torsdag 14 oktober 2010

Svensk Coffee Morning

SOM tiden flyger iväg!!

Som ni ser har jag istället för att uppdatera bloggen med nytt inlägg igår, så har jag istället uppdaterat med nytt utseende. Äntligen har vi fått in en header-bild som vi pratat om länge. Dessutom har jag hittat lite nya bakgrunder, så jag ska kunna variera mig lite. Nice. Jag har också gått igenom ALLA skrivna inlägg och satt etiketter på dem. De står under varje inlägg och är mest för min egen skull. Om jag vill läsa alla inlägg jag skrivit om "London" klickar jag på det och så kommer de upp. Eller kan det vara ett bra sätt att söka upp t ex alla "teatrar" vi sett här. Ni kan också klicka där om ni vill, men då måste ni hitta ett inlägg om det ni vill läsa om och det finns ingen sammanställning av mina etiketter som ni kan se. Så egentligen kan ni bara låtsas att de inte finns där, men nu vet ni vad det är om ni undrar.

Då jag gick igenom alla inläggen såg jag att jag inte skrivit om den svenska coffee morningen och insåg att den var samma dag som Karin kom och därmed föll bort ur minnet över helgen. Det kändes som om det var så mycket längre sedan....

Här kommer därför en liten sammanfattning av min utflykt i onsdags förra veckan.

Så fort jag träffat någon svensk här, har de direkt sagt "åh är du svensk, då måste du ju komma med i vår svenska coffee morning, du ska komma i kontakt med Kajsa". Alla är så vänliga, så innan jag hunnit göra något själv hade några förmedlat mitt namn till Kajsa och hon skrev och välkomnade mig hit. Hon berättade att de är ca 25-30 svenskor i det här området som träffas en gång i månaden för coffee morning hemma hos varandra (fungerar ungefär som våra coffee mornings i DK med undantaget att den man är hos bjuder på det man äter, så man behöver inte "bring a dish to share" vilket jag tycker är skönt, man gör allt en gång och njuter resten av året/åren). Sedan träffas en del av dem och går "organiserade" promenader och fikar, några andra träffas för filmkväll en gång per månad (i måndags såg de Mannen på taket med Carl-Gustav Lindstedt och hade skrattat åt hur osmarta poliserna var och att de inte hade några mobiler utan sprang in och ut i telefonkiosker :)) ), och så tror jag att de har en bokklubb också.

Den här gruppen glider lite ihop med SWEA, som jag tror att jag nämnt.... det är ett nätverk för svenska kvinnor i utlandet, som har en stor sektion i London, men störst är de nog i USA. Flera av kvinnorna i den här coffee morning gruppen är med i SWEA, men de flesta inte, eftersom träffarna hålls inne i London och vi med barn har svårt att hinna in dit om vi ska vara hemma innan barnen kommer hem från skolan. Men promenaderna hålls t ex som en del av SWEA.... Ja ja.

Förra veckans coffee morning hölls MÄRKLIGT NOG hemma hos östgötska Sanna! Samma tjej som jag var på möte hos för ett par veckor sedan med Svenska skolföreningen. Lustigt sammanträffande och lite komiskt. Hon bor ganska långt ifrån oss och det är det längsta från vårt område som några i gruppen bor, så de trodde inte så många skulle komma, men det var huset fullt :) .

Kajsa bjöd i alla fall in mig och erbjöd sig att hämta mig så vi kunde åka tillsammans. Det var jag väldigt tacksam för eftersom jag inte hade bil den dagen (R var ju på sin utbildning långt iväg) och så fick vi ju chansen att prata lite på vägen. Med i bilen var också en annan dam. Både hon och Kajsa är pensionärer och har bott i vår by i 20 år minst. De trivs SÅ bra. Och varje sommar åker de hem till sina sommarställen i Sverige. Många svenskar som bor här har sommarhus i Skanör, så det måste vara en STOR koloni med utlandssvenskar som träffas där varje år och det förklarar varför jag när jag flyttade till DK fick veta att det fanns en SWEA-grupp för hemvändande kvinnor, just där.

TYVÄRR har jag inga bilder från Coffee morningen, det kändes liksom inte rätt att sätta igång och knäppa loss där när jag var ny. Det var tjejer i alla åldrar, från ca 30-75 år. Ljudnivån var HÖG och det var ett enormt tjattrande. SÅ trevligt! Vi träffades kl 11 och nästan prick 13 gick alla hem, så det är väl ganska bra att de har en tid, så vet alla vad som gäller.

Nästa gång ska vi träffas i vår by hemma hos den amerikanska mamman som pratar perfekt svenska. Jag är jätteglad över den här gruppen, alla var så vänliga, roliga och trevliga. Det är kul med blandningen av folk i olika åldrar och att vi har bott här olika länge och är en blandning mellan de som bor här permanent och oss som är här mer tillfälligt.

Igår hade de en promenad som hade varit supertrevlig (jag var dock i London på andra äventyr) och på vägen hem förra veckan fick jag tips om en sak jag ska göra idag. Tänk vad ni har mycket spännande läsning att se fram emot :))) .

Karin D, ja jag var så glad att jag äntligen tog mig tid att sätta mig in lite mer i de tekniska finesserna här på bloggen. Nu håller jag på att förstå hur jag kan lägga upp mig som "följare" hos andra och det enda jag inte lyckas med är att få in en bild på mig själv....
Jag hade redan sett Katas videoinlägg :) , kan inte låta bli att titta in hos henne nu och följa efterdyningarna av Englandsresan.

Märtha, ja det var verkligen tur att det var en felskrivning, ha ha! Cupcakesen (svengelska) var faktiskt inte så stora, barnen klarade av att äta flera stycken... De blev så fina när de dekorerade alla olika, så skulle aldrig jag som är så praktisk kommit på att göra! Amerikaner pratar bara om cupcakes, för det vi kallar muffins, eller kanske säger vi muffins med glasyr... Deras muffins är ju mycket större och så är det nästan alltid något i dem, såsom chocolate chips eller nå't. Hur är det med Helen, hon hade inte skrivit något mer om resan på bloggen än? Gissar att hon är hemma igen och jobbar för fullt.
GRATTIS-hälsningar till KENT i efterskott! Jag var borta igår hela dagen så jag hann inte skriva det här då :) !! Hoppas att ni hade en bra dag och att vårt kort kom fram.

Ha en bra dag alla!
Ingrid

1 kommentar:

Karin sa...

Jag är impad! Ibland tänker jag "Nu är det läge att lägga till en ny kategori" men så tänker jag att då borde jag gå in och tagga om en massa gamla inlägg, och så händer det inte. Jag gillar annars det med Blogspot; att kunna tagga ett inlägg på flera kategorier.

Jag hade ju redan hört om coffee morningen... när du är lite mer varm i kläderna kan du ta med kameran men jag håller med om att man inte behöver göra det vid första tillfället.

Kram fr Karin

ps - reder du inte ut fotot får du fråga mig. jag kommer inte ihåg hur man gjorde = ett tecken på att det var enkelt! - ds