torsdag 16 december 2010

Skolans Charity

Här tar man julens budskap på stort allvar. Karl-Bertil Jonsson måste ha gjort en avstickare till England. Det finns knappt några julkort att köpa där inte en del av kostnaden går till välgörenhet. Igår fick vi mailjulkort från skolan där vi fick en julhälsning plus information om att skolan skänker £500 till välgörenhet, istället för att skicka ut julkort. Det låter mycket mer företag för oss, än skola. Kom på häromdagen att vi faktiskt inte vet vem som äger vår skola (har man ju järnkoll på hemma). Självklart är den privat, men är det en privatperson eller en större organisation... Ingen annan mamma jag frågade visste heller, men jag ska nog ta reda på det.

Eleverna engageras också i välgörenhetsprojekt. Middle och High school samlar in saker till unga hemlösa i England. MASSOR av konserver står i lådor och under granen på skolan, redo att sändas iväg. Även tvål, schampoo och andra hygienartiklar är insamlade. Vi fick veta av någon att hemlösa ofta önskar sig nya strumpor, så vi har köpt massor av sådana till män och kvinnor.

lower school har de en tradition att bjuda in ett till skolan närliggande äldreboende, på kaffe/te och kakor. Barnen sjunger för de äldre och umgås med dem, de får också julklappar (ca £10 per styck). Det som blir över i form av kakor och presenter skickas med pensionärerna, att ges till de som inte kan komma till skolan. Barnen gör julkort till gästerna och någon har varit med på skolan i 24 år och sparat alla sina julkort! Kakor och presenter står vi föräldrar för, såklart. Jag hade bakat två kladdkakor och köpt en present till en man (man ska skriva på paketet om det är till man, kvinna eller unisex). Blev LITE trött då jag hörde att Johan inte varit med och träffat gamlingarna eftersom bara en i varje klass fick gå dit......????

Kunde inte låta bli att maila sekreteraren och undra över detta för att förstå vad syftet med aktiviteten var. OM det är att göra något trevligt och bra för de äldre och det blir för många barn med alla, så tycker jag det är bättre att de gör det till en sak för t ex 4:orna och så får alla de vara med. OM det handlar om att lära barnen att dela med sig och hjälpa andra, så ger det ju inte något om de inte är där. Fick ett trevligt svar om att det är en tradition och att alla 4:orna hade varit där och sjungit, serverat och hjälpt till, i övriga klasser 0-3, hade en elev från varje klass deltagit. Ja ja, det låter väldigt egoistiskt, men eftersom jag bakat och köpt ett av de minst två paket per klass som skulle fixas och Johan visste det, så tyckte jag att det var synd att han inte fick vara med och dela och se glädjen hos gästerna. MEN eftersom många av dem inte ha något annat firande än detta, inga släktingar eller vänner som kommer till jul, så inser jag att vårt bidrag säkert ändå kom till stor glädje och vårt ego-perspektiv är av klart underordnad betydelse.

Över till fallet med NAGELLACKEN. Catharina har varit snäll och tagit reda på vad som gäller i alla fall i Sverige (och jag kommer att utgå från att det är detsamma här). Nagellacken ska inte smygas ner i hushållssoporna eller läggas i någon glasigloo. De ska lämnas in på bemannad återvinningsstation, farligt avfall. TACK Catharina!!

Tack för gulliga kommentarer kring mitt syskonskryt igår! Tror inte mitt inlägg har nått de uthängda objekten själva och det får mig att tänka på hur många det är som är omskrivna på nätet någonstans utan att veta det... Karin fortsatte med sitt syskonskryt på sin blogg idag och berättade om sin andra spännande bror som finansierade sina studier med pokerspel!, har följt en indisk guru, jobbat som jurist men nu utbildar sig till psykolog. Med mera. Verkligen ännu en spännande bror du har, Karin. Jag insåg när jag läste Karins blogg att ingen av syskonen gift sig med en svensk. Är inte det en lustig tillfällighet? Eller är det inte alls en slump. Sådant kan man fundera på samtidigt som man skriver sina sista julkort och bakar för glatta livet till skolan imorgon... :)

Britt, det ska bli UNDERBART att komma hem! Så mycket avkoppling tror jag inte på att det blir, men jag är säker på att vi inte ska behöva frysa i alla fall och det känns FANTASTISKT. Blir det för varmt kan vi gå omkring och njuta i bikini :) . Undrar om vi har några sådana med tomtar på, ha ha.
Jag kommer också ihåg när ni skrev om hur de minsta barnbarnen klädde granarna, du och Märtha! Ja, SÅ fort ett år går, men när man tänker tillbaka har en hel del hänt ändå.
Vi vill inte ha oväder när vi ska ut och resa...

Karin, jätterolig läsning om dina bröder! Jag förstår verkligen att du saknar dem av flera anledningar! Till exempel att barnen inte kan träffa sin lilla guilliga kusin så ofta. Det är trist.
Tack för tips! Du brukar alltid ha bra idéer. Den här gången har jag faktiskt gjort just det, som en temporär lösning och det skulle ta 24 timmar innan nytt minne frigavs. Det har dock gått mer än så utan att jag kan lägga in nya bilder... Irländaren kommer förhoppningsvis till undsättning idag :) .

Catharina, tack! Du, vill du skicka artikeln med post kan du göra det till någon vi ska besöka på jullovet, så behöver du inte skicka det ända hit. Är inte det bättre? Ska jag skicka en adress?
Så skönt att du är klar med julklappar och julkort! Vilken fantastisk frisör dina barn har!! Tänk att lösa buttra barns humör så smidigt. Hoppas du tog någon fin bild på Moa med din nya iPhone ;) . Och på Hugo med förstås. Vi har sett några avsnitt av "Så mycket bättre" och de har varit bra tycker vi med.

Baka, baka kaka, ska jag göra nu.
Ingrid

3 kommentarer:

Catharina sa...

Hej Ingrid!

Idag kunde jag logga inpå Kyrkans tidning, men det går inte att skicka iväg artikeln... Du väljer själv var jag ska skicka artikeln... Vill du ha den till Sverige kan du maila en adress, annars skickar jag den till London.

Idag vräker snön ner och det blåser massor, så snön driver omkring. Jag tänkte köra och fixa julklapp till Moas lärare idag, men den lilla butiken ligger på landet så det får jag nog vänta med... Jag har alltid Radio Malmöhus igång när jag är hemma och dom varnar hela tiden för att ge sig ut och det har hänt en massa olyckor på vägen mellan Malmö och Landskrona. Skönt att inte vara beroende av pendlande!

Lars är ute på nån informationsturné med jobbet och idag är han i Kalmar och Karlskrona och kör vidare för övernattning i Växjö inatt. Han körde redan igår kväll för att slippa köra hemifrån supertidigt idag. Och han resonarar på samma sätt ikväll... Imorgon är det Växjö och Halmstad och jag håller tummarna för att det är bättre väder imorgon!

Idag har jag försökt få lite ordning på allt jag köpte igår (Hugo är ju vaken hur länge somhelst och eftersom han brukar sova i Lars säng när han är iväg så vågade jag inte gå in i klädkammaren och börja fixa med det igår kväll).
Sen ska jag plocka fram mina tomtar, som jag älskar och skulle ha gjort i helgen som var, men den helgen bara försvann... precis som denna veckan gjort. Jag har fått en massa nya tomtar av en av mina mostrar och dom var så himla fina! Dom står redan uppställda!
Förra året fick jag en jättefin julkrubba av henne och den ska också fram idag.

Nu i helgen är det dags att åka och hugga julgran. Vi hoppas att det finns någon fin kvar trots att vi är lite sent ute... det skulle vi också gjort förra helgen...

Mot tomtarna... som kommit ner från loftet :o)

Kram Catharina

Britt sa...

Heja Ingrid!
Det är klart man ska veta vem som äger skolan och det är rätt som du skriver att här vet vi vem som äger den.Berätta när du vet.Idag är det ett förfärligt oväder och jag tänkte att det är tur att jag inte ska köra till Dalby och hämta barnbarn. Det har varit 2 vintrar nu med mycket snö.
Jag är så nöjd.Har köpt alla julklappar och skrivit alla julkort och julpyntat. Imorgon ska vi julhandla det som går.
Vi ska inte ha lutfisk på julaftonskvällen men jag vet att du tycker om lutfisk så jag tänkte att vi tar det till lunch. De som vill.
Kramar från Britt

Anonym sa...

Hej!
Måste bara berätta att Helen har landat och är i Malmö nu. Vi var lite oroliga, för det har ju både blåst och snöat, men tydligen var det inga problem på Kastrup. Hon kommer till Växjö på söndag, hon har så mycket att göra i Malmö och så många kompisar att träffa. Edvin har fått ett mindre gips och har varit på dagis idag. Jag har lite ont i ryggen den här veckan, men jag har lyckats knätorka sovrummen och känner mig nöjd med det. Frågan är väl om det går att hitta en julgran under all snö i Lätthult? Ja, tänk vad de hittar på i er skola, det är ju inte bara eleverna de sätter i arbete. Det blir nog mysigt att komma hem ett tag! Kram! Märtha