onsdag 6 oktober 2010

Konfirmationshelg och PRIMARK

Jag tyckte den andra bloggbakgrunden gjorde texten lite svårläst, så nu prövar vi lite höstlöv ett tag istället :) .

Linnéa och jag hade en väldigt skön och mysig fredagkväll på tu man hand. Regnet ÖSTE verkligen ned hela dagen, så jag undrade i vilket tillstånd hon skulle vara efter fotbollen utomhus, men det hade blivit inställt och istället hade hon hängt med kompisar och de hade haft så kul.

Sedan var det dags för helg, som var L's första konfirmationshelg. De skulle träffas både lördag och söndag, så vi tog oss in med tunnelbanan till Svenska kyrkan. De båda tjejerna vi hört talas om vid inskrivningen har inte synts till, men däremot hade det tillkommit en annan tjej och tror ni inte hon också hette Linnéa! Hon var där med en killkompis. De har båda bott i England i hela sitt liv och har svenska mammor och jag tror bägge har engelska pappor. Vår L gillade den andra L jättemycket så det var ju tur.

Totalt är de alltså nio konfirmander på pappret nu, men de var bara sju på plats i lördags om jag förstod saken rätt. Den dagen lärde de känna varandra lite, blev väldigt imponerade av att få se hur kyrkorgeln fungerade, då de var där och tittade under ett dop. De fick någon bok och pratade om lite av varje.

Samtidigt tog jag mig till Harrod's där jag stämt träff med Malin och Lauras syskon och hennes mamma. Alla svenskar på plats i London verkade ha samlats där, för jag hörde svenskar prata runt mig överallt. Pernilla Wahlgren var också i London i slutet på förra veckan och jag förstod att hon upptäckt den nya skoavdelningen på Selfridges med 50 000 olika par skor!

Malin började med att vara otroligt besviken på mig för att jag inte tänkte köpa den hundvalp hon valt ut på Harrod's djuravdelningen. M är väldigt imponerad över att Harrod's var varuhuset där du kunde köpa allt, fanns det inte på Harrod's fanns det ingen annanstans heller. T o m tigrar kunde man ju köpa där...! Detta gäller nu inte längre, men p g a detta måste M alltid uppsöka djuravdelningen. Efter en del tårar och diskuterande om VARFÖR jag inte kunde köpa hundvalpen, så blev det en väldigt trevlig dag.

M fick välja var vi skulle äta lunch och vi hamnade på McDonalds.... Sedan hoppade vi över tunnelbanan och gick istället genom Hyde Park upp till Oxford Street. Malin har inte varit i parken på tre år, så det var kul och där var massor av folk och dammen var stor och folk åt, sprang, hade picnic, åkte rullskridskor, spelade fotboll osv osv, så som det ska vara.

När vi kom upp till Oxford Street fick vi se Londons senaste statytillskott "Horse by the water". DET var ett STORT hästhuvud:
Som Malin sa: Hur kan den hålla balansen?
Målet på Oxford Street var att besöka den omtalade billiga butiken PRIMARK som flera av barnens kompisar pratat om och som jag sett folk bära shoppingpåsar ifrån varje gång vi varit ute och handlat någonstans. Det är en irländsk butikskedja som växt sig stor på kort tid och butiken var STOOOOR. Och BILLIG! Tänk H&M och dela med minst hälften.

Det fanns nog 45 kassor och långa köer ringlade sig dit, men det gick ganska snabbt. Snabbt gick det däremot inte att komma in i provhytterna, kön dit var minst 30 meter, så jag sa till M att hon INTE fick köpa några byxor (det enda hon egentligen behöver pröva). I övrigt fick hon rätt fria händer för shopping. Det är inte så ofta mellanbarnet som är van att ärva får denna möjlighet, så hon var i sjunde himlen (allt gråt om hundvalp var som bortblåst). Långärmad randig tröja £2, snygga trosor + bygel bh £4,50, sexpack sockor till Johan £2,5, sparkdräktpyjamas i fleece för vuxna £6 osv. Det kostade INGENTING. Malin handlade massor och när jag betalade kostade allt £62. Att jämföras med den D&G-klänning för barn för £450 som jag nyss sett inne på Harrod's.... Det är inte utan att man undrar vilken fattig människa eller vilket barn som fått slita för att de ska få ihop den här budgeten...... L står nu på tur för att komma dit och handla hon också.
Japp, jag blev direkt attackerad för att jag tog foto!! Big NO NO!
Vi hann inom Marks&Spencer och fick tag i två par snygga jeans till M (där var kön endast 1 meter) samt några tröjor till. Därefter sms'ade L att de var klara 45 min tidigare med konfirmationsgänget så vi begav oss tillbaka till kyrkan. Hann inte med en bråkdel av den shopping vi trodde då M och jag skulle ha en HEL dag på stan för oss själva, men M var nöjd och det var ju bra.

M fick önska kvällsmat och det blev en av hennes favoriter, fiskgratäng. Det är det värsta Johan vet, så vi passade på när han inte var hemma.

Upp tidigt på söndagen, för då skulle konfirmanderna träffas kl 10. Denna dag ville inte tunnelbanorna alls det vi ville, man måste alltid ha marginal, för plötsligt är det något som är inställt. Såklart måste man hålla koll genom att kolla hemsidorna i förväg och det hade jag gjort, men det var inget inställt utan det var problem med vissa avgångar.... Lördag tog det 45 min att ta sig till kyrkan, söndag tog det 1,5 tim p g a att vi fick ta en tunnelbana som gick en annan väg. SÅ är det att leva i storstan (eller rättare sagt utanför storstaden, ha ha), allt har sina sidor.

På söndagen skulle konfirmanderna hjälpa till i gudstjänsten och satt tillsammans framme i kyrkan. L bar in ett stort ljus i processionen. Prästen sa att utomlands kan de göra lite som de vill, så de hade bytt nästa söndag och den i helgen, så vi firade Tacksägelsedagen redan nu :) . Söndagsskolebarnen satt på altarringen och bar fram några saker de var tacksamma för, som de gjort i lera. Dessa sattes på altaret. Vi sjöng "Jesus älskar alla barnen", "Huvud, axlar knä och tå", "Gud som haver" till "Blinka lilla stjärna"-melodin och några andra nya sånger med drag i. Kantorn är fantastisk! Efter gudstjänsten sa Malin "det var riktigt kul den här gången" och det säger väl en del om hur det var. Väldigt publikfriande för speciellt de yngre. Inklusive nattvard, som L tog för första gången och tyckte smakade illa, tog det 1 timme. Sedan var det kyrkkaffe med bullar, scones och kaka.

Sedan skulle konfimanderna träffas ett par timmar. Idag var det bara L och tre killar. Lite irriterande... De hade dock haft en mer intressant dag på söndagen, tyckte L efteråt. De har fått ett armband som jag tror heter frälsarkransen med olika pärlor som representerar olika saker och så ska de jobba med olika pärlor varje gång de ses. Denna gång handlade det om JAG pärlan. De ritade ett träd med målarfärg (nästan som ett släktträd), de skrev saker som gjorde dem glada och saker som gjorde dem oroliga. De gjorde en del andra övningar och pratade. Jag tror många konfirmationsgrupper hemma arbetar utifrån det här armbandet. Stämmer inte det, ni andra som vet?

M och jag tyckte inte det var lönt att åka in till centrum för ett par timmar, så vi stannade och gjorde lite engelska, löste några svenska grammtikkorsord, läste svenska tidningar samt spelade Cluedo.

tunnelbanan hem hoppade plötsligt Rikard och Johan på, som var tvungna att byta tåg på väg hem från flygplatsen! Jättekul att samlas hela familjen igen och de var SÅ glada!

Det var en rolig och bra helg i London, men det var väldigt jobbigt att inte få vara hemma alls och få något gjort i huset.

Hilde, THANK YOU for your fast and supersweet comment! I needed that. You are absolutely right. I might ask for some extra hugs and kisses from my family tonight... How was the farewell for Elaine? Did you get my e-mail Saturday?

Britt, åh vad bra att posten var så snabb!! Jag förstod från R att m o p's post också kom fram i tid. Det klart Johan ville ha fransbröd! Barn och fin mat har inte någon som helst tydlig korrelation! Jag lär nog aldrig tala som en infödd, men det är klart att jag lärt mig väldigt mycket engelska jämfört med vad jag kunde innan vi flyttade utomlands. Det är en mycket bra bonus! Jag tror inte L själv har någon som helst tanke på universitet, jag tror knappt jag nämnt för henne att mötet handlade om det... Vad rolig Johan var som bar på Sofia?! Jag trodde möjligen han skulle bära på Lina.
Du har rätt, jag brukar tänka positivt och det brukar inte vara svårt, för jag tycker att vi har det så bra. Allt fungerar fint, vi får uppleva mycket, barnen stortrivs i skolan och Rikard (sägar att han) trivs bra (!) på sitt jobb. Men det är väl helt ok att man någon gång blir galen, sedan får man bita ihop och komma igen, och igen :) . Idag är det "sol". Vi får besök och jag ska träffa de svenska mammorna som bor i området, för första gången. Hilde fick verkligen till det bra! Du är duktig på att lästa engelska!!

Karin, ja det är inte fel att få lite universitetsinformation i god tid, så hinner man smälta det och ta in lite i bakhuvudet och inte börja helt blank när det är dags på riktigt. Det där testet var ju intressant, jag gissar att det vanligaste svaret är "förstår vad jag säger, men utför bara det hon har lust med"... IDAG!!! :))

Astrid, ja DET vore ju kul om du kunde få med TOR hit! Kanske ska det till en pub för att lyckas med det :) . Kanske vet han några fina bilar man kan titta på också, så har han ju en fulländad resekombination.

Catharina, Tack!!

Kram alla, Ingrid

3 kommentarer:

Karin sa...

Så trevligt referat! Det där armbandet fick Julia också när hon läste och var väldigt fäst vid det; vad varje pärla innebar etc. Konfirmationstiden kan ju vara en väldigt fin tid med många stora frågor som ska avhandlas, som man inte alltid hinner med i vardagen.

Ja IDAG! Och IDAG har tågen till Kastrup redan varit avstängda några timmar och IDAG hotas det med terrordåd i allmänna kommunikationer och turistställen i London. Men jag är helt inriktad på att vi ska ses om bara några timmar.

Behöver jag tillägga att de redan vägda väskorna behövde packas om i morse?

Ses jättesnart!

Kram fr Karin

Anonym sa...

Ja, det är lite svårt att läsa med mörk bakgrund, så jag tycker det var bra att du bytte. Lilla Malin, ingen hundvalp... Det har det väl aldrig varit tal om? Det verkar för jobbigt, när ni bor utomlands, det går ju inte att resa hur som helst. Men lite nya kläder gör ju susen! Jag har bakat denna veckan, och i måndags var vi i Lätthult. Där hade ytterligare vildsvin varit framme. Me not like.
Märtha

Britt sa...

Hej Ingrid!
Det är bra med vit bakgrund.
Tänk så festligt att Rikard o Johan hoppade på samma tåg som ni befann er på.
Rikard berättade hur jobbigt det var när de skulle flyga hit med tåg som inte fungerade.
De hann precis i tid för incheckning.
Louise ska inte konfirmeras.
Jag talade i telefon med Malin och hon berättade om shoppingen och var så lycklig över allt hon hade köpt. Jag går gärna på Marks&Spencer.De ska ha fina underkläder enligt Femina. Kramar från Britt