tisdag 28 december 2010

Julklappsrim

Hej!

Vi firar jul och Linnéas födelsedag enligt konstens alla regler. Det är härligt att vara hemma och det känns nästan som om man inte bor borta i vanliga fall. I vissa avseenden har man säkert ändrats mycket, men i andra är man verkligen precis densamma. Dock var det lite kul när vi var på ett ställe där jag varit tusentals gånger förut och det bara plötsligt slog mig hur fult jag egentligen tyckte att det var. Plötsligt saknade jag vår engelska by jättemycket för där är verkligen inte fult utan jättemysigt med sina gamla hus.

Nåväl, strukturerade redogörelser för julhelgen blir det nog inte förrän vi är tillbaka i England igen, för det är svårt att hitta tid att skriva koncentrerat när vi är här, men lite lösryckta texter kommer kanske ibland i alla fall.

Idag är temat julklappsrim. Rimmar ni? I Rikards familj rimmar de till gröten, men på paketen rimmas det inte alls. När vi äter gröt, måste alla säga ett rim och ofta har några förberett sig hemma och tagit med ett rim, och några har googlat fram flera som de delar ut till behövande, även om det inte riktigt är sportsligt. Jag smet undan grötrimmet i år, så här kommer min avbön och ett rim:

Tomtegröt till alla gäster,
finns på släktens julefester,
stackars den som mandeln tar,
då sällskapet har jämna par.

När det gäller rim på klapparna rimmar mina föräldrar alltid. Inte på alla paket och mer på de vuxnas än på barnens, men alltid några rim till varje person. Det är ganska kul tycker jag. Själv är jag sällan ute i så god tid att jag hinner rimma på paketen, men in sista minuten brukar jag slänga ihop några få rim. I år körde jag en helt ny teknik, tvåordsrim. Det blev mer eller mindre krystat, men jag fick ihop ett antal:

Pingvin=Fin (Pyjamas till syster)
Slå=Nå (Telefon till mamma)
Flera=Mera (Assietter till servis)
Bok=Klok (Ja, det var för avslöjande!)
Klick≠Sprick (Fotkräm, ett av de bästa tycker jag, ha ha)
Mys≠Pys (TV-serie DVD-box)
Tjut=Njut (Bättre rödvin, tänk "rödvinstjut")
Skål=Mål (Servisdel)
Svårt=Hårt (Biografi om tuff balettkarriär)

Ja, ni ser hur lätt man kan göra det för sig och det blev ändå rätt kul :) .

Massor av fler julkort ramlade förstås in och nu kommer jag inte ihåg alla, men TACK Palmkvist, Andersson, Stockamöllan och Edgren! Dessutom har vi fått ett mystiskt till som vi absolut inte vet vem det är ifrån.... Märkligt!

Karin, tack för erbjudandet! Skulle gärna komma förbi, men denna omgång får jag inte alls till det, tyvärr! Jag har faktiskt inga andra betalkort just nu, så det får bli budgetliv nu... eller vanliga hederliga kontanter... Rikard har ett par andra kort och vi har beställt nytt till det som försvann.

Boktokig, som du sett var jag inte särskilt behjälplig med tips till er annandagsmiddag. Förlåt! Jag vet inte om jag hade haft så mycket att komma med ändå. Våra vänner hade några kokta päron till som var jättegoda. Rikards föräldrar brukar ha massor av goda tillbehör med brysselkål, rödkål, äpplen, gelé osv. Min pappa gör en himmelsk murkelsås till vår annandagskalkon och så brysselkål förstås. En av de bästa måltiderna på hela julen, även om jag gillar lutfisk jättemycket också. Hur gjorde ni till slut?
Så BRA att du hade kopior på en del foton och filmer!!! Jag håller med om att det måste vara sämsta tänkbara underbetyg till en bok att man inte minns något av den ens om man läser om den längre fram, ha ha.
Ja, vad gör man med så busiga ungar som bara slickar i sig glasyren på cup cakesen..... ibland låtsas man väl att man inte ser och ibland säger man att om de inte äter muffinsen också får de ingen cup cake alls ;)) . Man är ju inte mer än mamma, trots allt.

Britt, du hade förmodligen HELT rätt i det du skrev om värmen. När vi får räkningen ser vi varför det varit så varmt, ha ha ha! Hoppas ni har det bra?! Vilken TUR med timingen Daniel & Co hade! Snart kommer vi igen :) .

Catharina, vi brukar oftast gå på julottan, men eftersom L fyller år den dagen, får hon vara med och bestämma lite. I år blev det så sent på julafton att vi hoppade över det. Det bästa med julottan är när de slutar med "O Helga natt" (vet att den inte heter så) och man bara sitter där och ryser och myser och sedan åker hem och kryper ned i sängen igen. Fantastiskt!
Vi säger faktiskt hemma om både England och Sverige :) . Men riktiga hemma är förstås Sverige, men efter julen åker vi "hem till England"...

Anna, hoppas att ni klarar er undan med den sjuka ni haft och att inte fler blir dåliga!

Maria, vi har inte med ditt armband hem denna gång, men nästa gång R åker hem ska jag skicka med det med honom och be att han kör och lämnar det till dina föräldrar. För vi kan väl inte hoppas på ett nytt besök väldigt snart...?

Sängdags!!! Vi sover i stugan i trädgården. MYSIGT!
Ingrid

3 kommentarer:

Trogen läsare & kommenterare - var är de andra? sa...

Roligt med ett efterlängtat blogginlägg! Förstår att ni inte har tid att ses!! Men när helst du /ni har tid, vid valfritt Sverigebesök. Katarina BARA tjatar om London, så vem vet...

Vi rimmar förstås! Mina föräldrar, bröder, jag och de 2 stora tjejerna. Jag kunde tydligt märka att Malin ville spänna bågen nästa år! Peter rimmar sällan men roligt när han väl gör det. Hans föräldrar och bror rimmar inte. Vissa år har vi firat med min amerikanska svägerska och då har vi rimmat på engelska - en ny dimension!

Jag var lite sämre än vanligt på rim i år - ett gjorde jag samtidigt som jag räckte över paketet (ett par skidbyxor till Julia som ska på skidresa utan oss på sportlovet - inledningen är närmast stulen men slutet gillar jag):

***
Nu är det vinter
och skidan den slinter.
Nästa resa blir trist förstås,
för då åker du utan oss!

God Jul från Mamma & Pappa
***

Det blev glada skratt i alla fall.

Och till Kata hade jag ett där jag rimmade på "Katarina ylar" och "nya prylar" (en iPod Touch), men minns inte hela rimmet.

Astrid sa...

Hej Ingrid!
God fortsättning till er alla! Tack för ert trevliga julbrev!
Vilken bra idé med tvåordsrim, det skall jag komma ihåg till nästa jul!
Vi brukar ha rim i allafall barnen. I år hann vi inte riktigt med det. I stället blev det nödrim till alla de klappar som saknade rim. I all hast fick vi rimma på stående fot och mottagaren gissa innehållet i paketet. Det blev en del roliga skratt.
Ha, det så gott!

Boktokig sa...

Min mans föräldrar rimmar på julklapparna till jullunchen. Då brukar vi ge varandra någon liten sak och så sitter vi och försöker komma på vad det är. En i taget läser upp sitt rim och får öppna först då den gissat. den traditionen gjorde vi även sedan när vi var hos min mamma och pappa till jul. I år blev det inget med den eftersom vi inte hade några gäster på julafton. Det är kul med rim, men ack så svårt! Grötrim brukar vi aldrig göra och det är lite synd tycker jag. Den gamla traditionen skulle vara kul att ha i familjen.

Kalkonen... det blev kalkon med någon stuffing gjord på fläskfärs och diverse kryddor samt så stoppade vi in mandarinhalvor. Till åt vi hemmagjort potatismos och så hade min man gjort jättegod sås. Vi har fortfarande kalkon kvar, som ska bli pastarätt idag. Blev jättelyckat!