lördag 30 oktober 2010

Barn på promenadavstånd!

För några veckor sedan fick jag ett mail från en amerikansk familj som skulle flytta in nära oss. Det var ansvarig för välkomstkommittén på skolan som gett dem min mailadress. Vi visste att de var på ingång för vi har väntat på att de skulle åka med i vår skolbuss sedan augusti och vi hade på känn att de skulle bo i det aktuella huset som i princip ligger i andra änden av vår gata så det är inte fem minuters promenad från oss. Hittills har vi inte känt till någon annan som bor i Old Town så vi har glatt oss åt denna inflyttning.

Nu var de alltså på ingång och jag har mailat lite med dem och hälsat dem välkomna samt svarat på lite frågor och gett de tips jag kan efter den korta erfarenhet vi har. De kommer från Minnesota, men har varit utomlands en gång tidigare, i Frankrike då barnen var väldigt små. De har två flickor Rowan, 8 år, och Reese, 7 år. Båda föräldrarna ska jobba här med HR, så de har en nanny som ska ta hand om barnen efter skolan några timmar.

Första gången vi träffade tjejerna var på skolbussen i måndags. De var väldigt utåtriktade och glada. När jag senare fick veta att det var deras första besök på skolan, de har inte varit där och tittat innan (bara föräldrarna har varit där tidigare då de var över för att förbereda flytten) och de hade ingen vuxen med sig, så blev jag väldigt imponerad. Det gick uppenbarligen väldigt bra, för de var lika sprudlande glada när de kom med bussen på vägen hem. Tufft.

Innan mina föräldrar åkt i måndags fick jag mail av pappan som undrade om vi inte kunde gå ut i byn och äta middag en kväll i veckan för att lära känna varandra lite. Vanligtvis hade jag bjudit över dem till oss, men nu skulle ju min syster och hennes tjejer komma på torsdagen och med tanke på det är jag imponerad att vi lyckades klämma in en middag över huvud taget en av de två kvällar vi hade på oss, men det gjorde vi och det var toppen.

Vi hämtade onsdag kväll upp dem på vägen till italienska Pizza Express där vi bokat bord och där vi visste att alla stora och små skulle hitta något riktigt gott att äta. Rikard och Néa anlände lite senare eftersom hon hade fotboll och vi lovat köra hem min svenska kompis Ylvas flicka Vendela hem, då Ylva själv var i Sverige med deras yngsta flicka.

Familjen visade sig vara en trevlig bekantskap. Vi hade mycket att prata om och barnen tjattrade på i sin ände av bordet. Vi tycker deras tjejer påminner oss så mycket om de engelska systrarna Charlotte och Elinor på vår danska skola och om de svenska systrarna Emla och Mina. Två täta systrar med en klok, stark och utåtriktad storasyster och en glad, halvvild och spontan lillasyster. Johan berättade att han och Rowan ätit lunch tillsammans den dagen och "we shared thoughts with each other". Rowan går i en av de båda andra 3:orna på skolan, så de ses rätt mycket.

Dagen efter hade Kerstin och kusinerna anlänt, men efter skolan kom nannyn (som är en trevlig tjej med en son på 2-år), Rowan och Reese och ringde på vår dörr och undrade om Johan ville följa med dem till lekparken. SÅKLART han ville. Strax efter det gick de övriga fyra tjejerna här också dit och de hade haft så kul tillsammans allihop.

Igår fredag var jag med "gästerna" i London så vi hade frågat om de nya flickorna ville komma hit och leka efter skolan (Rikard var hemma då). Det ville de såklart och det hade gått toppenbra. Johan och Rowan har en perfekt personkemi. Reese hade varit mest med Malin. Då deras pappa kom för att hämta dem hade vi Londonbesökare kommit hem fem minuter tidigare och Rikard hade maten klar. Pappan hade med sig en flaska vin och vi vet inte riktigt varför... Reese sa "snälla snälla pappa kan vi inte stanna här och äta kvällsmat?". Hmmmm, det var aldrig riktigt aktuellt eller något vi föreslagit... men som tur var rann det ut i sanden för de skulle hem och det var vi tacksamma för, då vi faktiskt ville vara själva med våra släktingar som vi ändå inte träffar så ofta. Reese uttalande visar dock ganska tydligt hur vi uppfattat systrarnas personligheter so far, väldigt spontana och självständiga.

Vi är jätteglada för att de flyttat in och tror att vi kan få väldigt trevligt tillsammans. Det är så skönt med en kompis på nära håll som passar Johan, även om han behöver killkompisar också, men det ena utesluter ju inte det andra.

Foton på dessa nya vänner kommer säkert framöver, men är inte det första som passar sig vid nya bekantskaper.

Astrid, Telefon med stegräknare, så avancerat! Tufft att försöka gå lite längre varje dag, det kan ju bli hur långt som helst till slut :) . Jag tror egentligen det är mycket bättre att gå lite kortare under många år som du gör, än väldigt långt under ett par månader som mina föräldrar (framför allt min pappa).
Vi handlade faktiskt inte så mycket i affärerna, ibland är det ju faktiskt tillräckligt bara att gå runt och titta. Vilken jättebra idé med stavarna! Typiskt Tor och SÅ smart!

Britt, jepp, ingenjör blir han. :) Restaurang är bokad!

Märtha, Jag tror inte han blir slöjdlärare, men inte för att det inte är "lukrativt" (skrattade så när jag läste det) utan för att jag tror att han vill skapa mer inom ett bredare område. Dessutom tror jag inte han är pedagog nog för det.
Ja, var kommer energin i Motala ifrån.... gott om den finns det i alla fall.
Vi har jättetrevligt med Kerstin och flickorna. Redogörelse kommer i kommande inlägg.

Catharina, Hurra för Moa! Skönt med sovmorgon. Jag tycker du har klarat dig bra! Är L hemma igen?

Tillbaka till syster och resten av familjen!
Ingrid

4 kommentarer:

Karin sa...

Du är duktig som hinner blogga trots gäster! Kul med nya kompisar i närheten!

Snart matdags här - hämtmat...

Kram fr Karin

Britt sa...

Hej Ingrid!
Trodde inte att det fanns en ny kommentar. Jag tycker att ni ska ha det så bra med syster och kusiner.Idag har jag och Sofia varit på bio och sett Prinsessan Lilifee det rosa landet.Egentligen förskräcklig film men jag har inte varit med Sofia ensam på länge och det var så trevligt att få prata i lugn och ro med henne. Hon har så många tankar. Jag kommer ihåg när jag hämtade alla era barn i Dalby att du ibland sa att nu behöver t.ex Malin eller Johan vara ensam.Sofia sa, att när jag berättade att både vi och dem skulle flyga till England,-ska vi sälja vårt hus också?Nej.
Kramar från Britt

Catharina sa...

Hej Ingrid!

Idag fick jag en ännu längre sovmorgon (men det var välbehövligt då jag sovit väldigt dåligt några nätter) H sover alltid i pappas säng när han är iväg och imorse INNAN 07.00 kom lillaloppan insmygande och kröp ner. Men hon kan inte ligga stilla och vara tyst och somna om, hon viskar till mig och ligger och vrider och vänder på sig. Efter en stund så ber jag barnen gå till sina egna sänger... lillasyster (!) kommer in igen efter några minuter och frågar om dom får spela Wii... kl 7 på morgonen!!! Nä, inte förrän efter frukost... och då erbjuder dom givetvis sig att äta frukost själv. Jag säger att ok dom får äta frukost och kl 9 får dom börja spela. Jag tror dom höll det, men hade ingen koll eftersom jag somnade om och sov till 09.30. Så skönt!!! Så länge har jag inte sovit på jättelänge!

Idag har jag plockat undan och städat lite i huset eftersom en väninna kommer hit imorgon och jag har inte varit så flitigt på att hålla ordning här innan i veckan. Jag tänker bjuda henne på vin så att hon inte kan köra hem till Malmö imorgon kväll ;o) Det var ok med henne eftersom hon inte hade något inbokat på jobb på måndag förrän kl 14. Så i natt blir sista natten "själv". Käre maken kommer hem på måndag kväll (efter att han landat på morgonen och jobbat hela dagen...). Han ringde hem idag och berättade att dom har ca 30 grader varmt och att han inte hade någon användning för långkalsonger och annat som det stod på packlistan. STACKARE ;o) Dom hade långa dagar där, upp vid 04.30 för jakt som sen höll på hela dagen till ca 18.30. STACKARE ;o) Jaja nu kan han bocka av Sydafrika på sin vill-resa-till-ställe så slipper jag åka dit. Just nu är det inte något ställe som lockar mig. (Jag vet, jag är lite knäpp, men det bjuder jag på)

Låter jättetrevligt med lekkompisar nära. På vår gata bor nästan inte några barnfamiljer så barnen kan inte bara gå ut och knacka på hos någon kompis. Jag kan sakna det ibland och tycka det är lite skönt ibland... Men sedan ca 1 år tillbaka så har M börjat leka med en kompis två gator bort och dom har så smått börjat gå och cykla själv till varandra nu. Vi bor på små gator med lite trafik så därför vågar vi släppa ut dom själv. H har en del kompisar som bor inne på området "bredvid" vårt och det är gångstigar där så han cyklar också till kompisar själv ibland. Kompisen han leker med mest bor på landet, men dom är oftast här hos oss...

Jag är imponerad över att du hunnit blogga även om du har besök. Tack för det :o)

En väninna till mig behöver en kontorist på 50% året ut... jag har idag gått och funderat lite på om jag kanske ska jobba lite. Men samtidigt som det är lite lockande så är det ju december när ALLT händer och en massa ska fixas inför julen... Ska prata lite mer med henne om tider och dagar när det är aktuellt att vara på plats. Det är kanske inte lönt att ta mig till Malmö för halva dagar 5 dagar i veckan?!

Ha en fortsatt bra helg! Kram Catharina

Catharina sa...

Konstigt!!! Nu när jag skickat kommentaren så fick jag upp en felsida med meddelandet att sidan kan inte visas... och när jag går till din sida på nytt så finns kommentaren där ändå?!