fredag 3 september 2010

Andra skolveckan - Mycket Sport - New Student Survival Kit

Ja, nu blir det inte dagrapporter från skolan längre, nu blir det en veckorapport :-) . Allt går fortsatt bra. Alla barnen trivs verkligen i skolan och även om vi hade höga förväntningar på skolan så vågade jag inte hoppas på att det skulle gå så smidigt och vara så roligt för alla tre barnen på en gång. Det känns fantastiskt.

Den här veckan har det varit "Try outs" för Middle och High schools sporter. De har tre sportblock under året med tre olika sporter de kan välja på i varje block. Detta är helt frivilligt, men mycket populärt. Det kostar inget och påminner mycket om det man sett från amerikanska filmer, ni vet hur varje skola har sitt eget fotbollslag, basketlag, simteam etc. De tränar efter skolan och har matcher ibland på helgerna.

I första blocket kan de välja på fotboll, volleyboll eller cross country. För de båda första är det try outs, d v s att man går dit och visar vad man kan och sedan delas man in i A eller B-laget. De flesta är i B-laget. Det är möjligt att göra mer än en sport, men jag vet inte hur de skulle kunna hinna med det. Sedan tävlar lagen mot andra internationella skolor häromkring och så reser de utomlands och spelar en omgång ibland. Något lag ska till Kairo och något till Aten i det här blocket. Dessa resor måste vi betala för.

Malin anmälde sig till volleyboll och tyckte det var jättekul. Hon är med i B-laget och de ska träna efter skolan på tisdagar och torsdagar. Vi måste köpa knäskydd till henne och redan nästa vecka har hon sin första match mot en av ACS andra skolor (de har tre, som alla ligger utanför London).

Linnéa vill inte spela volleyboll för hon tycker det gör så ont på armarna när de slår (det tycker M också, men tränarna har lovat att det kommer göra mindre ont när de lär sig). Istället valde L Cross Country. Jag hade inte lyckats hitta information om ifall det var någon try out där (det var det inte, utan det gällde bara lagsporterna), men i onsdags sa jag åt henne att prata med någon och ta reda på hur det funkade med den träningen. Det gjorde hon och då var den första träningen just den dagen och inte hade hon några träningskläder med sig, men hon hängde på i skolkläderna och sprang i sina Converse-skor. Det var INGEN glad tjej jag fick hem den dagen (det hade varit busstrul också, men det tar jag i ett annat inlägg). De hade sprungit och sprungit och sprungit. Linnéa sa att hon var HELT utmattad. Det var en dansk tjej med, som L pratat med innan och hon hade sagt att "enda fördelen med det här är ju att man kommer att bli superfit" och efter att ha läst medföljande brev från tränaren kan jag bara hålla med.

För det första hade vi ju inte riktigt koll på vad det här var för en sport. Det är bara löpning, vi trodde på olika sorters träning ute typ cykling, orientering, vandringar etc. De ska träna mån och fre kl 3.10-5.50 och en timme kortare på onsdagar. Jag citerar lärarens brev här : "To really see great improvements in running some extra time will need to be put in by the student at home. Easy runs and/or strength training on Tuesday and Thursday is highly recommended. Also we will have extra races and practises on Saturdays for those that can attend. The Saturday meets will go from 9AM until 2 PM."  !!!!!!!!

Linnéa ville inte fortsätta med den sporten och jag förstår henne! Vi tycker inte hon behöver springa i flera timmar 6 dagar i veckan. Med tanke på ALLA andra aktiviteter plus läxor som skolan har så förstår jag inte ens varför de har en så tidskrävande sport. De ska ju kunna göra andra saker också. Jag har mailat tränaren som tyckte L var så duktig på att springa, trots att hon inte ens hade riktig utrustning och hon skulle gärna se att L fortsatt, men nix vi har bestämt oss.

Så då var det ju bara fotboll kvar. Det har inte varit en sport för L tidigare och jag var inte så pigg på det då jag verkligen inte har lust att köpa fotbollsskor för massa pengar för ett par månaders träning, men vad göra???!! Idag gick L dit för en första fotbollsträning (try outs hade redan varit) och det hade gått bra. Hon är i B-laget och säger att de ska åka till Paris! i oktober.... Hon tyckte det var kul och som några av er sett har jag efterlyst fotbollsskor och tror att vi kanske fått napp av hennes kompis hemma där Rikard som TUR är råkar vara JUST nu.

Lower school har inte sporter på det här viset. De erbjuds annan sorts träning efter skolan tisdag och/eller torsdag, men det kostar ganska mycket pengar. På tisdagar kan de vara med i Chips (Children in Progress) som är en dans, musik och dramagrupp som jobbar fram en föreställning som vi får se i slutet av perioden. Senaste gångerna har de gjort Mary Poppins och Grease. På torsdagarna är det någon sportgrupp där de ska på pröva på 18 olika sporter såsom Golf, Lacrosse, Unihoc, Tag Rugby, Speed Stacking och Netball. Fattar ni! Det här är min vardag, jag vet inte vad hälften av det här är för sporter, men egentligen kan jag bara strunta i det. Barnen får pröva roliga sporter och har säkert kul... Fast jag kan inte låta bli och googla dem och Unihoc verkar vara innebandy! Kanske ni visste allihop... Och om nu netball är samma sak som basket, varför inte skriva det????!!!!

Igår var jag också på den lokala tennisklubben i byn och skrev in Linnéa och Johan för träning där en gång i veckan. Efter att ha haft 14-16 aktiviteter per vecka har vi nästan bestämt oss för att lägga ner allihop, men L vill verkligen fortsätta spela tennis och Johan frågade plötsligt i veckan om han inte skulle göra någon sport, så det är nog det här det får bli. Ni förstår vad lugnt det blir för mig! Långa skoldagar och två aktiviteter nära hemmet. That's it! L börjar imorgon, ska bli spännande att se om hon är i en grupp på rätt nivå.

Själva skolan har börjat komma igång med läxor. Det är lagom mycket och barnen är än så länge entusiastiska över allt. Jag fixar inte att hjälpa dem med spanskan och L's kemi börjar bli lite avancerad och inget jag kan hjälpa henne med utan att jag sätter mig ner och sätter mig in i vad det handlar om.

Malin och Johan har kommit igång med extra engelskan och har toppenlärare. Johan ska över helgen göra ett miniprojekt där han beskriver sin resa till England, var han bodde innan, vad som hände under vägen från att vi bestämde oss för att flytta hit till det att han var på plats.

Linnéa fick göra en kul övning i klassen på engelska idag. Alla gick ut och så gjorde läraren en skala på gräset med Högt, Mittemellan, Lågt och så sa hon olika saker som "snäll", "självförtroende", "sportig" osv och så skulle de ställa sig längs med linjen efter hur de bedömde sig själva.

Malin älskar Art där de gör en fin konstbok och Music Technology där de ska skapa musik med hjälp av datorer. I idrotten har de gymnastik just nu och ska lära sig ett litet friståendeprogram som de ska bedömas på och så ska de sätta ihop ett eget program bestående av 12 olika slags övningar och betygssätts både på komposition och utförande.

Jag vet att detta börjar bli långt pappa, men jag måste bara berätta att Johan fick hem en kul sak idag inför helgen. Jag tycker det är ett fantastiskt exempel på hur otroligt skickliga de är på att ta hand om nya elever.
I en pappersbag låg två små papper och en del saker. På det ena pappret stod det "Welcome!" och så stod det hur man kunde känna sig när man börjar på en ny skola (nervös, hjälplös, utanför) och vad man kunde göra om man känner så (luta sig tillbaka, observera och bara ta in, vara sig själv, vara vänlig, samarbeta, be om hjälp, prata med en lärare när man vill och behöver).
På den andra lappen stod det "New Student Survival Kit" och att det kan vara tufft att börja på en ny skola men i den här bagen fanns saker för att klara sig igenom starten. Bland annat fanns det några chokladmynt för att de skulle förstå hur värdefulla de är. Ett suddigum för att påminna om att alla gör fel, att det är ok och att det är så vi lär oss. Ett godis som heter Hershey's Hug, för de tillfällen du bara behöver en kram. Ett Smiley klistermärke för att påminna dig om att le och tänka positivt. Ett gummiband för att påminna dig om att vara flexibel när allt inte går som du tänkt. ÄR inte detta helt underbart?!!!

Ok, jag slutar nu pappa :-) .

Nej, en sak till. Jag vill verkligen ge en ELOGE till skolans personal. Det måste jobba ENORMT mycket. Jag vet att många lärare gör det, men under skolstarten här måste det har varit exceptionellt. De har varit där på helger och sena eftermiddagar. Idag fick jag ett personligt mail från Linnéas rektor (en fråga Rikard ställt som besvarades), sänt kl 6.24 imorse. Under förmiddagen tackade jag henne och 17.30 fick jag ett nytt mail från henne om att hon var glad att jag var nöjd och att det ordnat sig. Jag vet inte om mitt mail i morse var hennes första idag och inte om det jag fick halv sex var det sista...., men en lång arbetsdag på fredagen är det ju i alla fall.

Naemi, Tusen Tack för att du letat upp skor till L!!! Låt oss planera för en resa hit för dig så fort som möjligt! Jag har massor av Ben&Jerrys som väntar på dig och som du hörde har L nu hittat en butik specialiserad på Manga. Vad väntar ni på ;-)) ?

Karin D, wow Julia har järnkoll! Det beror ju så mycket på trafik och transportmedel. Vi stämmer av mer efter helgen.

Britt, ja det är nog bara vi skandinaver som är sådana hemmamurvlar, i många andra länder träffas man ju inte hemma hos varandra utan ute på restauranger o dyl. Jag tror inte du hinner shoppa kläder här, det kommer vara så mycket annat du vill göra och se....
Ränderna går inte ut SÅ snabbt, vi känner oss ännu mycket mer danska än engelska i alla fall, fast mest är vi svenskar :-) ! Vill gärna läsa artikeln!

Märtha, NUUUUUU fattar jag. OCH skrattar. Vilket bry jag orsakat dig! Tigweh är INGENTING. Jag kom inte på vad det tredje var och skrev bara dit lite bokstäver för att byta ut när jag frågat Malin, men så har jag tydligen glömt bort det. Sorry! Det skulle ändrats till "Jag har haft 19 fiskar."
Nej förresten, nu har jag kollat det..... i min dator är det ändrat.... så det verkar som jag kom ihåg det i alla fall... är det inte ändrat hos dig? Kram och Tigweh på dig!

Kram Ingrid

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, sa jag inte att eng lärare är duktiga och engagerade? Tack för tigweh-föklaringen! Jag hade snart blivit tokig, om du inte svarat. Själv lutade jag åt att det var ett slangord för ungdomar, och att det inte hunnit in i mitt lexikon...
Idag har Helen ringt. Hon och Martin ska till Fiji några dagar i slutet av sept. Sen kommer hon hem till jul, hon reser 28 dec till Vietnam, där Martin och hon ska sammanstråla. I mitten av januari kommer de hem till Australien. Är ni lika varandra eller???? Puh!!Idag hade hon en konsert med sin kör. Vi har varit och tittat på Angelicka Bengtsson, vår nya stjärna i stavhopp, ungdoms-OS-guldmedaljör från Väckelsång söder om Växjö. Det var intill domkyrkan, som hade en speciell dag. Vi lyssnade på en kort orgelkonsert också och fikade. Jag gillar kyrkoorglar och det var TRE som spelade i var sitt hörn i kyrkan.
Kram! Märtha

Britt sa...

Hej!
Så skönt att ni inte ska ha så många aktiviteter för barnen utöver vad de har i skolan.
Linnea ett så klokt beslut av dig att inte springa i flera timmar så många dagar i veckan.
Roligt att ni trivs i skolan och att allt är bra.
Ingrid jag måste få lite tid till att shoppa.
Kramar från Farmor

naemi sa...

Hej!!
Jag vet!!:D kan inte Linnéa skicka ett mejl om vilka helger det passar för er att jag kommer?!

Haha!! :) vilken Ben and Jerry's sort är godast? ;)

Hoppas skorna passar!