fredag 15 oktober 2010

Med Sanna till London & Musei-rekommendation

Japp, nu har det blivit så att jag mest träffat svenskor här, men jag vet att det bor andra nationaliteter härikring också :) . Men varför gå över ån efter vatten ;-)) .

Det är i alla fall intressant eftersom det var det jag förutspådde när vi pratade med våra internationella vänner i Danmark...

Nåväl, som jag skrivit tidigare har det slumpat sig så att jag två gånger haft den stora glädjen att komma hem till Sanna som bor i en by ca 30 min från vår. De är en familj med två barn som går på en annan av ACS skolor och de har varit här sedan början på året. (Sa jag att hon var östgöte ;-) ?)

Snygga Supertrevliga Sanna
Jag gillade verkligen Sanna från första stund och i onsdags hade vi bestämt oss för att tillsammans åka in till London. Vi var båda upptagna på förmiddagen men vid lunch hade vi båda lyckats ta oss in och träffades på bokhandeln Foyles. En STOR butik med många våningar böcker. Där skulle man kunna spendera minst en halv dag! Jag hittade en del roliga böcker om London för barn och så hittade jag en massa annat som jag duktigt nog inte köpte. Stället ser inte mycket ut för världen från utsidan, men inuti är det alltså desto bättre.

Som ni ser täcker butiken en STOR del av kvarteret.
Många bokhandlar har ett café eller en restaurang, så även denna. Där åt vi lunch och tog båda en soppa. Jag som brukar älska soppa blev ganska besviken för den här var verkligen ingen höjdare, påminde nästan om dålig sjukhusmat, men vi hade trevligt ändå och pratade i mun på varandra.

Näpp, det här blev man inte glad över...
Sedan ställde vi kosan mot ett litet ställe, Sir John Soane's Museum, jag läst om i två av våra Londonguider. Så här beskrivs det i "Ta' med till London":
Bag en grönmalet dör....ligger et af Londons mest fascinerande gratis museer. (Ja, det är danska :) .)
Och i "Promenader i London":
Sir John Soane's Museum är ett av de mer stämningsfulla små museerna i London.

De kunde inte ha mer rätt. Mannen var arkitekt under slutet av 1700-talet till början på 1800-talet och har bl a ritat Bank of England. Detta är hans hem som han donerade för att det skulle bli ett museum efter hans död, med kravet att det skulle vara gratis inträde. Han gjorde det då hans fyra söner hade följande öden, två dog innan 6 månaders ålder, en dog i sjukdom då han var 37 år och den fjärde flippade ur och bedrog sina föräldrar och lurade dem på pengar...


Det GÅR inte att beskriva museet, det måste upplevas, så många märkliga saker, så många prång, väggar som kunde öppnas, en egytisk faraos SARKOFAG i källaren (tänk att man kunde köpa en sådan på den tiden!), hur många takkupoler med fönster som helst (Sanna undrade hur de fick dem täta, så det inte läckte in vatten på den exklusiva konsten). Rekommenderas!

Naturligtvis fick vi inte fotografera där inne men de här bilderna har jag hämtat på nätet och de gör inte rättvisa till upplevelsen, men en liten hint i alla fall.

Tydligen har de haft visningar av museumet med Candle light tema, det måste vara magiskt!
Bildkälla: http://www.culture24.org.uk/places+to+go/museums+at+night/art67312

Tänk att ha det så här inne där du BOR, inget är ändrat sedan han bodde där och detta måste varit ett av de första museierna i London, hur många museum fanns det 1837? Tror bara jag känner till British museum som är äldre.
Bildkälla: http://blog.londonconnection.com/?p=2799
Arkitekten himself
Bildkälla: http://www.visitthecity.co.uk/index.php/attractions/view/49/
När man går genom London hittar man alltid roliga skyltfönster och gator:

En käpp kanske?
Går det att se? Det speglade sig väldigt...
Klädaffären med skyltfönstret fullt av symaskiner.
Sicilian Avenue, nästan som att vara tillbaka i Milano med Anna...
Så var vi hungriga igen och Sanna har fått dille på Dim Sum, så vi tog oss till Chinatown där Sanna varit på en genuin billig och supergod restaurang. Själv minns jag de dumplings vi åt i Kina och tyckte väl de var rätt smaklösa. Nu beställde Sanna in diverse varianter och alla var SUPERGODA!!! Så det ska bli min nästa craving efter sushi, ha ha.

HUR kunde jag glömma fotografera den maten, MYCKET trevligare än soppan, måste slöat till i slutet på dagen...

Mätt (?, vet inte om Sanna verkligen blev mätt...) och nöjd gav sig Sanna hem till en sjuk son, medan jag stannade kvar en timme till i stan och gick till ännu en JÄTTEBOKHANDEL, Waterstone vid Picadilly, samt till National Geographic butiken. Jag fortsatte mitt letande efter en bra tebutik och fick tips om denna, men det var inte alls vad jag tänkt mig. Det lilla de hade i lösviktste, var inte vad jag hoppats på utan samma tradiga smaker som de brukar ha (english breakfast och earl grey).


By the way, det heter inte "loose tea" utan leaf tea, bara så ni vet, :))))))))))))))) .

Proppfull tunnelbana hem och möttes av Rikard och en Linnéa som just spelat fotbollsmatch som de förlorat, men hon var glad ändå. Hade fått tillbaka ett projekt i idrotten med betyg 10/10. Högst i klassen! Skryt skryt, ni vet att jag bara berättar när det går bra för barnen och kommer att hoppa över eventuella sämre resultat :) .

Hemma stod spagetti och köttfärssås färdigt på bordet, ganska långt från dim sum, men tänk vilken tur att jag har Rikard som sköter så mycket här hemma åt oss.

Astrid, TACK! Jag har ju bloggat länge nu och ändå har jag inte lärt mig extra finesser förrän nyss, så du har gott om tid på dig. Det verkar ju inte bättre än att de sparar på värmen, ha ha. De borde verkligen investera i en bastu för att kompensera. Hälsa Tor och säg att han ska skriva en hälsning här snart :) . Sköter de nya grannarna sig? ;-)

Anna, du får komma hit och vara lite Milano med mig!

Naemi, vad roligt att du fått tag i biljetter!! Vi glädjer oss!

Britt, välkommen hem! Jag har verkligen saknat dig här! Kram.

Karin D, "Fastbränd" skapade reaktioner, ska nog skriva om det jag med... ;-)

Ha en fin dag allihop!
Kram Ingrid

1 kommentar:

Karin sa...

Vad bra! Lite uppslag till nästa besök :-) Mmmm, skrattade för mig själv efter tunnsått med reaktioner på fylliga londonreportage med bilder, så efter en lite notis om Fastbränd tror jag att jag fick 5 kommentarer bara medan jag satt i tv-soffan en stund. Det gäller att lista ut vad man ska locka med :-) Duktiga, duktiga Linnéa - fortsätt att höja barnen till skyarna så är du i gott sällskap.

Kram fr Karin