskar för "de var bäst på att festa". "Hoppsan", tänkte jag, "det kanske inte är vår starkaste sida, så nu blir hon nog besviken om hon lär känna oss." Efter denna kväll känner jag dock att jag cementerat deras intryck av svenskarna som det bäst festande folket :) .

Summa summarum. Kul att ha sett den berömda takträdgården, som är öppen för alla om ni vill besöka den. Trevligt initiativ med fest för föräldrar och skolpersonal! Många trevliga människor, som vi lär känna mer och mer. En annan gång önskar jag slutet sällskap hela kvällen och fler dansglada bland oss.

Hemma hade de haft en supermysig kväll med spel och film.

Sofia, då får vi baka en godiskaka nästa gång du kommer hit :) . Vi längtar efter dig och snart ses vi!

Britt, håller med er om att vi verkligen inte såg Long Walk från rätt håll!! Jag såg att din kommentar kom med två gånger, men han inte göra något då, ska se om jag kan ta bort den ena nu. Konstigt att det blir sådär ibland. Kul att du är nöjd med skorna och har börjat använda dem! Jag hoppas fortfarande på att ta mig dit och köpa ett par till mig själv. Naturligtvis var chokladkakan Malins, ha ha! Små museum är ibland väldigt bra, stora kan bli så överväldigande.  Har inte använt duken alls, tänker vänta till något speciellt tillfälle och det dyker kanske upp snart. Nästa inlägg blir om Cliveden :) . Hörs snart för avstämning om semester!

Astrid, tack! Ja, det här med skoluniform har verkligen både för- och nackdelar. Själv har jag ingen stark känsla för att det ena är bättre än det andra, men frack, javisst är det storslaget, men som praktisk mamma är det svårt att inte tänka på hur det hämmar det lekande man önskar alla barn...
Vad bra att du också kollade upp ordet koncept! Du fick verkligen fram förklaringen! Det finns alltså två olika betydelser och det ena är inte en utveckling av den andra. TACK! Jag är inte onormalt duktig på svenska, men tycker verkligen att det är intressant att diskutera språk och hur det kan användas. Ser fram emot att läsa hos dig om tattoo.

Boktokig, ja frack till skolan varje dag, det skulle svenska skolbarn tycka var konstigt om de fick höra!! Windsor är en riktigt fin liten stad!  Vi får se hur det blir med de blå skorna... :)
Dahls böcker är verkligen utmärkta för högläsning!
Stort tack för info om kommentarerna!! Jag har inte tänkt på att den inställningen finns där. Har väl inte letat så noga heller.... men inte ramlat på den när jag gjort andra justeringar.

Anna F, hoppas på att få smaka citronkladdkaka när vi kommer någon gång eller få receptet! Det är duktigt av Sofia att börja simma redan! Fast ni har ju varit flitiga badhusbesökare. Kul! Har förstått från Britt att L är totalt orädd. Det är klart att Sofia ser fram emot skolstart, det är verkligen en stor grej och jag minns själv känslan. Det kommer att gå bra!
Jag är SÅÅÅÅÅ imponerad över att ni springer SÅ långt!! Verkligen jättebra och duktigt!! Bra att ha en kompis att sporras av och med.
Vi håller på med detaljplanering av sommaren, återkommer inom kort för att höra om ni är borta några längre sjok, så vi kan ta hänsyn till det i så fall. Vi hörs på mailen rörande det. Kram till hela familjen!

Kim, du är så välkommen :) !! Tycker det vore toppen om du fantiserade ihop en historia om England och åkte hit för research. Jag LOVAR att säga till om jag ramlar på en förläggare! Vem har gjort översättningen av boken? Skönt att höra att du är på bättringsvägen! Är det "På liv och död.." som ska komma ut först?
Rikard blev jätteglad för din feedback! Krigskatten av Roald Dahl känner jag inte till. Måste kolla den!

Hanneles bokparadis, vad lustigt att du precis sett Matilda-filmen. Visst är den härlig?!

Catharina, tror absolut det kunde vara en perfekt utflykt för er när ni kommer hit. Tack för mail! Återkommer.

Karin, ja för absolut upp Roald Dahl på listan. Jag rekommenderar varmt att du läser Häxorna för Malin.
OTROLIGT intressant det du skriver om L's blick. Oj oj, har inte tänkt på det (finns så mycket att tänka på inom det området just nu...), men tror du  har HELT rätt. Verkligen intressant, kommer tänka på det ett tag nu.
TACK för väldigt läsvärd kommentar om Koncept!! Som vanligt är du påläst och har mycket att komma med. Gillade verkligen att läsa det du skrev om "häftig" och "grymme". Måste ta upp det vid middagsbordet!

Nu ni är jag sen till ett överlämningsmöte! Ilar!
TACK för många intressanta och roliga kommentarer senaste dagarna!!

Ingrid

6 kommentarer:

Kim M. Kimselius sa...

Tack för att du tog mig med till takträdgården och festen. Försvinner bort i fantasin varje gång jag läser din blogg.
Min engelska väninna som bor i London och har doktorerat på Shakespeare har översatt boken. Så den borde vara bra, översättningen, eller hur?
Ja, På liv och död har gått iväg till tryck. Nu jobbar jag för fullt med På flykt från andra världskrigets skugga! Har du kikat in på Boudicas strid mot Romarna? Du kan läsa smakprov ur den på http://www.kimselius.se/Romarriket.html Det här är en bok som kommer att tilltala hela familjen och locka er till nya utflyktsmål runt England och ända upp till Skottland! Tror din syster har boken... Hör med henne!
Härligt att Rikard blev glad för min kommentar. Roald Dahl har skrivit MÅNGA jättebra böcker. Har en hel hög av hans böcker.
Rösten ännu bättre idag. Imorgon ska jag iväg och se om den klarar av att föreläsa fyra föreläsningar... De är förvarnade att jag kanske inte tar mig igenom alla föreläsningarna, men det är svårt att ändra tiderna... Håll tummarna!
Bra! Hojta till om du springer på en förläggare/redaktör!
Kram Kim

Karin sa...

Den där Ylva verkar ha dåligt inflytande över dig. Gissa vem som ska göra 15 fina glas chokladmousse till torsdagens LC-fest! Matilda hemklickad - Häxorna verkar lite för hemsk för min räddhare. Ska nog introducera Ronja Rövardotter eller kanske kanske Bröderna Lejonhjärta också.

Härligt att läsa om trädgårdsfesten! Klart att ni satt vi det trevligaste bordet - hade det inte varit det redan så hade du och Rikard sett till det :-)

Kram fr Karin

Anonym sa...

Ar man fran smaland sa ar man! Som vanligt nar det ar buffe passade jag pa att ata sa mycket som jag bara kunde och speciellt nar man pröjsat 60 pund;) Kram Ylva

Anonym sa...

Hej!
Jag vill bara säga att jag har en lös tand. Min första!
Sofia!

Boktokig sa...

Den där efterrättsbuffén hade jag gärna gått lös på! Älskar efterrätter!

Boktokig sa...

Ps. Kul att kunna hjälpa till. Ds.