onsdag 15 december 2010

Syskonskryt

Rikard drog till Irland och lämnade mig med fortsatt bildkrångel :) . Trots att jag nu slängt bilder i Picassa, kan jag ändå inte fylla på med nya. Irriterande. Ni får nöja er med text så länge.

Karin brukar heja på mig när jag skryter om våra barn och jag håller med henne, det är helt ok att göra det. Kanske inte alltid så roligt att läsa för andra, men de flesta står ut och vet att man kan hoppa över det om det blir för mycket. Nåväl, idag ägnade sig Karin åt syskonskryt för omväxlings skull (hennes inläggs huvudsyfte var inte syskonskryt utan det kom med som en del av ett större inlägg). Hennes bror är schackmästare (har vunnit både SM och EM) och hyllad författare (schackböcker). Hur coolt är inte det? Tänk att kunna försörja sig på att spela schack!

Alla som har syskon (och överlevt mer eller mindre bråkig/tjafsig barndom) eller är förälder till flera barn, tycker nog att det är en gåva med syskon. De flesta syskon är ganska olika varandra och skulle säkerligen inte stått varandra nära om de inte varit just syskon, men det i sig, att stå nära någon som inte är precis som en själv, är lärorikt och värdefullt. Därför tycker jag att vi på alla bloggar idag kan ha en syskonhyllardag :) .

Jag älskar mina systrar. Vi är väldigt olika varandra, men jag är verkligen stolt över dem båda. Jag är det stackars mellanbarnet, som aldrig behövt vara "stackars" utan har haft det väldigt bra. Min storasyster Marit är otroligt språkbegåvad och läser böcker fortare än någon annan jag känner. Jag kommer ihåg när vi var barn och hon läste hela Ronja Rövardotter under ett bad en kväll. Mamma var förbluffad och "förhörde" henne på ett antal detaljer och syster yster kunde varenda en, t o m färger på kläder som nämnts! Marit är bibliotikarie och för mig som är både boktokig och älskar bibliotek, så tycker jag att det ger mig lite extra pondus när jag kommer till ett bibliotek och diskuterar böcker. Min storasyster är också bra på att göra saker hon inte kan, har hon bestämt sig för en sak så gör hon det. Modigt!

Min lillasyster Kerstin är, förutom en fantastisk mamma med outtröttlig energi och enorm fantasi, dessutom fabrikschef på Absolut. Inte EN ENDA Absolut flaska står på Systembolaget, Hamburgs flygplats eller en bar i New York, utan att ha passerat hennes vakande öga. Hon är perfektionist och har mer koll än hon behöver. Hon har varit med och utvecklat många av de limited edition versioner av Absolut som funnits de senaste 10 åren och framför allt har hon sett till att ha en fabrik som gjort alla MÖJLIGA specialflaskor och förpackningar som jag bara kunde drömma om att vår fabrik skulle kunna/vilja göra för saftflaskor! Att hon är en väldigt uppskattad chef dessutom vet jag också, förmodligen den bästa de flesta medarbetarna haft.

När man gifter sig får man ofta några nya syskon på köpet. Så tycker i alla fall jag att det är. Rikard har en bror, Daniel, och efter många år tillsammans har han blivit lite som en bror för mig också. Speciellt positivt med tanke på att jag inte har några egna bröder. Så i mitt syskonskrytinlägg, räknas Daniel som min bror idag :) . Han är mycket företagssam! Han får saker gjorda och när de inte blir gjorda eller om de blir FELaktigt gjorda ser han till att få dem tillrättade. Daniel (och hans fru Anna) skaffar sig vackra och praktiskt inredda hem på nolltid (något att verkligen skryta över när man själv inte lyckas packa upp sina kartonger på ett halvår). Daniel (som likt sin bror är en rolig och engagerad pappa) jobbar med marknadsföring och försäljning i läkemedelsbranschen. Utan att vara utbildad inom området har han visat sig ha en sällsynt talang och naturbegåvning på områdena, vilket jag som själv är i branschen sett och förstått vid ett flertal tillfällen. Därför har han förstås också vunnit massor av säljtävlingar.

Förstår ni hur stolt JAG är över mina syskon?! Pussar och Kramar till dem alla tre!

Självklart är inte alla syskonrelationer rosenröda. En av mina bästa vänner under universitetstiden sa en gång att "det finns inget som säger att man måste älska varandra bara för att man är syskon". Det är klokt. Där skiljer sig inte syskonrelationer från andra relationer. Om dessa tar mer energi än de ger, sårar mer än de lyfter samt rör upp mer än de lugnar, DÅ är det bättre att parkera det umgänget. Självklart är det svårare att ta avstånd från ett syskon än från vänner, det finns ju mer som knyter syskon samman, såsom övriga familjeband och en gemensam historia, men vi är inte mer än människor och blodsband är ingen garanti för lycka. En av mina tidigare kollegor hade helt brutit relationen till sitt enda syskon och hon mådde verkligen så mycket bättre efter det, så livet är inte alltid lätt, men vi måste lära oss att navigera fram efter bästa förmåga.

Detta är mitt bidrag till syskontankar idag. :)

Karin, SÅ roligt när du skrev om vad om kan hamna i SPAM-filtren. Tänkte ju inte alls på att mitt SUCK helt säkert skulle fastnat i "the F-word" kontrollen. Våra barn pratar vördnadsfullt om "the F-word" som man ABSOLUT inte får säga. Vi svenskar är nog väldigt nonchalanta med att använda det ibland, men bland de engelsktalande vi träffar är det SÅ fult. Tyckte därför det var så kul när Lasse Berghagen lite "coolt" började använda det hej vilt i TV-programmet "Så mycket bättre" :) . Vad duktig du är som ligger så bra till inför julen!

Tara, thanks for your e-mails! Haven't figured out the problem yet, but haven't had time to study it that much either. Hope you are doing fine and have had time to recover after the weekend :) .

Boktokig, våra barn brukar alltid lussa för oss hemma på morgonen, både när vi bodde i Sverige och nu här är det ännu viktigare, när de inte får lussa på något annat sätt. Hamburg var toppen och jag har ju tänkt skriva om det här, men vill helst kunna göra det i kombination med foton... har lite problem med det nu. Får därför bli lite filosofiska reflektioner istället, det är dock ganska kul det med och något jag inte haft så mycket utrymme för här på bloggen i höst då så mycket hänt runt om oss som jag beskrivit istället.
Det är intressant med betyg och såklart är det riktigt att låta magkänslan styra, för ibland kan man inte ta på den och en skriftlig beskrivning säger något helt annat än vad ett sifferbetyg sedan visar...
Det är en gåva att kunna läsa snabbt :) ! Idag är jag Mystery Reader i Johans klass...

Britt, jag tror vi förstår varandra HELT och fullt när det gäller frustrationen över tekniska problem :) . Byta mailadress är också ett sådant där typiskt nödvändigt ont ibland som är SÅ jobbigt. Det är VERKLIGEN tur att jag är gift med en tekniker, men det gör säkert också till viss del att jag inte försöker tillräckligt mycket själv...
Jag förstår att de var söta på Bullen! Tog ni lite fotografier? Då kan vi få se när vi kommer hem.
Le Miserable är en av mina favoritmusikaler, har sett den här i London för flera år sedan. Det blir en upplevelse! Men det är otroligt att alla biljetter tar slut så snabbt! När du ändå var ute i så god tid. Nästan irriterande, det måste vara bussbolag och liknande som köper upp dem. Fy! Bra att ni fick i alla fall.
Hittills säger L att det gått bra på alla proven...

Catharina, TACK för att du kollat upp det med nagellacken!! Du är väl en stjärna! Du ser, FARLIGT AVFALL, jag kände på mig att man inte bör smyga ner dem i soppåsen!! Det gäller säkert samma sak här.
Jag tycker absolut barnen är lika dig, speciellt Moa. Men du och Lars har nog äktenskapstycke dessutom. Precis som du skriver om kyrkan, så tror jag det är jätteviktig att ha ett sammanhang att höra till, även när man är hemma. Här blir det skolföräldrarna som fyller den funktionen. TUR att de finns :) ! Tack för din support!
Matkorg tycker jag är en PERFEKT julklapp! Skulle jag också uppskatta, så det var ett superbra val!

Idag ska jag till skolan och vara Mysery Reader i Johans klass, så nu måste jag skynda igen :) .

Kram tills vi hörs!
Ingrid

2 kommentarer:

Karin sa...

Jättetrevligt inlägg! Glad att jag kunde inspirera! Jag tycker att ALLA ska hylla sina syskon för trots allt är det de som är vår länk till barndomen, som var våra likar när vi växte upp. Jag sörjer mina syskon som är så långt borta.

Kram fr Karin

ps - kan du inte deleata lite gamla bilder på Picasa? (inte för att jag vet hur det funkar - bara gissar) - ds

Catharina sa...

Hej Ingrid!

Håller med Karin... detta var ett mycket trevligt inlägg! Detta också!!

Jag har försökt komma åt artikeln om kyrkan i London... hittills utan att lyckas, så den kommer eventuellt med posten istället ;o)

Har haft en lyckad dag på Burlövs center idag, och nu är alla "mina" julklappar fixade. Och nu är alla julkorten klara, så dom åker på lådan imorgon. Imorgon ska tomtarna fram... om jag hinner.

Barnen har varit hos frisören idag. Hon hade nog inte mycket att göra, för när Moa var klar så plattade hon hela hennes hår och det är en helt annan tös med rakt hår. Jättesöt! vilken tur för mig att jag köpt alla julklappar för annars hade det väl blivit en plattång ;o)
Hugo ville inte bli klippt och var lite sur när han satt i stolen. När han var klar så tog hon gele eller vax eller nåt i hans hår och visade först hur han kunde lägga det till sidan (kanske nåt som är inne nu, vad vet jag?!) och sen kammade hon det bakåt i Prins Daniel-look. Det är tydligen väldigt inne i Stockholm nu att alla ska ha samma frisyr som honom. Nu går Hugo här hemma med sträck rygg och känner sig som Prins Daniel ;o) tänk vad lite som behövs för att få ett barn på bra humör igen!
Priset för barnens klippning blev 500 kr idag.

Har ni tittat på Så mycket bättre? Det har helt klart varit ett favoritprogram för mig!

Nu ska jag och Moa titta på Halvåtta hos mig, hennes favoritprogram (?!?!) och sen ska hon i säng... Lars sitter just nu i bilen på väg till kalmar där han ska sova inatt för möte där imorgon bitti. Dom har lovat busväder här imorgon och för att han skulle slippa stiga upp och köra kl 5 imorgon så valde han att köra ikväll. Imorgon kör han vidare till Växjö för möte där och i Halmstad på fredag...

Morgondagens uppgift för denna hemmafru är att fixa present till Moas lärare... det är ju sånt klassmammor gör! Sen är det lunch i församlingshemmet... och fika hos en väninna på eftermiddagen... och sen hem för snabb kvällsmat och sen är jag kyrkvärd på kvällen. Oj, det var mer än en uppgift... jaja det blir nog bra ;o)

Kram Catharina