torsdag 30 september 2010

Grace Kelly på V&A

Svenska Dagbladet har skrivit om den:
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/klanningarna-far-beratta_4980093.svd

Tidningen Femina likaså:
http://femina.se/etikett/utstallning/

Och såklart Svensk Damtidning:
http://asa.svenskdam.se/stilikonen-grace-kelly-i-london/

Alla saker som händer ute i världen som tidningarna skriver om hemma. Nu kan jag plötsligt GÅ på dem. Ja, i alla fall de som är i London då :) .

Alltså, helgens utflykt gick in till centrala London (igen). Varje gång jag åkt tunnelbana och läst om den tillfälliga utställningen med Grace Kellys kläder här i London, så har jag tänkt att jag skulle vilja se den och i söndags var sista chansen. KANSKE inte barnens förstahandsval på utflykt, men de hade ändå haft en del roliga saker för sig under lördagen, så det kändes helt ok.

Detta är den officiella bilden för utställningen (men märkligt nog tror jag inte att vi såg just denna klänning....)

Utställningen är på MAGNIFIKA Victoria & Albert Museum, bara att komma dit var en upplevelse i sig. Vi har aldrig varit där förut. 150 salar fulla med olika sevärdheter, man vet inte var man ska börja... och hela museumet är GRATIS. Dock kostade Grace Kelly utställningen £6 per vuxen och det var KÖ för att få en tid att komma in. Vi fick tid ca 3 tim senare.

Alla museum är duktiga på att ha några aktiviteter för barn.  Här kunde man gå till en disk och välja en ryggsäck på ett tema och våra barn valde något med detektiver och vi gick till hallen för Europeiskt 1800-tal.Vi gick långt iväg och det var nästan bara vi där. I ryggsäcken fanns en bok med instruktioner och fyra påsar. Idén till övningen var att barnens skulle göra fyra inspektioner av föremål för en antikhandlares räkning och sedan rekommendera honom vilken sak han skulle köpa. Just den kopplingen till vad de sedan gjorde var väl inte så tydlig... I den första påsen fanns sju olika material och barnen skulle hitta saker i lokalen som var gjorda av dessa material.


Här fanns 100-tals tyger som var jättegamla som man kunde titta på så här.

I nästa påse fanns ett pussel. De skulle hitta var bitarnas former kom ifrån och sedan bygga ihop dem.
I tredje påsen fanns lite byggmaterial. Barnen skulle välja en stol och sedan göra en sådan av det som fanns i påsen. Johan och Malin byggde riktigt bra tillsammans.I fjärde påsen fanns högtalare och en mp3-spelare som berättade om en staty.

Hela övningen tog ungefär en timme och jag tror de har ca 10 ryggsäckar för olika delar av museumet att välja på.

Här ser ni en annan sal i museumet som vi passerade men tyvärr inte hann titta närmare på:L fick välja lunchrestaurang och det blev Pret a Manger, ett av mina favoritställen för fika, ungefär som Espresso House. Johan åt överraskande av en wrap med köttbullar (skulle vara svenska men... inte särskilt likt) och annan fyllning med chilisås och lök. Jag åt en jättegod sallad med hummus och falafel. Malins ost- och skinkbaguette hade lite för stark senap i sig.

På barnens begäran tog vi en snabbis in på Harrod's innan Grace Kelly utställningen. Jelly Beans godis och leksaksavdelningen stod på önskelistan.

Malin framför Jelly Beans avdelningen

Det är ju alltid lite historiens vingslag över att komma in där tycker jag. När vi åkte rulltrappor stod en kvinna i långklänning på en balkong och sjöng operett för oss.

Tillbaka på V&A tog vi oss till Grace Kelly. Där var mycket folk! En fin utställning med hennes kläder, främst klänningar, som visades tillsammans med fotografier där hon hade klänningen på sig. På väggarna visades olika filmsnuttar från hennes filmkarriär, från bröllopet o s v.  På plats fanns också hennes Oscarsstatyett och det är nog det närmaste en sådan vi varit. Jag tvivlade på att det var den äkta, men fick veta att det var den.
Jag har blivit en mästare på att säja in upplevelser som kanske barnen inte är så intresserade av. Till frukosten hade jag berättat om den stora filmstjärnan som gifte sig med fursten, som dog i en bilolycka, vars dotters man dog i en båtolycka, vars son inte gifter sig, vars dotter gav ut en skiva, vars dotter inte fick skilja sig för påven osv osv. Barnen var HELT uppslukade av min berättelse och det höll uppe den positiva hållningen i alla fall in till hälften av klänningarna var sedda. Då började Johan och Linnéa tycka att det var halvkul. Malin höll hela vägen :) .Efter Kelly var det dags att åka hem, men vi hade ju inte hunnit se så mycket annat museumet. Bland annat är där en stor tillfällig utställning med Rafael och tyger och målningar av honom från Sixtinska kapellet i Rom, men det var ju inte att tänka på! Vi gjorde dock ett sista ryck och åkte högst upp i huset och från sjättevåningen spanade vi ut över London. Där var utställningar av keramik (tråkigt) och porslin. VÄLDIGT mycket porslin:Sedan åkte vi hem och dagen var nästa slut, bara läxor, middag och söndagsslappa kvar :) .

Jag tror våra mammor hade gillat Grace Kelly-utställningen jättemycket då det är kläder från en tid de verkligen upplevt och också en person som de upplevde när hon var som störst.

Catharina, jepp flytta hit och dina gamla kläder blir som nya, ha ha.

Britt, jag skulle vilja säga att vår läkare är på en vårdcentral, men det ser mer ut som man väntar sig på en privat klinik hemma. Det är inte så stort och inte så rent och sterilt som på våra vårdcentraler hemma. Det finns privata här också, men de är nog väldigt dyra.
Det är nog mycket som är tuffare här och i alla fall TV-licensen då :) , men det är väl ganska bra. Pejlingen hemma verkar vara en omständig metod för kontroll.
GULT garage är verkligen chockartat! Vi kan inte vänta till jul med att se det! Maila över en bild så vi får se!

Karin D, nej det klart att jag också hoppas att vi får hålla oss friska :) . Åh vad jag saknade de danska spättorna när du skrev om din lunch....

Ingrid

4 kommentarer:

Karin sa...

Trevliga länkar också! Och så fint med de där detektivryggsäckarna! Så har barnen något att pyssla med medan vuxna hinner kolla lite på annat. Tur att utställningen med Grace Kelly redan är slut när vi kommer så behöver vi inte ha ångest över att inte hinna med det i alla fall. Jag har nu läst i min Lonely Planet-bok om allt man kan göra i London, men inser att det får bli en helt annan gång. Den här gången gör vi lightversionen!! Ska bli så kul!! Precis som du sa, om en vecka är vi hos er. *Inköplistan!*

Kram från Karin

Anonym sa...

Hej på er! Hur länge är det sen Grace Kelly gifte sig? Caroline är ju bortåt femtio, så det bör ha varit i slutet av femtiotalet. Jag kommer ihåg hur mamma Hildur beundrade bröllposbilderna, hon var ju så enastående vacker! Prins Alberts fästmö påminner ju lite om henne. HAN är ju förresten över femtio, så det är verkligen på tiden han stadgar sig! Jag tycker ni gör SÅ mycket roligt, jag blir så nyfiken på Harrods, t.ex. Är alla lådor uppackade? Gav jag dig dåligt samvete nu?? Det var inte meningen. Vi har i alla fall skrivit under Helens försäljning av lägenheten idag, så nu är hon av med den.Hälsningar Märtha

Astrid sa...

Hej!
Ja där skulle jag gärna ha velat vara, jag är så gammal att jag minns skriverierna om Grace Kelly, hon var närmast en legend.
Ja, nu har jag försökt öppna en blogg. Alltså astrididalby.blogspott.com
Där har jag också skrivit lite om Dalby kyrkas jubileum. Ha det gott och hälsa familjen. Kram Astrid

Britt sa...

Hej Ingrid!
Jag har läst i Femina om Grace Kelly och jag hade gärna sett den utställningen. Så mycket ni får se.Men vi ska nog hitta något bra.
Trevligt att de alltid har något för barnen.
Prins Albert ska tydligen gifa sig nu med en mycket vacker kvinna.Kram från Britt